X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga a gdzie ta werbene kupisz? Kupiłaś? W zielarskim? Czy w aptece?

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja nie ukrywam, że brak mi czasu na jedzenie 😕 zjem coś w przelocie tylko, wczoraj moim śniadaniem było kilka wafelków, później jadłam dopiero o 15.

W ogóle jest mi ciężko, dziś mam lekarza na 12, mama w pracy. Muszę jakoś ogarnąć wózek z 3 piętra(windy nie mamy), bo wątpię że dam radę ją dotargać w nosidełku do przychodni. Mamy blisko, 5 min ale ja chyba aż tyle siły nie mam.

Ehh ...
    U mnie też 3 piętro bez windy więc z wózkiem będę sobie musiała sama radzić.
    Na razie wymyśliłam że gondolę mam na górze, a stelaż wózka w piwnicy żeby go nie wnosić po schodach. Zobaczymy jak się to będzie sprawdzać w przypadku gdy sama będę musiała wyjść.
    Dasz radę Karola, daj znać potem jak po wizycie ;)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mieszkam na pietrze ale tez nie wiem co z wozkiem przez sasiada na dole pijaka.. I tych meneli co sie schodza.. Boje sie ze ukradnie i sprzeda zeby miec na jabola.. Do tego sasiad z naprzeciwka udziela sie w mopsie organizuje dary w garazu przy domu.. I te wszytskie osoby wśród nich mnostwo takich garujacych alkoholem przychodzi tu na gore zeby dawac mu wnioski i zaswiadczenia ze im te dary sie naleza.. Wiec z kazdej str melina sie tu kręci i choc mam przed drzwiami fajne miejsce to chyba bede musiala zapieciem zapinac do drzwi od mojej skrytki.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Zaraz wszystkie porodzicie i będą tylko kupki karmienie i pieluszki i ciuszki itd. Już niedługo kochane!!! ❤️❤️
    A propo kupek to wasze dzieciaczki tez maja problem z załatwieniem się?? Moj.się pręży, robi czerwony, płacze, duzożo wysiłku w to wkłada,a kupy nie może zrobić, zazwyczaj po takiej akcji zasypia i dopiero jak wstanie to przy kolejnym podejsciu udaje mu się zrobić.

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga a jak ktg?

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bratowa zapinala wózek na dole u siebie takim porządnym zapięciem rowerowym a też towarzystwo nie ciekawe. Jej się nic z wózkiem nie stało ale może komuś to coś podpowie żeby tak robić

• B_002 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    ja karmilam dziś na lezaco i zasypialam z malym :)
    A my dziś od 6 do 9:30 spałyśmy razem, Zosia na mnie a ja pół na siedząco.
    Ale jak mała ma wzdęcia to pozycja na brzuszku jest dla niej idealna, a przy okazji się tulimy :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    A propo kupek to wasze dzieciaczki tez maja problem z załatwieniem się?? Moj.się pręży, robi czerwony, płacze, duzożo wysiłku w to wkłada,a kupy nie może zrobić, zazwyczaj po takiej akcji zasypia i dopiero jak wstanie to przy kolejnym podejsciu udaje mu się zrobić.
    To nie kochana.. Mój się prezy, nogi chhodxs nawet robi się czerwony ale przeważnie kupę wali jak go karmie a przynajmniej bączki. Ale nie ma tak że płacze przez kupę że nie może zrobić. Ale wiem o co ci chodzi.mamy ogólnie to smao tylko w mniejszym stężeniu :)
    Ja, jak na moje doświadczenie mogę powiedzieć, to myślę że te Nasze szkraby są tak małe że musi się wszystko przyzwyczaić, unormowac.. Naprawdę z kim nie rozmawiał to ma albo miał takie problemy jak my... Bóle brzuszka się zdarzaja, bączki ropiejace oczka i inne tego typu rzeczy. Myślę że po 3 Msc będzie już dobrze :)

Lili90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A my dziś od 6 do 9:30 spałyśmy razem, Zosia na mnie a ja pół na siedząco.
    Ale jak mała ma wzdęcia to pozycja na brzuszku jest dla niej idealna, a przy okazji się tulimy :)
    Oooo tak!!! Naszego to nawet polozylysmy na brzuszku wczoraj i sobie spał tak godzinkę i puszcza bąki jak ta lala więc mu ładnie schodzilo.ale bardzo często po karmieniu i odbiciu zasypia tak na ramieniu. Trzymam go, kołysze a potem odkładam i lepiej śpi jak trochę najpierw na brzuchu polezy.

B_002 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    U nas się zdarzało, ale zazwyczaj było dużo gazów, a kupki nie było.
    Ale też nie musi być za każdym razem przy KP.
    Położna nam powiedziała, że można przed karmieniem dać dziecku kilka łyków przegotowanej wody lub rumianku (zaparzonego i rozrzedzonego jeszcze pół na pół z wodą), 2-3 łyżeczki i to podobno trochę pomaga.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi dziewczyny czy macie w łóżeczkach kliny pod materacem, albo coś podłożone pod nogi łóżeczka żeby był lekki spadek?
    My nie planowaliśmy bo wiele słyszałam że nie ma potrzeby, Zawitkowski też mówił że dzieci mogą spać na płasko, w SR mówili że nie ma problemu z ulewaniem, dzieci sobie na płasko radzą.
    Ale jednak zauważyłam, że jak Zosia leży na płasko to jak jej się odbije to więcej ulewa i zaraz ma czkawkę. Ma też problemy z tymi wzdęciami.
    A jak ją kładę w ciągu dnia na naszym łóżku na poduszce i ma lekki spadek to śpi dłużej i brzuszek ją nie budzi. Zastanawiam się czy to kwestia tego spadku.
    Położna sama nam zwróciła uwagę że lepiej by było jakby była ta pochyłość delikatna.
    Jak się karmimy to też staram się żeby była w pozycji pochyłej, nie na leżąco całkiem, bo w trakcie jedzenia wtedy robi przerwy i czasem się coś odbije, a jak ma ugięte nóżki to i z gazami nie ma problemu. Dzięki temu się nie "zapowietrza".

Co o tym sądzicie?

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama ja o 4 CC nawet nie mysle...nie przezylam ciazy ani porodu.....chcialabym rodzenstwo w podobnym wieku dla Franuska ale opcja ciazy i porodu odpada :)
    jak sobie przypomne ze ja cala ciaze przelezalam wlasciwie przespalam...a ostatni mieiac z powodu cisnienia sie z lozka nie ruszalam ( no raz bratki sadzilam) to nie wyobrazam sobie opieki nad malym dzieckiem i ciazy w wieku 40 lat.....

• stresant Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia moj pierdzi caly czas :) i jak purknie to zawsze malutko mu kupki wyleci....tazke ze kupa nie ma problemu ale jest problem z bekaniem......nigdy nie odbije a potem jak poloze to sie prezy widac ze sie mu chce odbic a nie potrafi.......potem oczywiscie uleje i dostanie czkawki

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka ja mam koty i nawilżacz ultradźwiękowy, koty to kompletnie ignorują. Też miałam obawy, najpierw pozyczylan od znajomych żeby sprawdzić reakcje i kupiłam.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Moja bratowa zapinala wózek na dole u siebie takim porządnym zapięciem rowerowym a też towarzystwo nie ciekawe. Jej się nic z wózkiem nie stało ale może komuś to coś podpowie żeby tak robić
    Ja nie mam złych sąsiadów ale wiadomo czasami ktoś obcy się kręci i też mam na za pięciu rowerowym. U nas na szczęście kradzieże się nie trafily

f1d9680377.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nam pediatra zabronila klasc na brzuszku, jedynie jak lezy na mnie ale w lozeczku czy wozku tylko na boczku....ze niby jak uleje to sie zaciagnie i udusi

• B_002 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy oglądałyście niedawno Dzień Dobry TVN z Zawitkowskim (ja nie mam chwilowo telewizora więc nie oglądałam, ale ktoś mi o tym wspomniał i znalazłam filmik).
    Jest fajnie pokazane jak masować brzuszek niemowląt. Tym samym sposobem mnie poinstruowała ostatnio moja położna jak ją o to poprosiłam.

https://dziendobry.tvn.pl/a/jak-masowac-niemowle-porady-fizjoterapeuty-dzieciecego-wazny-jest-dotyk-i-emocje

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    nam pediatra zabronila klasc na brzuszku, jedynie jak lezy na mnie ale w lozeczku czy wozku tylko na boczku....ze niby jak uleje to sie zaciagnie i udusi
    Ja kładę na brzuszku tylko na mnie i raz przekręciłam ją na brzuszek jak spała (głowa bokiem) ale cały czas była pod moim okiem a po jakimś czasie ją obróciłam z powrotem.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tak, dziś o 2:20 przyszedł na świat Filip 10 w skali apgar, 3660 g i 55 cm. Poród SN, do pełnego rozwarcia błyskawicznie doszłam, potem zaczęły się schody 3 położne i 3 lekarzy nade mną stało żebym urodziła, a potem 3 razy mnie szyli bo się rozlazilam. Najpierw lekarz sam, potem z położna, potem 2 lekarzy. Przy ostatnim razie musieli pogłębiać nacięcie bo nie było już za co łapać... Więcej szczegółów wkrótce. Na razie dochodzę do siebie, straciłam sporo krwi i słabo mi jak tylko wstaje. Na szczęście Filip grzecznie śpi. Miał już jakieś dodatkowe badania z krwi bo ja miałam wysokie crp i prawdopodobnie saczyly mi się wody wcześniej więc mogłam mieć infekcje.

Daffi, estrella, mysla.nieskalana, B_002, malutka_mycha, Freyja, Kiwona, Wiewióreczka, Sansivieria, Reniiata, xKlaudiax, Misiabella, martusiawp, Mama36, Kasiulka90, ago91, Martusiazabka, Fasolka77, india, AniaKJ lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka gratulacje :) byliscie bardzo dzielni. Szybkiego powrotu do formy życzę. To jeden Filip jest juz po tej stronie :)

Lolka30 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 2861 2862 2863 2864 2865 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ