WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Ja mówię dobranoc.. Chodź po drzemce czytam książkę i mam zamiar dziś skończyć i spać znów :p
    Rano wstaje i do labo.. Tona badań.. Już wszystkie do końca.. Więc parę fiolek mi zabiorą. Mój lekarz chyba faktycznie myśli że nie donosze i już wszystko będę miala zrobione do szpitala
    Badanie GBS ponoć powinno być wykonane między 35 a 37 tc.
    Ma to znaczenie, żeby było jak najbliżej terminu porodu, tak słyszałam.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja insulinę około 22 biorę a mierze rano cukier jak wstanę. Zwykle między 6 a 8. Ale zazwyczaj w okolicach 7.

Ja rozumiem to tak, że na czczo nie powinno mi przekroczyć tych 90-95 bez względu na to jak bardzo na czczo jestem (ile godzin). W wyrównaniu cukrzycy przecież chodzi o to, żeby danych wartości nie przekraczać bez względu na okoliczności.

no wlasnie odwieczny dylemat.. o ktorej zmierzyc.. wiadomo, że cukier rano u mnie rosnie i spada, rośnie i spada.. i do którego pomiaru dostosować insulinę? ja tez wstaję 6-8... i w tych h mierzę...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:

hmmm a nam ginekolog mówiła na SR, że można już od 32 tc i że nie ma szans złapać paciorkowca do porodu jak w 32tc wyjdzie negatyw...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    hmmm a nam ginekolog mówiła na SR, że można już od 32 tc i że nie ma szans złapać paciorkowca do porodu jak w 32tc wyjdzie negatyw...
    Tego się nie łapie. To albo się ma albo nie.
    Te paciorkowce żyją normalnie u ludzi. Problemem są u kobiet w ciąży jeśli pojawią się w odbycie i/lub przeniesione z odbytu do pochwy.

Ponoć 10-30% kobiet to ma. To ja jak widzę że 2% ma cukrzycę to obstawiam że mam na bank.

Robi się jak najpóźniej bo nie ma potrzeby wcześniej. Antybiotyk podaje się jak już zacznie się poród. Jeśli wcześniej by się podało to paciorkowce wrócą w ciągu kilku godzin

B_002, Fasolka77, Lolka30 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dupy dzień dziś miałam. Nie do życia. Może jutro będzie lepiej. Trzymam za to kciuki. Włączam audiobooka i próbuje usnąć. Do jutra dziewczyny, spokojnej nocy

B_002, Fasolka77, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka, prześliczna dziewczyna z Ciebie <3 Taka delikatna, cudna blondynka :)

Fasolka, ja mam zabukowaną sesję na 22 marca i też się tym bardzo cieszę :) Jestem dogadana z fotografką, że po porodzie umówimy się na sesję noworodkową.

Blue, moja kuzynka ma wózek junama gold, więc widziałam go na żywo. Jest najpiękniejszy na świecie! <3

Franka2104, Fasolka77 lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Patrzyliśmy z mężem na ten wózek. Ale przez FB i olx znalazłam parę osób które je mają i ten złoty kolor ponoć zlazi płatami i wygląda tragicznie już po kilku tygodniach. Ponadto dziewczyna mi mówiła jedną że zna kogoś z tako(producent junamy) i oni sami przyznają że te wózki im nie wyszły.

Musisz bardzo uważać na podwozie bo te zdjęcia które ja widziałam to wyglądały tragicznie przy normalnym użytkowaniu

Dzięki za info, ale ja nie sugeruje się opiniami z zewnątrz dopóki sama czegoś nie przetestuje. A miałam wózek tako 7 lat i był rewelacyjny A jak będzie się coś dziać to oddam na gwarancję :) myślę że jeśli te wózki były by nie udane to napewno cena była by dużo niższa i wycofane by były z produkcji bo to porządna firma i bublem by sobie opinii nie szarpala takie jest moje zdanie pprzynajmniej :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90

Mi się też on podobał dlatego kupiłam go 3 tygodnie temu,ogółem mam zaufanie do firmy tako miałam dla moich dzieic model Laret i w grudniu go wydaliśmy bo planowaliśmy zakup nowego dla dziecka I nie szukałam nawet innej firmy jak Tako . Poprzedni model.wychowal dwójkę dzieci mnóstwo wycieczek z nami przeżył i an takie użytkowania nadawał się żeby to jescze komuś przekazać dlatego wybrałam model podobny do tego który miałam. A że ja więcej dzieci już nie planuje i mieć nie będę mieć więc nie roztrzasam się nad wózkiem A będę to używać tylko do chodzenia po mieście i na spacery więc nie wiem jakie chodniki by musiały być żeby to rozwalić.

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• Franka2104 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    OWU dotyczy AC.. jeśli chodzi o OC to już są odpowiednie ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach etc.. i nie wyobrażam sobie sytuacji, że jakieś TU odmawia mi wypłaty odszkodowania za fotelik
    No tak i oby żadna z nas nie musiała ćwiczyć takiego scenariusza...ale moga tez sie zdarzyć sytuacje, kiedy jedyne możliwe odszkodowanie będzie z mojego AC :/ musze sprawdzić swoja polise

Fasolka77 lubi tę wiadomość

tb739vvj5r83d9nz.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    No ja od takich decyzji mam na szczęście lakarza i mu ufam. Robimy teraz wszystko:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2019, 22:25

• Daffi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    ja tez juz mialam robiony GBS.

Mama36, B_002 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Te paciorkowce żyją normalnie u ludzi. Problemem są u kobiet w ciąży jeśli pojawią się w odbycie i/lub przeniesione z odbytu do pochwy.

Ponoć 10-30% kobiet to ma. To ja jak widzę że 2% ma cukrzycę to obstawiam że mam na bank.

Robi się jak najpóźniej bo nie ma potrzeby wcześniej. Antybiotyk podaje się jak już zacznie się poród. Jeśli wcześniej by się podało to paciorkowce wrócą w ciągu kilku godzin
    Paula my mamy siostry cukrzyce wiec GBS miec nie bedziemy. ja w 1szej nie mialam. zobaczymy jak odbiore wynik bo w tym tyg do piatku powinien byc.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Do dupy dzień dziś miałam. Nie do życia. Może jutro będzie lepiej. Trzymam za to kciuki. Włączam audiobooka i próbuje usnąć. Do jutra dziewczyny, spokojnej nocy
    Przez przypadek polubiłam.
    Czemu miałaś ciężki dzień Paula? Jutro będzie lepszy!
    Jakich audiobooków słuchasz? Ja zawsze lubiłam słuchać w drodze do pracy, bo jak w tramwaju trzęsło to czytać ciężko a audiobooki super się słuchało.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

te 2% z cukrzycą to chyba dane sprzed 3 dekad.. non stop słyszę, że ktoś ma cc... masakra..

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

dobrej nocy Paula, nie zapomnij o magicznej igiełce ;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Franka, prześliczna dziewczyna z Ciebie <3 Taka delikatna, cudna blondynka :)

Fasolka, ja mam zabukowaną sesję na 22 marca i też się tym bardzo cieszę :) Jestem dogadana z fotografką, że po porodzie umówimy się na sesję noworodkową.

Blue, moja kuzynka ma wózek junama gold, więc widziałam go na żywo. Jest najpiękniejszy na świecie! <3

też planuję sesję noworodkową :) cudna pamiątka! :)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka2104 wrote:
    No tak i oby żadna z nas nie musiała ćwiczyć takiego scenariusza...ale moga tez sie zdarzyć sytuacje, kiedy jedyne możliwe odszkodowanie będzie z mojego AC :/ musze sprawdzić swoja polise

dokładnie, można ubezpieczyć wyposażenie tylko trzeba wpisać do polisy :) ciekawa jestem jak to wygląda z fotelikami :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Ale ten środek wózka masz wyjmowany? I chciałaś to czarne nakładać na to pomarańczowe czy zamiast tego pomarańczowego?
    Nie mam wyjmowanego środka. Tylko materacyk jest wyjmowany. To czarne byłoby nakładane na pomarańczowe jak na kosz Mojżesza . No ale babka zepsuła, i teraz już będzie jak jest

• B_002 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Nie mam wyjmowanego środka. Tylko materacyk jest wyjmowany. To czarne byłoby nakładane na pomarańczowe jak na kosz Mojżesza . No ale babka zepsuła, i teraz już będzie jak jest
    A nie masz możliwości kupić gotowego ochraniacza takiego jak w koszach Mojżesza?
    Jednak te brzegi w wózku też mogą się ubrudzić i trudno wyprać jak nie są zdejmowane.
    Ja właśnie w piątek prałam te całe ochraniacze i materacyk z wózka bo się wszystko zdejmuje. No i tym bardziej że to jest białe to na pewno łatwiej ubrudzić. Na materac mam uszyte prześcieradełka, ale na brzegi nie.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my zrobimy tylko noworodkową :)

Też myślałam, że moja gin mi pobierze GBS na tej ostatniej wizycie ale powiedziała, że na kolejnej, czyli 35 tc.

DorotaAnna lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 1773 1774 1775 1776 1777 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ