X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka dobrze wiedzieć. A ile takie badanie kosztuje? I czy jeżeli się okaże, że to masz( na pewno nie masz) to czy można to jakoś leczyć?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:59

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Nie mam, dlatego piszę, że jestem głupia ;) To najczęściej się nie objawia w żaden sposób. Zaleca się zrobić to badanie przy przynajmniej dwóch niewyjaśnionych stratach przed 10 tc lub jednej stracie po 10 tg, lub gdy występują jakieś objawy zakrzepicy, puchnięcia nóg itd. U mnie jedna strata przed 10 tc, ale będę spokojniejsza, jeśli wyjdzie, że jest OK. Tym bardziej, że nasz biedny Kasionek chyba właśnie przez to stracił Stasia. Moje dwie koleżanki w ciążach młodszych od naszych też mają ten zespół. Jakaś plaga.
    Wiewióra kopa dostaniesz .Zeobilas głupią rzecz będziesz się martwić teraz.Jak wyjdzie Ci coś podwyższone to nie musi oznaczać że masz ten zespol.Refundacji na heparyne też nie dostaniesz bo brzmi to okropnie ale masz tylko jedna stratę.A ja te wyniki musiałam powtarzać po 12 tygodniach bo jeden jest niemiarodajny.Ale jak już robiłaś to napisz co ? To Ci powiem czy masz wszystko.Oj Ty to jesteś uparciucha.Prawie taka jak ja :-D

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veletta, można a wręcz trzeba to leczyć w ciąży - podaje się zastrzyki w brzuch z heparyną drobnocząsteczkową.
    Kasionek, wiedziałam, że zgarnę od Ciebie ochrzan :P
    Zrobiłam morfologię (będę zwracać uwagę czy nie spadła ilość płytek krwi), ddimery, krzepliwość, p/c antykardiolipinowe IgM i IgG oraz przeciwciała jądrowe ANA. Wiem, że jeszcze p/c antytoczniowe można zrobić, ale były najdroższe i szkoda mi było kasy ;)
    Zapłciłam za to 270 zł, ale w tym dodatkowo TSH i mocz....także ten...zaszalałam ;)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie antykoagulant tocznia miałam podwyższony.Inne wyniki byly ok.Ale nie rób go bo on w ciąży może być podwyższony.Wiesz co ja robiłam morfologię w trakcie kiedy mały już nie żył.Wzorowa.Ddimery w ciąży też moga być podwyższone .Zapytaj lekarza czy możesz łykać acard .Czasami tylko to zalecają nawet na zespół.Szalona kobieto :-D

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Ja właśnie antykoagulant tocznia miałam podwyższony.Inne wyniki byly ok.Ale nie rób go bo on w ciąży może być podwyższony.Wiesz co ja robiłam morfologię w trakcie kiedy mały już nie żył.Wzorowa.Ddimery w ciąży też moga być podwyższone .Zapytaj lekarza czy możesz łykać acard .Czasami tylko to zalecają nawet na zespół.Szalona kobieto :-D
    Czyli jednym słowem g*** się dowiem ;):D
    Acard łykam, kazał mi od pozytywnego testu brać ;)
    No cóż...to 3 stówy poszły się trzepać ;)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mutacje PAI 1 wykrytą po pierwszej stracie i mam refundację heparyny,więc nie wiem od czego to zależy, ale raczej nie od ilości poronień.

tb739vvj5r83d9nz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny my to chyba za bardzo sie same wkręcamy.
    A do mnie przyszły pieluszki z matherhood i color stories. Każda marka dołączyła po dwie krówki i mino ze nie mam ochoty na słodkie to radość ogromna z cukierków haha

• Aasha Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka , ja biorę heparynę na podstawie wątpliwych P/c antykardiilipinowych. Nawet nie wyszły dodatnie, a lekarz i tak zalecił. Choć z różnymi opiniami się spotykałam... ja tez badania na ten zespol robiłam ma własna rękę, nie wiem czy to heparyna pomogła donosić druga ciąże, czy pierwsze poronienie to był przypadek, ale bałam się nie sprawdzić wszystkiego i ryzykować. Ciężko byłoby mi znieść kolejna stratę. Ps. Ja miałam refundowany clexane cała ciąże, będąc po 1 stracie i z wątpliwym wynikiem APS. Teraz tez mam refundację ale biorę neoparine

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, dobrze wiedzieć, że nie tylko ja na własną rękę sprawdzam :)
    Kłuje mnie dziś ciągle w lewej pachwinie...niby kłucie niegroźne, ale wkurzające :(
    Karmelka, fajne te pieluszki? Ja mam poduszkę-kojec z Motherhood. Bardzo fajna, ale następnym razem wzięłabym zwykłą a nie premium, bo ta premium jest z weluru, który mnie strasznie grzeje w nocy.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Z magnezem jest tak, że ciężarne mają zapotrzebowanie niecałe 500 mg/dzień. Problem w tym, że magnez kiepsko się wchłania w tak dużej dawce i o wiele lepsze będą 3 dawki podzielone. Lekarze też niekoniecznie lubią tę witaminę B6 występującą w większości preparatów magnezowych. Dlatego mój gin każe mi brać Aspargin 3x1. Ja bym zamieniła na Twoim miejscu na to samo albo jakiś inny magnez, ale w mniejszych dawkach i 3 razy dziennie :)
    Wiewióreczka, a dlaczego lekarze nie lubią witaminy B6?
    Moja lekarka prowadząca zaleciła mi właśnie żeby kupić konkretnie MagneB6.
    Biorę dodatkowo przy Prenatal Duo w którym również występuje witamina B6 ale nie ma magnezu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 15:05

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mówił mi gin, to chodzi o samo dublowanie witaminy B6. Zapotrzebowanie na nią jest niewielkie. Ja np. mam w suplemencie ciążowym, do tego brałam duże dawki magnezu+wit.B6. W sumie wychodziło, że B6 była przedawkowana. Więc jeśli bierzecie duże dawki magnezu na rozciąganie macicy, to lepiej wybrać bez B6, a jeśli małe, to obojętnie :)

No ja właśnie też Prenatal Duo - bo Pan Tabletka ocenia go na 5/5 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 15:07

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 mi tez nawet 3 lekarzy mówiło o braniu magneB6

Pieluszki bardzo polecam
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0e6f66ffbed3.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/af402a7c50eb.jpg
    Ladnie pakowane

Wiewióreczka, B_002, Sana lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ale megne B6 polecają bo ma najlepsze wchłanianie

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    B_002 mi tez nawet 3 lekarzy mówiło o braniu magneB6

Pieluszki bardzo polecam
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0e6f66ffbed3.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/af402a7c50eb.jpg
    Ladnie pakowane
    A na pierwszym planie....krówki :D Ja już bym dawno zeżarła :) Faktycznie pieluchy śliczne.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Wiewióreczka , ja biorę heparynę na podstawie wątpliwych P/c antykardiilipinowych. Nawet nie wyszły dodatnie, a lekarz i tak zalecił. Choć z różnymi opiniami się spotykałam... ja tez badania na ten zespol robiłam ma własna rękę, nie wiem czy to heparyna pomogła donosić druga ciąże, czy pierwsze poronienie to był przypadek, ale bałam się nie sprawdzić wszystkiego i ryzykować. Ciężko byłoby mi znieść kolejna stratę. Ps. Ja miałam refundowany clexane cała ciąże, będąc po 1 stracie i z wątpliwym wynikiem APS. Teraz tez mam refundację ale biorę neoparine
    Lekarze czasami naginają na korzyść pacjentki i dobrze bo przecież leki bez refundacji kosztują majątek.Ja czytałam rozporządzenie i tam było wypisane dokładnie kiedy przysługuje refundacja.A na mutacje genetyczną przysługuje od razu .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wiewióreczka ale megne B6 polecają bo ma najlepsze wchłanianie
    U mnie właśnie Magne B6 zamienił na Aspargin...sama już nie wiem, czemu się przyczepił tej B6...może w takim razie dobrze byłoby brać na zmianę :) Rano jedno, wieczorem drugie :)
    Tak samo suplementy ponoć dobrze wymieniać - miesiąc taki, drugi miesiąc inny.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    U mnie właśnie Magne B6 zamienił na Aspargin...sama już nie wiem, czemu się przyczepił tej B6...może w takim razie dobrze byłoby brać na zmianę :) Rano jedno, wieczorem drugie :)
    Tak samo suplementy ponoć dobrze wymieniać - miesiąc taki, drugi miesiąc inny.
    ja biore magnezin.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na rozciąganie macicy tylko magnez pomaga? Można brać coś jeszcze? Karmelllka cudne pieluszki, a te krówki już bym wciągnęła <3

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    A na rozciąganie macicy tylko magnez pomaga? Można brać coś jeszcze? Karmelllka cudne pieluszki, a te krówki już bym wciągnęła <3
    Na pewno jeszcze luteina, duphaston i no-spa. Nie wiem czy coś jeszcze.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    No ja właśnie też Prenatal Duo - bo Pan Tabletka ocenia go na 5/5 :)

Ja biorę Prenatal Duo bo w pierwszym trymestrze zapytałam w aptece o jakieś dobre witaminy w ciąży i dostałam Prenatal Uno, a teraz to kontynuacja :)
    Ale też się ucieszyłam że przez Pana Tabletkę zostały ocenione na 5/5 :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ