X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Daffi nie przejmuj się tym, że badanie robił lekarz bez certyfikatu.
    Ja robiłam to USG między 11-14tc w Luxmedzie tak jak wszystkie pozostałe badania i tam też lekarze nie mają tego certyfikatu. Wg mnie badanie było dokładne, trwało około 20 min, bo maleństwo było w miarę spokojne, dostałam kilkustronny wynik badania ze wszystkimi oznaczonymi narządami czy prawidłowe czy nie oraz te wszystkie wyliczone ryzyka. Myślę, że jakbym miała jakieś wskazania do prenatalnych to bym je zrobiła u lekarza z takim certyfikatem. Jakby coś wyszło nie tak to pewnie też bym poszła dodatkowo, ale jak wszystko jest dobrze to myślę że każdy lekarz może na tym etapie pomierzyć i ocenić czy jest ok :)
    Na następne USG połówkowe też idę w Luxmedzie. USG 3D czy 4D nie planuję robić, lekarzom to wcale więcej nie pokazuje, a ja nie mam potrzeby żeby mieć takie zdjęcia. Najwięcej zdjęć to będzie jak się już maleństwo urodzi :P Potrafię z tygodniowych wakacji wrócić z tysiącem fotek, więc dziecko będzie miało ich pewnie sporo :)

Ja dziś się wyspałam, poodkurzałam całe mieszkanie i odpoczywam. Katar mi się leje z nosa, gardło boli, ale leczę się w miarę możliwości. Jakoś mam dobry humor, może dlatego że siedzę w domu i wreszcie mam czas dla siebie i żeby poczytać na tematy ciążowe :)
    Z takiej wizyty bylabym zadowolona. Moj gin mi wtedy zrobil to usg i do dzis pamietam slowa.. Kosc nosowa jest, przeziernosc ok, paluszki wszystkie sa, konczyny takze oraz kręgosłup. Usg moze 10min trwalo zero jakis wyliczeń ale fakt że zylam spokojnie. I w dobie dzisiejszego internetu dowiedzialam sie tyle że teraz sumienie mi nie pozwala inaczej. Ale wierze ze bedzie dobrze.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my Kochane pozdrawiamy z Norwegii, dziś o 7 przeleciałam z Synkiem do męża :)

Sana lubi tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    To ja miesiąc temu miałam PH 6,5.
    Ale norma jest napisana na tym badaniu 5-7, a u was? Teoretycznie nie powinno być więcej niż 7.

U mnie norma tka sama, ale lekarz powiedział mi że przy 8 tez jest ok. Nie jest to widocznie jakiś istotny czynnik.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety muszę obalić teorie.Bo teraz mam ph5 czyli mogłaby być dziewczynka ale w zeszłej ciąży też mialam pH od 5 do 8 bo przejrzalam wyniki a był chłopak .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • stresant Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siamyrka wrote:
    A my Kochane pozdrawiamy z Norwegii, dziś o 7 przeleciałam z Synkiem do męża :)

Ale wam fajnie :) a jaka pogoda? bo u nas cudownie cieplutko

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Z takiej wizyty bylabym zadowolona. Moj gin mi wtedy zrobil to usg i do dzis pamietam slowa.. Kosc nosowa jest, przeziernosc ok, paluszki wszystkie sa, konczyny takze oraz kręgosłup. Usg moze 10min trwalo zero jakis wyliczeń ale fakt że zylam spokojnie. I w dobie dzisiejszego internetu dowiedzialam sie tyle że teraz sumienie mi nie pozwala inaczej. Ale wierze ze bedzie dobrze.
    Daffi najważniejsze, że wszystko jest w porządku. Może nie trafiłaś na dokładne badanie, ale jakby coś było nie tak to na takim USG też byłoby widać.
    Nie ma się co przejmować, dawniej nie było takich dokładnych metod i kobiety rodziły zdrowe dzieci wiedząc o nich niewiele z etapu ciąży. Teraz mamy wiele możliwości i informacji :)

Daffi lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Niestety muszę obalić teorie.Bo teraz mam ph5 czyli mogłaby być dziewczynka ale w zeszłej ciąży też mialam pH od 5 do 8 bo przejrzalam wyniki a był chłopak .
    Wiesz, to takie wróżenie trochę :) Trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, tak jak na te nasze zgadywanki ze zdjęć USG :D
    Myślę że dopiero lekarz najwcześniej po 16tc będzie w stanie powiedzieć, że jest pewny co do płci.
    Ale powróżyć sobie zawsze można :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Ja z dziewczynami miałam PH rzędu 5-6, z synkiem 8-8,5, a teraz mam 8 czyli na mie metoda sie potwierdza.

Mam jeszcze do was pytanie, bo w internecie znalazłam spzeczne informacjie a do wizyty daleko. Czy w ciąży można pić czystek ?
    Mi lekarz mówił, że można. Niektórzy z ostrożności odradzają bo jak wiele rzeczy nie jest dostatecznie przebadany pod kątem ciąży, ale generalnie nie ma właściwości szkodliwych.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja cały czas piłam, a wczoraj na opakowaniu czytam, że nie zalecany w ciąży. W internecie piszą raz że można, raz że nie można i zwariować można. Ale chyba go sobie odpuszczę jak są jakieś wątpliwości.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny farbujace włosy czy któraś z Was ma podczas wizyty robione tonowanie? Bo samo farbowanie jest ok ale ja mam robione jeszcze tonowanie na myjce żeby zbić ciepły odcień... To strasznie śmierdzi. Nawet jak nie byłam w ciąży to zapach mnie drażnil a teraz zastanawiam się czy to nie będzie szkodliwe dla maleństwa? Odkąd jestem w ciąży nie byłam u fryzjera więc czas coś ze sobą zrobić no włosy wyglądają coraz gorzej :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U stomatologa wizyta w 10 min ... wszytskie zeby zdrowe poza tym mam kamień, ale mam za 4 tygodnie przyjść będziemy usuwać. Kurczę strasznie szybko mi sie osadza :/

Wg pH wychodzi chłopczyk wg sugestii lekarza po wyrostku dziewczynka No nic :) zobaczymy co tam sie kryje :):)

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Dziewczyny farbujace włosy czy któraś z Was ma podczas wizyty robione tonowanie? Bo samo farbowanie jest ok ale ja mam robione jeszcze tonowanie na myjce żeby zbić ciepły odcień... To strasznie śmierdzi. Nawet jak nie byłam w ciąży to zapach mnie drażnil a teraz zastanawiam się czy to nie będzie szkodliwe dla maleństwa? Odkąd jestem w ciąży nie byłam u fryzjera więc czas coś ze sobą zrobić no włosy wyglądają coraz gorzej :(
    Farbowanie nie jest szkodliwie ,ani tonowanie.Ja miałam toner na samym początku ciąży i zapach był do zniesienia .Nie bój się dzisiejsze farby nie szkodzą maleństwu a zadbana mamuśka czuje się lepiej.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella generalnie nie ma przeciwwskazań i mozna włosy normalnie farbować. Ja mam odrost dramatyczny ale ze względu na bol pleców przy długim siedzeniu i to ze ja włosy i rozjasniam i tonuje na razie nie idę do fryzjera... zastanawiam sie w ogóle nad tym zeby zrobić w domu. Zamówić fryzjera do domu jak mnie plecy rozbolą to sie położę :) haha
    A mam zamiar rozjaśnić i tonować w maseczce - nie zaszkodzi mi zalozyc. Ale wiem ze nie trzeba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 14:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od poczatku ciazy ph 6,5 a wg USG z wczoraj (u nas doktor z certyfikatem) chlopczyk ;-)
    Przed ciążą ostatnie ph 5. Ja mam kamice nerkowa i z moczem zawsze mi cyrki wychodza.

Daffi lubi tę wiadomość

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Wiesz, to takie wróżenie trochę :) Trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, tak jak na te nasze zgadywanki ze zdjęć USG :D
    Myślę że dopiero lekarz najwcześniej po 16tc będzie w stanie powiedzieć, że jest pewny co do płci.
    Ale powróżyć sobie zawsze można :)
    Ja się cieszę że się nie sprawdzają te toerie bo z każdej wychodzi mi dziewczynka a gdzieś tam z tyłu głowy mam nadzieję na synka.W poniedzialek mam wizytę i zaczynam 16 tydzień więc może się dowiem.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • czekoladowa201 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O prosze ile naskrobaly :) Ja dzisiaj troche ozylam, wczoraj caly dzien lezalam w lozku tak mnie rolzlozylo a dzisiaj moja coreczke :/ lecze sie prenalenem na katar i tabletkami promama na gardlo bo inaczej mi nie przejdzie to swinstwo..
    Dzisiaj wieczorem usg genetyczne, stresik jest..

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    No właśnie ja cały czas piłam, a wczoraj na opakowaniu czytam, że nie zalecany w ciąży. W internecie piszą raz że można, raz że nie można i zwariować można. Ale chyba go sobie odpuszczę jak są jakieś wątpliwości.
    Szonka to tak jak nie powinno się przesadzać z kawą, czarną herbatą, czy sokami cytrusowymi.
    Ja to wszytko po trochę piję i myślę że po prostu trzeba zachować umiar.
    Całkowicie wyeliminowałam tylko sushi, owoce morza (chociaż w Hiszpanii skusiłam się na krewetkę :P), surowe mięso i produkty z niepasteryzowanego mleka. Reszty nie unikam, co najwyżej ograniczyłam ilość :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 14:24

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ostatnich tygodniach nawet nie myslalam o fryzjerze. Ostatnio mysle, ale chcs pojsc za miesiac/dwa. Bardzo mi przeskadzaja zapachy lakierow nawet, ostatnio gdzies poczulam cos jakby farbe to mi sie slabo zrobilo.

Ja chyba na opakowaniu oleju z czarnuszki czytalam to, ze nie mozna. Sama pilam olej z czarnuszki ohydny przez jakis czas i odstawilam przed staraniami. Moze sa jakies mowsze badania i nie szkodzi, albo szkodzi doustnie a zewnetrznie nie.
    Ja używałam olejku z czarnuszki wewnętrznie a z drzewa herbacianego zewnętrznie. I obydwa wyrzucilam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Szonka to tak jak nie powinno się przesadzać z kawą, czarną herbatą, czy sokami cytrusowymi.
    Ja to wszytko po trochę piję i myślę że po prostu trzeba zachować umiar.
    Całkowicie wyeliminowałam tylko suchi, owoce morza (chociaż w Hiszpanii skusiłam się na krewetkę :P), surowe mięso i produkty z niepasteryzowanego mleka. Reszty nie unikam, co najwyżej ograniczyłam ilość :)

Sushi mozna zrobic bez surowej ryby, mozna wędzonego lososia podsmazyc na patelni i dalej cieszyc sie sushi. Tylko zwróć uwage zeby w sosie sojowym nie bylo spirytusu ;-)

B_002 lubi tę wiadomość

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Ja nawet nie mam opakowania bo przesypałam do pojemnika. W takim razie też się wstrzymam, nie jest to produkt bez którego nie da się żyć ;). Zastanawiam co tu pić, zwłaszcza jesienią i zimą, bo teraz jak jest ciepło to głównie woda wchodzi. Czarnej i zielonej herbaty za wiele też nie można, za miętą nie przepadam, owocowe przynajmniej te z marketu też średnio, jakieś sztuczne mi się wydają. Na razie piję melisę wieczorem.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ