X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was była już z dzieckiem u okulisty? Wiem że ze względu na moja wadę wzroku musimy się w pierwszym roku życia pojawić u lekarza. Ale boje się że będą go w jakieś narzędzia tortur wkładać i aż mnie skręca na samą myśl.
    Może któraś była i mnie uspokoi?

Ignacy dziś ma 3 miesiące. Boże jak ten czas leci. Siedzę i ocieram łzy.
    Jeszcze rok temu wydawało mi się to niemożliwe że zajdę w ciążę po tylu miesiącach starań i poronieniu.
    A tu proszę. Śpi spojonie koło mnie całkiem realne dziecko, które urosło w moim brzuchu i właśnie wyjadło mleko z piersi.
    A ja wciąż nie mogę uwierzyć że moje marzenie się spełniło 😍

Kasiulka90, Tysia89, Daffi, Fasolka77, MamaAga85, Mama019, B_002, espoir, Lili90, martusiawp lubią tę wiadomość

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, możesz mieszać, ale rób to w taki sposób: świeże mleko jak najszybciej po odciągnięciu do lodówki, kolejna porcja to samo, ale do innego pojemnika i dopiero jak się wychłodzi to możesz dolać do tego pierwszego. Każda kolejna porcja tak samo - dolewasz zimne do zimnego, nigdy ciepłe do zimnego. Podgrzewaj w max. 40 stopniach, można np. pod kranem ciepłą wodą. Staraj się nie potrząsać butelką. Należy lekko wymieszać, bo mocne mieszanie wytrąca z mleka wartości odżywcze. Gdyby mleko śmierdziało to się nie przejmuj. Jeśli zastosowałaś te zasady to na pewno jest zdatne do spożycia.
    To w skrócie zasady, które pamiętam ze strony Medeli. Tutaj link do całości: https://www.medela.pl/dla-mam-karmiacych-piersia/doswiadczenia-matki/przechowywanie-i-rozmrazanie-mleka-matki

Fasolka77 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Dziewczyny przez kilka dni będę pobudzać laktatorem prawego cycka..mogę zbierać do buteleczki mleko z całego dnia i podać je Wieczorem Buniowi? Czy nie powinno się mieszać?
    Żeby móc łączyć mleko musi być ono w tej samej temperaturze.
    Czyli tak:
    Wkładasz pierwsza porcje
    Wkładasz druga porcje na minimum 2 godziny.
    Po 2 godzinach łączysz
    Ściągasz trzecia porcje i wkładasz do lodówki na 2 godziny
    Dołączasz trzecią porcje do tych dwóch połączonych

I tak powtarzasz schemat do końca dnia.

Mi już tak się cycki odzwyczaily od laktatora i wyrównały, że ściągam 20ml po karmieniu maksymalnie. Mimo że jak naciskam sutki to tryska mlekiem.
    I leci jak karmię. Muszę ta buteleczkę magiczna znowu wyjąć, może coś z nią pójdzie.
    Mam w zapasie 700ml mleka tylko

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Misia, powodzenia!
    W ogóle kolejny raz MUSZĘ Wam to powiedziec: wyrsyz uznania dla Was, które tak dzielnie karmicie piersią.
    Dzięki, Kochana, to bardzo miłe 😘 Cieszę się tym ogromnie. Jeszcze 9 dni i mój pierwszy cel zostanie osiągnięty. Kolejny to 6 miesięcy 🙂 Tak nieśmiało dodam, że jakbyś miała ochotę poczytać, to opisałam moje przeboje związane z kp.
    http://kocham-byc-kobieta.pl/

Paula 90, Kiwona, Fasolka77, MamaAga85, espoir lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona - ile razy ja już miałam to rzucić w czorty to tylko ja wiem.
    Ale tak jak pisałam - w moim odczuciu koniec kp byłby moją osobistą porażką. To trochę nie moja zasługa, że to mleko jest i daje radę. Ale póki jest to korzystam.
    Nienawidzę myć naczyń. Jak sobie pomyśle, że musiałabym to wszystko myć i wstawać w nocy do mycia to nie zazdroszczę mamom kpi i mm - to by była moja porażka.
    Teraz wstaje w nocy, widzę, że młody się wierci, wywalam cycka i śpię dalej. Jakbym miała wstać to wszystko myć, wyparzać, odciągać, mieszać, sprawdzać temperaturę to by mnie trafił szlag najjaśniejszy. Podziwiam kobiety, które decydują się na to mając dobrą laktację. To mm wymaga więcej niż kp. Przecież kp robi się "samo" mimo, że nie powiem, bo trochę też musiałam powalczyć z laktatorem i przystawianiem 12h bez przerwy przez kilka dni. A teraz odcinam sobie od tego kupony jak to mówią.

I dalej nie umiem karmić inaczej niż na leżąco. Na wakacjach będę się jak żul rozkładać na ławce z gołymi cyckami.

Kasiulka90, Kiwona, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula z takim małym nie, z Bartusiem chodzimy co 1,5 miesiąca.

Paula 90 lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A może lepiej spacerówkę spróbować? Oczywiście nie w pozycji całkiem siedzącej.
    Dzięki za informacje z fb. Już się martwilam, że coś złego sie stało.
    Zamiast spacerówki, może odrobinę podniose dno gondoli. Tylko czy to też nie za wcześni.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taki patent ze jak mlody zje cycka.. A zawsze zje i dalej glodny to mam w pokoju ustawione 3 butelki juz z orzefiltrowana i przegotowana woda ze jak odlaczam od cyca tylko sypie mleko. 3 butelki nam starczaja bo mlody je ok 4-5 później 7-8 a kolejne karmienie juz mamy z tego co nazbieram odciagajac.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Dokładnie. A Wy długo czekaliście na termin wizyty?
    Jutro będę dzwonic cały dzień, a sąsiadką radziła że jak się nie dodzwonie to najlepiej tam podjechać.

Teraz z Hubertem czekałam jakieś 1,5 miesiąca na wizytę ;)

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula my miałyśmy konsultacje w szpitalu, tylko pozagladal, żadnych specjalnych sprzętów tylko takie małe gowienko w ręce, na pewno na tym była latarka i może coś powiększającego. Ja stałam z boku i w sumie nie dopytywalam bo było wszystko ok.
    A co do mm i kpi to fakt, jak już się laktacja unormuje to w większości przypadków jest to dużo prostsze niż mieszanie, wyparzanie. I oczywiście nie mówię o tych kobietach które muszą walczyć o rozkrecenie albo mają poranione brodawki.

Tunia my mieliśmy wręcz zalecenie że szpitala żeby wszystkie materace delikatnie podnieść. Tylko musi to być zrobione równomiernie, że cały materac idzie do góry a nie np od łopatek nagle bach - kat. Więc myślę że spokojnie możesz delikatnie podnieść. Są nawet kliny do gondoli, nie tylko do lozeczek. Tylko wg mnie te kliny właśnie nie podnoszą tego równomiernie ale nie mam żadnego, tylko z tego co w internecie widziałam to tak mi się wydaje.

Tunia76, Paula 90 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Fasolka, możesz mieszać, ale rób to w taki sposób: świeże mleko jak najszybciej po odciągnięciu do lodówki, kolejna porcja to samo, ale do innego pojemnika i dopiero jak się wychłodzi to możesz dolać do tego pierwszego. Każda kolejna porcja tak samo - dolewasz zimne do zimnego, nigdy ciepłe do zimnego. Podgrzewaj w max. 40 stopniach, można np. pod kranem ciepłą wodą. Staraj się nie potrząsać butelką. Należy lekko wymieszać, bo mocne mieszanie wytrąca z mleka wartości odżywcze. Gdyby mleko śmierdziało to się nie przejmuj. Jeśli zastosowałaś te zasady to na pewno jest zdatne do spożycia.
    To w skrócie zasady, które pamiętam ze strony Medeli. Tutaj link do całości: https://www.medela.pl/dla-mam-karmiacych-piersia/doswiadczenia-matki/przechowywanie-i-rozmrazanie-mleka-matki

Kasia a jak nie wkładam do lodówki to mogę dolac od razu czy poczekać godzinkę aby się temp zrównała z temp pokojowa?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Syska2202 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka co za blog ! Podziwiam że masz czas.to tak wszystko opisywać 😃 super pamiątka będzie 😍

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

qdkke6yd1ouxxkf6.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dzisiaj na diecie, nie chce jeść.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, dla mnie to naprawdę pyk pyk i gotowe mleko, żaden problem. Woda stoi w butli w podgrzewaczu, umycie butelki trwa chwilę, wyparzam raz na jakiś czas. W nocy nie myje, robię to hurtowo z rana. Fakt, że to wtedy trwa, ale przyzwyczaiłam się. Czasem, jak mam gorszy czas, to sobie zaczynam wyrzucać, że nie karmie piersią. Ale jak o tym pomyśle, wyobrażam to sobie, to nie, nie żałuję. Cieszę się, że mamy czasy, w których jest dostęp do dobrego mm.

Kasiulka90, Fasolka77, Paula 90, Misiabella, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia, ja mam w gondoli podnoszone dno i czasem z tego korzystam. Nawet lekarka to zalecala przy ulewaniu.

Tunia76 lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka w temp pokojowej wg różnych źródeł mleko może stać 4-6h choć wiewiórka ostatnio pisała o 12h także pamiętaj o tym. I jak będziesz chciała łączyć to poczekaj aż świeżo odciagniete osiągnie temp pokojową.

Kasiulka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Żeby móc łączyć mleko musi być ono w tej samej temperaturze.
    Czyli tak:
    Wkładasz pierwsza porcje
    Wkładasz druga porcje na minimum 2 godziny.
    Po 2 godzinach łączysz
    Ściągasz trzecia porcje i wkładasz do lodówki na 2 godziny
    Dołączasz trzecią porcje do tych dwóch połączonych

I tak powtarzasz schemat do końca dnia.

Mi już tak się cycki odzwyczaily od laktatora i wyrównały, że ściągam 20ml po karmieniu maksymalnie. Mimo że jak naciskam sutki to tryska mlekiem.
    I leci jak karmię. Muszę ta buteleczkę magiczna znowu wyjąć, może coś z nią pójdzie.
    Mam w zapasie 700ml mleka tylko

A nie mogę nie chowac do lodówki i dolać po odciągnięciu? Ewentualnie poczekać z dolaniem godzinkę?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Kasia a jak nie wkładam do lodówki to mogę dolac od razu czy poczekać godzinkę aby się temp zrównała z temp pokojowa?
    To możesz zmieszać. Tylko pamiętaj, że mleko w temp. pokojowej można przechowywać tylko kilka godzin. Różne źródła różnie podają. Przeczytałam, że 8 h, w innym miejscu że 4 h, w jeszcze innym, że 2. Ja się trzymam tej wersji, że 4 h.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Fasolka w temp pokojowej wg różnych źródeł mleko może stać 4-6h choć wiewiórka ostatnio pisała o 12h także pamiętaj o tym. I jak będziesz chciała łączyć to poczekaj aż świeżo odciagniete osiągnie temp pokojową.

Reasumując posty tak właśnie zrobię 😀 ostatnie pytanie.... Jak po 6 h chce podać to mleczko z butelki to je podgrzewam czy nie muszę?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Reasumując posty tak właśnie zrobię 😀 ostatnie pytanie.... Jak po 6 h chce podać to mleczko z butelki to je podgrzewam czy nie muszę?
    To zależy jakie Brunio lubi 😉. Jak lubi chłodniejsze to nie musisz.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
‹‹ 3705 3706 3707 3708 3709 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ