Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Syska2202 wrote:No to ja owu miałam dokładnie w 11 sierpnia w now. I ten now to wypada 5 mają czyli dzień po moim terminie także chyba jednak się walnelam 😁 dzięki za wyjaśnienie 😁
jakaś czarna magiaa ja jak zaszłam 26.07 w ciążę to kiedy będę rodzić?
Fasolka77
-
nick nieaktualny
-
B_002 wrote:Napiszę wam czego się ciekawego dowiedziałam na warsztatach Mama Wie
Były różne tematy. O biustonoszach do karmienia, o bezpieczeństwie fotelików (opowiadała przedstawicielka marki Cybex na przykładach Cybex Z i-Size i Cybex Sirona i-Size oraz bazą do obu tych modeli), było też o banku komórek macierzystych no i oczywiście co najciekawsze - wykład Pawła Zawitkowskiego.
O tym co mówił to wam napiszę, bo niektóre rzeczy całkiem ciekawe. Facet z poczuciem humoru i bardzo fajnie się go słuchało. Poruszył kilka tematów:
WYBUDZANIE DZIECKA DO KARMIENIA
Otóż powiedział, że nie należy dziecka wybudzać do karmienia, jeśli przesypia w nocy dłużej, a my koniecznie chcemy karmić, albo dziecko słabo przybiera na wadze, albo ma żółtaczkę i chcemy podać leki itd, to nie są powody żeby dziecko wybudzić specjalnie. Jeśli chodzi o leki to powiedział, że jak się poda pół godziny wcześniej lub później to przecież się nic nie stanie. Dziecko można też nakarmić "na śpiocha", w takim półśnie dziecko jest w stanie ssać pierś lub butelkę. A z tym budzeniem to też najważniejszą rzeczą jest żeby nie próbować dziecka obudzić gdy jest w fazie snu głębokiego, bo zaburzamy jego cykl snu, dziecko będzie zdenerwowane i rozdrażnione i sami sobie życie utrudnimy.
No i opowiedział jak rozpoznawać fazy snu. Gdy dziecko przysypia to zmienia pozycje, ma ruchy gałek ocznych, oddycha raz głęboko raz płytko, szybciej lub wolniej, ale potem następuje kolejna faza snu (do około 20 min) i dziecko zapada w sen głęboki, zmienia się oddech, staje się on płytki i prawie niewidoczny (niektórzy rodzice wtedy dostają zawału że to bezdech), dziecko zastyga w bezruchu i z tej właśnie fazy nie wolno go wybudzać. Gdy ponownie zaczyna się ruszać i oddychać szybciej to oznacza że my się możemy zacząć szykować do karmienia bo mamy około 10 minut żeby dziecko samo zaczęło sygnalizować że by coś zjadło. Można sprawdzać czy chce jeść kładąc palec na jego górnej wardze i jeśli ma odruch ssania i szuka pokarmu to znaczy że jest gotowe do jedzenia (nawet jeśli ma jeszcze zamknięte oczy - tak można karmić w nocy).
ODKŁADANIE DZIECKA
Wspomniał też, że warto nauczyć się odkładać dziecko bokiem do podłoża i dopiero przekręcać go na plecy. Z prostego powodu, podał przykład jak w byliśmy w podstawówce to mogło nam się zdarzyć że ktoś nam zabrał krzesło spod tyłka na którym chcieliśmy usiąść, taki sam dyskomfort czuje dziecko które ktoś odkłada plecami do podłoża którego ono nie widzi. Oczywiście to dotyczy dziecka które nie śpi, jeśli śpi to wszystko jedno jak odłożymy. Powiedział, że jak już się tego nauczymy to zobaczymy że tak jest wygodnie i łatwo i będziemy to już potem robić odruchowo. Jeśli chodzi o to jak to wygląda to na youtube są jego filmiki, można sobie pooglądać.
WANIENKA CZY WIADERKO
Jeśli chodzi o kąpiel to pan Zawitkowski stwierdził, że tylko wanienka i to bez żadnych siedzisk. Po prostu wanna z wodą. Dziecko ma mieć miejsce żeby się w tej wodzie ruszać i relaksować. Wiaderko jest za małe (wg niego wiadro to się nadaje do mycia podłogi).
PIERWSZA KĄPIEL
Z pierwszą kąpielą warto poczekać do wyjścia ze szpitala. Chodzi o to żeby w domu stworzyć odpowiednie warunki sprzyjające relaksowaniu się. Pierwsza kąpiel jest ważna dla dziecka, nie można go tak po prostu włożyć pod kran. Jeśli chodzi o to jak często kąpać dziecko to jest to indywidualna sprawa, bo dziecko nie potrzebuje częstych kąpieli żeby być czyste. Do zachowania higieny wystarczą waciki z wodą. Kąpiel ma służyć noworodkowi do relaksu i nawiązywania więzi z rodzicami. To całe przyjemne rytuały
OTULACZE
W sprawie otulaczy wspomniał, bo ktoś zadał pytanie czy owijać dziecko ściśle. Od razu pan Paweł dał taki przykład, że czasem na takich innych warsztatach dla rodziców owijają ściśle jak mumię kogoś dorosłego i zwykle ludzie nie wytrzymują 5 minut, bo się im robi gorąco, niewgodnie itd. Z dzieckiem jest podobnie z tą różnicą, że otulić można dziecko żeby się uspokoiło, bo to rzeczywiście dzieci czasem uspokaja, ale jak już zaśnie to powinno się uwolnić rączki i nóżki, niech śpi swobodnie nakryte czymś dostosowanym do temperatury pomieszczenia (wg niego idealna do spania jest temp 19-20st).
KIEDY PODUSZKA
Dzieci bezwzględnie powinny spać na płasko. Spanie na poduszce może utrudnić poradzenie sobie w razie ulewania, nie jest też fizjologicznie zdrowe dla dziecka.
Tych poduszek "motylków" do wózka można używać, pod warunkiem że środkowa część nie posiada wypełnienia czyli jest płaska.
Na pytanie od kiedy dziecku dać pod głowę poduszkę odpowiedział "jak samo przyjdzie do waszego łóżka i sobie poduszkę weźmie", wcześniej nie potrzeba mu poduszki
Rozpisałam się trochę, ale sama sobie zapisałam tak na szybko co mi w głowie utkwiło, żeby potem nie wyleciało
super Basia! dzięki za wykład! dokładnie to samo mówili na SR więc cieszę się, że ktoś potwierdza przekazaną nam wiedzęB_002 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Bubek wrote:dobre rady z tych warsztatow, a ja mam ta motylkowa poduszke ale ma wypelnienie w srodku tez, i teraz pewnie bedzie lezala tylko
Bubek lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Fasolka, ja nie kupowałam nic, mma chicco baby hug 4w1 jakoś tak, zamierzam na spód kłaść pieluszek lub kocyk.
Bubek, ja mam ten kokonik, ale dostałam od siostry i w zasadzie dlatego, raczej bym nie kupowała, skoro będę miała to chicco.
Dziewczyny, chwalilyscie kiedyś moja cerę, a ja wyglądam od kilku dni jka burak. Czerwone plamy, gorące policzki, małe białe wypryski, no koszmar. Chciałam Wam wrzucić zdjęcia z prośbą o rady, co z tym gównem zrobić, ale zapodaj nie dziala.
Aha, mi się wydaje Bubek, że to są normalne bóle na tym etapie, ja jestem jednym wielkim bólem, w zasadzie od 16 tc jakoś ciągle boli mnie brzuch, im dalej w las tym ciemniej. A szyjka nie ruszona. -
Bubek, ja takie bóle mam do dziś, po obu stronach, z prawej mocniejsze.
Jeśli chodzi o M, to on mi cały czas mówi, że wszystko będzie dobrze itp. On to urodzony optymista, takiej panikarze jak ja przydatny jest taki człowiek
Mam wynik GBS, ujemnyestrella, B_002, Daffi, Kiwona, Wiewióreczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBubek więzadła... Przepraszam, mi się pytanie w ogóle nie rzuciło w oczy...
Ja kokonu nie kupowałam bo uznałam że nie po to mam dwie poduszki ciążowe żeby płacić za trzecia tylko związana troczkiem ;p
Zaraz sobie jedną przerobię i akurat będzie na duża kanapę w salonieBubek lubi tę wiadomość
-
Basiu dzieki za opis z warsztatów.
Ja w szpitalu mialam spotlania z fizjo i z wczesniakami jest troszke inaczej niz urodzonymi w terminie. Pole do jej planiwanego terminu porodu musze traktiwac jak malucha w brzuchuczyli w koszu Mojżesza ma uformowane "maciczki" tak jak w szpitalu, ma byc jej cisno jak w brzuszku, ma dotykac o cos rączkami i nóżkami. Otulacz tez do tego czasu mogę używać. Ale od 40 tyg zminiamy nawyki i dziecko musi mieć normalna przestrzeń by mogło prawidlowo sie rozwijac
Musimy jej zapewniac jak najwięcej bliskości. Mała spi z nami i juz pewnie tak zostanieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 08:16
Fasolka77, B_002, martusiawp, stresant, Tunia76 lubią tę wiadomość
-
B_002 wrote:Mężowi przypominam ostatnio często że mało już dni zostało. Do niego chyba dopiero to dociera i strach go ogarnia, ale ja go uspokajam. Na pewno sobie poradzi, mimo że nie miał nigdy styczności z niemowlęciem. Damy radę oboje, ja się o to nie boję
Wasi faceci też tacy wystraszeni?
Basia ja wyszłam z porodówki tydzień temu wyluzowana... wzięłam wszystko na zimno- pooglądałam, popytałam... K. nic się nie odzywał i jak wyszliśmy to stwierdził, że się zestresował. Wczoraj coś zagajał, ze już nic nie będzie takie samo
Oczywiście, ze nie będzie! będzie lepiej!
Kiwona, B_002 lubią tę wiadomość
Fasolka77
-
nick nieaktualnyDzień dobry 🙂
Mój mąż się nie stresuje bo to nasze drugie dziecko. Boi się tylko jak ogarniemy tę dwójkę jeśli druga będzie tak samo wymagająca jak starsza no ale jakoś radę damy, nie ma wyjścia 🙂
Śniło mi się dziś ze urodziłam już malutka tylko nie wiem czemu ubieralam ją na niebiesko 😃
Stresant trzymam kciuki za pozytywne info na wizycie! Nie martw się, maluszek coraz starszy i coraz silniejszy. Wszystko musi być dobrze 🙂
A ja witam się w 35 tygodniu 😃Kiwona, B_002, stresant, Wiewióreczka, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Dziewczyna z FB się śmieje, że ma sposób na "naturalne wywołanie porodu".
34tc, położyła sobie podkład na materac i tej samej nocy zaczęły się sączyć wody. Leży w szpitalu. Nie dużo, troszeczkę. Lekarze mówią że może dzisiaj może za dwa tygodnie.
Także układamy podkłady jak już wiemy że chcemy rodzić 😂😂😂
hahah to ja jeszcze poczekamFasolka77
-
Fasolka77 wrote:dziewczyny gdzie kupowałyście wkłady do koszów mojżesza?
Ja kupiłam materiał i krawcowa mi uszyła na wymiar👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️