X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Stresant z tego co wiem jądra mogą zejść do moszny dopiero po urodzeniu ale musiałabyś poczytać do kiedy
    U nas po porodzie się okazało, że Klemek ma jedno jąderko. Bałam się strasznie, że to przez to, że miałam świnkę w ciąży. Ale jakieś 2 tyg. temu położna ponownie sprawdziła i już są 2 🙂

Fasolka77 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Wiesz co, mi nawet gdyby położna nie kazała to i tak bym robiła. Moja mama bratu nie ruszała i mu się tam coś zrobiło, lekarz zrywał na żywca. Ja pamiętam jak brat się darł. Jakby go żywym ogniem przypalali i to darł się dluuugo. Potem nie pozwalał nikomu się dotknąć i sam sobie mył. Miał 3 latka.
    I wtedy stary lekarz powiedział mojej mamie że koniecznie trzeba to zsuwac ale baaaardzo ostrożnie i po kąpieli, kiedy skóra miękka.

Ja jeszcze nie słyszałam żeby ktokolwiek miał powikłania od ściągania. A od nieściągania już wielokrotnie. Znacie może takie przypadki? Bo aż ciekawa jestem co jest argumentem za niezsuwaniem.

A w ogóle to jak długo kąpiecie dzieci ile czasu przebywają w tej wanience w ciepłej wodzie?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Czyli co należy robić?
    ja tak delikatnie zsuwam, żeby tam woda wleciała i wyplukała brud. z czasem będzie się zsuwać coraz więcej. oczywiście nic na siłę, tylko ociupinkę.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, może ja też zacznę. Albo mężowi powiem, żeby tak robił (bo on kąpie). Położna nie kazała nic robić z siusiaczkiem, więc do tej pory totalnie nic nie robiliśmy - żadnego ściągania ani czyszczenia ani przemywania.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Wiesz co, mi nawet gdyby położna nie kazała to i tak bym robiła. Moja mama bratu nie ruszała i mu się tam coś zrobiło, lekarz zrywał na żywca. Ja pamiętam jak brat się darł. Jakby go żywym ogniem przypalali i to darł się dluuugo. Potem nie pozwalał nikomu się dotknąć i sam sobie mył. Miał 3 latka.
    I wtedy stary lekarz powiedział mojej mamie że koniecznie trzeba to zsuwac ale baaaardzo ostrożnie i po kąpieli, kiedy skóra miękka.

Ja jeszcze nie słyszałam żeby ktokolwiek miał powikłania od ściągania. A od nieściągania już wielokrotnie. Znacie może takie przypadki? Bo aż ciekawa jestem co jest argumentem za niezsuwaniem.

Ja mojemu synkowi ściągałam ale bardzo rZadko bo sama już głupia byłam jazdy mówi inaczej, No i jak miał 1,5 roczku to tak strasznie płakał przy oddawaniu moczu, byłam z nim na pogotowiu zrobili badanie moczu i w sumie nic nie poradziła, na drugi dzień byłam u swojego lekarza to mi odrazu dała skierowanie na Prokocim. Tam powiedziałam ze mu ściągam ta skórkę to dostałam zjebke , okazało się ze ma sklejana stulejke i położyli go na stol kazali mi go trzymać i takimi nożyczkami wsadzili mu do dziurki i roZciagli. Bolało strasznie ale było lepiej

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    No dokładnie. Bo to się nie zsunie całkiem nawet do roku życia dziecka. Ale takie bardzo delikatne zsuwanie pozwala utrzymać elastyczność tej tkanki.
    My zsuwamy do momentu aż się "otworzy" i leciutko przytrzymujemy kilka sekund. Młody nawet nie reaguje na ten "trening". Gdyby powstało jakiekolwiek uszkodzenie to na bank mielibyśmy syrenę.

U nas oba jajka w mosznie. Ale na początku były takie malusie że faktycznie można było ich nie wyczuć. Znacząco urosły już ;

Ja to się boje dotykać małego pindolka bo on taki maniuni jest ;)

Kasiulka90, DorotaAnna lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała to w kąpieli mogłaby i godzinami leżeć no ja kontroluje wodę jak się wychładza to mała z wody na przewijak w ręczniczek tatuś wyciera i masuje na oliwce. Zakłada pampersika body i dalsze pielęgnację nosek oczka czesanie...

A co do czyszczenia noska bo pisałyśmy o tym, drugi dzień już rano jak czyszczę małej nosek to ona się tak uśmiecha że nie do wiary a ja mówię tylko dawaj te kozy na spacer 😂

• Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Bierz paracetamol/Ibuprom i zbijaj.
    Spokojnie nawet przy 39 można karmić. Nie wiem jak wyżej.
    Ibuprofen tez moge?? Kurde wzielam apap a na mnie fajnie dziala metafen bo ma trochę tego i troche tego..

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    U nas po porodzie się okazało, że Klemek ma jedno jąderko. Bałam się strasznie, że to przez to, że miałam świnkę w ciąży. Ale jakieś 2 tyg. temu położna ponownie sprawdziła i już są 2 🙂
    U nas jaderka zeszly do moszny jeszcze w ciazy na usg 3 trymestru bylo juz widac.. Ale to normalne ze dzieciom zstepuja dopiero po narodzinach :)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ja to się boje dotykać małego pindolka bo on taki maniuni jest ;)
    No ja nie wiem u nas jest jakas armatka.. Ktora wiecznie sika mi na reke.. Wczoraj poloznej zsikal sie na wadze po zwazeniu :D

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze 500+ dostalam :D czuje sie dziwnie.. Moj brat ma 3 dzieci i maja karte duzej rodziny.. Mowi na to karta patologicznej rodziny..
    Przez ten szum wokol tego swiadczenia i teho jak ludzie do niego podchodzą jakos mnie ono zawstydza i wolalam wniosek zlozyc internetowo. Glupia jestem wiem :P

Fifi dzis fenomen.. Tylko je i spi caly dzien od raniutka.. Na spacerze cale 2 godz spal i teraz lezy tez i spiocha a ja sobie mogę odpocząć z ta goraczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 15:21

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi możesz ibuprofen on jest też przeciwzapalny. Ja brałam 2x paracetamol co 3 godziny na zmiane z 2x ibuprofen ale ja miałam ogromny ból piersi zapalenie i goraczke 40 stopni no dokaldnie 39,8 ...

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, na szczęście zasnęła o 13 i śpi nadal ale się kręci więc pewnie zaraz będzie pobudka 😊
    Co jest z tym Twoim kolanem ? Wiadomo skąd ten ból ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, ja też bałam się tego Marsupi, że rzepy nie będą trzymały i mała wypadnie, absolutnie! To się nawet nie ma możliwości zdarzyć 😊

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka..

Haha odnosnie naszych dzisiejszych cycowych tematow..

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/169c82ae7633.jpg

Mama36, Fasolka77, Tunia76, B_002, espoir, Lili90, Misiabella, Paula 90 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Karmelka, ja też bałam się tego Marsupi, że rzepy nie będą trzymały i mała wypadnie, absolutnie! To się nawet nie ma możliwości zdarzyć 😊
    No lepiej żeby się nie wydarzyło. Jak dopuszczaja do sprzedaży to na pewno mają to mocno sprawdzone. Ale ja tam mam wizję butów na rzepy super super a po jakimś czasie jak dawałam krok to się cholery odklejaly... Ale u mnie rewelacyjnie się sprawdza chusta. A na późniejsze wczasy jak już elastyczna chusta będzie nie odpowiednia mam manduke.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Karmelka..

Haha odnosnie naszych dzisiejszych cycowych tematow..

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/169c82ae7633.jpg
    Ej widziałam to kiedyś i się śmiałam a teraz...tak to u mnie wygląda bo u mnie lewy też dłuższy 😂😂

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szit zrobili z GoT na zakończenie... Dramat!
    Witajcie, ja na chwilę. Podejrzewam z mężem, że cierpię na fibromalgie. Ledwo się poruszam. A już 2 lata temu się diagnozowalam i nie wiadomo do dziś,skad bóle. Więc wygląda na fibromialgie.
    Kazikos spoko, zjada już po 150 ml mleka, tylko kupki są rzadziej no i ma czasem boleści brzuszkowe. Właśnie wstał. Buziaki

Misiabella lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ej widziałam to kiedyś i się śmiałam a teraz...tak to u mnie wygląda bo u mnie lewy też dłuższy 😂😂
    U mnie tez lewy :D

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Ale szit zrobili z GoT na zakończenie... Dramat!
    Witajcie, ja na chwilę. Podejrzewam z mężem, że cierpię na fibromalgie. Ledwo się poruszam. A już 2 lata temu się diagnozowalam i nie wiadomo do dziś,skad bóle. Więc wygląda na fibromialgie.
    Kazikos spoko, zjada już po 150 ml mleka, tylko kupki są rzadziej no i ma czasem boleści brzuszkowe. Właśnie wstał. Buziaki
    O ile nie ogladam tak ten mem mi sie dzis spodobal

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0d4ea1e3ba08.jpg

Zycze duzo zdrowka. Az musialam googlac co to za choroba.. Nie zazdroszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 16:01

b2ujp2.png

‹‹ 3259 3260 3261 3262 3263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ