Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
india wrote:Kasionek wlasnie przeczytalam moje powyzsze wypociny... nienwiem czy ty cos z tego zrozumiałaś haha...
No ale w skrocie wydaje mi sie, ze tak czeste jedzenie kosztuje dziecko wiecej wysiłku i energii a dostrcza sie w tym czasie mniej kaloryczne jedzenie, bo dziecko bedzie za kazdym razem jadlo mniejsze porcje glownie z tego poczatkowego "chudszego" mlekaindia lubi tę wiadomość
-
Tunia76 wrote:Mój chyba jeszcze mało może w Koperniku, musi zgodnie z zasadami szpitala.
A dwa dni wzięły się stąd, że jak mnie wpisywał na listę, to mu się daty pomyliły. A jak próbował mnie przepisać, to już miejsc nie było.😞
Ja nawet nie mam pojęcia, jak w hierarchii stoi mój Jaworowski 😂Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
India, mi podobnie położne tłumaczyły, pierwsze mleko to woda z glukozą, a dopiero później leci tłuste, kaloryczne. Też bym przystawiała zdecydowanie rzadziej niż co godzinę, Kasionku.
Mój tłuścioch przytyl w dwa tygodnie 0,5 kg od wagi na wyjściu ze szpitala, ale on naprawdę dużo je, co 3 godziny ok. 90 ml.
I sam się budzi. Ale jeśli by nie przybierał dobrze i się nie budził, to koniecznie trzeba wybudzać na niego mleko i obserwować czy żółtaczki nie ma, wtedy dziecko często jest apatyczne.
Kolki są jak były, kup robi kilka dziennie, za to w nocy nie.
Weźcie się nie ociągajcie z rozpakowywaniem, będzie nas więcej do porad noworodkowychKasiulka90, Kiwona, martusiawp, india, Lolka30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKasionek wrote:Moja w dzień nie zawsze robi kupę, zobaczysz jak odpali się w nocy
W ogóle nikt mi nie powiedział ,że bączki takich maluszków tak śmierdzą i cały dzień ganialam męża za to 😂😂 aż zostalysny same 😂Tunia76, martusiawp, india, Kasiulka90, Lolka30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Stresant, mam nadzieje, ze dochodzisz do siebie. Ja dzis umylam okna w jednym pokoju ale porte fenetre do podlogi, umylam wlasnie podloge i wynioslam zabawki i czesc umylam. Mam tyle zabawek do umycia, a zebral sie tego maly sklep...Torbe bede pakowac w weekend, troche bedzie kiepsko, jesli jutro zatrzymaliby mnie po ktg. Caly czas jestem za przeproszeniem w czarnej dupie. Dzis przyjechala moja siostra bo gdyby sie nie zajela malym to guzik bym zrobila. Moje ruchy sa spowolnione jak u żólwia. Normalnie bym wiecej posprzatala. Jesli moj maz bedzie siedzial na tylku w weekend i nie pracowal to bym dosprzatala reszte.
-
nick nieaktualnyKasionek wrote:Tak ja to rozumiem i ogólnie trochę tą godzinę wydkłużam bo dla mnie też to dziwne. Ale jak ona znowu spadnie to mąż będzie gadał a nie robiłaś jak położna kazała i wiesz. Ale wg mnie te 3h jest ok bo cycki pełne
Karmić piersią co 2 h, na początku zacząć od tego że odciągnąć troszkę pokarmu I fazy i dostawić- tym samym wyciągam sobie sutki mała lepiej mi chwyta.
I karmie jedną piersią jak się nie najada dostawiam jeszcze do drugiej jak pocyka to resztę sobie ściągam w zależności ile czasu mi siedzi na piersiach nie więcej niż 45 minut - najlepiej główna pierś 30 minut druga 15 minut. Zapas mogę jej podać schłodzić lub zamrozić. Mam pilnować żeby jej było ciepło i żeby miała cieplutkie stopki inaczej spala więcej energii stąd docieplanie.
A co do kupek to jest to trawienie bezresztkowe, w sensie ona korzysta z całego pokarmu trawi go całkowicie stąd mniej kupek. Ale tak jak espoir pisała to jest normalne, ale najlepiej jak sa minimum te 3-4 na dobę. U nas są. ( Ale na mleku mm była w każdej pieluszce stąd mój stres.
Nauczyła mnie jak to robić i była przy karmieniu i ja byłam pewna że moja laktacja to pomyłka kazała mi ściągnąć pokarm metoda 20 sciagam 10 odpoczywam 10 ściągam 10 odpoczywam 10 ściągam / mogę to robić tylko 2 razy na dobę - i ściągnęłam zapasu z obu 281 ml ona powiedziała że mam mleka dla polowy wojska. 😍 A ja już chciałam zasuszac się. No ale sutki mnie bolą w opórTunia76 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNam polozna mówiła że na kp dziecko może teoretycznie i 14 dni nie zrobić kupki. Ale ona zaleca już po 3 dniach masaż brzuszka i stymulację odbytu żeby pobudzić wypróżnienie. Dłuższe czekanie może się skończyć koniecznością podania czopków a lepiej przy tak małym organiźmie unikać medykalizacji jeśli można jej uniknąć.
-
Paula 90 jeśli dziecko męczy brak kupy to ok, ale jeśli dziecko jest spokojne, to nie ma co na siłę też wymuszać. ale wiadomo, co położna to czasem inne wytyczne
Paula 90 lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Dziewczyny które robiły masaż sutkow, jak mocno należy uciskac? Wystarczy że sobie kręcę czy ma delikatnie boleć? Jak już to robię to chciałabym efektywnie.
I drugie pytanie, zrobiła Wam się na skutkach taka jakby delikatna skorupa? Ja mam pełno takich zasłużonych czopkow (???) i nie wiem czy to zdrapywac i smarować. Mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie po tym opisie -
Paula 90 wrote:Tak jest wszędzie w Polsce, standardowa procedura. Nie muszą o tym mówić. Jak zmierza przed porodem i będzie powyżej 4200 to nie powinni dopuścić do porodu sn bo ryzyko powikłań jest ogromne.
Zawalcz o to, bo to naprawdę poważna sprawa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 20:51
-
nick nieaktualnyespoir wrote:Paula 90 jeśli dziecko męczy brak kupy to ok, ale jeśli dziecko jest spokojne, to nie ma co na siłę też wymuszać. ale wiadomo, co położna to czasem inne wytyczne
Ja sobie powinnam robić notatki z tym moim budyniowym mózgiem 😅espoir lubi tę wiadomość
-
mam ostatnio takiego wkurwa na cały świat, że dziwne, że jeszcze wzrokiem nie zabijam.
Mąż to już tylko pod nosem komentuje, że w pakiecie z ciążą dostałam wścieklizny...mysla.nieskalana, Fasolka77, india lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
malutka_mycha wrote:Dziewczyny które robiły masaż sutkow, jak mocno należy uciskac? Wystarczy że sobie kręcę czy ma delikatnie boleć? Jak już to robię to chciałabym efektywnie.
I drugie pytanie, zrobiła Wam się na skutkach taka jakby delikatna skorupa? Ja mam pełno takich zasłużonych czopkow (???) i nie wiem czy to zdrapywac i smarować. Mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie po tym opisie