X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka te otulacze duze które zamawiam z Ali to albo do otulania ale nie każde dziecko lubi ale super na przykrywanie bo to bambusowe przewiewne z ochrona UVA jak dobrze pamietam. A te malutkie typowo do wytarcia buźki średnie to wiadomo od lat sa czy do buziaka czy do podłożenia do odbicia. Ja oglądam filmy na YT i tam spisuje sobie co dziewczyny chwała i polecają czego im szło dużo. Generalnie ja pamietam ze moje siostry duzo pieluch dokupowaly bo to sie brudzi spiera a nie koniecznie sprane ładnie wyglada

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Wklejam link mamy ogienek odnośnie rozpoznawania płci w I trymestrze. https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/
    Jak widać można już coś zobaczyć :)

Jeśli chodzi o te segregatory to jak dla mnie szkoda kasy. Dla mnie w każdej ciąży super sprawdzała się zwykła teczka na wyniki badać, ale wiadomo każdy ma to co lubi ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe7c5d32827e.jpg

Jak myślicie co jest u nas? :D

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia nie widać tutaj. Wyrostek najlepiej jest widać jak dziecko leży na pleckach widać cały kręgosłup i od kręgosłupa układają ta cała miarkę. Nie umiem tego inaczej opisać.

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Natalia nie widać tutaj. Wyrostek najlepiej jest widać jak dziecko leży na pleckach widać cały kręgosłup i od kręgosłupa układają ta cała miarkę. Nie umiem tego inaczej opisać.
    A już mmiałam nadzieję, hehe :-) no nic może w piątek na prenatalnych się dowiem :-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka2104 wrote:
    przezierność karkowa wyszła 1.9 i miała problem żeby zdecydować gdzie dokładnie robić pomiar bo jakieś tkanki się zlewaly na obrazie, druga rzecz to przepływy ductus venosus wyszło 0.7 i wg zakresu normy jest na dolnej granicy. Mam nadzieję że jak już dostanę pełne wyniki z opisem to się wszystko wyjaśni, póki co pocisne mojego lekarza żeby mi to wszystko dokładnie wytłumaczył. Zresztą on też ma super sprzęt więc pewnie będziemy wszystko ładnie sprawdzać w piątek.

Ale ogólne wrażenia niesamowite, M po raz pierwszy mógł mi towarzyszyć na usg i pękał z dumy jak maleństwo szalało i machało rączkami :)

U nas przezierność wyszła też 1,9 i to ductus venosus w dolnej granicy. Pani doktor powiedziała, ze wszystko jest bardzo dobrze, bo mieści się w normach i że jeszcze nie widziała, zeby dzieciaczek o tak zdrowym obrazie w USG urodził się chory, choć to się zdarza. Więc myślę, że masz dobre wyniki :)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ta przeziernosc karkowa mieliśmy 1,3 ale czytałam u mamy ginekolog ze do 2,5.

• valetta94 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy 0,9 przezierność, ale to też zależy ile cm ma dzidzia bo u nas wtedy miała 4,8 cm.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia - jest Słodziak :)
    Karmelka, dobry pomysł z YT, kopalnia wiedzy pewnie :)
    Te sukienki do porodu z Granatovo są super. Ciekawe czy jakieś przeceny robią, bo ceny też niezłe ;)
    U nas przezierność 1 mm, ale 1,9 mm to też dobry wynik. Na przepływach się nie znam. Babka powiedziała tylko, że trójdzielny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 11:50

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak nasza mała miała ponad 5 cm

• Franka2104 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny, może faktycznie szukam dziury w całym. kto ma wierzyć we własne dziecko jeśli nie mama :)
    Temat wyprawek jest zdecydowanie przyjemniejszy, chyba zacznę się powoli rozglądać po internetowych sklepach. A tymczasem zabieram się za gotowanie pomidorowej :)

Paula 90, valetta94 lubią tę wiadomość

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie odróżniam body od pajacyka i od śpiochów :P
    U Mamy Ginekolog jest dostępny zestaw dla noworodka z rożkiem. Tylko jest w nim body i pajacyk na krótki rękaw. To chyba dla maluszków letnich? Ciekawe czy wystawią na długi rękaw.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Tylko jestem ciekawa czy z wielkim brzuchem też się da jeździć za kółkiem :D

Ja do samego końca pierwszej ciąży jeździłam - da się, da :)

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Malutka te otulacze duze które zamawiam z Ali to albo do otulania ale nie każde dziecko lubi ale super na przykrywanie bo to bambusowe przewiewne z ochrona UVA jak dobrze pamietam. A te malutkie typowo do wytarcia buźki średnie to wiadomo od lat sa czy do buziaka czy do podłożenia do odbicia. Ja oglądam filmy na YT i tam spisuje sobie co dziewczyny chwała i polecają czego im szło dużo. Generalnie ja pamietam ze moje siostry duzo pieluch dokupowaly bo to sie brudzi spiera a nie koniecznie sprane ładnie wyglada

Kazdy material, nawet najcienszy, chroni przed promieniowaniem slonecznym

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka2104 wrote:
    Dzięki Dziewczyny, może faktycznie szukam dziury w całym. kto ma wierzyć we własne dziecko jeśli nie mama :)
    Temat wyprawek jest zdecydowanie przyjemniejszy, chyba zacznę się powoli rozglądać po internetowych sklepach. A tymczasem zabieram się za gotowanie pomidorowej :)

U nas tez dzisiaj pomidorowa. Uwielbiam :-)

Franka2104 lubi tę wiadomość

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie odróżniam body od pajacyka i od śpiochów :P
    U Mamy Ginekolog jest dostępny zestaw dla noworodka z rożkiem. Tylko jest w nim body i pajacyk na krótki rękaw. To chyba dla maluszków letnich? Ciekawe czy wystawią na długi rękaw.
    On jest z długim.Jak zamowiłam było w opisie krótki rękaw a dostałam długi.Potem na ista mówiła,że zapomnieli zmienić.Tez jakoś super nie ogarniam tych nazw.Ale jak widzę co zakładaja moje koleżanki to wygrywają body i polspiochy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 12:15

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas leczo a pózniej mielone z ziemniaczkami. Dzisiaj maz ma wolne idealna pogoda na Ikea ale dzisiaj czuje sie fatalnie. Walczę tez zeby mnie przeziębienie nie położyło. A maz chore zatoki ma

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    On jest z długim.Jak zamowiłam było w opisie krótki rękaw a dostałam długi.Potem na ista mówiła,że zapomnieli zmienić.Tez jakoś super nie ogarniam tych nazw.Ale jak widzę co zakładaja moje koleżanki to wygrywają body i polspiochy.
    To jeszcze półśpiochy doszły do nazw, których nie ogarniam :D
    Fakt, na zdjęciu jest z długim. Na oko widać, że ta bawełna milusia jest :) Myślicie, że 139 zł za taki zestaw to dobra cena? Kompletnie się nie znam.
    -rożek niemowlęcy wiązany
    -otulacz tetrowy o wymiarach 100 x 100 cm
    -2 pieluchy tetrowe o wymiarach 50 x 50 cm
    -body kopertowe na krótki rękaw w rozmiarze 56
    -pajacyk z zakrytymi nóżkami i rączkami w rozmiarze 56
    -czapeczka z regulowaną wielkością poprzez węzeł z zakończeniem bezszwowym

Leczo....uwielbiam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 12:20

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    To jeszcze półśpiochy doszły do nazw, których nie ogarniam :D
    Fakt, na zdjęciu jest z długim. Na oko widać, że ta bawełna milusia jest :) Myślicie, że 139 zł za taki zestaw to dobra cena? Kompletnie się nie znam.
    -rożek niemowlęcy wiązany
    -otulacz tetrowy o wymiarach 100 x 100 cm
    -2 pieluchy tetrowe o wymiarach 50 x 50 cm
    -body kopertowe na krótki rękaw w rozmiarze 56
    -pajacyk z zakrytymi nóżkami i rączkami w rozmiarze 56
    -czapeczka z regulowaną wielkością poprzez węzeł z zakończeniem bezszwowym

Leczo....uwielbiam :D
    Ja jestem zadowolona z tego.Bardzo podoba mi się ten rożek .Jest taki mięciutki .A ciuszki jakość super Jak wzięłam dwa zestawy ten który opisujesz i ten drugi na przebranie.Ale ten drugi mam w rozmiarze 62 na później.Ja raczej będę rodzić przed czasem więc spodziewam się maleństwa .

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też przed czasem, bo CC. Zrobię więc tak jak Ty, że ten drugi zestaw wezmę większy, ale aktualnie go nie ma - będę polować :)
    Skoro mowa o żarciu, to Wam pozazdrościłam i postanowiłam dziś zrobić makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie curry...przepis z kwestiasmaku.pl - jeśli nie znacie tej strony, to zajrzyjcie, nie pożałujecie :)

Kasionek, suwak w końcu Ci się naprawił :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 12:32

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o przezierność to na wielkość wpływ ma też długość maluszka.
    Normy NT obejmują ciąże od początku 11 tygodnia do końca 13 tygodnia ciąży:
    Dla CRL=45mm (11 t. c.) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm.
    Dla CRL=84mm (14 t. c.) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm.
    Ważne jest, zeby wynik był poniżej 3.

Bardzo podoba mi się ten zestaw ubranek dla noworodka u mamy ginekolog i chyba wezme go na start :) Biała bawełna bez żadnych barwników :) Któraś w was go już kupowała? Jaka w dotyku jest ta bawełenka?

No i u nas rożek musi być :) ynek przez długi czas spał mocno otulony w rożku :) Już był duży, nóżki mu wystawały a rączki skrępowane rożkiem musiały być. No i zastanawiam się tez nad woombie. Z synkiem mieliśmy. Wygląda to trochę drastycznie, ale on miał ogromną potrzebę otulenia i jak budził nam się co chilkę to w woombie dobrze spał.

Franka2104 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ