X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    to super ze z malenka ok.
    Tego kamienia nie zazdroszcze. a gdzie go masz?

W woreczku żółciowym.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    W woreczku żółciowym.
    no wlasnie pamietam ze ktos mi odpisal wtedy jak napisalam o swojej kamicy pecherzykowej ale nie pamietalam czy to Ty.
    a przed ciaza jak Ci bol sie objawial?
    ja mam nadzieje ze ciaze przejde bez atakow ale ja np musialam stosowac diete mialam strasznie duzo szczawianow wapnia ww moczu.
    a bole zaczynaly sie wysoko pod mostkiem z prawej str i promieniowaly pod lopatke .. do tego wymiotowalam dalej niz widzialam i ostra biegunka... po kilku godz jak atak puszczal to tylko zostawala mi bladosc skory i oczy czerwone tak naczynka pekaly.
    nie wiem czy ww ciazy bym to zniosla. zawsze trafialam na sor i dostawalam kroplowki i ketonal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 10:16

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella proponuje abyś poszła do lekarza ... ja próbowałam domowymi sposobami i mam stan ropny zatok, także czasem domowe sposoby nie dają rady niestety a te wirusy z przedszkola dla nas czasem są gorsze niż dla dzieci...

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona ja na Twoim miejscu nie czekałabym do czwartku szczerze mówiąc.

A rzadsze siusiu jest normalne macica podnosi się do góry i nie naciska już na pęcherz :)

Dziewczyny dajcie znać jak po wizytach :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki ja dzisiaj dzień zaczęłam od wymiotów, aż mi oczy wyszły z orbit :o Potem pojechałam oddać mocz i morfologię zrobić oraz TSH. Pytam babek w rejestracji, że kobiety w ciąży wchodzą poza kolejnością? A ta wielkie oczy, że jeżeli pacjenci się zgodzą :o A mi się wydawało, że jest takie prawo, że kobiety mają pierwszeństwo na badaniach ? U nich żadna karteczka z tym nie wisi, a w innych laboratoriach takie widziałam. Ale na szczęście weszłam bez kolejki bo jakaś miła pani miała teraz wchodzić. Wszyscy od razu na mój brzuch to wypięłam go jeszcze bardziej aby było widać :P Lili możesz mi dopisać połówkowe na 19 listopada oraz dodatkowa zwykła wizyta 31 pazdziernika. Miłego dnia!

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciągle wstaje na siusiu w nocy minimum 2 razy, ale ja nawet przed ciążą dużo siusiałam, więc pewnie będę tak miała do końca.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o poduszkę w kształcie C też kupiłam w biedronce, korzystam z niej w dzień w nocy w niej nie śpię. Z poduszki korzysta też mój piesek :)

7a19188b4ebcc0f9med.jpg

Kasiulka90, kamylalyt, B_002 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 15 października 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a twardnieje wam brzuch? Ja od wczoraj czuje cały czas taki napięty twardy brzuch, nawet jak leżę ale jak wstanę to jeszcze gorzej jest. Wczoraj cały dzień leżałam dzisiaj chciałam wstać i dalej czuje takie nieprzyjemne napięcie/twardnienie. Miała któraś tak?

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie serdecznie :) Dziewczyny wstałam o 9:45 wsypana od lipca :) w ogóle nie wstałam na siku w nocy ani nad ranem. Aż po przebudzeniu sie zastanowiłam czy ja w ciazy jestem? Pózniej patrze w lusterko a moja cera zdecydowanie lepiej wyglada <3 a wczoraj miałam podły dzien dzisiaj taka zmiana! Czuje sie (tfu tfu) super. Pościel juz sie wietrzy, jedna pralka wstawiona teraz biorę sie za sprzątanie ;P korzystam z powera

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    no wlasnie pamietam ze ktos mi odpisal wtedy jak napisalam o swojej kamicy pecherzykowej ale nie pamietalam czy to Ty.
    a przed ciaza jak Ci bol sie objawial?
    ja mam nadzieje ze ciaze przejde bez atakow ale ja np musialam stosowac diete mialam strasznie duzo szczawianow wapnia ww moczu.
    a bole zaczynaly sie wysoko pod mostkiem z prawej str i promieniowaly pod lopatke .. do tego wymiotowalam dalej niz widzialam i ostra biegunka... po kilku godz jak atak puszczal to tylko zostawala mi bladosc skory i oczy czerwone tak naczynka pekaly.
    nie wiem czy ww ciazy bym to zniosla. zawsze trafialam na sor i dostawalam kroplowki i ketonal.

U mnie ból tez pod żebrem ale też w okolicy pępka, w nocy promieniował na łopatkę. Tak mam za każdym razem jak mam atak, zawsze tak wygląda. Póki co bez wymiotów, ale za każdym razem wizyta na IP, zastrzyk i do domu.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Dziewczyny a twardnieje wam brzuch? Ja od wczoraj czuje cały czas taki napięty twardy brzuch, nawet jak leżę ale jak wstanę to jeszcze gorzej jest. Wczoraj cały dzień leżałam dzisiaj chciałam wstać i dalej czuje takie nieprzyjemne napięcie/twardnienie. Miała któraś tak?
    Stawianie sie brzucha i skurcze macicy jesli sie powtarzają - ja nie lubię straszyć ja na twoim miejscu był sie od razu skonsultowała z twoim lekarzem lub pojechała po prostu do szpitala jesli on nie przyjmuje

Martita25 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Estrella proponuje abyś poszła do lekarza ... ja próbowałam domowymi sposobami i mam stan ropny zatok, także czasem domowe sposoby nie dają rady niestety a te wirusy z przedszkola dla nas czasem są gorsze niż dla dzieci...
    Jakie mialas kochana CRP? Ja tez brałam antybiotyk przez 10 dni bo moje CRP spartańskie juz 26 mialo

• Mistella Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka 31 :/

• Sana Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina super że z malutką ok :)

Daffi, malutka_mycha - trzymam kciuki za wizyty :)

malutka_mycha, Daffi lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita, nie dopuszczaj do twardnienia brzucha! To jest naturalne po 20 tc, a nie w 12-tym. Szybko bierz Nospę Forte (można 3x1) i magnez (np. Asmag Forte 3x2) i leż. Jeśli do wieczora nie przejdzie, to do gina. Ale powinno raczej przejść :)

Karmelka, dobrze, że napisałaś na wstępie, że wszystko OK, bo chyba bym zawału dostała. Uff! :) :*

Karolinko, tak się cieszę, że z dzidzią OK! U mojej mamy i męża ból pęcherzyka żółciowego umiejscowiony był w mostku i przebijał w stronę łopatki, ale najważniejsze, że Ci lepiej. W ciąży może być mnóstwo źródeł bólu tych okolic z różnych przyczyn, grunt, że maluszek jest cały i zdrowy! :)

Kiwonka, to ja pisałam o wydzielinie koloru kawa z mlekiem bez ustalonej przyczyny (nie mam krwiaka, nic się nie odkleja). Za każdym razem gin zalecał - "No-spa, magnez i leżeć. Jeśli wydzielina zmieni kolor na czerwony, zwiększy się jej ilość lub do jutra nie przejdzie, to na IP".
    Miałam dwie takie sytuacje już w tej bardziej zaawansowanej ciąży, z tym że tej wydzieliny nie miałam dużo (tyle co normalnie tylko inny kolor) i na drugi dzień już jej nie miałam. Gin badając mnie później stwierdzał, że to pęknięte naczynko, bo nie widział innej przyczyny. Tak więc pytanie czy dziś dalej tak masz czy już normalnie to wygląda?

Co do spania na boku... Od zawsze spałam na brzuchu, całkowicie na płasko. Na początku ciąży próbowałam się tego oduczyć, leżałam po 2 godziny na boku i nic, zrezygnowana lądowałam na brzuchu. Aż kupiłam poduszkę kojec z Motherhood. Ratuje noce, jest wspaniała. Tak jak pisały dziewczyny, wymusza spanie na boku, ale ręka nie jest przygnieciona. Polecam :)

Ściskam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty, będzie dobrze! :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 11:20

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina oby jak najszybciej do domku Cie wypuscili

Wizytujace dziewczyny trzymamy kciuki

U mnie juz cala wies wie....gdzie nie ide to sie kazdy pyta i gratuluje....jak ja nie cierpie mieszkac w tak malym srodowisku......jeszcze dzis ide klucze oddac do pracy i słyszalam ze szefowa niezadowolona bo trudno znalesc kogos do wych . muzycznego chyba nie kazdy umie spiewac....oj kolejny stres spojrzec jej w oczy :(

Kochane trzy pytania :
    1. Pobolewa mnie brzuch po lewej stronie ciut pod pepkiem.....co jakis czas (co 2 moze 3 minuty) nieprzyjemne ukłucie......zwalam to na rozciagenie macicy ale powoli zaczynam miec watpliwosci czy to normalne.....byle do czwartku bo wizyta....
    2. dzis 13+4 to juz jestem w drugim trymestrze czy nie?
    3. do kiedy trzeba brac kwac foliowy? bo nie wiem czy juz przestac czy nie.....ogrom lekow biore...euthyrox jod magnez provag folik acard

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina cieszę się że wszystko ok i mam nadzieję że ból też szybko minie.

Co do spania to też polecam poduszkę z motherhood, ale generalnie dopóki Ci brzuch nie przeszkadza to możesz spać w każdej pozycji, jak jakaś zacznie być nie właściwa to organizm da Ci o tym znać, że powinnaś ją zmienić.

Ja nie wstaje w nocy na siku chyba od 8tc początkowo też się tym martwilam, teraz się cieszę z tego bo za jakiś czas się znowu zacznie. Wstaje dopiero koło 6-7 póki co ;).

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    No właśnie dlatego się martwie, bi wydaje mi się że wszyscy dłużej biora progesteron, a ja mam ciążę w której przez odklejanie kosmówki juz leżę od ponad miesiąca w łóżku, więc dziwić mnie że mam już odstawiać i to jeszcze bez sprawdzenia czy już się unormowało wszystko. Tylko mój lekarz powiedział, że progesteron nie jest obojętny dla dziecka więc lepiej odstawic niż długo brac już sama nie wiem.
    Martita, ja też miałam brać tylko do 12 tc, mój gin twierdzi, że później bierze się tylko dla zdrowia psychicznego. Nie wiem na ile to prawda, ale to dobry lekarz. Jak spytałam w jaki sposób mam odstawić, czy mam schodzić z tabletek do mniejszych ilości, to się uśmiechnął i powiedział, że mogę tak zrobić, ale nic się też nie stanie, jeśli odstawię od razu. Oczywiście nie posłuchałam i odstawiałam sobie powolutku. Z tym że u Ciebie jest inna sytuacja...ja bym na Twoim miejscu nie odstawiła bez pewności, że krwiak zniknął.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:

U mnie juz cala wies wie....gdzie nie ide to sie kazdy pyta i gratuluje....jak ja nie cierpie mieszkac w tak malym srodowisku......jeszcze dzis ide klucze oddac do pracy i słyszalam ze szefowa niezadowolona bo trudno znalesc kogos do wych . muzycznego chyba nie kazdy umie spiewac....oj kolejny stres spojrzec jej w oczy :(

Kochane trzy pytania :
    1. Pobolewa mnie brzuch po lewej stronie ciut pod pepkiem.....co jakis czas (co 2 moze 3 minuty) nieprzyjemne ukłucie......zwalam to na rozciagenie macicy ale powoli zaczynam miec watpliwosci czy to normalne.....byle do czwartku bo wizyta....
    3. do kiedy trzeba brac kwac foliowy? bo nie wiem czy juz przestac czy nie.....ogrom lekow biore...euthyrox jod magnez provag folik acard

Od 14+0 jest drugi trymestr więc jeszcze 3 dni :)
    Nie wiem do kiedy ale jak moja ginka mi mówiła o witamina h na drugi trymestr to powiedziała że zawierają też kwas foliowy więc już dodatkowo nie muszę suplementowac. Więc w drugim trymestrze też zalecaja

f1d9680377.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:

Kochane trzy pytania :

1. Jeśli to typowe kłucia, to nie jest to groźne. Też miałam umiejscowione tam gdzie Ty. Na wszelki wypadek magnez i odpocznij, ale nie martw się. Niebezpieczne są bóle miesiączkowe, skurcze, twardnienia, stawianie macicy.
    2. Jesteś w II trymestrze od 13+0 :) Niektóre aplikacje pokazują inaczej, ale I i II trymestr trwają po 13 tyg., a III trwa 14 tyg.
    3. Kwas foliowy trzeba brać cały czas, nie przerywaj. Kup suplement, który będzie zawierał m.in. kwas foliowy i jod. Skarbnica wiedzy nt. supelementów to ten artykuł: http://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ