X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Około 1350g w 30+3tc, więc była nieduża, ale w normie :)

widzisz a moj 1700g w 31+1 a ja sie martwie ze maly :)

u nas piekne slonce i zero smogu 43 PM......a widze ze w Tychach maja 236PM w tym samym czasie.....Pszczyna i Zory raczej powylaczali czujniki i brak zapisu czyli musi byc duzo....... zapraszamy na spacer :)

dzis Lasania na obiad tylko jeszcze trzeba ja zrobic :( a popoludniu mnie gorfy czekaja bo corka bedzie miec kolezanke ....boze jak ja to przezyje tyle godzin w kuchni :(

martusiawp lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja sama nie wiem czy lustrzanke czy cyfrowke.....cyfrowek mialam pare, ale takich tanich .....a lustrzanki ani jednej......jest tam troche roznicy w cenie ...a nie wiem jak w zdjeciach....ja nie potrafie tak fajnie fotografowac wiec nie wiem czy w 100% wykorzystam te lustrzanke i jej mozliwosci..........

• Mistella Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka ja urodziłam 38+5 córcię , ważyła dokładnie 2690 a spadek wagi najniższy miała 2480 i z taka waga wyszłyśmy :) mam nadzieje ze urodzę w 37 -38 , wole wycisnąć mniejsza żeby nadrobiła wagowo bo poza brzuchem dzieci szybko przybierają ;)

• B_002 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    widzisz a moj 1700g w 31+1 a ja sie martwie ze maly :)

u nas piekne slonce i zero smogu 43 PM......a widze ze w Tychach maja 236PM w tym samym czasie.....Pszczyna i Zory raczej powylaczali czujniki i brak zapisu czyli musi byc duzo....... zapraszamy na spacer :)

dzis Lasania na obiad tylko jeszcze trzeba ja zrobic :( a popoludniu mnie gorfy czekaja bo corka bedzie miec kolezanke ....boze jak ja to przezyje tyle godzin w kuchni :(
    Moja na oko wypadała wtedy około 30-40 centyla.
    Twój idealnie w 50, także możesz być spokojna.
    Ja się nie martwię takimi rzeczami dopóki mi lekarze nie powiedzą, że waży za mało. A tak to się cieszę, bo u mnie w rodzinie raczej małe dzieci się rodzą, a też poród może będzie przez to łatwiejszy :)
    d2262282f6972ee8med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 12:01

stresant lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę 28go ,wtedy zobaczymy ile mały waży :)

Kurde,męczące jest to prasowanie tych mini rzeczy :D Upociłam się normalnie!

ibm2j48a6easc2hs.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Basia aparat wybrany......maz w pracy zamiast programowac to przegalda od rana aparaty :) wybral sony ten co polecilas i nikon D5300......ale ja wole ten sony bo sprawdzony przez Ciebie a do tego zgrabniejszy .....Nikon taka krowa wielka :)
    stresant wrote:
    no ja sama nie wiem czy lustrzanke czy cyfrowke.....cyfrowek mialam pare, ale takich tanich .....a lustrzanki ani jednej......jest tam troche roznicy w cenie ...a nie wiem jak w zdjeciach....ja nie potrafie tak fajnie fotografowac wiec nie wiem czy w 100% wykorzystam te lustrzanke i jej mozliwosci..........

Czyli ten Sony a6000 wybrałaś? A z jakim obiektywem na początek?
    To akurat nie jest lustrzanka, to aparat bezlusterkowy czyli ma zasadę działania podobnie jak kompakt, ale ma przewagę nad kompaktem taką, że posiada wymienne obiektywy, a obiektyw naprawdę robi dużą robotę jeśli chodzi o jakość zdjęć. W kompaktach są bardzo małe wbudowane, tu masz możliwość wpiąć lepszy i dopasowany do swoich potrzeb :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Krakowie smog już spadł poniżej 100%, czyli jeszcze troszkę i mogę się wybierać na spacer, a z samego rana było 250% :) Słońce piękne aż chce się wyjść!

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest tu ktoś z Warszawy ?

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na weekend zapowiadaja slonce i 16'. Chyba zabiore sie za porzadki w ogrodzie bo szkoda zmarnowac taka pogoed i to, ze jestem jeszcze jako-tako na chodzie bo im dalej w las tym z kondycja gorzej

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maz wybral 2 modele:

https://www.megapixel.cz/sony-alpha-a6000-telo-cerny-zakladni-kit#product-sec-rate

i taki

https://www.megapixel.cz/nikon-d5300-18-140-mm-vr#product-sec-rate

i mam sie zdecydowac......uwaga nie przeraz sie cena bo to w czeskich podane jest :)

• stresant Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    U nas na weekend zapowiadaja slonce i 16'. Chyba zabiore sie za porzadki w ogrodzie bo szkoda zmarnowac taka pogoed i to, ze jestem jeszcze jako-tako na chodzie bo im dalej w las tym z kondycja gorzej

mnie az rwie do ogrodu.....juz bym bratki sadzila i kore rozsypywala :) ale ciagle sobie mowie ze to za wczesnie, dopieo jest polowa lutego zima na pewno jeszcze przyjdzie ....gdyby dzis byl 15 marzec i taka pogoda to bez dwoch zdan robie w ogrodzie ale teraz chyba za wczesnie.......mam juz 2 cm tulipany i krokusy tez wychodza :) ale jeszcze igliwiem poprzykrywalam bo sie boje ze zmarzna

Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Tunia i kwestia parasolki :)

Ja podobnie jak Ty bez parasolki sobie nie wyobrazam zycia :)
    mialam przy poprzednich dzieciach i to dokupywalam dodatkowo, bo nie bylo w zestawie (moze 30 zl dalam)

teraz na szczescie mialam w zestawie do wozka, wiec jest piekna, pasuje kolorami i ciesze sie, bo na pewno bede uzywac.... wedlug mnie pieluchy na wozkach wygladaja tragicznie, do tego mi sie wydaje ze powietrze do dziecka nie dochodzi.....ale to kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje :)
    Też myślę że pieluchy nie dają odpowiedniego przewiewu, już na kilka artykułów na ten temat się natknelam jakiś czas temu. Ale jeszcze się w parasole nie zaopatrzylam

f1d9680377.png

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już też smog spadł, otworzyłam kotom balkon i są happy :)
    Ja nie miałam na siebie pomysłu więc poszłam dalej spać i dopiero wstałam :D i dalej nie mam co robić :D więc dzisiaj jest dzień lenia.

f1d9680377.png

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    mnie az rwie do ogrodu.....juz bym bratki sadzila i kore rozsypywala :) ale ciagle sobie mowie ze to za wczesnie, dopieo jest polowa lutego zima na pewno jeszcze przyjdzie ....gdyby dzis byl 15 marzec i taka pogoda to bez dwoch zdan robie w ogrodzie ale teraz chyba za wczesnie.......mam juz 2 cm tulipany i krokusy tez wychodza :) ale jeszcze igliwiem poprzykrywalam bo sie boje ze zmarzna

Ja tak samo:) Uwielbiam miec duzo kwiatow w ogrodzie. Potem jak jest piekna pogoda to az milo usiasc i sie kawki napic:)
    Ogarne tyle, ile sie da w ten weekend. Przyszykuje doniczki i kupimy pewnie ziemie zeby miec juz wszystko gotowe, a moze i kupie juz male sadzonki to rozsadze juz sobie w domu na parapecie - napewno wyjdzie taniej jak kupie teraz takie malutkie i potem tyle przeniose na zewnatrz.

Ahh oczami wyobrazni widze juz jak wygrzewam sie latem na slonku i pije kawke. Pies sie tez wygrzewa obok mnie na trawce, a dzidzius spi w wozku na tarasie. blooogoo :)

Fasolka77, Wiewióreczka, Tunia76, martusiawp, Lili90, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Ja tak samo:) Uwielbiam miec duzo kwiatow w ogrodzie. Potem jak jest piekna pogoda to az milo usiasc i sie kawki napic:)
    Ogarne tyle, ile sie da w ten weekend. Przyszykuje doniczki i kupimy pewnie ziemie zeby miec juz wszystko gotowe, a moze i kupie juz male sadzonki to rozsadze juz sobie w domu na parapecie - napewno wyjdzie taniej jak kupie teraz takie malutkie i potem tyle przeniose na zewnatrz.

Ahh oczami wyobrazni widze juz jak wygrzewam sie latem na slonku i pije kawke. Pies sie tez wygrzewa obok mnie na trawce, a dzidzius spi w wozku na tarasie. blooogoo :)
    Chyba ryczy :D nie no żartuje. Też mam taką wizję :D

chce_byc_mama, Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia ja dokupię sobie parasolkę :) a to zawieszanie pieluchy na budkę to jakaś tragedia ja bym się bała że minusie udusi dziecko.

Dziewczyny które prasują/ prasowaly bo mam ambicje się dzisiaj za to zabrać. Prasujecie normalnie na stojąco ? Trochę mnie to przeraża bo jest tego sporo, a nie mam takiej małej deski żeby postawić sobie na łóżku czy coś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 12:51

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Tunia ja dokupię sobie parasolkę :) a to zawieszanie pieluchy na budkę to jakaś tragedia ja bym się bała że minusie udusi dziecko.

Dziewczyny które prasują/ prasowaly bo mam ambicje się dzisiaj za to zabrać. Prasujecie normalnie na stojąco ? Trochę mnie to przeraża bo jest tego sporo, a nie mam takiej małej deski żeby postawić sobie na łóżku czy coś.

A nie masz regulacji wysokosci deski do prasowania tak zeby dopasowac sobie wysokosc do krzesla i prasowac na siedzaco? Ja teraz tylko na siedzaco prasuje

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:

ja prasuje na stojaco :)

ibm2j48a6easc2hs.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    maz wybral 2 modele:

https://www.megapixel.cz/sony-alpha-a6000-telo-cerny-zakladni-kit#product-sec-rate

i taki

https://www.megapixel.cz/nikon-d5300-18-140-mm-vr#product-sec-rate

i mam sie zdecydowac......uwaga nie przeraz sie cena bo to w czeskich podane jest :)
    Jeśli nie zamierzasz ustawiać wszystkiego manualnie w aparacie to jednak polecam ten mniejszy, lustrzankę szkoda kupować jeśli nie jest to hobby, a aparat ma być używany jako taki do sytuacji codziennych czy na wakacje.
    Ja mam lustrzankę i tego bezlusterkowca Sony i powiem szczerze że wszędzie zabieram ze sobą tego mniejszego Sony bo jest poręczny i lekki. A efekty są w sumie takie same :)
    Widzę że ten Sony masz z takim najbardziej podstawowym obiektywem. Ja zamiast tego kupiłam inny.
    Ten co wysłałaś jest z takim obiektywem standardowym jaki najczęściej występuje w zestawie.
    https://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=1075&typ=0&moc=0&sort=
    Ja mam taki:
    https://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=924&typ=0&moc=0&sort=
    Różnica jest taka że w tym podstawowym jest jeden pierścień do zoomu i do regulowania ostrości (i trzeba sobie przełączać jak się chce ustawiać ostrość ręcznie), a w tym moim dwa osobne, ale jeśli nie zamierzasz manualnie tego ustawiać to ten podstawowy ci wystarczy.
    Ja się trochę bardziej bawię ustawieniami manualnymi w aparatach, więc mi na tym zależało. Ale też często używam autofokusa :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prasuje na siedzaco. Siadam na ławie, poduszka pod pupę i prasuje ale kręgosłup i tak potem boli.
    U Nas smogu trochę. Widać na horyzoncie.
    Jezuuuu jak mi się nie chce iść na tą szkołę rodzenia ale ostatnie zajęcia. Już leniwa jestem po prostu

‹‹ 1819 1820 1821 1822 1823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ