X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaMamaPatryka wrote:
    u mnie też waga w dół leci, strasznie ciężko z jedzeniem.
    Bywa że cały dzień jem niewiele bo mdłości i wymioty nie pozwalają.

jestem w pracy. Miałam powiedzieć szefowi, ale ma podły humor i strach mnie obleciał przed poinformowaniem go o ciąży. :(
    A ja jednak powiem jutro a nie w pt. Więc trzymajcie kciuki :)

Mała8, teverde lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia* wrote:
    Amnio i nifty mają taką samą skuteczność. Prawie 100%. Tylko w razie terminacji trzeba zrobić i tak amnio. I amnio jest inwazyjna, nifty nie.
    Amnipunkcja ma 100% i jest inwazyjna a nimfry 99%.Wg mnie jak kogoś stać to jest super opcja .Ale życzę nam wszystkim byśmy nie musiały nawet o amnipunkcja myśleć.

valetta94 lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie co z peppa tak dawno chyba się nie odzywała ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Peppa jest aktywna na Facebooku. Wszystko u niej w porządku :D

Mistella lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o badania prenatalne to ja raczej nie chciałabym ich robić.
    Wiedza czy coś jest nie tak nic mi nie da, a nawet jeśli by było to nie potrafiłabym podjąć decyzji o usunięciu ciąży. Nie mam też zbędnej kasy, żeby sobie robić dodatkowe płatne badania, dlatego wolę robić te wszystkie które zaleca lekarz. Na pewno są wystarczające :)

Co do mojej następnej wizyty to już przełożyłam z 19.09 na 17.09, ale spróbuję jeszcze o 3 dni przesunąć, poluję na wolne terminy :)
    Zależy mi żeby mieć USG wcześniej bo wybieram się na wakacje samolotem i nie mogę czekać do ostatniej chwili z zapłatą za wycieczkę, a żeby polecieć chcę mieć pewność że nie będzie żadnych przeciwwskazań :) Jestem bardzo pozytywnie nastawiona ogólnie.
    Objawy mam cały czas delikatne, standardowe i do tego ostatnio odzyskuję energię, jest coraz lepiej, nie przesypiam już całych popołudni po pracy :P
    Czekam na 2 trymestr, na pewno będzie super!

Natalia-tosia, siamyrka, DoCelu 3, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Pati28M Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Peppa jest na Facebooku i wszystko ok u niej.

Mistella lubi tę wiadomość

73028db897a276a64fc2db8d746b4490.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle piszecie o tych badaniach nifty, że zaczęłam się zastanawiać czy warto. Powiedzcie mi co to daje? Czy wykrywa wady które można już w jakiś sposób leczyć jeszcze w brzuszku ( bo czasem robią operację jeszcze na płodzie) czy tylko daje informacje o chorobie? Jeśli tylko daje informacje i chorobie to ja osobiście nie potrzebuje wydawać na to 3000 zł ale li pozwoliłoby to mi pomóc maluszkowi w razie choroby to wtedy warto się nad nimi zastanowić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 20:12

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z córką robiłam prenatalne i testy pappa czy jakoś tak i teraz to samo planuje powtórzyć. O tych testach nifty nawet nie myślałam.

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie było to czytałam cała rozmowę i niektóre z was pisały że nic się i tak nie da zrobić jak wykryją chorobę a niektóre ze coś tam jednak można. Także jak ktoś ma jakąś potwierdzona informacje na ten temat to może się podzielic :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 20:19

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wychodzę z założenia, że żadne wady nie są w stanie przekonać mnie do usunięcia maleństwa, dlatego nie decyduje się na badania. Ale jeśli ktoś ma mieć dzięki temu spokojną głowę i ma dużą nadwyżkę pieniędzy to czemu nie ;-)

B_002, Martita25, Wiewióreczka, barbillla86 lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Tyle piszecie o tych badaniach nifty, że zaczęłam się zastanawiać czy warto. Powiedzcie mi co to daje? Czy wykrywa wady które można już w jakiś sposób leczyć jeszcze w brzuszku ( bo czasem robią operację jeszcze na płodzie) czy tylko daje informacje o chorobie? Jeśli tylko daje informacje i chorobie to ja osobiście nie potrzebuje wydawać na to 3000 zł ale li pozwoliłoby to mi pomóc maluszkowi w razie choroby to wtedy warto się nad nimi zastanowić.
    u mamyginekolog na blogu masz super wytłumaczone testu papa i nimfry.Polecam poczytać bo sama się w tym gubiłam.Te testu dają nam informacje czy nasze dziecko nie jest chore.Nie są to wady,które można leczyć.Testy prenatalne są trudnym tematem .Bo każdy sam musi sobie odpowiedzieć co zrobi jeśli dowie się ,że jego dziecko jest chore.I myślę ,że nie ma co oceniać żadnej decyzji bo tutaj nie ma dobrej opcji.Ale badania dają nam wybór.

Martita25 lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamylalyt wrote:
    Ja już po wizycie. Lekarz zrobił usg. Dzidzia ma prawie 3cm co odpowiada 9t+5d. Znowu widziałam bijące <3. Następna wizyta za 2tyg.
    Super wiadomość☺ ja jutro idę jeszcze ma wizytę do kliniki popodglądac malenstwo i zobaczyc sie z moim lekarzem prowadzacym. Ostatnio bylam sprawdzic serduszko ale u. Lekarza, ktory był na zastępstwie

202312226851.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    A ja jednak powiem jutro a nie w pt. Więc trzymajcie kciuki :)
    Powidzenia, bedziesz miała to za sobą

202312226851.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Ja wychodzę z założenia, że żadne wady nie są w stanie przekonać mnie do usunięcia maleństwa, dlatego nie decyduje się na badania. Ale jeśli ktoś ma mieć dzięki temu spokojną głowę i ma dużą nadwyżkę pieniędzy to czemu nie ;-)
    Wiesz większość wad ,które wychodzą podczas badań prenatalnych są na tyle poważne ,że dziecko nie ma szans dozyć do porodu.I wtedy nie dowiadujesz się o tym w 12 tyg a np w 25 .Nikomu tego nie życzę .Bo nie chce mówić jakim dramatem jest dowiedziec się ,że twoje dziecko nie żyje kiedy znasz płeć ,masz część wyprawki .Ale im wyższa ciąża tym trudniejszy poród.Ja sama nie wiem co zrobiłabym w tej sytuacji.I doskonale Cię rozumiem ,że nie wyobrażasz sobie terminować ciąży , bo ja też nie mogę sobie tego wyobrazić.Ale chce wiedzieć.Chce wiedzieć chociaż to co mogę

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie jest dobrze. Cukier jest bardzo wysoki. W tej chwili mam na czczo 111. Jak do czwartku nie będzie niższy to insulina, nie można czekać. Wysoki cukier na tym etapie może spowodować wady genetyczne i nieprawidłowości przy organogenezie.
    My robimy prenatalne, teraz tym bardziej. U nas wadliwa ciąża będzie zakończona. Cukier może spowodować zmiany których nie da się uratować.
    Chce mi się ryczeć. Przed ciążą było ok, badałam cukier, na czczo w styczniu był 90.
    Mojej mamie przypomniało się wczoraj, że mojego biologicznego ojca mama miała cukrzycę i zmarła w wieku 40 lat (mój ojciec zmarł jak byłam malutka, nie wiadomo dlaczego i z rodziną ojca nie mamy kontaktu). Teraz tak sobie myślę że też mógł mieć cukrzycę niewykryta.
    Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Próbuje być spokojna bo wiem że Maleństwu to nie służy. Ale no kurde...

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Pytalam się o to lekarza, powiedział mi ze te wszystkie testy wykrywaja wady genetyczne, a tego nie da sie leczyc. Badania prenatalne robi sie po to zeby wykryc ewentualna chorobę i albo przygotowac sie na przyjecie chorego dzieciatka albo zakonczyc ciaze. W tych zespolach ktore wykrywaja badania prenatalne w ciazy malenstwu nie pomozemy niestety.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O 8 mam wizytę :) już sie nie mogę doczekać : D

siamyrka lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• siamyrka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    O 8 mam wizytę :) już sie nie mogę doczekać : D
    Daj znać po <3

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    U nas nie jest dobrze. Cukier jest bardzo wysoki. W tej chwili mam na czczo 111. Jak do czwartku nie będzie niższy to insulina, nie można czekać. Wysoki cukier na tym etapie może spowodować wady genetyczne i nieprawidłowości przy organogenezie.
    My robimy prenatalne, teraz tym bardziej. U nas wadliwa ciąża będzie zakończona. Cukier może spowodować zmiany których nie da się uratować.
    Chce mi się ryczeć. Przed ciążą było ok, badałam cukier, na czczo w styczniu był 90.
    Mojej mamie przypomniało się wczoraj, że mojego biologicznego ojca mama miała cukrzycę i zmarła w wieku 40 lat (mój ojciec zmarł jak byłam malutka, nie wiadomo dlaczego i z rodziną ojca nie mamy kontaktu). Teraz tak sobie myślę że też mógł mieć cukrzycę niewykryta.
    Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Próbuje być spokojna bo wiem że Maleństwu to nie służy. Ale no kurde...
    Kochana pamiętaj, zmiana sposobu odżywiania działa cuda, naprawdę przeszłam przez to. W styczniu stan przedcukrzycowy, prawie wyrok a wczoraj odebrałam wyniki cukier 75! Naprawdę da się, tylko trzeba bardzo chcieć. Polecam kontakt z dietetykiem, ja bez niej nie dała bym rady! Głowa do góry, ja wierzę w Ciebie i na pewno wszystko ułoży się po Twojej myśli!

Paula 90 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szonka czekamy na wieści co tam na wizycie :)

‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ