Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Moje najmądrzejsze koleżanki - mój mąż się pyta mnie czy uważam, że powinien już jeździć swoim autem do pracy. Ma obecnie dojazd zorganizowany. A do mnie ma 60km.
    Te dojazdy to duża wygoda, bo czasem jak pracuje w nocy to potem dosypia w trasie, bo nie musi prowadzić.

On trochę świruje, że nie zdąży i na nic zdają się moje tłumaczenia, że to trwa i zdąży nawet jakby przyjechał taksówką :D

Jak myślicie? Powinien już być w "gotowości"?
    Może jeszcze nie teraz, ale tak po 36 tygodniu to już bym na jego miejscu wybrała własny samochód, żeby w razie czego być na każde wezwanie.
    Nie masz raczej zagrożenia porodu przedwczesnego, co innego jakbyś miała to wcześniej by musiał być w gotowości.
    Mi moja prowadząca pozwoliła wyjeżdżać do domu rodzinnego (180km od Krakowa) do 38tc :P Nie zamierzam już wyjeżdżać, ale ona twierdzi że nie ma zagrożenia że urodzę wcześniej. Więc wszystko zależy od tego jaka jest ta ciąża.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Paula jak daleko macie do szpitala? I jak dlugo M bedzie musial jechać?
    Nie mozna zakładać ze pierworodka to urodzi pewnie po kilkunastu godzinach.. Sa kobitki ktore w ciagu pol godz od skurczy maja juz na full akcje porodowa. Do szpitala zawsze mozesz podjechac sama taxowka w razie czego a M podjedzie prosto do szpitala. Bo nigdy nie wiemy czy wody nam odejda.. Jakiego będą koloru.. Czy mozemy sobie pozwolic na czekanie spokojne w domu czy niezwlocznie sie udac do szpitala.

Ja to wszystko wiem, ale zakładamy optymistyczny scenariusz :). Z pracy do domu ma 35 minut. Z domu do szpitala 1 wyboru 30 minut a do szpitala 2 wyboru 10 minut.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Moj mąż z 4 sierpnia :D i też cudowny człowiek :D
    Na prenatalnych dr mówił, że prawdopodobnie chłopak ❤️ ja nie pytałam. Sam wygadał. Wam się sprawdziła płeć z prenatalnych? Bo jakoś mi się nie chce wierzyć, że on zauważył różnice w tym wyrostku. Rzucił tylko okiem i mówi że chłopak.
    Ja widziałam to "coś" - było duże, ale na tym etapie chyba dziewczynka i chłopiec podobnie wyglądają no nie?
    Jak było u was? Jakie mam szansę na chłopca?
    Bo mam w domu dwie dziewczynki i chłopca. Byłoby po równo :D
    Ja miałam prenatalne 11+5 powiedział dziewczynka po wyrostku i się sprawdziła. Ale powiedział że nam zdradzi jeśli będzie pewien.
    Ale nie wszystkim dziewczynom się sprawdziło

Reniiata lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja to wszystko wiem, ale zakładamy optymistyczny scenariusz :). Z pracy do domu ma 35 minut. Z domu do szpitala 1 wyboru 30 minut a do szpitala 2 wyboru 10 minut.
    aa to spokojnie zdazycie. myslalam że ze 2 godz bedziesz musiala na niego czekac. plus dojazd do szpitala w korkach :P
    U mnie jest tyle latwiej ze miasto małe ale jesli z pracy by jechac miał M w godzinach szczytu to tez z pol godz ale do szpitala autem 5min z wjazdem winda na gore;p

martusiawp, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się sprawdziło z prenatalnych ze dziewczynka :)
    Tunia uwielbiam kaszankę i jem cała ciąże ;)

martusiawp, Tunia76 lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja miałam prenatalne 11+5 powiedział dziewczynka po wyrostku i się sprawdziła. Ale powiedział że nam zdradzi jeśli będzie pewien.
    Ale nie wszystkim dziewczynom się sprawdziło
    u mnie sie sprawdzilo :) powiedziano chlopiec i jest dorodny chlopiec :)

Reniiata, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Mi się sprawdziło z prenatalnych ze dziewczynka :)
    Tunia uwielbiam kaszankę i jem cała ciąże ;)
    ojej zawsze podziwiam ludzi ktoryz to jedza.
    ja w zyciu nie rusze kaszanki przez to ze widzialam jak się ją robi..
    bylam dzieckiem i obrzydzenie i wstret pozostal do dzis..

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma pracę w terenie i może być wszędzie. Mam nadzieję że zacznę rodzić albo w nocy albo w weekend :) kiedy on będzie w domu.

KarmeLoVe lubi tę wiadomość

• KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w 11 Tc było powiedziane, że chłopiec, a potem nipt to tylko potwierdził :)

Paula, od 35 tc ja bym stawiała na własny samochód.
    Mój ma zakaz wyjazdów na montaże od 34tc, bo u nas duuuzo dzieci właśnie w 34/35 tc postanawia wylazic, dlatego panikuje. Nasz młody ma pozwolenie żeby wyjść po 16 kwietnia, nie wcześniej :)
    Ale ostatnio D był w pracy, skończył o 15, a wredne babsko - właścicielka domu, w którym montowal meble-zastawila podjazd i nie mógł wyjechać, nie odbierala telefonu i finalnie wróciła do domu po 17. Spędził dwie godziny czekając na nią, a dodatkowo wrócił do domu na 19:30, bo korki od niej do firmy ogromne, a później jeszcze do domu. Także my będziemy dmuchać na zimne, oby szef zrozumiał :D ;)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się dziewczynka sprawdziła ale lekarz mówił że głowy nie da. Dopiero na polowkowych byliśmy pewni :)

Dostałam dzisiaj mail z Rossmann o pieluszkach :)
    Wiec nie zapomnieli o mnie.

Przyszła dzisiaj następna paczka, z materacykiem do kosza Mojżesza, miękkim przewijak iem, przescieradelkami i smoczkami. Zostałam mile zaskoczona bo odrzucili kosmetyczka i pieluszek flanelowa w gratisie :) A aż tyle u nich nie zapłaciłam :D

martusiawp, Fasolka77, Wiewióreczka, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość

f1d9680377.png

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa i lekarka mi dzisiaj powiedziała że od 34 tc mogę lykac wiesiolek i pić herbatę z liści malin. Na SR mówili że trochę później bo od 37 tc i teraz nie wiem kogo słuchać. Jak Wy planujecie?

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Aa i lekarka mi dzisiaj powiedziała że od 34 tc mogę lykac wiesiolek i pić herbatę z liści malin. Na SR mówili że trochę później bo od 37 tc i teraz nie wiem kogo słuchać. Jak Wy planujecie?
    ja jak najwczesniej :D ale mi zalezy zeby urodzic przed terminem ;p

malutka_mycha lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też się sprawdziła płeć z prenatalnych :) a na Usg 3 trym jak zapytałam czy to na pewno nadal jest chłopak to lekarz powiedział: proszę pani, jest siusiak i przynajmniej do 18 roku życia to się nie zmieni xd

Daffi, Reniiata, AniaKJ lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja słyszałam że herbata z liści malin nie przyspiesza porodu tylko sprawia że może on trwać krócej jak już się zacznie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ponoć można pić już jakiś czas przed terminem.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ja jak najwczesniej :D ale mi zalezy zeby urodzic przed terminem ;p
    W sumie mi też :) po 37 mogę się rozpakować :)
    To od przyszłego tygodnia zaczynam się faszerowac :)

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ojej zawsze podziwiam ludzi ktoryz to jedza.
    ja w zyciu nie rusze kaszanki przez to ze widzialam jak się ją robi..
    bylam dzieckiem i obrzydzenie i wstret pozostal do dzis..
    Pochodzę ze wsi. Świniobicie było kilka razy w roku (dopóki żył tata). A ja to miałam być Marcinkiem i tata wychowywał mnie na syna. Zawsze pomagałam przy świniobiciu. Kaszanka, mozdzek nic mnie nie rusza. A smak wędlin, boze jak pachniało podczas wedzenia kielbas.
    Pamiętam kiełbasy zwijane do słoików zalewane smalcem i do piwnicy (nie było zamrażarki). Dziewczyny co to był za smak i zapach. Teraz już takich nie spotykam, niestety. Wprawdzie sasiad mamy ma wędzarnie, ale mięso kupuje i to już nie jest to samo.

Mistella, martusiawp, Kiwona, Lolka30, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do celu teraz to juz tylko sloneczne dni przed Toba :)
    mi lekarz w 14 tyg. powiedzial ze chlopak i jest nadal....ale ja od zrobienia testu wiedzialam ze bedzie syn.......w kazdej ciazy ja sama pierwsza znalam plec dziecka.....tak czulam nie potrafie tego opisac :)

Fasolka nie strasz tym katarem jeszcze przez 2 tygodnie.....zeby tylko chcial nosem wylatywac to bym smarkala ...a tak siedze i "wyciagam" z gardla i polykam...fuj......

Aparat fotograficzny zamowilam bedzie jutro :) ciesze sie jak male dziecko :)

Kiwona z Kazika kawal chlopa, fajnie ze wszystko ok :)

martusiawp, Reniiata lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Moje najmądrzejsze koleżanki - mój mąż się pyta mnie czy uważam, że powinien już jeździć swoim autem do pracy. Ma obecnie dojazd zorganizowany. A do mnie ma 60km.
    Te dojazdy to duża wygoda, bo czasem jak pracuje w nocy to potem dosypia w trasie, bo nie musi prowadzić.

On trochę świruje, że nie zdąży i na nic zdają się moje tłumaczenia, że to trwa i zdąży nawet jakby przyjechał taksówką :D

Jak myślicie? Powinien już być w "gotowości"?

też się zaczęłam nad tym zastanawiać.... mój od marca będzie jeździł do Wawy... 1,5h w jedną stronę.. ale ze względu na cc ginka mówiła, że położymy się już w 38tc (muszę dopytać czy rozpoczętym czy skończonym :)) to mi to pasi... będę się czuła bezpieczniej w szpitalu... nawet gdyby K. miał nie zdążyć na sam poród...
    Paula porozmawiaj z lekarzem czy Ciebie na planuje położyć wcześniej... może to Go trochę uspokoi.. bo co innego jechać do domu w razie a co innego prosto do szpitala jak będzie miał świadomość, ze jesteś w dobrych rękach :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Moj mąż z 4 sierpnia :D i też cudowny człowiek :D
    Na prenatalnych dr mówił, że prawdopodobnie chłopak ❤️ ja nie pytałam. Sam wygadał. Wam się sprawdziła płeć z prenatalnych? Bo jakoś mi się nie chce wierzyć, że on zauważył różnice w tym wyrostku. Rzucił tylko okiem i mówi że chłopak.
    Ja widziałam to "coś" - było duże, ale na tym etapie chyba dziewczynka i chłopiec podobnie wyglądają no nie?
    Jak było u was? Jakie mam szansę na chłopca?
    Bo mam w domu dwie dziewczynki i chłopca. Byłoby po równo :D

mój 27.07 :) też rewelka! :)

Renia ja robiłam NIFTY to miałam pewność, ze chłopak :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie taka herbatę z tych liści można kupić ? ;)

‹‹ ‹ 1952 1953 1954 1955 1956 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ