Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • orzeszki Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Witaj orzeszki :) mamy prenatalne tego samego dnia a ja mam na 29.04. termin porodu :)
    Ciężki weekend miałam, do wczoraj mega stresy i ogólnie do dupy. Już jest lepiej, ale wieczorem zaczęło mnie mocno boleć w dole brzucha, minimalnie na lewo od środka i jakby nad wzgorkiem lonowym. Do tego takie silne klucia jakby szyjka ale nie wiem, trudno powiedzieć co to. Jak dotknęła lekko tam nad wzgorkiem to bolało jeszcze bardziej :( Dzisiaj jest lepiej, ale boli nadal. Leżę sobie, wstałam tylko zjeść płatki. Miałam jechać do firmy, albo chociaż pracować w domu ale no nie mogę... W piątek mam wizytę. Doradzicie coś?
    Kurcze a ja musiałam przełożyć badania na 22 października, bo w niedziele mój M wyjeżdża na tydzień w delegacje a bardzo bym chciała żeby był z nami... A z drugiej strony chciałam mieć to już za sobą..

Termin na kwiecień 2019! Czekamy Kochanie!
    [*]26.05.2018 5tc <3
    [*]28.11.2017 11tc Leonek <3
    "Tyle zmienił mały człowiek niemal lżejszy od powietrza."
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orzeszki, to razem czekamy na 22 października, bo ja wtedy też będę miała pierwsze prenatalne :) A w poniedziałek idę oddać krew do pappa. W tym ośrodku, do którego idę, najpierw się robi krew, a tydzień później usg i już wtedy można porównać wyniki. Fajna sprawa.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka moje prenatalne wyglądały tak samo :)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

Julia 07.2015 🩷
    Laura 03.2019 🩷
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka moje były identyczne :-)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • orzeszki Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie niestety wszystko w jednym dniu...i trzy tygodnie czekania na wyniki z krwi:/

Termin na kwiecień 2019! Czekamy Kochanie!
    [*]26.05.2018 5tc <3
    [*]28.11.2017 11tc Leonek <3
    "Tyle zmienił mały człowiek niemal lżejszy od powietrza."
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orzeszki ja też miałam usg i krew pobieraną w jednym dniu ale na wyniki czekałam 4 dni tak naprawdę. Ale może to zależy czy laboratorium samo oznacza czy wysyła gdzieś próbkę

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Karmelka, mi stomatolog powiedział, że nie usuwa się kamienia ultradźwiękami w ciąży. Może to nieprawda, ale lepiej sprawdzić zamiast później się martwić. Chodzę do prywatnej kliniki dentystycznej i odmówili mi ściągnięcia kamienia 2 tygodnie temu.

Zgadzam się z Wami co do rozstępów, też kończyłam kosmetologię (hobbistycznie, bo zawód mam zupełnie inny). To są uwarunkowania genetyczne, szkoda kasy na drogie kremy. Ja mam dobry emolient apteczny, dużo nie kosztuje a skóra po nim miękka i miła :)

Mozna a nawet trzeba. Polecam poczytać artykuły medyczne i dać to stomatologowi. Moja jedynie powiedziała ze dla mojego spokoju zrobimy to za 4 tygodnie bede w 18 tygodniu bo mozna spokojnie od ll trymestru ale skoro on był ściągany w lutym jeszcze tak zle nie wyglada to zrobimy to pózniej moja przyjaciółka ściągała u innego dentysty w 13 tyg

• Daffi Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Sa dwie szkoły. Co do winogron i rodzynek - mozna ale nie mozna przesadzać z ilością. Ja ostatnio miałam ogromna ochotę maz kupił byk tak pyszny ale nie zjadłam całego kilograma haha :)
    ojej a ja jadlam wrecz pochlanialam nie sadzac ze mozna nie móc w ciąży :P
    a wie ktos dlaczego nie powinno sie jesc winogrona?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Rooibos to herbata z czerwonokrzewu. Herbata z ostrokrzewu to yerba mate (w ciąży niewskazana).
    Może dlatego mi się Rooibos skojarzył z czerwoną herbatą. Faktycznie ma też czerwony kolor :)
    ooooo a ja pije yerba mate z mieta i trawa cytrynowa... mam nadzieje ze moge nadal ja pic.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku też pochłaniałem wręcz winogrona. Ale kiedyś po nich zwymiotowalam i jakoś od tej pory mam uraz :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ojej a ja jadlam wrecz pochlanialam nie sadzac ze mozna nie móc w ciąży :P
    a wie ktos dlaczego nie powinno sie jesc winogrona?
    Czytałam dwa artykuły w jednym było napisane, że nie Wolno bo skórka winogrona ma w sobie cos co złe wpływa na serce ze moze powodować wady. I rodzynki to właśnie winogrono ze skórka ALE nie ze nie Wolno w ogóle tylko w nadmiarze czyli w kilogramach. A w drugim artykule gdzie czytałam o wpływie owoców było napisane ze winogrono dobrze wpływa na układ sercowy.... także tego. Ja pytałam dwóch ginekologów o to co mogę jeść czego nie : z owocow mam jeść dobrze umyte owoce wręcz wyszorowane i we wczesnej ciazy moja ginekolog powiedziała żebym nią jadła dużo malin dużo w sensie od kilograma w gore na raz bo maja właściwości poronne.
    Z jedzeniem piciem wszytskiego co ma właściwości wywołuje poród jest jak z sexem, który przyspiesza poród. Zeby wywołać sexem porod trzebaby go uprawiać minimum godzinę non stop z super orgazmami co rusz zeby to miało sens tak samo jak sperma ma właściwości wywołuje porod ale trzeba by sie nią zalewać cały czas ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 17:51

Lolka30, B_002, Daffi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja znam RAW frutarianke w ciazy, która je winogrono codziennie maliny jadła cały sezon i w sumie wszytskie inne owoce ... zaraz rodzi ani cukrzycy ani anemii nic kompletnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 17:58

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na początku jadłam dużo winogron, ale na raz powyżej kg raczej nie było :)

Dzisiaj byłam na badaniach i jak wstałam w poczekalni to zemdlalam, pierwszy raz w życiu. Dziwne uczucie. Ciężko mi się przestawić że niektóre rzeczy trzeba robić wolniej

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Rooibos to herbata z czerwonokrzewu. Herbata z ostrokrzewu to yerba mate (w ciąży niewskazana).
    Może dlatego mi się Rooibos skojarzył z czerwoną herbatą. Faktycznie ma też czerwony kolor :)

Racja - ja teraz w tej ciąży to tak myle i zapominam że ciezko uwierzyć. Yerbe tez pilam przed ciążą, ale jej absolutnie w ciazy nie wolno. Zresztą mnie po niej telepalo. Bardzo mnie pobudzala

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze mówisz Karmelka.
    Wszystko trzeba po trochę jeść, żaden owoc ani herbata tak na prawdę nie zaszkodzi jak będzie z umiarem, a nie na kilogramy dziennie :)

Lolka30 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja też na początku jadłam dużo winogron, ale na raz powyżej kg raczej nie było :)

Dzisiaj byłam na badaniach i jak wstałam w poczekalni to zemdlalam, pierwszy raz w życiu. Dziwne uczucie. Ciężko mi się przestawić że niektóre rzeczy trzeba robić wolniej
    Malutka mycha ale wszystko w porządku, nic ci się nie stało?
    Mi też się w tej ciąży pierwszy raz w życiu zdażyło omdlenie, ale było sporo ludzi wokół i moja ginekolog mi radziła unikać takich miejsc gdzie jest duszno i są tłumy.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szwagierka jadla winogrona kilogramami i córeczka jej zmarla w 38 tygodniu ciąży. Wada serca i niedotlenienie. Byc moze nie ma tu powiązań, wiadomo, ze jest tysiac powodów. Ale wlasnie po jej pogrzebie znalazlam informacje o resweratrolu w skorkach winogron. Szwagierka jadla je codziennie. Ja winogrona jem, ale zaczelam dopiero w zeszlym tygodniu i tylko kilka. Nie wybaczylabym sobie gdybym zaszkodziła mojemu synkowi

Wysłany: 10 października 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic się nie stało, szybko doszłam do siebie. Bardziej mnie martwi taka bezradność w tej sytuacji. Złapałam się ściany a i tak odjechałam.u mnie typowo od tego że za szybko wstałam :) jednak ciąża to duże obciążenie dla organizmu

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogole mam bardzo restrykcyjne podejscie do diety w ciazy ale tez kosmetykow i chemii. Jeśli cos mi szkodzi to unikam. 9 miesięcy wytrzymam bez wszystkiego. Wiem, ze mimo to nie mam na nic gwarancji. Zdaje sobie z tego sprawę.
    Ale szczerze mówiąc zrezygnowałam z wielu rzeczy z radością. Teraz wiem ze nie mogę i tyle. Mam nadzieje, ze te dobre nawyki zostana mi po ciąży.
    Kosmetyki wymienilam na naturalne juz wiele lat temu, chemię i zywnosc próbowałam ale roznie bylo. A teraz nie mialam nawet chwili zawahania. Nawet kupilam lakier do paznokci z 99% naturalnych skladnikow, bez formaldehydu i innych świństw. Ale nie polecam, odpryskuje jeszcze tego samego dnia :D

Wysłany: 10 października 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Moja szwagierka jadla winogrona kilogramami i córeczka jej zmarla w 38 tygodniu ciąży. Wada serca i niedotlenienie. Byc moze nie ma tu powiązań, wiadomo, ze jest tysiac powodów. Ale wlasnie po jej pogrzebie znalazlam informacje o resweratrolu w skorkach winogron. Szwagierka jadla je codziennie. Ja winogrona jem, ale zaczelam dopiero w zeszlym tygodniu i tylko kilka. Nie wybaczylabym sobie gdybym zaszkodziła mojemu synkowi
    Ale Wy historie macie. Ja jeszcze niedawno w ogóle nie sądziłam że śmierć może nastąpić w 38tyg ciąży. Sądziłam że wtedy zaczyna się poród samoistnie. Można jakoś zaradzić takim późnym stratom?
    człowiek to jednak naiwny jest

f1d9680377.png
‹‹ ‹ 331 332 333 334 335 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ