X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja w ogole mam bardzo restrykcyjne podejscie do diety w ciazy ale tez kosmetykow i chemii. Jeśli cos mi szkodzi to unikam. 9 miesięcy wytrzymam bez wszystkiego. Wiem, ze mimo to nie mam na nic gwarancji. Zdaje sobie z tego sprawę.
    Ale szczerze mówiąc zrezygnowałam z wielu rzeczy z radością. Teraz wiem ze nie mogę i tyle. Mam nadzieje, ze te dobre nawyki zostana mi po ciąży.
    Kosmetyki wymienilam na naturalne juz wiele lat temu, chemię i zywnosc próbowałam ale roznie bylo. A teraz nie mialam nawet chwili zawahania. Nawet kupilam lakier do paznokci z 99% naturalnych skladnikow, bez formaldehydu i innych świństw. Ale nie polecam, odpryskuje jeszcze tego samego dnia :D
    Ale skąd wiedziałaś czego unikać? Bo mi lekarz tylko o surowej rybie, mięsie i serach z niepasteryzowanego mleka mówił. W jedynej książce jaka przeczytałam też tylko te rzeczy były wypisane. Jedyne co ograniczyła to kawę i z musu mieso

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Nic się nie stało, szybko doszłam do siebie. Bardziej mnie martwi taka bezradność w tej sytuacji. Złapałam się ściany a i tak odjechałam.u mnie typowo od tego że za szybko wstałam :) jednak ciąża to duże obciążenie dla organizmu

Mnie się zdarzyło w 10 tc po wyjściu spod prysznica.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ale Wy historie macie. Ja jeszcze niedawno w ogóle nie sądziłam że śmierć może nastąpić w 38tyg ciąży. Sądziłam że wtedy zaczyna się poród samoistnie. Można jakoś zaradzić takim późnym stratom?
    człowiek to jednak naiwny jest

Mozna i nie można. Szwagierka czula zmniejszone ruchy, ale położne mowily tze rak pod koniec jest.
    To byly najgorsze dni w życiu calej rodziny. Nie rozmawiamy o Aniolku.
    Trzy miesiace po rozrywajacym serce pogrzebie byli w drugiej ciazy. Wlasnie dopiero pare tygodni temu bylismy na roczku. Druga ciąża ksiazkowa, ale zakonczona w 38 tygodniu cesarskim ze względu na strach szwagierki.
    Aniołka nosila martwą prawie dwa tygodnie i musiala urodzic naturalnie.

Ale Dziewczyny Kochane, nie ma co o takich tragediach myslec. To sie zdarza raz na milion albo i rzadziej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ale skąd wiedziałaś czego unikać? Bo mi lekarz tylko o surowej rybie, mięsie i serach z niepasteryzowanego mleka mówił. W jedynej książce jaka przeczytałam też tylko te rzeczy były wypisane. Jedyne co ograniczyła to kawę i z musu mieso

Zanim zaszlam w ciaze przeczytalam Ksiege Ciazy Searsów, potem wszystko co mi w rece wpadlo. To co lubie jesc to zapamietalam. A jesli jem cos nowego (nie jadłam dotychczas w ciazy na przyklad) to sprawdzam w internecie. Wczoraj sprawdzalam oliwki ;)

Ponadto jestem pod opieka diabetologa, ktory mi dal materialy w ktorych mam dozwolone i zakazane rzeczy.

Ale te materiały tez weryfikuje, bo one sa dla cukrzycy ogolnie. Ale nie dla ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 19:06

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mozna a nawet trzeba. Polecam poczytać artykuły medyczne i dać to stomatologowi. Moja jedynie powiedziała ze dla mojego spokoju zrobimy to za 4 tygodnie bede w 18 tygodniu bo mozna spokojnie od ll trymestru ale skoro on był ściągany w lutym jeszcze tak zle nie wyglada to zrobimy to pózniej moja przyjaciółka ściągała u innego dentysty w 13 tyg
    W takim razie pewnie mam indywidualny zakaz i nawet wiem dlaczego ;) Przed usuwaniem kamienia dostaję 16 zastrzyków znieczulających - u mnie to konieczne.

Muszę się pochwalić, że poza kojcem Motherhood zrobiłam kolejny ciążowy zakup - pasy ciążowe. Polecam każdemu, kto - choćby czasami - jeździ autem. W razie wypadku pasy nie zgniotą dzidzi.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ja nie biorę nigdy znieczulenia jedyne jakie miałam to przy wyrywaniu 6 dolnych :)

To bardzo smutne co piszesz Paula ale masz racje. To się niestety przytrafia ale bardzo rzadko wiec nie myślmy i nie rozstrzasajmy takich przypadkow. Do okoła nas każda z nas ma wiele rożnych smutnych i radosnych opowieści z życia. Tak juz jest. Ale starajmy sie nie identyfikować z nimi. Co Bóg da.

Ja zjadłam KFC bo mnje maz namówił - zły człowiek - było ochydne i teraz sie źle czuje. Do tego mam juz dość brania tych wszystkich tabletek.

Bie cierpię i juz mam taki problem z połykaniem ze mnie cofa :/

• Aga2606 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Aga gratuluje :) ale Ci fajnie .....tak bardzo bym chciala jutro usłyszec rownie dobre wiadomości :)

A chlopaki tez fajnie :) nie mozna stroic w sukienki i zaplatac warkoczy ale rozne fajne rzeczy tez mozna robic....no i w przyszlosci synowa przyprowadza :)
    Na pewno będą równie dobre, trzymam kciuki!

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wiewióreczka ja nie biorę nigdy znieczulenia jedyne jakie miałam to przy wyrywaniu 6 dolnych :)
    O jaaaaa.....ale jesteś dzielna, podziwiam :D Ja biorę znieczulenie przy każdej pierdółce u dentysty. Mimo że mam wysoki próg bólu, to dentysty boję się jak dziecko i potrafię sobie przebić pazurami skórę na dłoniach od zaciskania piąstek - efekt straszenia dentystą w dzieciństwie ;)

Nie mogę doczekać się pierwszych ruchów :) Pytałam trzech ginów, mówili, że tak realnie to 19-20 tc można poczuć. Ale część z Was już czuła, więc ciekawe jak to jest. Może lekarze tylko tak mówią, żeby kobiety nie fiksowały, że nie czują np. w 16 tc.

Kontaktowałam się z ginem w sprawie skurczu macicy, który sprawił, że miałam dziś przez chwilę twardą wypukłą piłkę po lewej stronie brzucha. Napisał, że jeśli to jednorazowe i krótkie to mam się nie przejmować. Zalecił się oszczędzać. Niedługo nam się zacznie jazda ze skurczami, ale to będzie ;) Bo niektóre są normalne i prawidłowe, niektóre nie...

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje koleżanki też niestety o 19 Tc wspominały :( więc nie wiem czy często się zdarza że czuć wczesniej

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ten magnez o którym pisałaś to asmag forte?

Ja nie chciałam pisać i świrować ale strasznie od kilku dni mam fazę na trzymanie ręki na brzuchu i wyczuwanie czy moze cos poczuje. Ehh i pupka :( ale tak bym juz chciała czuc tego małego człowieczka.

Moja przyjaciółka z łożyskiem na przedniej ścianie tak jak ja poczuła w 19+3

A druga koleżanka z pracy na tylniej ścianie łożysko w 16 tyg poczuła. Teraz jest w 24 tyg i leży na patologii ciazy i juz tam zostanie. Ma błoniasta pępowinę co jest bardzo niebezpieczne i do 30 tygodnia czekają zeby małego wyjąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 21:19

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Moje koleżanki też niestety o 19 Tc wspominały :( więc nie wiem czy często się zdarza że czuć wczesniej
    Moja przyjaciółka czuła niby od 14-15 tc...ale jak z nią ostatnio rozmawiałam (jest w 20 tc), to powiedziała, że tamte bąbelki i motylki to chyba nie było "to" tylko jelita i dopiero teraz czuje na 100%.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wiewióreczka ten magnez o którym pisałaś to asmag forte?

Ja nie chciałam pisać i świrować ale strasznie od kilku dni mam fazę na trzymanie ręki na brzuchu i wyczuwanie czy moze cos poczuje. Ehh i pupka :( ale tak bym juz chciała czuc tego małego człowieczka.

Moja przyjaciółka z łożyskiem na przedniej ścianie tak jak ja poczuła w 19+3

A druga koleżanka z pracy na tylniej ścianie łożysko w 16 tyg poczuła. Teraz jest w 24 tyg i leży na patologii ciazy i juz tam zostanie. Ma błoniasta pępowinę co jest bardzo niebezpieczne i do 30 tygodnia czekają zeby małego wyjąc.
    Tak, Asmag Forte w dawce 3x2.

Karmelka, ja tak samo od kilku dni sobie dotykam brzuch, bo koleżanka mi mówiła, że pierwsze ruchy czuć właśnie przy ucisku, ale nie wiem czy dzisiejsze "stawienie się" macicy to nie jest właśnie efekt mojego macania...
    Musimy odpuścić, bo podobno brzuszka nie można dotykać, głaskać...czytałam to już chyba w stu miejscach.
    Jejku, współczuję tyle leżeć w szpitalu...oby żadnej z nas to nie spotkało.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj czułam takie bąbelki jakby robak czy cos ale po lewej stronie a wiem ze tam bardziej czuc jelita moje wiec to na pewno to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 21:30

• stresant Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ruchy w pierwszej ciazy 20 tc a w drugiej niecaly 14 ...wiec jest mozliwe wczesniej....w tej ciazy niecaly 13 i juz czuje :)

Pierwsza ciaza pozniej sie czuje,bo nie wiadomo co masz czuc :)

nie potrafie zasnac jutro o 10 prenatalne....
    ......sasiadka mowila, ze mam sie lepiej nic nie pytac, bo lekarz podobno furiat.....jak zapytala sie o plec to ja wyzwal "czy tam przyszla plci szukac czy wad wrodzinych dziecka" faktycznie jakis dziwny...no oby bylo wszystko ok.....

Ale tu wszyscy tacy.... jak ostatnio pojechalam do rodzinnego z wysokim cisnieniem i przeczytal w karcie ze w ciagu ostatniego roku byly 2 poronienia .....to mi powiedzial wprost "ze moze tam na gorze ktos daje znak zeby wiecej dzieci nie robic a jak sie upieram przy swoim" myslalam ze z krzesla spadne jak to powiedzial......ludzie wogole nie maja za grosz uczucia, nie mowiac juz o kulturze.....

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    ja ruchy w pierwszej ciazy 20 tc a w drugiej niecaly 14 ...wiec jest mozliwe wczesniej....w tej ciazy niecaly 13 i juz czuje :)

......sasiadka mowila, ze mam sie lepiej nic nie pytac, bo lekarz podobno furiat.....jak zapytala sie o plec to ja wyzwal "czy tam przyszla plci szukac czy wad wrodzinych dziecka" faktycznie jakis dziwny...no oby bylo wszystko ok.....

Ale tu wszyscy tacy.... jak ostatnio pojechalam do rodzinnego z wysokim cisnieniem i przeczytal w karcie ze w ciagu ostatniego roku byly 2 poronienia .....to mi powiedzial wprost "ze moze tam na gorze ktos daje znak zeby wiecej dzieci nie robic a jak sie upieram przy swoim" myslalam ze z krzesla spadne jak to powiedzial......ludzie wogole nie maja za grosz uczucia, nie mowiac juz o kulturze.....
    Nie przejmuj się. Burak i tyle. Mi też jeden powiedział, że zamiast operować przegrodę macicy, powinnam pomyśleć o adopcji, bo widocznie nie jest mi dane mieć własne dziecko.
    Na pewno będzie wszystko dobrze, trzymamy kciuki :)

To jak te ruchy czujesz? Opowiadaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 21:33

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:

o boże uwielbiam takich lekarzy.Dobrze ,że ginekologow jest dużo i można zmieniać .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchy z Synkiem (łożysko na przedniej ścianie) poczułam jakoś w 19/20. A teraz już czuję. Od tygodnia tak mniej więcej raz, dwa razy dziennie. Pukanie, "przemieszczanie". Z tym że, teraz łożysko mam na tylnej ścianie no i to druga ciąża ;)
    Pewnie lada moment każda z nas tutaj poczuje :)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant okropne! Po co tacy ludzie się na stanowisko lekarza pchają?! Koszmar no :/

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze ja czuje ruchy juz od kilku dni. Czasem jest nawet dosc wyraznie. Zreszta moj maluch to bardzo ruchliwy jest. Na USG fika jak koziolek.
    Ale obstawiam ze jak juz poczuje mocniej to bede mogla powiedziec czy to co czulam to byly ruchy czy mi sie zdaje.

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka w pierwszej ciąży poczuła w 18tc. Ja czekam cierpliwie, chociaż chciałabym juz to poczuć to nie martwię się ze jeszcze nikt nie puka od środka. Przyjdzie na to odpowiedni czas :)

Co do znieczulenia u dentysty to ja nigdy w życiu nie miałam i nawet nie wie jak jest ze znieczuleniem. Ale w sumie nic poważnego nie miałam robionego z zębami, zwykle wypełnienia czy usuwanie kamienia.
    Nie wiem, może mam wysoki próg bólu, bo mnie to wcale aż tak bardzo nie boli, wiadomo trochę boli ale jeśli już to kilka sekund i po sprawie, szkoda znieczulenia na taki krótki czas. Ale rozumiem że niektóre osoby nie wyobrażają sobie wizyty bez znieczulenia, znam wiele takich osób.
    Ja byłam w czerwcu u dentysty na przeglądzie i wybiorę się do kontroli w grudniu, lepiej zapobiegać niż leczyć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 22:31

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: