X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Kasionek, nie wiem czy już o tym nie pisałaś, co się u Ciebie wydarzyło, ze poroniłas 21tyg ciąże? Pytam, bo to już dość późny etap. Mi tez groziło poronienie w tym okresie, bo nie miałam szyjki, ale jakimś cudem wylezalam... ale na jednej z wizyt usłyszałam „wie pani co, w tej sytuacji nic nie mogę pani powiedzieć, na tym etapie medycyna jest bezsilna, a poród w tym czasie traktowany jest jak poronienie i dziecka się nie ratuje...”. Cud pozwolił na to ze urodziłam w 39tc. Moja gin co wizyta była zaskoczona ze mnie jeszcze widzi w 2paku.
    U mnie nie stwierdzono przyczyny jednoznacznej.Ciąża po za cukrzyca i to lekką była książkowa.Wiec kiedy na badaniu połówkowym dowiedziałam się że maleństwo nie żyje nawet lekarka nie mogła zrozumieć co się stało.Zwlaszcza ze dwa dni wczensiej badal mnie lekarz i kompletnie nic nie wskazywalo ze cos jest nie tak.Ja dwa dni po porodzie nie mogłam sobie poradzić z tym co się stało i jedyne co dawało mi ulgę do działanie .No jak zaczęłam się badac to wyszło że mam zepsol antyfoslipifidowy ,gen mthfr , no i macica dwurożna okazała się przegrodą.Do tego miałam konizację szyjki.Wiec teraz grozi mi skracanie szyjki .No ale walczę dalej A u Ciebie szyjka w tej ciąży daje radę ? .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam mthfr i podejrzenie zespołu antyfosfipidowego (podwyższony jeden współczynnik), biorę acard i clexane. No na pierwszej wizycie moja gin powiedziała, ze i w tej ciąży szyjka nie powala długością już na starcie (2,5cm), ale jak byłam w nd na IP to inna lekarka nie komentowała żadnej patologii, powiedziała tylko ze szyjka zamknięta uformowana. Liczę na to, ze dotrwamy do wizyty w 16tc, bo wtedy mamy w planie pobranie wymazu i jak będzie ok to założymy pessar. To nie jest żadne remedium ale będę trochę spokojniejsza.

india lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps przykro mi ze cię to spotkało na tak późnym etapie :( nawet wole sobie tego nie wyobrażać, co czułaś :(

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Ja tez mam mthfr i podejrzenie zespołu antyfosfipidowego (podwyższony jeden współczynnik), biorę acard i clexane. No na pierwszej wizycie moja gin powiedziała, ze i w tej ciąży szyjka nie powala długością już na starcie (2,5cm), ale jak byłam w nd na IP to inna lekarka nie komentowała żadnej patologii, powiedziała tylko ze szyjka zamknięta uformowana. Liczę na to, ze dotrwamy do wizyty w 16tc, bo wtedy mamy w planie pobranie wymazu i jak będzie ok to założymy pessar. To nie jest żadne remedium ale będę trochę spokojniejsza.
    No ja mam też tylko antykoagulant podwyższony wszytsko inne w normie ale to już na zepsol się ponoć łapie.Na szczęście bo clexane bez refundacji by mnie zrujnował.No z pessarem dużo kobiet może normalnie funkcjonować w ciąży.Kurcze ja tak się skupiłam na tym zespole i cukrzycy że szyjkę trochę olałam.Moj lekarz ostatnio jak ją mierzył to była długa.No może twoja jest krótka ale twarda i daje radę.A też masz tak,że im wyżej jesteś w ciąży to zastrzyki są bardziej bolesne ?

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, już nie pamietam jak to było w poprzedniej ciąży, ale pamietam, ze jak już brzuszek urósł to mąż mi robił w ramie na przemian, bo już ciężko mi było skore złapać tak była napięta. Wyglądałam przez te siniaki jak ofiara przemocy domowej ;-) ja te współczynniki badałam tylko przed druga ciąża, potem w trakcie ani teraz nic nie sprawdzałam, lekarka tez mi nie zlecała, może zapytam na kolejnej wizycie. Bo wiem, ze czasem się zwiększa dawkę, ale akurat u nas się udało bez. Mam nadzieje, ze ta moja szyjka jest mocna pomimo swojej krótkości, na to by wskazywało, choć tak naprawdę ciężko stwierdzić co pomogło, między 19tc a 30 tc leżałam plackiem z pessarem, do 35 tc wychodziłam tylko do szkoły rodzenia. Nie chciałabym leżeć w tej ciąży mając małe dziecko, zobaczymy jak to będzie.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co 6 tygodni mam robić badanie anty xa żeby sprawdzać czy poziom heparyny jest odpowiedni.Ej no nie ma co zakładać ,że będzie tak źle .Ja myślę ,że Twoja szyjka jest już przygotowana na ten wysiłek.I że da radę .Ale podziwiam decyzję o dziecku przy 10 miesięcznym bobasie.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się tez szyjka skracała w poprzedniej , donosiłam ale leżałam plackiem. Teraz nie mam możliwości. Jeśli zacznie znów się skracać to pessar od razu, na razie była mega długa .

• stresant Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja poronilam 2 razy za soba w ciagu pol roku i lekarza nie kazali mi sie przebadac wine zwalali na wady genetyczne zarodkow i wiek.....w tej ciazy lekarz pobral krew na immunologie i wyniki sa ok :) chociaz powiedzial ze dobre wyniki wcale nie gwarantuja pozytywnego zakonczenia ciazy...takze mam sie nie cieszyc.....ale jak i tak sie ciesze bo czuje ze tym razem sie uda.....

Co do bijacego serduszka to w poprzedniej ciazy bylo, pieknie bilo a po 2 tygodniach nagle przestalo....wiec serduszko tez nic nie gwarantuje...poprostu trzeba czekac i nie dac sie zwariowac........

wizyta za 1,5 tygodnia ......mdlosci od 2 dni ustaly .....

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, że serduszko niczego nie gwarantuje, ale jest ponoć przełomowym momentem, po którym ryzyko mocno spada. Drugim takim momentem jest zakończenie I trymestru. Pewnie nie tylko ja chciałabym przyspieszyć czas i być już po 13 tc :)
    Ktoś ma dziś wizytę? Bo jutro wiem że są i trzymam kciuki.

Chyba wczoraj któraś z Dziewczyn pytała czy normalny jest ból w pachwinie podczas kichania. Normalny. Ja tak mam i czytałam, że większość ciężarówek tak ma. Dziś miałam wrażenie, że coś mi się tam urwało, tak zabolało...nie znoszę kichać ;)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuję w piątek o 13.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Emma1985 Ekspertka

Wysłany: 11 września 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja usg prenatalne za tydzien i juz sie boje:)

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    To prawda, że serduszko niczego nie gwarantuje, ale jest ponoć przełomowym momentem, po którym ryzyko mocno spada. Drugim takim momentem jest zakończenie I trymestru. Pewnie nie tylko ja chciałabym przyspieszyć czas i być już po 13 tc :)
    Ktoś ma dziś wizytę? Bo jutro wiem że są i trzymam kciuki.

Chyba wczoraj któraś z Dziewczyn pytała czy normalny jest ból w pachwinie podczas kichania. Normalny. Ja tak mam i czytałam, że większość ciężarówek tak ma. Dziś miałam wrażenie, że coś mi się tam urwało, tak zabolało...nie znoszę kichać ;)
    Ja też kichania nie cierpie, czasami tak mocno zaboli że już jestem pewna że to koniec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 17:31

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dzisiaj byłam w szpitalu. Około 12 stwardniał mi brzuch zrobiłam normalnie toaletę ale brzuch nie odpuszczam wzięłam dwa magne b6 i pojechałam do szpitala przyjęli mnie zrobi usg powiedzieli ze wszytsko w porzadku i zeby jednak brała tez luteinę rano. A i żebym wzięła nospe i na koniec jeszcze podsumowały dwie panie ze wszytsko Ok i czy na pewno zrozumiałam co mam zrobić chyba widziały mój strach i stres i w ogóle. Teraz sie zastanawiam czy ten brzuch nie jest twardszy tez dlatego ze ciążowy ogólnie jest twardszy bo tak trochę jak histeryczkę mnie wzięły

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana pilnuj twardnienia brzucha, u mnie to były skurcze. Dodatkowo wyszła kosmowka na dnie macicy, i maluch nie miał szans żadnych bo organizm próbował go zwalczyć

• Aasha Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kameelka ja miałam sporo twardnien pomiędzy 20 a 25 tygodniem ciąży, ponieważ szyjki już praktycznie nie miałam tez w 22 tyg w panice byłam na sorze, ale generalnie miałam te same zalecenia, luteina i magnez i nospa. U mnie to były braxtony. Strasznie mnie stresowaly, ciekawe czy w tej ciąży mnie to ominie

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie nastraszyłyście. Ja byłam w piątek na usg u mojego ginekologa wszytsko było w porzadku a dzisiaj byłam w szpitalu na usg i tez wszytsko w porzadku.

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka jak powiedzieli ze jest dobrze to się słuchaj i nie zamartwiaj :) i lykaj tabsy

Dziewczyny co ubierać ie (chodzi mi o spodnie, spódnice) teraz, na początku ciąży kiedy ten brzuch jest tylko minimalnie większy ale jeansy uciskaja? Te ciążowe spodnie i legginsy są tak skrojone że już teraz by na mnie pasowały? Czy ta gumką nie będzie miała jeszcze oparcia w brzuchu i będzie spadać?

f1d9680377.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Karmelka jak powiedzieli ze jest dobrze to się słuchaj i nie zamartwiaj :) i lykaj tabsy

Dziewczyny co ubierać ie (chodzi mi o spodnie, spódnice) teraz, na początku ciąży kiedy ten brzuch jest tylko minimalnie większy ale jeansy uciskaja? Te ciążowe spodnie i legginsy są tak skrojone że już teraz by na mnie pasowały? Czy ta gumką nie będzie miała jeszcze oparcia w brzuchu i będzie spadać?
    Ja jak ubieram typowe ciążowe w rozmiarze takim samym jak mój przed ciążą to trochę spadają .Ale ja schudłam dość dużo więc może to dlatego .Ja ogólnie mam dresiki na gumkę i są super .Ale ja jestem na L4 i nie muszę ubierać się wyszukanie .W ostatniej ciąży kupiłam jensy na gumkę i też mnie cisnely.Wiec jak masz coś kupić to najlepiej ciązowki.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nosze głównie sukienki luźne, trapezowe. Mam legginsy ciążowe i są tez bardzo wygodne. Tych ubrań z pasami ciazowymj nie lubię, nigdy nie było mi w nich wygodnie poza legginsami

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja, póki ciepło, biegam w sukienkach, ale później planuję legginsy ciążowe/grube rajtuzy i do tego tuniki.

Dziewczyny, a co znaczy, że brzuch twardnieje? Jak to odczuwacie? Nigdy nie rozumiałam tego pojęcia.

Kasiu Kochana, trzymasz się? Już po? Kosmówka na dnie tzn. że przy szyjce samej?

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
‹‹ 193 194 195 196 197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ