Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Piszecie o tym ile i jak często maluchy jedzą.
U nas było to co 3 godziny a teraz wychodzi w nocy nawet co 5...nie wiem czy to dobrze zwlaszcza,że licząc wg wzoru waga×160 nie wychodzi żeby tyle zjadał w ciagu dnia...
Teraz jadl o 11.20 a wcześniej o 7...i w butelce zawsze zostaje coś czyli zjada ok 100ml...może powinnam wrócić w dzień chociaż do przerw nie dluzszych niż 3h????...
-
A ja chciałam się pochwalić że u nas wczoraj był dzień idealny! Brzuszek wnosiłem nie dokuczał ataku kołki nie było. Byliśmy z mężem tak zdziwieni, że w godzinach jego „koncertowania” siedzieliśmy oboje przy stole i ciagle na niego patrzyliśmy. Po godzinie zrozumieliśmy że my właściwie czekamy aż on zacznie krzyczeć xd ale nie zaczął! Pewnie to tylko jeden taki lepszy dzień ale miło bylo patrzeć że nic go nie boli
malutka_mycha, Tysia89, Lolka30, espoir, india, Kasiulka90, Fasolka77, Karmelllka90, mysla.nieskalana, Paula 90, AniaKJ, martusiawp, Tunia76 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Kasiulka obsrwacja naszego maluszka to najleosza instrukcja obslugi
Dziewczyny ten czas ciagłego wiszenia na cycku minie 😊 z Polcia tez to przechodziłam, no ona musiala co 2h (w nocy tez).
A teraz juz wydoroślała i przerwy robi sobie dłuższe choc nie sa rowne - raz chce jesc po 2h raz po 4. Ale nadal daje na żądanie. Liczba karmien w ciagu doby z 12 zjechala na 8. W nocy zazwyczaj 1 pobudka.
Wyhamowała z przybieraniem na wadze ale.mam nadzieję, ze to nie efekt niedojadania a po prostu jej wieku.
Chyba musze o tym poczytacWiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 11:56
Kasiulka90 lubi tę wiadomość
-
malutka_mycha wrote:No właśnie dla mnie to też jest dziwne. W szpitalu przy wczesniakach taka duża mi się wydawała i byłam pewna że rozmiar 62 będzie akurat. Nawet żal mi było tych najmniejszych że ani razu nie ubrane. A tu wczoraj musiałam dokupić na 56 bo nie miałaby w czym chodzić. Te wagi nijak do rozmiarów się nie mają.
Ja musiałam kilka najmniejszych półśpiochow i pajaców odłożyć już. Ale tak to mój ciagle chodzi w 56 a niby 55 się urodził. A te kilka rzeczy musialam odłożyć bo ta cholera ma tak długie nogi! Ręce szerokość tych rzeczy są spoko ale miał przykurczone nogi xd ja nienwiem jak oni te rzeczy produkują.
Dziewczyny a pampersy jaki różnie nosicie? My ciagle 1👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
nick nieaktualnyLolka30 wrote:Ja też mam aplikację która mi to liczy i zobaczymy, wg wzoru z wagi powinien jeść ok 750ml myślę że wyjdzie podobnie na koniec dnia.
Co jeszcze oprócz szalwi i delikatnego odciagania mogę robić?Lolka30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kasiulka90 wrote:Basiu, nie pogniewaj się na mnie proszę. Chcę przestrzec inne matki. Kierujcie się swoją intuicją a nie zasadami spisanymi przez kogoś mądrego. Ja zaufałam książce Basi i wydawało mi się bardzo logiczne i słuszne to, co nam wstawiała odnośnie potrzeby ssania dziecka. Wkurzało mnie, że mój Klemek non stop wisiał na piersi. Jadł średnio co półtorej godziny przez ok. 40 minut. Oczywiście zawsze przy tym zasypiał, cmokał, trochę popił i tak w kółko. Postanowiłam go "przetrzymać" i "zaprogramować" pod siebie. Zajęło mi to kilka dni, ale udało się. Dawałam mu jeść co 2,5-3 godziny i odstawiałam mu cyca po ok. 25 minutach. Kiedy płakał przez pozostałą część czasu, myślałam, że to (nadal) kolki. Oczywiście smoczka nie chciał, cierpiał strasznie, płacz był niesamowity, ale nie dawałam piersi, bo przecież zaburzyłabym to, co zbudowałam. Kiedy kilka dni później przyszła położna, okazało się, że w 8 dni dziecko mi przybrało 70 g... A wcześniej przybierał nawet ciut powyżej normy. Płakać mi się chce, jak pomyślę, że go głodziłam. Wróciłam do systemu "na żądanie", czyli wisi na mnie praktycznie non stop. Ale do tego doszedł taki problem, że miałam za mało pokarmu przez to kombinowanie. Dziecko nadal się nie najadało, więc dodatkowo musiałam walczyć o laktację i przekładałam od jednego do drugiego cyca, piję Femaltiker. A trzeba wspomnieć, że karmienie mnie bardzo boli i nie pomogło tu kilku doradców laktacyjnych, kilka położnych, lekarzy i neurologopeda. Więc też nie ma zasady "karmienie nie może boleć". Każde dziecko jest inne i to Wy znacie swoje najlepiej.
To że u mnie metody z książki działają to nie znaczy że u każdego będą działać. Rób tak jak uważasz, sama znasz swoje dziecko najlepiej.
Ja szukałam metody jak uregulować karmienie bo moja mała się przejadała i to stwierdziła też położna która do nas przychodziła.
Tylko że ja Zosi nie ograniczam czasowo karmienia, czasem zje przez 10-15 minut i kończy sama a czasem nawet 30-35 minut i dopiero puszcza cycka. W każdym przypadku pilnuję tylko żeby od początku jednego karmienia do początku następnego minęło przynajmniej 2,5h bo wtedy nie ma ulewania ani wymiotówW nocy mamy dłuższe przerwy.
Ja też mam ten problem że gdy karmiłam częściej to mnie bolą sutki, gdy mamy odpowiednio długie przerwy to nie bolą więc zależy mi na utrzymaniu odpowiednich odstępów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 12:07
Kasiulka90 lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Kasiulka myśle że Basia nie ma co się obrażać przecież nie ona to wymyśliła i nikogo nie zmuszała. Podała tylko sposób który u niej się sprawdził i kto chciał to próbował czy u niego tez wyjdzie
niestety większość dzieci nie jest taka „książkowa” i tak jak Karmelka kiedyś pisała trzeba zazwyczaj się do maluszka dopasować a nie odwrotnie. Ja też przechodząc na mm chciałam się kurczowo trzymać tego żeby karmić nie wcześniej niż po 3 godzinach- ale jeśli dziecko zjada mniejsza porcje i jest głodne wcześniej to trzeba mu jeść dać wcześniej. Oczywiście próbowałam trochę przeciągać ale jeśli dziecko płacze to już jest bardzo źle- płacz jest ostatecznym sygnałem głodu. I były sytuacje ze mały zjadał 60 ml ale płakał i płakał wiec po godzinie robiłam mu znowu 60 i zjadał i gdyby płakał pewnie dałabym mu jeszcze dlatego rozumiem Twój żal do siebie że go „głodziłaś”- dobrze że wróciliście już do sposobu ż Klemek się najda
B_002, Lolka30, Kasiulka90 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
DorotaAnna wrote:Ja musiałam kilka najmniejszych półśpiochow i pajaców odłożyć już. Ale tak to mój ciagle chodzi w 56 a niby 55 się urodził. A te kilka rzeczy musialam odłożyć bo ta cholera ma tak długie nogi! Ręce szerokość tych rzeczy są spoko ale miał przykurczone nogi xd ja nienwiem jak oni te rzeczy produkują.
Dziewczyny a pampersy jaki różnie nosicie? My ciagle 1
Ale my zaczynaliśmy od rozmiaru 50 i pieluszki 0.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 12:03
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
DorotaAnna wrote:Ja musiałam kilka najmniejszych półśpiochow i pajaców odłożyć już. Ale tak to mój ciagle chodzi w 56 a niby 55 się urodził. A te kilka rzeczy musialam odłożyć bo ta cholera ma tak długie nogi! Ręce szerokość tych rzeczy są spoko ale miał przykurczone nogi xd ja nienwiem jak oni te rzeczy produkują.
Dziewczyny a pampersy jaki różnie nosicie? My ciagle 1Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Mycha ja Polci wczoraj tez kupilam w Lidlu ubranka na 56 - sukienke i kombinezon ale przy tej marnej pogodzie nie wiem kiedy to założy. W sumie sie ciesze, ze może nosic jeszcze taki rozmiar bo tych ubranek ma naprawde sporo i szkoda by bylo czesci niezalozyc
Ninka też jeszcze pewnie ten mniejszy rozmiar ponosi 😊
Choc sporo ubranek mam tez juz spakowanych. Nie wiem sama czy to trzymac czy przekazac dalej 🤔
MamaAga jezeli maluch prawidlowo przybiera na wadze to jest ok.
-
Karmelllka90 wrote:Tak krochmal gotowy jedna miarkę i 160 ml mleka
Jest taki gotowy krochmal do kupienia? 🤭👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Dziewczyny a pampersy jaki różnie nosicie? My ciagle 1
Pierwszy raz od dawna będąc sama z Nina mogłam w spokoju odciągnąć pokarm. Może jeszcze uda mi się coś zrobić zanim się obudzi🙏 -
Kiwona wrote:Jakie macie te apki do zaliczania kamień mm?
Kiwona lubi tę wiadomość
Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
india wrote:Mycha ja Polci wczoraj tez kupilam w Lidlu ubranka na 56 - sukienke i kombinezon ale przy tej marnej pogodzie nie wiem kiedy to założy. W sumie sie ciesze, ze może nosic jeszcze taki rozmiar bo tych ubranek ma naprawde sporo i szkoda by bylo czesci niezalozyc
Ninka też jeszcze pewnie ten mniejszy rozmiar ponosi 😊
Choc sporo ubranek mam tez juz spakowanych. Nie wiem sama czy to trzymac czy przekazac dalej 🤔
MamaAga jezeli maluch prawidlowo przybiera na wadze to jest ok.to jak z mycie okien, jak się umyje to wiadomo że pogoda się popsuje
-
DorotaAnna wrote:Jest taki gotowy krochmal do kupienia? 🤭Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
my nadrabiamy szczepienia, tydzień temu z Bartusiem (dzielny nawet nie zapłakał), dzisiaj z Maciusiem (jeszcze jedno za 2 miesiące i będziemy na czysto) i wtedy z Wojtusiem się zacznie... ech.
teraz pewnie z 2 dni pokisimy się w domu, bo boję się po szczepieniach wychodzić jak pogoda niezbyt. padniemy z nudów...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 12:17
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧