X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • espoir Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm akurat w dniu mojej donoszonej ciąży B) ale poczekam na swoją kolej :P

martusiawp lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Mowil ze dzis mam byc z walizka w razie czego jakby sie cos na ktg pojawilo.. Mial tez badac ale zobaczyl ktg ze nadal cisza glucha.. To uznal ze mam byc w sobote.. I w sobote znow jak cisza to w poniedzialek i wtedy tez zbada. Spytał o moje ręce i to na tyle.

Kurde szkoda że nic się nie dzieje... Hmm ale przecież Ty też masz cukrzycę tak jak ja... Termin też podobny. Mnie na IP uczulali że powinnam już w sb się położyć w szpitalu zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. No ale lekarka uznała że mogę w domu być do pon skoro nie mam insuliny a cukrzyca wyrównana dieta i ktg prawidłowe. Filip przecież się spory zapowiada więc tak się zastanawiam czy też nie powinni Cię w szpitalu położyć i wywoływać czy zdecydować o ewentualnym cięciu... No ale wiadomo, to lekarz prowadzący decyduje.

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Wg kalendarza jutro :p
    A ja byłam pewna że w sobotę. Hmm to mi plany burzy. Myślałam że w sobotę dostanę kroplowke +pełnia i urodze. A tak tylko na kroplowke mogę liczyc

f1d9680377.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    to kiedy ta pełnia, bo nie wiem czy się bać? :D dzisiaj czy jutro?
    19 kwietnia :P

B_002, espoir lubią tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, ja robiłam rozeznanie i biorę skojarzoną 5w1, ma bezkomórkową formę, jest po niej mniej skutków ubocznych i jest zalecana i refundowana dla wcześniaków ze względu na bezpieczeństwo. Dla dzieci urodzonych o czasie jest płatna. No i plus, że mniej wkłuć.

Biorę płatne pnemokoki 13-walentne (obowiązkowa jest 10-walentna), rotawirus i meningokoki.

Moja siostra nie zaszczepila na rotawirus, synek tak strasznie przeszedł jelitówkę, że odrzucił po chorobie jedzenie, jadł tylko 3 rzeczy przez wiele lat.

Misiabella, Karmelllka90 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „Tatuś” ma przyjechać we wtorek żeby ogarnąć urząd, przy okazji chce porozmawiać o tym jak będzie wyglądała „opieka nad dzieckiem” i jego kontakty z Marceliną.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    stresant jak nie masz mleka w lewej piersi, to właśnie do niej przystawiaj częściej dziecko...
    Stresant to najlepszy sposób. Przestawiać dziecko do tej piersi gdzie jest mało pokarmu, niech wypije wszystko a dodatkowo sobie zje potem z drugiej trochę. I przy kolejnym karmieniu spróbować tak samo. Wyczytałam że po około 3 dniach piersi reagują na takie stymulacje i powinno się pojawić więcej mleka.
    A z tej drugiej jak nie będzie dziecko zjadło do końca to trochę odciągaj żeby nie zostawało za dużo.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Kurde szkoda że nic się nie dzieje... Hmm ale przecież Ty też masz cukrzycę tak jak ja... Termin też podobny. Mnie na IP uczulali że powinnam już w sb się położyć w szpitalu zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. No ale lekarka uznała że mogę w domu być do pon skoro nie mam insuliny a cukrzyca wyrównana dieta i ktg prawidłowe. Filip przecież się spory zapowiada więc tak się zastanawiam czy też nie powinni Cię w szpitalu położyć i wywoływać czy zdecydować o ewentualnym cięciu... No ale wiadomo, to lekarz prowadzący decyduje.
    Tak ale moja cukrzyca tez regulowana dieta. Nie kladzie mnie ale widzisz.. Ktg w poniedzialek, czwartek, sobota i znow poniedziałek czyli dosc często jest kontrola. No nic nie nastawiam sie kompletnie ze cos ruszy przed swietami.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Karmelka, ja robiłam rozeznanie i biorę skojarzoną 5w1, ma bezkomórkową formę, jest po niej mniej skutków ubocznych i jest zalecana i refundowana dla wcześniaków ze względu na bezpieczeństwo. Dla dzieci urodzonych o czasie jest płatna. No i plus, że mniej wkłuć.

Biorę płatne pnemokoki 13-walentne (obowiązkowa jest 10-walentna), rotawirus i meningokoki.

Moja siostra nie zaszczepila na rotawirus, synek tak strasznie przeszedł jelitówkę, że odrzucił po chorobie jedzenie, jadł tylko 3 rzeczy przez wiele lat.
    Nam lekarka powiedziała że "szkoda" że Zosia nie ważyła przy porodzie te 80g mniej to byśmy mieli te wszystkie szczepienia za darmo, bo jest to refundowane przy niskiej wadze urodzeniowej (poniżej 2500g).

Ja się muszę rozeznać w tych szczepionkach. Mamy szczepienie 10 maja. Kompletnie się w tym temacie nie orientuję.
    Wiem tylko że wolimy wziąć tą 5w1 zamiast 5 osobnych szczepień, ale o tych dodatkowych to muszę więcej poczytać.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dzisiaj mamy takie ciepło że nie wiem jaka czapeczkę małej założyć :( czy taka cieniutka na jeden materiał czy na dwa materiały. Nic mnie tak nie stresuje jak to jak mam ja ubrać
    Ja dziś z Zosią spędziłam trochę czasu na balkonie, ubrałam ją w body z długim rękawem, śpiochy (takie grubsze, ciepłe) i bluzę bez ocieplenia, na głowę cienką czapkę. W wózku mam kocyk minky więc to daje dodatkowe ciepło ale bardzo jej nie otulałam bo było gorąco do słońca.
    Wózek stał tyłem do słońca żeby budka robiła cień.
    Dziecko nie zmarzło ani się nie przegrzało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2019, 15:19

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Tak ale moja cukrzyca tez regulowana dieta. Nie kladzie mnie ale widzisz.. Ktg w poniedzialek, czwartek, sobota i znow poniedziałek czyli dosc często jest kontrola. No nic nie nastawiam sie kompletnie ze cos ruszy przed swietami.

Najważniejsze że jest częsta kontrola. Przynajmniej wiadomo że Filip na się dobrze. Co nam pozostaje... Tylko cierpliwie czekac.

B_002 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Czyli jak będziecie szczepić?? 3 szczepienia na dwa dni?
    Tak to wygląda. Mam już dwie wyznaczone daty wizyty

• stresant Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    stresant jak nie masz mleka w lewej piersi, to właśnie do niej przystawiaj częściej dziecko...
    no przystawiam zawsze najpierw do niej jak wypije to daje z prawej......miedzy karmieniami jeszcze odciagam laktatorem ale tylko 5ml udoje....jak maly chce zasnac to daje do pocyckania te piers z ktorej nie leci niech stymuluje.....ale widze ze i to na nic sie zda...pusty flak...

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wróciliśmy z dwu godzinnego spaceru. Pięknie dziś 20 st!!.
    Zresztą przeważnie mam dwie godziny.
    Pulpecik był w body na krótki rękaw, bluza na to dresowa. Polspiochy cienkie i na to spodenki dresowe. Kocyk tylko do doprzykrycia.dla mojego pulpeta to idealnie. MNiech już tak zostanie. Cudnie jest.!!!!

estrella, B_002 lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Stresant to najlepszy sposób. Przestawiać dziecko do tej piersi gdzie jest mało pokarmu, niech wypije wszystko a dodatkowo sobie zje potem z drugiej trochę. I przy kolejnym karmieniu spróbować tak samo. Wyczytałam że po około 3 dniach piersi reagują na takie stymulacje i powinno się pojawić więcej mleka.
    A z tej drugiej jak nie będzie dziecko zjadło do końca to trochę odciągaj żeby nie zostawało za dużo.
    no wlasnie boje sie BAsiu ze jak nie bedzie spijal z tej piersi gdzie mleko jest i jest go duzo to ono przestanie sie tam tworzyc i wtedy juz w ani jednej mleka nie bede miec

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Dzisiaj byłby mój termin 😔 ehh... Ciężki dzień. Może ktoś urodzi dzisiaj za mnie? 😉
    ❤️❤️❤️

• B_002 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    no wlasnie boje sie BAsiu ze jak nie bedzie spijal z tej piersi gdzie mleko jest i jest go duzo to ono przestanie sie tam tworzyc i wtedy juz w ani jednej mleka nie bede miec
    No dlatego ściągaj laktatorem z tej piersi gdzie jest jak już sobie zje i nie będzie chciał więcej. Laktatorem też można pobudzać laktację.

Tracy Hogg "Zaklinaczka dzieci":
    1e363aa49dd8e30fmed.jpg

stresant lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga poród:
    O północy zaczęły się skurcze, takie bardziej bolesne. Co 15, później co 10 minut i tak już do rana. O 10.00 pojechałišmy na IP mimo rzadkich skurczy, ale słabiej odczuwałam ruchy. Rozwarcie na 0,5 cm, na ktg skurcze dalej idealnie co 10cm, ale zrobili masaż i lekarka mówi jedzie Pani rodzić. Po masażu skurcze były co 2-3 minuty, bolały jak cholera. Mówiłam do męża, że głupia byłam że nie załatwiłam sobie cesarki, że nie dam rady, a jak po dwóch godzinach rozwarcie nie postępowało to naprawdę zwątpiłam.
    Koło 15 rozwarcie na szczęście było juž na 4 cm. Podali mi znieczulenie na całe szczęście miałam że dwie godziny przerwy, nawet z mężem listę zakupów na święta udało się spokojnie ustalič😀ale żeby nie było tak cudownie. Pod koniec pierwszej fazy zaczęło już odpuszczać. Nie pękł mi pęcherz a jak położna przebiła na koniec pierwszej fazy wody były już zielone. Więc się wkurzyłam, że nie wcześniej bo może i poród byłby krótszy. Z pełnym rozwarciem czekałam jeszcze z 20minut na porządne skurcze. Same parte nie były najgorsze, dwadzieścia minut i po sprawie, nawet ulgą była przy parciu, urodziłam 19.25. niestety nacinali mnie i pękłam wewnątrz i na zewnątrz. Lało się ze mnie strasznie. Szyli ok. 1 h. Ale za to maluszek był cały czas przy mnie. Dzielnie wędrował w poszukiwaniu cycusia😀 pionizowali mnie dopiero po 4 h, i to dopiero była masakra. Ból krocza chyba gorszy niż porodowy i dostałam takich dreszczy że mnie na łóżku przewozili. Jeszcze dziś rano nie byłam w stanie zająć się sobą co dopiero dzieckiem. Zdecydowanie lepiej czułam się po CC. Ale teraz jest już lepiej, mam nadzieję, że szybko będę się goić. Mam jak Paula część szwów nierozpuszczalnych. Piotruś większość czasu śpi. Troszkę podjada, ale u mnie w szpitalu wszyscy mowia, że w pierwszej dobie maluszka się nie czepiamy, nie budzimy specjalnie. Zmierzyli mu cukier, jest dobry. Oby tylko żółtaczka się nie przypałętała.

Wiewióreczka, Kasiulka90, Mama36, Daffi, estrella, B_002, martusiawp, Misiabella lubią tę wiadomość

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant, może pobudz mleko laktatorem metodą 7-5-3, jest skuteczna.

Mama, do 3 m-ca życia jest zez fizjologiczny, zupełnie prawidłowy :)

Mama36, B_002 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się jakbym przekroczyła jakąś magiczna granice, jeszcze trochę ponad tydzień temu robiłam 10km spacery i tak powoli od tego momentu musiałam schodzić z dystansu lub czasu. Ale dzisiaj to już masakra, robię minimum z minimum a i tak mi ciężko, ledwo nogami przebieram :/

f1d9680377.png
‹‹ 2878 2879 2880 2881 2882 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ