X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Ja tak samo:) Uwielbiam miec duzo kwiatow w ogrodzie. Potem jak jest piekna pogoda to az milo usiasc i sie kawki napic:)
    Ogarne tyle, ile sie da w ten weekend. Przyszykuje doniczki i kupimy pewnie ziemie zeby miec juz wszystko gotowe, a moze i kupie juz male sadzonki to rozsadze juz sobie w domu na parapecie - napewno wyjdzie taniej jak kupie teraz takie malutkie i potem tyle przeniose na zewnatrz.

Ahh oczami wyobrazni widze juz jak wygrzewam sie latem na slonku i pije kawke. Pies sie tez wygrzewa obok mnie na trawce, a dzidzius spi w wozku na tarasie. blooogoo :)

wizje to jak tez mam....zobaczymy co z tego bedzie czy wogole bedzie czas z ta kawka posiedziec :)

ja dalej za sadzonki pelargoni juz takich duzych co 2 do skrzynki wychodza okolo 80 zl ( to mam komplet na caly dom ) kiedys bawilam sie w takie sadzenie przenoszenie itp....ale potem wiecej nawozu w to wpakowalam zeby urosly duze niz jakbym odrazu kupila duze..........do tego w marcu kupuje bratki tak ze 30 zl daje, mam az do lipca na grzadce......w miedzyczasie miedzy bratki wysiewam nasiona cynii astrow kosmosu takich jednorocznych...jak bratki przekwitna to akurat wychodza jednoroczne.......

a dzieciaki maja 3 skrzynie w ktorych mamy warzywka groszek ziemniaki salate marchewke tak do dziubania ...ale w zeszlym roku do polowy lata mialam swoja salate juz nam uszami wychodzila :)

martusiawp lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Jeśli nie zamierzasz ustawiać wszystkiego manualnie w aparacie to jednak polecam ten mniejszy, lustrzankę szkoda kupować jeśli nie jest to hobby, a aparat ma być używany jako taki do sytuacji codziennych czy na wakacje.
    Ja mam lustrzankę i tego bezlusterkowca Sony i powiem szczerze że wszędzie zabieram ze sobą tego mniejszego Sony bo jest poręczny i lekki. A efekty są w sumie takie same :)
    Widzę że ten Sony masz z takim najbardziej podstawowym obiektywem. Ja zamiast tego kupiłam inny.
    Ten co wysłałaś jest z takim obiektywem standardowym jaki najczęściej występuje w zestawie.
    https://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=1075&typ=0&moc=0&sort=
    Ja mam taki:
    https://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=924&typ=0&moc=0&sort=
    Różnica jest taka że w tym podstawowym jest jeden pierścień do zoomu i do regulowania ostrości (i trzeba sobie przełączać jak się chce ustawiać ostrość ręcznie), a w tym moim dwa osobne, ale jeśli nie zamierzasz manualnie tego ustawiać to ten podstawowy ci wystarczy.
    Ja się trochę bardziej bawię ustawieniami manualnymi w aparatach, więc mi na tym zależało. Ale też często używam autofokusa :)
    no czyli tak jak myslalam zdecyduje sie na ten Sony a nad obiektywem pomysle...nie chce sie bawic w ustawianie...dziecko nie bedzie czekac az mama nastawi aparat do zdjecia...to ma byc rach ciach i zdjecie :)

B_002 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno w tych budkach zasloncie tych pieluchami jest powyżej 40 stopni.

AA ja już też chcę do ogródka, szkoda że to dopiero luty :) ogródek w sumie jest babci (mamy taką działkę 5 min od bloku) i to ona tam rządzi. 75 lat a nadal ma tyle energii ze szok. Nieszczęśliwa by była gdyby tego nie miała. Dzisiaj na tą koronarografie pojechała więc jutro w stresie będziemy na wyniki czekać.

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja się już raczej nie dowiem ile moja mała przybrała, bo na tych wizytach co 2 tyg moja prowadząca nie robi pomiarów. USG ostatnio zrobiła tylko po to żeby się upewnić co do ułożenia małej, ale trwało kilka sekund. Może mi w szpitalu zrobią jak pójdę rodzić, bo wcześniej już sama nie będę szła prywatnie, szkoda mi trochę kasy, a wiem że wszystko jest w porządku. Ale też bardzo jestem ciekawa jak rośnie, ostatnie USG z pomiarami miałam 4 tygodnie temu.
    Basiu a ty nie bedziesz miała kontrolowanych przepływów? Ja dostałam takie informacje od mojej prowadzącej że w 36-38 tc trzeba przeplywy skontrolować

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już po spacerku, 10 st :) słoneczko! cudnie... problem mam tylko z naciskiem na pęcherz... cholera, wyjdę wysikana a po 5 min już parcie... masakra :) zapakowałam żeberka do piekarnika :)

martusiawp lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Karmelka ja urodziłam 38+5 córcię , ważyła dokładnie 2690 a spadek wagi najniższy miała 2480 i z taka waga wyszłyśmy :) mam nadzieje ze urodzę w 37 -38 , wole wycisnąć mniejsza żeby nadrobiła wagowo bo poza brzuchem dzieci szybko przybierają ;)
    No patrząc na historię mojej rodziny dzieci są duże ... Trochę się przestraszyłam ale zobaczymy 1 marca ile ma, bo o ile doktorek z IP jestem w stanie uwierzyć w 2160g tak tej stazystce czy praktykantce z patologii już nie bo tam było jakoś ponad 2400 a w jeden dzień ponad 300g to raczej nie przybrała ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 13:29

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Prasuje na siedzaco. Siadam na ławie, poduszka pod pupę i prasuje ale kręgosłup i tak potem boli.
    U Nas smogu trochę. Widać na horyzoncie.
    Jezuuuu jak mi się nie chce iść na tą szkołę rodzenia ale ostatnie zajęcia. Już leniwa jestem po prostu
    Idź! Może co będą dawać za darmo! :D

Mama36, martusiawp, Karollinax26 lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Espoir to gdzie jest??

ibm2j48a6easc2hs.png
  • B_002 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    no czyli tak jak myslalam zdecyduje sie na ten Sony a nad obiektywem pomysle...nie chce sie bawic w ustawianie...dziecko nie bedzie czekac az mama nastawi aparat do zdjecia...to ma byc rach ciach i zdjecie :)
    To prawda że przy ruchliwych obiektach do fotografowania fokus automatyczny jest najlepszy :) Ważne żeby był szybki a w tym aparacie jest, polecam :)

stresant lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Tunia ja dokupię sobie parasolkę :) a to zawieszanie pieluchy na budkę to jakaś tragedia ja bym się bała że minusie udusi dziecko.

Dziewczyny które prasują/ prasowaly bo mam ambicje się dzisiaj za to zabrać. Prasujecie normalnie na stojąco ? Trochę mnie to przeraża bo jest tego sporo, a nie mam takiej małej deski żeby postawić sobie na łóżku czy coś.

ja nie myślałam o parasolce... ale może dostałam w pakiecie od bratowej.. muszę sprawdzić :) jak będzie taka potrzeba to pewnie kupię :)

ja prasuję na stojąco... jest jeszcze trochę czasu.. najpierw chcę wszystko poprać ( dziś trzeci rzut) a potem będę prasować :) podzielę znowu na kilka dni :) damy radę :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio mi lekarka od usg III trymestru mówiła że pod koniec dzieci przybierają tak około 250 g na tydzień. Więc w jeden dzień to faktycznie niemożliwe. Ale na każdym usg jest ten margines błędu

f1d9680377.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Dla osób które nie mają zamiaru bawić się w bardziej profesjonalne zdjęcia i zagłębiac tajników fotografii, ja nie polecam lustrzanki. Widzę jak szwagierka dosłownie niszczy możliwości tego aparatu , a o lustrzankę też trzeba dbać, takie cykanie, a bo może wyjdzie, lustrzanka wychodzi słabo. Moim zdaniem lepiej kupić lepsza cyfrowke, dla laika, który pstryka zdjęcia na codzień, od tak, bez fajerwerków, jak najbardziej się sprawdzi :)

stresant lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie spacer jeszcze odpada mam ponad 130% normy przekroczone. Czekam,aż airly pokaże zielone światło.
    Wypuscilam psa na ogródek bo nie chciałam iść w ten syf... Wróciła z dupcia w kupię, musiałam ją myć...ja pierdziele co się nasapalam.

Ja pospalam jeszcze ale zgaga mi dokucza dzisiaj :( bo tej zasranej bułce ... Idę zaraz coś wymyślić na obiad...ale chyba paluszki rybne ze szpinakiem i warzywa jakieś. Nie mam ochoty na ziemniaki ani żadne inne kaszę :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ostatnio mi lekarka od usg III trymestru mówiła że pod koniec dzieci przybierają tak około 250 g na tydzień. Więc w jeden dzień to faktycznie niemożliwe. Ale na każdym usg jest ten margines błędu
    No dokładnie. Dlatego wierzę bardziej w to około 2100-2200, tym bardziej że uwowmy się dziewczyna jeszcze w trakcie studiów. Dobrze że tym młodzikom nie dała robić pomiarów...

Tunia a ty jak chodzisz na patologie to też masz takie widowisko ? Stażyści praktykanci itd?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja fotograf żaden ale się uparłam na lustrzankę więc kupiliśmy i po około roku sprzedaliśmy bo raz że ciezka to i zdjęcia trzeba na prawdę umieć zrobić. Kupiłam hybrydę mam ją już sporo, wyciąganą jest na wakacje tylko ;) myślę że do fotek dla małej będzie super. A i tak sesje będzie miała robione przez profesjonalistów :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 13:43

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Prasuje na siedzaco. Siadam na ławie, poduszka pod pupę i prasuje ale kręgosłup i tak potem boli.
    U Nas smogu trochę. Widać na horyzoncie.
    Jezuuuu jak mi się nie chce iść na tą szkołę rodzenia ale ostatnie zajęcia. Już leniwa jestem po prostu

rusz tyłek! nie marudź! :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja fotograf żaden ale się uparłam na lustrzankę więc kupiliśmy i po około roku sprzedaliśmy bo raz że ciezka to i zdjęcia trzeba na prawdę umieć zrobić. Kupiłam hybrydę mam ją już sporo, wyciąganą jest na wakacje tylko ;) myślę że do fotek dla małej będzie super. A i tak sesje będzie miała robione przez profesjonalistów :p

a sesja to swoja droga :)

ja chcialam taki wlasnie domowy aparat, syna przez pierwszy rok fotografowalam codziennie i potemu album zrobilam :) zdjecia byly fajne, bo z codziennych czynnosci, jak sie jedzeniem wysmarowal, jak nasral i takie rozne smieszne :)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dzieki za porady i w sumie fajnie ze kazda z Was ma podobna opinie na temat tych lustrzanek :) to sie czlowiek nie musi z myslami bic co zrobic :)

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poszłam z dziećmi na spacer do paczkomatu ;) Ledwo żyje ;)
    Teraz gotuje ziemniaki a potem będę smażyć kotleciki z piersi.
    A tu moje dwa leniwe, Franek i Andrzejek :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ed5081a9f696.jpg
    Grażka się schowała, kapie jej coraz mocniej z nosa więc wieczorem do weta. Wczoraj antybiotyk dostał Franek, bo znów ma infekcje :/ Ach te koty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 13:53

Wiewióreczka, mysla.nieskalana, Fasolka77, martusiawp, Karollinax26, Lolka30 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się wyżalić ... Zadzwoniła do mnie siostra i mnie zaczęła drażnić, nie nawidzę jak próbuję mi wmówić coś. Skoro ona tak robi to ja na pewno też...
    Dzisiaj mi wmawiała, że moja dostawka się nie sprawdzi i że Leonia będzie na pewno spała z nami bo jej córka śpi z nimi. Bo ona też miała łóżeczko w sypialni. Różnica taka że jej było w jednym kącie sypialni a oni w drugim... Ale ona wie jak będzie. Ona nie dała rady karmić piersią to ja też nie dam rady i wmawia mi, że mamy genetycznie za rzadkie mleko - jak to słyszę to się pienie serio. Skoro jej córka ulewała to moja też będzie. Ja pierdole serio ja noszę dziecko pod sercem i nie wiem o nim nic. A tu się znalazła szamanka ... Stwierdziłam że nasza rozmowa prowadzi do nikąd bo jeszcze jej powiem coś nie miłego

‹‹ 1820 1821 1822 1823 1824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ