X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To usg prenatalne jest przez brzuch czy dopochwowe?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za porady jak zwykle jestescie niezastąpione :)

• stresant Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    To usg prenatalne jest przez brzuch czy dopochwowe?

Przez brzuch i z pełnym pecherzem

Daffi lubi tę wiadomość

• india Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wytłumaczcie mi prosze jak rozpoznać to twardnienue brzucha.

U mnie dzis jeden kolega zauwazyl brzuch wiec sensacja gotowa, bo to taki plotuch, ze zaraz wszystkich poinformuje ;)

Apka mi pokazuje 5 miesiac.
    Ale jak to?? Już???

ug378ribe4qdpu6z.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 miesiąc jest chyba w 18 tygodniu.. Też się chętnie dowiem jak rozpoznać to twardnienie brzucha.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    O pełnym pęcherzu nie wiedziałam. A w czym to pomaga?

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Apka mi pokazuje 5 miesiac.
    Ale jak to?? Już???
    Niektóre aplikacje pokazują osobno miesiąc ciąży i miesiąc kalendarzowy.
    Jeden miesiąc ciąży liczą jako 4 tygodnie więc jest 10 miesięcy (40 tygodni). Z tego wynika że 5 miesiąc ciąży, ale 4 miesiąc kalendarzowy.
    Ja patrzę tylko na te kalendarzowe :)

Czy to apka Preglife?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 12:06

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze sie dzisiaj dostać do mojej ginki ;/ bo podszczypuje mnie na wejściu do pochwy chyli na bank cos tam sie rozwija :/ ale ona dzisiaj ma fulla a jak tak nie lubię na doczepkę ehh :/

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym pecherzem jest różnie, najczęściej pełny lub w połowie pełny poprawia widoczność podczas usg bo macica ma lepszą pozycję, ale nie zawsze tak jest. Mimo to lepiej mieć pełny bo łatwiej go w razie czego oproznic niż na szybko napełnić. ;)

Daffi lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie apka preglife pokazuje 5 miesiąc ciąży a kalendarzowy jako 4.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Serio? Nikt mi tego nie powiedzial podczas rejestracji.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które miały jakas infekcje pochwowy. Ja miałam raz w życiu w wieku 18 lat właśnie po antybiotyku doustnym, ale wtedy mnie okropnie swedzialy tak ze nie mogłam sobie poradzić. A teraz tak nie mam ale czuje dyskomfort przy sikaniu mnie piekło wejść tak przy tych wargach, czasem cos tam czuje jakieś większy mniejszy dyskomfort cos zaszczycie ale to nie ciagle jest. Nie chce znowu zrobić z siebie przewrażliwionej, błagam powiedzcie czy to kogą być odczucia na infekcje czy znowu sie okaże ze to normalne :/

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja specjalnie przed badaniem byłam siku :D

f1d9680377.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Bo to nie jest jakiś obowiązek bez którego badanie jest niemożliwe. Wydaje mi się że prenatalne są robione na takim sprzęcie, że lekarz spokojnie wszystko zobaczy co potrzeba.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przez brzuch w 11+4 i lekarz mówił, że dzidzia na tyle duża, że nie trzeba dopochwowo. Mimo tego niektóre dziewczyny mają i tak, i tak, pewnie to zależy od sprzętu. W Twoim tc nastawiałabym się przez brzuszek :) Ja byłam świeżo odsikana do badań i nie miałam zalecenia, żeby mieć pełny pęcherz. Przy usg jamy brzusznej radiolodzy każą nie sikać na godzinę przed, żeby obejrzeć pęcherz moczowy - może stąd niektóre dziewczyny miały takie zalecenie.

Karmelka, możesz mieć lekkie zapalenie, które by Ci przeszło po maści Clotrimazolum i diecie - ogóry kiszone, jogurt naturalny, kefir. Ja tak miałam na początku ciąży, nie były potrzebne nawet żadne globulki, ale mnie dodatkowo troszkę podswędzało. Jeśli nie chcesz od razu wyskakiwać z maścią, to może też pomóc chłodny prysznic, wietrzenie i smarowanie Bepantenem dla dzieci.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pelnego pecherza to kazali przy rejestracji....podobno wypycha dziecko bardziej do gory i łatwiej badac i mierzyc......
    Ja mialam tak pelny ze myslalam ze sie posikam......lekarz pomierzyl polowe parametrow pozniej dzieciatko nie chcialo sie odwrocic wiec kazal mi sie isc wysiakac zeby mial wiecej miejsca...przyszlam z pustym pecherzem i dokonczyl badanie ...glowica usg poobracal dzidzie jak potrzebowal...komicznie to wygladalo bo trzepal dzieckiem na kazda strone a ono tak smiesznie skalako w brzuchu :)

Co do infekcji to ja jestem specjalistka :) przed ciaza co 3 miesiace cos....wyniki posiewow niby dobre a mnie gryzlo szczypalo swedzialo ginekolog jak mnie widzial to juz byl zly co znowu.....
    i zaczelam brac profilaktycznie provag doustnie i raz w tygodniu dowcipnie.....pomoglo odpukac ......ja jak tylko cos malego czuje to odrazu wsadzam i pomaga. i Oczywiscie zero cukrow i mnostwo kiszonek

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardnienie brzucha to takie uczucie nadmiernego napięcia (naprężenia) skóry na brzuchu, przy czym po położeniu się na plecach z ugiętymi w kolanach nogami (żeby rozluźnić mięśnie brzucha) nie można swobodnie wcisnąć palców w brzuch. Normalnie można je troszkę zatopić, gdy brzuch jest miękki.
    Samo uczucie napięcia skóry brzucha na stojąco może być normalne, bo brzuszki rosną, pytanie czy brzuch jest twardy i napięty też na leżąco - tylko po tym poznacie.

Brzuch nie powinien twardnieć na naszym etapie ciąży. Jeśli zdarzy się jednorazowo i zaraz przejdzie to OK, ale jeśli się powtarza, to może być niebezpieczne.

Martita25 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A orientujecie się Moje Drogie czy to prawda, że łykając probiotyki w ciąży, dzidzia nie będzie alergikiem?? Ja mam koszmarną alergię (3 razy wstrząs anafilaktyczny) i nie chciałabym, żeby maluch też się z tym męczył.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny, które miały jakas infekcje pochwowy. Ja miałam raz w życiu w wieku 18 lat właśnie po antybiotyku doustnym, ale wtedy mnie okropnie swedzialy tak ze nie mogłam sobie poradzić. A teraz tak nie mam ale czuje dyskomfort przy sikaniu mnie piekło wejść tak przy tych wargach, czasem cos tam czuje jakieś większy mniejszy dyskomfort cos zaszczycie ale to nie ciagle jest. Nie chce znowu zrobić z siebie przewrażliwionej, błagam powiedzcie czy to kogą być odczucia na infekcje czy znowu sie okaże ze to normalne :/
    Żadne pieczenie i szczypanie w tych okolicach nie jest normalne. Powinnaś pójść do gina a najlepiej zrobić posiew. Mi na początku ciąży wyszła infekcja a nie było żadnych objawów, gdybym akurat nie robiła cytologii to bym się przy okazji nie dowiedziała, a infekcje trzeba leczyć. Ale zwykle infekcje dają jakieś objawy podobne do tych jakie opisujesz.
    A jeśli szczypie przy sikaniu to może zapalenie pęcherza? Raz w życiu miałam i pomogło urofuraginum, ale nie wiem czy można brać w ciąży, z resztą najpierw trzeba by wykluczyć infekcje. Idź do lekarza z tym.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Poleciałam do internisty i wypisała mi receptę, od razu wzięłam dupka.
    Moje pieczenie jest dość silne, nic nie swędzi ale piecze dość tak. Jutro jadę po L4 to może będą już moje wyniki posiewu. Ech, jak nie urok to sraczka.

Co do uplawow, to dzisiaj nie zaobserwowalam, tylko wczoraj. Muszę o tym wspomnieć przy okazji brania L4, może lekarz znajdzie chwilkę, żeby mnie wysłuchać. Nie lubię się wciskać w kolejkę...

Paula 90 lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ