X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypisują mnie :) :) :)
    Zrobili USG i mała wyszła na 14 centylu.
    Rozmawiałam z lekarzem i powiedział że nawet jakby dali coś na zwiększenie przepływów żeby szybciej rosła to i tak efekty są zwykle dopiero po 2 tygodniach a ja już skończyłam 38tc, więc nie ma sensu.
    Dziecko jest po prostu małe z natury, na to wygląda. Bo wszystkie badania i KTG wychodzą prawidłowe.
    Mam chodzić na KTG co 2-3 dzień i za tydzień do kontroli w szpitalu na USG.
    Cieszę się bardzo że będę w domu bo szyjka na razie wygląda na taką że raczej jeszcze się poród nie zapowiada na dniach, może prędzej za tydzień. No i dobrze, niech sobie mała jeszcze podrośnie, lepiej dla niej :)

PS. Ale masaż szyjki z prastaglandynami odpada bo dostałam zakaz seksu i mam prowadzić oszczędny tryb życia :(
    Czyli mycia okien też nie będzie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 09:47

Paula 90, Karollinax26, Mama36, Tunia76, mysla.nieskalana, espoir, MamaAga85, barbillla86, Franka2104, martusiawp, Kiwona, AniaKJ, Bubek, india, valetta94, estrella, Kasiulka90, DorotaAnna, Aga2606, Lolka30, Misiabella lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga, nie wiem szczerze mówiąc dokładnie jaki to aspirator, bo M zamawiał przez internet razem z siostrą i ma go od niej odebrać. Ja planowałam kupić Katarek, no ale zobaczymy, przetestujemy.

Aga2606, mnie trochę pociesza! Dzięki! 😘

Dziewczyny, z innej beczki. Może któraś będzie potrafiła coś doradzić.

Mam mega tłustą cerę i szukam jakiegoś dobrego produktu matującego, krem, peeling .. ktoś, coś ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka2104 wrote:
    Dziewczyny, jak to jest z tym mierzeniem w końcu? Zawsze w szpitalu przed porodem obmierzaja dziecko i nas i na tej podstawie podejmuja decyzje o rodzaju porodu? Czy to sie jakoś wcześniej ogarnia?? Trochę mi ten 70 centyl vs moje 160cm w kapeluszu spędza sen z powiek
    To chyba zależy. Ja będę mierzona tuż przed porodem a Karola już była mierzona.

f1d9680377.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Menka też dużo w życiu przeszłaś. Przykre to jest. Ale najważniejsze jest teraz że masz kochająca rodzinę i to się liczy 😍😍😍

Wiewióreczka to jesteś sfotografowana od środka 😁 cudowny opis CC a w szczególności końcówka, o zakochaniu 😍😍

Malutka Mycha to chyba o takim masażu słyszałam. Ale to chyba w czasie porodu w czasie skurczu się robi bo bardzo boli?
    Ja słyszałam że przed skurczami, jak jeszcze nic się nie dzieje to specjalnie przyjeżdża się do lekarza lub poloznej na masaż żeby pobudzić szyjke. I że dzięki tym masazom (jednym starcza jeden masaż, innym trzy) dopiero coś się zaczyna dziać. Całkiem na zimno.

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia! To są dobre wieści! 😊 cieszę się!

A jak KTG ? Jakieś skurcze się zapisują ? 😊

B_002 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha, ile Ty masz wzrostu ? Jak duża jest teraz Ninka ? Przypomnij.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Rozmawiałam z lekarzem i powiedział że nawet jakby dali coś na zwiększenie przepływów żeby szybciej rosła to i tak efekty są zwykle dopiero po 2 tygodniach a ja już skończyłam 38tc, więc nie ma sensu.
    Dziecko jest po prostu małe z natury, na to wygląda. Bo wszystkie badania i KTG wychodzą prawidłowe.
    Cieszę się bardzo że będę w domu bo szyjka na razie wygląda na taką że raczej jeszcze się poród nie zapowiada na dniach, może prędzej za tydzień. No i dobrze, niech sobie mała jeszcze podrośnie, lepiej dla niej :)

PS. Ale masaż szyjki z prastaglandynami odpada bo dostałam zakaz seksu i mam prowadzić oszczędny tryb życia :(
    Basia super wieści. ❤❤❤

B_002 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    Malutka, franka, karola jeśli was to pocieszy: ja mam 153cm na koniec tamtej ciąży miałam 50kg teraz 52. Młoda miała 3400kg i urodziła się SN. Trochę nie mogłam jej wypchnąć ale tylko dlatego ze nie czułam partych wiec parłam złe a jak mi w końcu powiedziały kiedy to wyszła za drugim razem. Peklam no ale to ciężko uniknąć z naszym rozmiarem.
    No raczej ze się da! Moja bratowa nawet 50 kg nie ważyła nigdy. Chuda jak Patyk... A urodziłam pierwszego syna 4,5 kg i nawet nie pękła na zewnątrz. Każde dziecko z trzech urodziła naturalnie. Najmniejsza Asia miała 3600.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia super wieści! W domu najlepiej :)

B_002 lubi tę wiadomość

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Estrella, kilka ziemniaków takich większych(surowych, pokrojonych w plasterki), 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, kilka pieczarek.

Cebulę kroję w takie półtalarki, lekko podsmażam, dodaję mięso i pieczarki pokrojone. Wszystko podsmażam, przyprawiam do smaku i dodaję trochę sosu(pomidory z puszki, passata pomidorowa z kartonika).

Później układam warstwami, ziemniaki, mięso .. na wierzch tarkuję trochę żółtego sera i robię sos beszamelowy, albo po prostu śmietana kwaśna i trochę przypraw, zalewam i do piekarnika 😌

Brzmi jak lasagne z ziemniakami zamiast makaronu :) z ciekawosci sama sprobuje :)

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Basia! To są dobre wieści! 😊 cieszę się!

A jak KTG ? Jakieś skurcze się zapisują ? 😊
    Zapisują się jakieś. Wczoraj miałam kilka do 50-60, a rano nawet jeden do 100 skoczył. Macica ćwiczy. Ja te skurcze czuję ale zwykle nie bolą a wieczorem to nawet zaczynają być bolesne, trochę jak na okres. Ale na razie to jeszcze tylko przepowiadające/BH :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 10:00

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia super :) a czemu tak czesto to ktg? 2,3 dni to czesto normalnie sie chyba raz na tydzien robi ?

Fasolka spisz ? Wstawaj

Kiwona ale nastroje az niepodobne do Ciebie

• B_002 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Basia super :) a czemu tak czesto to ktg? 2,3 dni to czesto normalnie sie chyba raz na tydzien robi ?

Fasolka spisz ? Wstawaj

Kiwona ale nastroje az niepodobne do Ciebie
    Chyba ze względu na to że dziecko jest małe, poniżej 10 centyla to hipotrofia a wiadomo że pomiary mają jakąś granicę błędu. Więc chyba przez to że jesteśmy blisko granicy to lepiej kontrolować częściej już po 38tc. Tak to zrozumiałam.

stresant, Misiabella lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kuzynka urodziła w styczniu drugiego synka.
    Laska na 152 cm wzrostu i 43kg po porodu miała a synek 3700g ważył i udało się sn (pierwszy też sn) .Także naprawdę nie ma reguły co do sn przy małych proporcjach ciała 😉

Daffi, malutka_mycha lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:

Super Basiu, w domu przyjemniej. Pytałaś dlaczego masz zakaz sexu? Bo oni dają każdemu mi też dali 😉 ale ja go dopytalam czemu to profilaktycznie muszą dać zakaz bo mógłby wywolac poród i że mam to skonsultować na kolejnej wizycie z ginekolog prowadzącą. A ona mówi że jak będzie cesarka to żebym się sexiła żeby wywołać i jechać na ciepło... 😉

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli dziś w większości dobre wieści :)
    Dziewczyny nie ma co się tak stresować porodem,ja też sram po gaciach,ale jakby wyjścia nie mamy.Do końca życia tych dzidziusiów nie ponosimy,muszą wyjsć jakoś :D Wszystko na pewno będzie dobrze,a stres tylko przeszkadza!
    Kobiety i mega szczupłe i mega otyłe rodzą dzieci i SN i CC i zawsze jakoś urodzić trzeba i w większości kończy się to wszystko dobrze,tylko teraz my za dużo czytamy o różnych dziwnych tragediach itp. Mnie się wydaje,że w trakcie porodu towarzyszą nam takie emocje,że zupełnie inaczej się to odczuwa niż później czyta się z opisów.
    Mogę się mylić,ale to już okaże się po :D

Mama36, Tunia76, Franka2104, AniaKJ, malutka_mycha lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Super Basiu, w domu przyjemniej. Pytałaś dlaczego masz zakaz sexu? Bo oni dają każdemu mi też dali 😉 ale ja go dopytalam czemu to profilaktycznie muszą dać zakaz bo mógłby wywolac poród i że mam to skonsultować na kolejnej wizycie z ginekolog prowadzącą. A ona mówi że jak będzie cesarka to żebym się sexiła żeby wywołać i jechać na ciepło... 😉
    Nie pytałam dlaczego, ale może masz rację że profilaktycznie. W moim przypadku jednak lepiej nie wywoływać jeszcze porodu, niech mała sobie jeszcze podrośnie :) Do terminu jeszcze 2 tygodnie tak na prawdę.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Moja kuzynka urodziła w styczniu drugiego synka.
    Laska na 152 cm wzrostu i 43kg po porodu miała a synek 3700g ważył i udało się sn (pierwszy też sn) .Także naprawdę nie ma reguły co do sn przy małych proporcjach ciała 😉
    Kobieta do porodu 43kg, nawet sobie wyobrazić nie potrafię. 😄

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    MamaAga, nie wiem szczerze mówiąc dokładnie jaki to aspirator, bo M zamawiał przez internet razem z siostrą i ma go od niej odebrać. Ja planowałam kupić Katarek, no ale zobaczymy, przetestujemy.

Aga2606, mnie trochę pociesza! Dzięki! 😘

Dziewczyny, z innej beczki. Może któraś będzie potrafiła coś doradzić.

Mam mega tłustą cerę i szukam jakiegoś dobrego produktu matującego, krem, peeling .. ktoś, coś ?
    Karolinka jak bedziesz matowiła cerę tłusta ona będzie walczyć z tym i produkować jeszcze więcej łoju, żeby się natłuścić. O cerę tłusta musisz zadbać na prawdę holistycznie. Ale absolutnie nie powinnaś uzywac kremów matujących. Są kremy nawilżające do cery tłustej i takich powinnaś uzywac...

• Franka2104 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dziewczyny za opis tych wszystkich przypadków, dodaje otuchy :) Of kors najbardziej mi sie marzy szybki i niepowikłany poród SN a potem błyskawiczny powrót do formy, ale co ma być to będzie. Dopytam profesorka na poniedziałkowej wizycie jak wyglada to mierzenie i szacowanie szans na SN na Polnej.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

tb739vvj5r83d9nz.png
‹‹ 2408 2409 2410 2411 2412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ