X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A nam właśnie pani doktor ze szpitala poleciła Vigantol - 1 krople dziennie.
    Wg ulotki w 1 kropli jest 500jm.

a nam mówiła, że to za duża dawka na wstępie... no co osoba to opinia... ech....

B_002 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka my na początku dawaliśmy inną witaminę D, ale być może po tym były bóle brzuszka. Wśród suplementów w większości są takie stężenia witaminy D, że trzeba podawać więcej kropli. Vigantolu wystarczy 1 kropla dlatego wolę to dawać, skoro te oleje oddziaływują w jakiś sposób na układ pokarmowy to lepiej że podaje się tego mniej.

Z ulotki Vigantolu:
    Dawkowanie:
    - Wcześniaki: 2 krople na dobę roztworu Vigantol (1000 IU witaminy D3). Po osiągnięciu 40 tygodnia życia wieku skorygowanego dawkę profilaktyczną należy zmniejszyć. Dawkowanie musi być ustalone przez lekarza prowadzącego.
    - Noworodki i niemowlęta (do 12 miesiąca): 1 kropla na dobę roztworu Vigantol (co odpowiada 500 IU witaminy D3).

Ale najlepiej słuchać się swojego lekarza, więc skoro mówi Ci żeby dawać co innego to podawaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 13:21

Fasolka77 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miała któraś z Was zapalenie gruczołu bartholina?? Obawiam się, że to to... Boję się pobytu w szpitalu.... spróbuję się wbić do ginki jutro...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    nie rozumiem po co od razu bierzesz a antybiotyk. Ja juz mam 3 bolesmy zastoj, z którym walczę i wiem ze w koncu maly go wyssie. Po co od razu antybiotyk? Miakac gorączkę? czy bierzesz od razu jak piers boli i twarda?
    Nie nie teraz nie biorę. Wcześniej brałam bo miałam stan zapalny i gorączkę prawie 40 stopni a później te czopy zapalne zatkały mi piersi. Teraz tylko pojechałam żeby mieć receptę w razie W, bo mąż w domu jest a tak musiałabym mała brać do przychodni. A tak mam już receptę jakby coś się działo gorączka czy coś to ja już mam.
    Zastój opróżniony aruje dolgitem to maść przeciwbólowa i przeciwzapalna do tego ibuprofen 2x co 6 godzin.
    A długo cię pierś boli? Bo ja taki bolesny mam pierwszy raz zastój

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Może i za bardzo Wam truję, przepraszam .. wiecie, że ja taka panikująca jestem a wiadomo, że żadna z nas nie jest lekarzem. Po prostu chciałam wiedzieć jak to u Was wyglądało 😘

No nic, jutro pojadę i zobaczymy. Mam nadzieję, że po prostu taka moja „uroda”.
    Karola od tego tu jesteśmy!!! Ja piszę tylko i cyckach.😉😉 Hahaha

Zaczyna mnie wku**ć to że wtrącają nam się ze swoimi mądrościami jakieś obce laski... Bez jaj ale po jakiego wała siedzi na wątku który w sumie jej nie dotyczy bo już dawno ten etap ma za sobą i ja strasznie interesuje "nasze" życie....

Karollinax26, Mama36, Fasolka77, martusiawp, Lili90 lubią tę wiadomość

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    o tak Kasiulka!!! u nas tez potrafi godzinę wisiec na cycu.... no ale cóż.. na żadanie to na żądanie :)
    Mimo że nie mam odczucia, że jakoś kocham karmić, bo super przyjemne to dla mnie nie jest, to jednak mam uczucie, że w ten sposób buduję mocną relację z synkiem 🙂 Tak sobie myślę, że to przyniesie korzyści w przyszłości. Że będę jego opoką i uspokajaczem i będzie do mnie biegał się przytulić zapłakany ❤❤❤

Fasolka77, Paula 90 lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Mi w szpitalu powiedzieli przy wypisie żeby podawać witaminę D od razu. Czemu od 8 doby?
    Tak mialam z córką dlatego wolałam dopytac zwłaszcza ze nie mam nigdzie info zeby malemu podawali. Ale juz to nadrabiamy dostal dzis pierwszą chyba nic strasznego ze od 5 doby dopiero.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narzekalam na to moje dzieci a on karmil sie 6-9-12 i caly ten czas miedzy karmieniami spi.
    Zauwazylam jedno.. Ze smoczek jak mu podam i zalapie to jest w stanie spokojnie spac i beztrosko bez krecenia i niepokoju. Chyba będziemy smoczkowi...

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka a boli Cię ta zmiana koło pochwy? moze po prostu jakaś zmiana ropna od chociażby podpasek się zrobiła...
    moja przyjaciółka miała zap.gruczolu Barholiniego czy jak to się tam zwie to czyrak(ropniak)jaki jej się zrobił uniemożliwiał siedzenie po czasie...ale ona to się z tym bujala i bujala...
    ja pierwszy raz od porodu córki używam podpasek i dla mnie to katastrofa...no nie potrafiłabym chodzic z tym.co miesiąc...😑😑😑😑

Kiwona no właśnie mama też mi podpowiada,że to od mleka jest ta kupa...wit.D może nasilac bole brzuszka ale niby nie powoduje zielonych kup...

Fasolka u mnie też były naleśniki-nutella, konfiura,sos malinowy-do wyboru😋

Teraz kawa,Misio śpi w wózku bo jęczał trochę i zasnął przy cycu😉
    Oby się nie rozpadało to spaderek później.
    Na noc dziś zapowiadają u nas -4 stopnie...fuck

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Już to kiedyś wstawiałam tutaj:
    1629fe41e306cc27med.jpg
    Faktycznie, Basiu. Pamiętam, że to wstawiłaś i ja to przeczytałam 10 razy, bo już wtedy nas to dotyczyło. Nawet mężowi przeczytałam dla utrwalenia. I co? I oczywiście szybko mi ulatuje ta wiedza. Smoczki mam 2 różne i staram się przemycać, Lovi w miarę się sprawdza, ale muszę mu go trzymać przy buźce. Ewidentnie nie lubi smoczków, a po chwili bardziej się wścieka, bo przecież z tego nie leci mleczko 😉 Spróbuję jutro kupić ten polecany przez Was bibs.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Fasolka a boli Cię ta zmiana koło pochwy? moze po prostu jakaś zmiana ropna od chociażby podpasek się zrobiła...
    moja przyjaciółka miała zap.gruczolu Barholiniego czy jak to się tam zwie to czyrak(ropniak)jaki jej się zrobił uniemożliwiał siedzenie po czasie...ale ona to się z tym bujala i bujala...
    ja pierwszy raz od porodu córki używam podpasek i dla mnie to katastrofa...no nie potrafiłabym chodzic z tym.co miesiąc...😑😑😑😑

Kiwona no właśnie mama też mi podpowiada,że to od mleka jest ta kupa...wit.D może nasilac bole brzuszka ale niby nie powoduje zielonych kup...

Fasolka u mnie też były naleśniki-nutella, konfiura,sos malinowy-do wyboru😋

Teraz kawa,Misio śpi w wózku bo jęczał trochę i zasnął przy cycu😉
    Oby się nie rozpadało to spaderek później.
    Na noc dziś zapowiadają u nas -4 stopnie...fuck

Nie boli mnie...w zasadzie wyczułam teraz podczas prysznica i podgladnelam lusterkiem....mam stresa....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Faktycznie, Basiu. Pamiętam, że to wstawiłaś i ja to przeczytałam 10 razy, bo już wtedy nas to dotyczyło. Nawet mężowi przeczytałam dla utrwalenia. I co? I oczywiście szybko mi ulatuje ta wiedza. Smoczki mam 2 różne i staram się przemycać, Lovi w miarę się sprawdza, ale muszę mu go trzymać przy buźce. Ewidentnie nie lubi smoczków, a po chwili bardziej się wścieka, bo przecież z tego nie leci mleczko 😉 Spróbuję jutro kupić ten polecany przez Was bibs.

U nas bibs się super sprawdził ;)

stresant, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Dziewczyny miała któraś z Was zapalenie gruczołu bartholina?? Obawiam się, że to to... Boję się pobytu w szpitalu.... spróbuję się wbić do ginki jutro...

Fasolka, moja mama buja się z tym cały czas, dwa czy trzy razy w szpitalu jej to nacinali i czyścili .. niestety nie chcą tego usunąć całkowicie, czemu? Nie wiem.

Mojej mamie bardzo uprzykrza to ustrojstwo życie, szczególnie jak jest już duże na etapie „pęknięcia”, wtedy nie może ani siedzieć ani leżeć, ani chodzić.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:

Kasiulka, czy Ty mówisz o mojej Marcelinie ? 😁

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Karola od tego tu jesteśmy!!! Ja piszę tylko i cyckach.😉😉 Hahaha

Zaczyna mnie wku**ć to że wtrącają nam się ze swoimi mądrościami jakieś obce laski... Bez jaj ale po jakiego wała siedzi na wątku który w sumie jej nie dotyczy bo już dawno ten etap ma za sobą i ja strasznie interesuje "nasze" życie....

No mnie to też trochę irytuje 😉 no bo po co ?

Karmelllka90, Bubek, martusiawp lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Karmelka to jak często je Leosia że aż 12 karmień u Was. Co 2h?
    Wydaje mi się to strasznie często, to kiedy ona śpi?

Dziewczyny, czy u Was dzieci też tak często jedzą?
    Basiu u nas ostatnie.dwa dni były takie że jadła 11 a drugiego dnia 12 razy, co mnie bardzo denerwuje ale to z powodu tego że ona zjada około 40-max 50 ml bo zaczyna się ból brzucha i w dzień to nawet co godzinę na śpiocha jej dawalam żeby zjadła cokolwiek wiecej. Stąd tyle karmień. W nocy brzuszek jej w ogóle nie doskwiera więc zje pięknie i idzie spać. Ona śpi mi bardzo dużo, ogólnie w dzień je co 3 godziny między karmieniami śpi sobie ładnie zawsze caly spacerek prześpi

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Mimo że nie mam odczucia, że jakoś kocham karmić, bo super przyjemne to dla mnie nie jest, to jednak mam uczucie, że w ten sposób buduję mocną relację z synkiem 🙂 Tak sobie myślę, że to przyniesie korzyści w przyszłości. Że będę jego opoką i uspokajaczem i będzie do mnie biegał się przytulić zapłakany ❤❤❤
    Tak to jest prawda. Ja miałam kilka dni że chciałam już całkiem od piersi mała odstawić to domagała się wieczorem i to bardzo bo ani butelki ani smoczka nie zassala musiała być pierś. Wczoraj chciała cały dzień tylko pierś i w nocy też, a że ona jadła sobie mniejsze porcje to mi znowu cycek się zepsuł to dzisiaj jest na butelce, ale pewnie jedno karmienie na pewno prosto z dystrybutora musi być a wtedy czuję że to jest coś tak silnego czego np nigdy mąż nie będzie miał. To takie tylko mamine, dlatego walczę z tymi cyckami wisielcami

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolka spokojnie jutro pani doktor zerknie i powie co to ...Karola ty tez daj znac co tobie powie....narazie i tym nie mysl....

karmelka biorac tyle antybiotykow to bym sie zadrapala w pochwie na smierc ;) masz zelazne zdrowie :)

podzielam zdanie z obcymi wtracajacymi sie....mysle ze doswiadczonych mam ktore sluza rada "zapytane o zdanie"
    mamy na watku dosyc a nie pytane siedza po cichu :) troche taktu kolezanki z innych watkow prosze

Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiula i chwała Tobie za to że pracujesz nad takimi rzeczami. :)
    Jak mówię.. Mój w nocy je 22-3 - 6:30 tylko w ciągu dnia Czesto. Ale podaje smoczek do momentu aż nie jeczy.
    Ja nie liczę o której je. Podchodzę do tego że na żądanie i dopóki mi coś tam pediatra nie powie że źle. A tak mi z tym dobrze :)
    A to chyba najważniejsze :)

B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka mnie też to zaczyna denerwować. Ja nie czytam innych wątków. Co mnie to.. Wiem że nie musi być każdy tak jak ja... Ale chcesz czytać.. Siedzisz z popcornem i nie masz swojego życia.. Ok.. Ale bądź fear. Przedstaw się.. Opisz swoją sytuację a nie bądź podgladaczem bo Cię życie nudzi.

Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

‹‹ 3083 3084 3085 3086 3087 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ