X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja startowałam z 78 ale mam 172 .Ogólnie to chyba jest plus tej cukrzycy.Mam kuzynkę ktora była bardzo przy sobie i w ciąży w 9 miesiącu była chyba z 15 kg chudsza niż przed ciążą .Jak urodziła to taka laseczka się zrobiła ze szok.No ale jak tylko po ciąży wyszło ,że cukier w normie zaczęło się podjadanie i wyglada tak samo jak przed.Wiec cieszę się że chociaż w ciąży będę mało ważyć bo ja też pewnie wrócę do wagi po ciąży.

DorotaAnna lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    No to ja startowałam z 78 ale mam 172 .Ogólnie to chyba jest plus tej cukrzycy.Mam kuzynkę ktora była bardzo przy sobie i w ciąży w 9 miesiącu była chyba z 15 kg chudsza niż przed ciążą .Jak urodziła to taka laseczka się zrobiła ze szok.No ale jak tylko po ciąży wyszło ,że cukier w normie zaczęło się podjadanie i wyglada tak samo jak przed.Wiec cieszę się że chociaż w ciąży będę mało ważyć bo ja też pewnie wrócę do wagi po ciąży.

Mój plan jest taki żeby utrzymać się do porodu poniżej 75kg, a po porodzie do 65.
    Ta cukrzyca to najlepsza motywacja to zdrowego jedzenia. A chudnięcie to taki miły efekt uboczny. Sama myśl o tym że to co jem może zaszkodzić dziecku o wiele bardziej niż w normalnej ciąży jest wystarczająca motywacja dla mnie.
    Ja całe życie jestem większą, mam ogromny biust (70H) i tyłek. Brzuch jest ok. Taka klepsydra. I mimo że u mnie zdrowa waga zaczyna się od 56kg to ja ponizej 65kg zaczynam wyglądać kretyńsko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj od rana jestem ciągle głodna. I chce mi się słodkiego. Ciasta i kawy. Kawy nie piłam już bardzo długo. Właśnie sobie słabiutka zrobiłam. I nie wiem czy mi smakuje...
    Chyba pierwsza zachcianka.

• Aasha Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 1 kg mniej, ale to przez mdłości. Startowałam z 60, teraz 59. W poprzedniej ciąży start z 57 a skończyło się na 77!!(ale mam 174 wzrostu, wiec jakoś się to rozkładało). Karmiąc piersią bez żadnej diety schudłam do 60. Nie chciałabym tyle przytyć w tej ciąży, ale to zależy czy będę musiała leżeć, w poprzedniej od 19tc leżałam i chyba z tego braku ruchu tak mi poszło w górę. Cukrzycy jednak nie miałam, tylko nadciśnienie od 32 tc, ale to chyba nie ma związku.... nikomu nie życzę problemów z ciśnieniem w ciąży. CukrYca sama w sobie nie jest groźna dla maluszka, może być przyczyna makrosomii, ale generalnie nic strasznego się nie powinno wydarzyć, wysokie ciśnienie może narobić dużo szkód :(

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    U mnie 1 kg mniej, ale to przez mdłości. Startowałam z 60, teraz 59. W poprzedniej ciąży start z 57 a skończyło się na 77!!(ale mam 174 wzrostu, wiec jakoś się to rozkładało). Karmiąc piersią bez żadnej diety schudłam do 60. Nie chciałabym tyle przytyć w tej ciąży, ale to zależy czy będę musiała leżeć, w poprzedniej od 19tc leżałam i chyba z tego braku ruchu tak mi poszło w górę. Cukrzycy jednak nie miałam, tylko nadciśnienie od 32 tc, ale to chyba nie ma związku.... nikomu nie życzę problemów z ciśnieniem w ciąży. CukrYca sama w sobie nie jest groźna dla maluszka, może być przyczyna makrosomii, ale generalnie nic strasznego się nie powinno wydarzyć, wysokie ciśnienie może narobić dużo szkód :(

Mylisz się. Cukrzyca ma ogromny wpływ na organogeneze we wczesnej ciąży. Na podstawie danych od diabetologa wiem, że u dzieci z wczesnych ciąż cukrzycowych zwiększa się ryzyko zespołu Downa i innych chorób tego typu. Ponadto mogą źle wykształcić się organy, przede wszystkim trzustka serce i płuca. Dzieci cukrzycowe po porodzie często wpadają w hipoglikemię i muszą być ratowane, dlatego przy porodzie musi być neonatolog cały czas. Makrosomia płodu sama w sobie też jest zagrożeniem, bo duże dziecko może zostać uszkodzone w trakcie porodu i na przykład jednym z powikłań porodu dużego dziecka jest okołoporodowe porażenie mózgowe.

Ja niestety leżę całymi dniami, ginekolog zakwalifikował moja ciążę jako "poronienie zagrażające" przez cukrzyce i wcześniejsze poronienie. Już to leżenie mi bokami wychodzi. A waga nadal spada jeszcze :-) Co pewnie się zmieni jak mnie tak będzie na słodkie ciągnąć :-D

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie też dzisiaj na słodkie ciągnie .Też chyba dzisiaj jakiś mały grzech popełnię.Mam ochotę na jakiegoś dobrego loda.No ja mam też duży biust ale to h noszę teraz jak mi od ciąży urósł.Kochana zastanawiałaś się gdzie kupisz stanik do karmienia ?Bo ja jak się rozglądałam w ostatniej ciąży to wszędzie były takie maleństwa że ja bym tam szybciej pośladek zmieściła niż mojego cyca.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Ale mnie też dzisiaj na słodkie ciągnie .Też chyba dzisiaj jakiś mały grzech popełnię.Mam ochotę na jakiegoś dobrego loda.No ja mam też duży biust ale to h noszę teraz jak mi od ciąży urósł.Kochana zastanawiałaś się gdzie kupisz stanik do karmienia ?Bo ja jak się rozglądałam w ostatniej ciąży to wszędzie były takie maleństwa że ja bym tam szybciej pośladek zmieściła niż mojego cyca.

Już te same rozterki przechodzę. U mnie jest taki sklep z profesjonalnymi stanikami. Może tam coś zamówić się da.
    A w tej chwili mój największy stanik jaki mam jest już na styk. Jeszcze z miesiąc - dwa i będę szukać.
    Już getry ciążowe noszę, bo mnie wszystko już gniecie. Na wadze tracę a brzuch roooośnie. Całe życie z wciągniętym brzuchem chodziłam a teraz nie dość że puszczony bamboł to jeszcze ciąża już wystaje. Więc wyglądam na 4-5 miesiąc. A nie koniec 3-ego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak masz ochotę na loda to u mnie mimo cukrzycy świetnie działa bigmilk śmietankowy. Nie podnosi mi cukru a jakoś w miarę bezpiecznie zapewnia realizację zachciewajki :-D

• siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam spory biust i kupuje w specjalnych sklepach. Brafiterki doradzają, mają duży wybór, dużych biustonoszy do karmienia. Zazwyczaj od 100 zł ceny się zaczynają. Ale źle dobrany biustonosz może spowodować przy karmieniu zastoje i zapalenia. Ja w pierwszej ciąży leżałam tydzień w szpitalu, jak Mały miał 6 tyg, bo miałam okropne zapalenie. I pierwsze co lekarka patrzala, jakie noszę biustonosze ;)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to na odwrót! Wyjęłam staniki z poprzedniej ciąży i ogromne! A te co nosiłam teraz już ciasne:/ także chyba muszę coś nowego zakupić. Mnie jak skończyłam karmić praktycznie zniknął biust.... musiałam kupić A a zawsze miałam B. Oby teraz nie było tak samo bo zniknie:p

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez musze zmienic biustonosze. do tej pory miseczka E ale juz sie robia za male i do tego lewa piers znacznie wieksza od prawej;p
    dziewczyny odpukac wczoraj nie czulam sie zle... zero wwymiotow i mdlossci. dzis tez juz od rana czuje sie super.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Można dołączyć? Termin mam na 29 kwietnia wg ostatniej miesiączki a 24.04 wg ostatniego usg. Jestem po poronieniu w czerwcu tego roku i bardzo sie boję...

Kasionek, Wiewióreczka, Emma1985, estrella, siamyrka, Paula 90 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja widziałam różne staniki duże ale kurcze skąd ja mam wiedzieć jaki będę miała biust po porodzie.Tydzien temu kupiłam stanik 70k i teraz na trochę starczy.No ale jeszcze trochę czasu mam więc się zobaczy.Ja dzisiaj kupiłam dużo śledzi ;-)

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam cycyków :D Ja mam dopiero teraz fajne, 65C, ale czego się spodziewać jak w ciążę zaszłam przy wadze 43 kg i 162 cm...kościotrup.
    Teraz za to nadrabiam, mam "już" 46 kg :)

Kiwona, witaj :) Większość z nas jest po poronieniach, więc doskonale rozumiemy Twój strach. A znasz przyczynę? I który to był tc?

Śledzie, to jest to...Kasionku, dzięki za pomysł ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 13:25

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka, to było poronienie w ok. 3 tc, czyli zrobilam test i tej samej nocy zaczzelam krwawic.. Ale staramy się o dziecko od stycznia 2017 r. Cios był ogromny.
    Teraz mam już ponad 7 tygodni i wielkie nadzieje :) Patrze na Wasze suwaczki, gdzie już ponad 11 tygodni i zazdroszczę ;) Moj lekarz mówi, ze najwazniejsze to 12 tc dotrwać, czyli mam leżeć plackiem i brac leki. Mam euthyrox, jodid, asmag, luteine, duphaston, kwas foliowy i feminosept uro. Mdlosci mam zwykle okropne, wymioty nawet w nocy, ale 2 dzien jest lepiej i juz mnie to zaczyna martwic :/
    Ja nie mam zachcianek raczej, sraram sie jesc zdrowo ale przy nudnosciach zjedzenie czegokolwiek to zwykle wyzwanie. Mimo to juz zaczelam tyc, mam 69 kg przy wyjsciowyxh 68, ale to glownie przez to, ze nie moge sobie pozwolic na glod dluzszy niz kilka minut bo wymiotuje. A czuje glod niemal caly czas ;)

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • kamylalyt Koleżanka

Wysłany: 15 września 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2019, 22:36

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Wiewióreczka, to było poronienie w ok. 3 tc, czyli zrobilam test i tej samej nocy zaczzelam krwawic.. Ale staramy się o dziecko od stycznia 2017 r. Cios był ogromny.
    Teraz mam już ponad 7 tygodni i wielkie nadzieje :) Patrze na Wasze suwaczki, gdzie już ponad 11 tygodni i zazdroszczę ;) Moj lekarz mówi, ze najwazniejsze to 12 tc dotrwać, czyli mam leżeć plackiem i brac leki. Mam euthyrox, jodid, asmag, luteine, duphaston, kwas foliowy i feminosept uro. Mdlosci mam zwykle okropne, wymioty nawet w nocy, ale 2 dzien jest lepiej i juz mnie to zaczyna martwic :/
    Ja nie mam zachcianek raczej, sraram sie jesc zdrowo ale przy nudnosciach zjedzenie czegokolwiek to zwykle wyzwanie. Mimo to juz zaczelam tyc, mam 69 kg przy wyjsciowyxh 68, ale to glownie przez to, ze nie moge sobie pozwolic na glod dluzszy niz kilka minut bo wymiotuje. A czuje glod niemal caly czas ;)
    To bardzo wczesne było w takim razie, teraz będzie zupełnie inaczej :) Już to pisałam, ale są dwa przełomowe momenty, jeśli chodzi o spadek ryzyka poronienia. Pierwszy to prawidłowa akcja serduszka - już masz za sobą :) Drugi to zakończenie I trymestru - na to wszystkie jeszcze troszkę musimy poczekać.
    Dlaczego musisz leżeć plackiem? Jestem ciekawa, bo na naszym wątku nawet dziewczyny z krwiakami nie zawsze mają takie zalecenia. Ja jestem po kilku operacjach macicy, poronieniu i lekarz kazał mi "żyć normalnie". Mimo wszystko dużo odpoczywam dla własnego zdrowia psychicznego.
    Ile Asmagu bierzesz? Zwykły czy Forte?

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszlam w ciążę w 2 cyklu po poronieniu, mialam lyzeczkowanie. Do tego boli mnie brzuch. Mysle ze to glowne powody.
    Biore asmag forte 3x1 tabl. A jakby bole byly silne to 3x2 tabl.
    Kolejna wizyta 28.09.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Wy to widzę pokaźne biusty macie, ja przed ciąża miałam 70 b a teraz stały się pełniejsze ale się mieszczą w stare biustonosze. Więc u mnie szału nie ma a po cichu na to liczyłam :)

Ja się nie odzywiam calkiem zdrowo bo mi takie Jedzenie nie podchodzi, rano bułka z serkiem, później owoc, na obiad PIEROGI :D a później jak leci. Mama mi jakieś smoczki robi z warzyw i owoców więc to mnie ratuje :)

f1d9680377.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj biust przed ciaza ok. 75E, zaleznie od producenta. Jeszcze bardzo mi sie piersi nie powiekszyly, ale najwygodniej mi w bawelnianym biustonoszu kupionym kiedys w aldiku ;)

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ