X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Valetta ja tradycyjnie pieluch pieluszek kocykow haha ale jak to dojdzie to juz mam z głowy tzn chce mieć 3 grubsze kocyki wiec zostanie mi jeszcze jeden ale to jeszcze nie wiem jaki chce ten trzeci :)
    Dzisiaj ma przyjechać kurier z pieluchami chyba z matherhood

Jakie kocyki pozamawiałaś? :)

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Mam na L4 wpisana 1 :( czyli leżeć...
    no to tu jest troszkę gorzej. ale mozna dokonac rejestracji profilu zaufanego i przez niego sie logowac a profil zaufany mozesz potwierdzic w urzedzie skarbowym.

chociaz... nie jestem teraz pewna bo profil zaufany zakladalam przez bank swoj i teraz loguje sie jak do banku byc moze bez wychodzenia z domu mozesz wejsc i zobaczyc... ale teraz nie jestem juz pewna :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:24

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Kasionek a Ty miałaś dużą przegrodę? Wiedziałaś o niej przed ciążą? Bo ja jak byłam na 1 wizycie ciążowej(było widać tylko pęcherzyk) to doktor powiedział, że mam podejrzenie przegrody ale nie wie na 100% bo może to tylko macica napuchnięta była.. Chodziłam często do lekarza i nie wiem czy można by to przegapić przed ciążą. I czasami mnie nachodzą myśli co jeśli ta przegroda tam jest.. Prowadzę ciążę w 2 miejscach i na prenatalnych byłam jeszcze u 3 lekarza i żaden nic nie widział, ten pierwszy też mówi że wszystko ok tylko na 1 wizycie dziwnie wyglądało..w karcie ciąży mi wpisał podejrzenie przegrody. No ale ja jak to baba w internet.. i czasem ta przegroda do mnie powraca w myślach :/
    Z przegrodą nie jest tak prosto.Nie w sensie ciąży a w ogóle stwierdzenia jej.Ja do ginekologa co 3 miesiące chodzę od 18 roku życia.I nigdy nie slyszalam,że mam jakąś nie prawidłowość .W pierwszej ciąży lekarka u ktorej byłam piwerszy raz zapytała czy ktoś wcześniej mówił mi że mam macicę dwurożną? Ja że nie i co teraz z ciążą a o na że zobaczymy .Poronilam ale z innej przyczyny.Druga ciąża badało mnie w tym czasie z 5 lekarzy ,żaden o tym nawet nie wspomniał ale jak ja spytałam to każdy o tak dwurożna albo przegroda .I się wtedy wymądrzali co ja mam za wadę .Kiedy straciłam dziecko i nie było przyczyny to poszłam.do tych lekarzy i mówię co z tą przygoda .Każdy nagle nic już nie widział. Tylko mój obecny pokierował mnie jak należy.Ogolnie nie czytaj internetow.Przegroda nie wyrok.Wiele kobiet ją ma i nie przeszkadza.Jeśli zaszlas w ciążę bez problemu i teraz jest ok może tak zostać.Tak naprawdę ,NFZ usuowa je dopiero po 2 poronieniach.Ja nawet będąc w szpitalu czekając na zabieg słyszałam od innego lekarza słowa "kobieto Tobie się nudzi,po co to ruszasz".Takze nie bój się pewnie wszystko będzie dobrze.Tej przegrody nie widać dobrze na zwykłym USG .A w ciąży jak macica się powiększa na pewno jej nie zobaczysz. robiłam rezonans w celu potwierdzenia .Po dwóch ciazach była już trochę naderwana.Nie myśl o tym naprawdę.Bo wszystko skończy się dobrze.

valetta94 lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Kasionek a Ty miałaś dużą przegrodę? Wiedziałaś o niej przed ciążą? Bo ja jak byłam na 1 wizycie ciążowej(było widać tylko pęcherzyk) to doktor powiedział, że mam podejrzenie przegrody ale nie wie na 100% bo może to tylko macica napuchnięta była.. Chodziłam często do lekarza i nie wiem czy można by to przegapić przed ciążą. I czasami mnie nachodzą myśli co jeśli ta przegroda tam jest.. Prowadzę ciążę w 2 miejscach i na prenatalnych byłam jeszcze u 3 lekarza i żaden nic nie widział, ten pierwszy też mówi że wszystko ok tylko na 1 wizycie dziwnie wyglądało..w karcie ciąży mi wpisał podejrzenie przegrody. No ale ja jak to baba w internet.. i czasem ta przegroda do mnie powraca w myślach :/
    Wypowiem się, bo też miałam przegrodę. Zawsze chodziłam prywatnie do najlepszych lekarzy z super sprzętem. Stymulowali mnie hormonalnie, żebym zaszła w ciążę i udało się. Niestety poroniłam i dopiero wtedy inny lekarz powiedział, że mam przegrodę. Więc - tak, lekarze mogli jej wcześniej nie widzieć. Teraz jestem po kilku operacjach i przegroda została niewielka (wcześniej była na 2/3 macicy) i lekarz już jej nie widzi na usg. Prenatolog też nie widział. Więc dobra wiadomość jest taka, że nawet jeśli masz przegrodę, to rozciągnęła się na tyle, że jest niewidoczna - więc prawdopodobnie nie była duża. Macica z przegrodą może mieć problemy z rozciąganiem, przez co w zaawansowanej ciąży może skracać się szyjka, więc polecam Ci Aspargin 3x1 (magnez bez wit.B6), do tego nospa kiedy tylko pobolewa brzuch :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 ja od kilku lat zamawiam u chińczyków ;P i nigdy nic nie płaciłam, a nie raz listonosz przychodził z pełnymi rękami paczek :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:30

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek dziękuję za pocieszenie! Wyłączam mózg.. czasem mnie coś najdzie i o tym rozmyślam, ale musi być wszystko ok. Każda kobieta jest inna i każda ciąża też.. A jak miałaś USG prenatalne albo połówkowe to nie było jej widać na USG? Że np. dziecku jest ciasno przez to czy coś.. Rodzą się 3jaczki i nawet czworaczki i jak one mają ciasno w brzuszku a taka przegroda może zabiera trochę miejsca, ale chyba nie całe..

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Wypowiem się, bo też miałam przegrodę. Zawsze chodziłam prywatnie do najlepszych lekarzy z super sprzętem. Stymulowali mnie hormonalnie, żebym zaszła w ciążę i udało się. Niestety poroniłam i dopiero wtedy inny lekarz powiedział, że mam przegrodę. Więc - tak, lekarze mogli jej wcześniej nie widzieć. Teraz jestem po kilku operacjach i przegroda została niewielka (wcześniej była na 2/3 macicy) i lekarz już jej nie widzi na usg. Prenatolog też nie widział. Więc dobra wiadomość jest taka, że nawet jeśli masz przegrodę, to rozciągnęła się na tyle, że jest niewidoczna - więc prawdopodobnie nie była duża. Macica z przegrodą może mieć problemy z rozciąganiem, przez co w zaawansowanej ciąży może skracać się szyjka, więc polecam Ci Aspargin 3x1 (magnez bez wit.B6), do tego nospa kiedy tylko pobolewa brzuch :)

Dziękuję Wiewióreczka za Twoją historię!! Z zajściem w ciążę nie miałam problemu, udało się już w 1 cyklu.. A jak przegroda jest duża to chyba są problemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:35

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chodzę do lekarzy to co wizytę pytam czy moja macica nie jest za mała to mówią, że wygląda idealnie i mam przestać sobie coś wkręcać.. Może faktycznie nawet jej nie mam tylko tak miałam wszystko nabrzmiałe na 1 wizycie, bo potem już nic nie widział..Biorę Magnez 400mg, Aspargin będze lepszy? Mam magnez ze Swansona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:40

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to nie liczą się do zasiłku te miesiące co było jakieś L4, czy wogole jakiekolwiek wolne? W sensie dzień na opiekę czy urlop?

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angella908 wrote:
    Karmelllka90 ja od kilku lat zamawiam u chińczyków ;P i nigdy nic nie płaciłam, a nie raz listonosz przychodził z pełnymi rękami paczek :P
    ja od chinczykow to tylko z banggood kupowalam i bylo bez problemu. podobalo mi sie sledzenie paczki no i super niska cena.

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co :) Ja o to dopytuję za każdym razem, czy dzidziuś ma miejsce i lekarz mówi, że tyle co w normalnej macicy.
    Przyznam się Wam, że poszłam dziś do laboratorium i zrobiłam wszystkie wyniki na zespół antyfosfolipodowy....jestem głupia, wydałam kupę kasy...ale wolę się upewnić. Też jestem po jednej stracie, a niedawno moja kuzynka w zaawansowanej ciąży straciła dzieciątko przez to.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka wrote:
    Ale to nie liczą się do zasiłku te miesiące co było jakieś L4, czy wogole jakiekolwiek wolne? W sensie dzień na opiekę czy urlop?
    urlop to nie zwolnienie.w roku mamy bodajze 2 dni opieki na dziecko. ja mowilam w swoim przypadku o chorobowym za opieke na dziecko bo tak owe mi sie trafilo.
    Mi tlumaczono ze bierze sie srednia z 12 mcy ale pelnych.. pelne wynagrodzenie i premia jesli tak owa jest.. jesli np pracuje sie krocej niz 12 mcy to biora do podstawy tyle miesiecy ile jest ale tylko tych pelnych.
    ja pracowalam 18mcy ale w listopadzie 2017 tesc zmarl tragicznie i bralam bezplatny bo juz nie mialam urlopu. i pozniej ciagle cos.. albo ja chora albo corka i tak w kolko;p ciekawe ile tych miesiecy pelnych mialam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:44

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A orientujecie się, czy liczą wszystkie dodatki? Np. premie, zyski, nadgodziny, nagrody, wczasy, 14-tki?

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Kasionek dziękuję za pocieszenie! Wyłączam mózg.. czasem mnie coś najdzie i o tym rozmyślam, ale musi być wszystko ok. Każda kobieta jest inna i każda ciąża też.. A jak miałaś USG prenatalne albo połówkowe to nie było jej widać na USG? Że np. dziecku jest ciasno przez to czy coś.. Rodzą się 3jaczki i nawet czworaczki i jak one mają ciasno w brzuszku a taka przegroda może zabiera trochę miejsca, ale chyba nie całe..
    Na prenatalnych lekarka nie mówiła a ja nie zapytałam .Więc nie wiem ale na polowkowych bo wtedy stwierdzono że maluszek nie żyje lekarka kompletnie nic nie widziala, bo wtedy się pytałam .Ale ona wtedy mówiła ,że wiele kobiet ma przegrody ,zrosty i one nie przeszkadzają.Ja mając tą przegrodę w zeszłej ciąży bardzo często bolał mnie brzuch może to przypadek bo w tej ciąży nie bolał mnie w ogóle.Wiec jeśli coś Cię pobolewa to rób tak jak napisała wiewóra.Wiem też że jest ryzyko skracania szyjki ale u mnie tego nie było.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    A orientujecie się, czy liczą wszystkie dodatki? Np. premie, zyski, nadgodziny, nagrody, wczasy, 14-tki?
    premie liczą z reszta nie pomoge nie mam takich przywilejow i nie dopytywwalam.
    mam moja marna premie;p

b2ujp2.png

• valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Nie ma za co :) Ja o to dopytuję za każdym razem, czy dzidziuś ma miejsce i lekarz mówi, że tyle co w normalnej macicy.
    Przyznam się Wam, że poszłam dziś do laboratorium i zrobiłam wszystkie wyniki na zespół antyfosfolipodowy....jestem głupia, wydałam kupę kasy...ale wolę się upewnić. Też jestem po jednej stracie, a niedawno moja kuzynka w zaawansowanej ciąży straciła dzieciątko przez to.

A masz jakieś podejrzenia, że możesz mieć ten zespół? To się jakoś objawia?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Na prenatalnych lekarka nie mówiła a ja nie zapytałam .Więc nie wiem ale na polowkowych bo wtedy stwierdzono że maluszek nie żyje lekarka kompletnie nic nie widziala, bo wtedy się pytałam .Ale ona wtedy mówiła ,że wiele kobiet ma przegrody ,zrosty i one nie przeszkadzają.Ja mając tą przegrodę w zeszłej ciąży bardzo często bolał mnie brzuch może to przypadek bo w tej ciąży nie bolał mnie w ogóle.Wiec jeśli coś Cię pobolewa to rób tak jak napisała wiewóra.Wiem też że jest ryzyko skracania szyjki ale u mnie tego nie było.

Na szczęście brzuch mnie nie boli, czasem coś zakłuje np. dzisiaj mnie kłuje czasami i już o tej przegrodzie zaczęłam myśleć. Będę brać magnez i no spe w razie czego zapobiegawczo. A znalezli u Ciebie przyczynę poprzedniej straty?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Jak chodzę do lekarzy to co wizytę pytam czy moja macica nie jest za mała to mówią, że wygląda idealnie i mam przestać sobie coś wkręcać.. Może faktycznie nawet jej nie mam tylko tak miałam wszystko nabrzmiałe na 1 wizycie, bo potem już nic nie widział..Biorę Magnez 400mg, Aspargin będze lepszy? Mam magnez ze Swansona.
    Z magnezem jest tak, że ciężarne mają zapotrzebowanie niecałe 500 mg/dzień. Problem w tym, że magnez kiepsko się wchłania w tak dużej dawce i o wiele lepsze będą 3 dawki podzielone. Lekarze też niekoniecznie lubią tę witaminę B6 występującą w większości preparatów magnezowych. Dlatego mój gin każe mi brać Aspargin 3x1. Ja bym zamieniła na Twoim miejscu na to samo albo jakiś inny magnez, ale w mniejszych dawkach i 3 razy dziennie :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • india Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowa przytulam kochana. Mam nadzieję, ze to tylko liczby, ktore skoncza sie niczym wiecej jak stresem. Dziewczyny tyle przykładów podały, ze trzeba wierzyc, ze w waszym przypadku tez bedzie happy end.
    Ja tez od wczoraj walczę z przeziębieniem, najgorszy problem mam z gardłem ech...

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    A masz jakieś podejrzenia, że możesz mieć ten zespół? To się jakoś objawia?
    Nie mam, dlatego piszę, że jestem głupia ;) To najczęściej się nie objawia w żaden sposób. Zaleca się zrobić to badanie przy przynajmniej dwóch niewyjaśnionych stratach przed 10 tc lub jednej stracie po 10 tg, lub gdy występują jakieś objawy zakrzepicy, puchnięcia nóg itd. U mnie jedna strata przed 10 tc, ale będę spokojniejsza, jeśli wyjdzie, że jest OK. Tym bardziej, że nasz biedny Kasionek chyba właśnie przez to stracił Stasia. Moje dwie koleżanki w ciążach młodszych od naszych też mają ten zespół. Jakaś plaga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 13:56

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ