X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2019, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wiem co Paula miała na myśli mówiąc o piszczeniu Ignasia i mózgu wywroconym na drugą stronę i Basia, która nie może zostawić Zosi nawet na chwilę. Dzisiaj miałam takie kombo. Chyba wyjdę i nie wroce

B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2019, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski straszycie. Zaczynam sie bac serio. Mi po tygodniowym skoku wrocil cudowny syn. Nad morzem Pani ktora wynajmowala nam pokoj pytała o malego czy on w ogole placze bo tak cichutko bylo.. Ale musiala nie słyszeć bo wczoraj nim zasnal a byl przemeczony mial lekko nerwice i plakal.. Ogólne niech tak zostanie.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Już wiem co Paula miała na myśli mówiąc o piszczeniu Ignasia i mózgu wywroconym na drugą stronę i Basia, która nie może zostawić Zosi nawet na chwilę. Dzisiaj miałam takie kombo. Chyba wyjdę i nie wroce
    Ja dziś tak znów miałam. Niestety tak u nas wyglądają poniedziałki gdy babcia nosi Zosię w weekendy, a mama nie chce nosić od poniedziałku bo bolą plecy i ręce :P
    Zjadłam dziś śniadanie o 11:30 a potem obiad o 16:30 gdy mąż wrócił z pracy :D Dziecko zajmujące na maxa.
    Ale jakie postępy robi, to chociaż cieszy oko :)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2019, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Laski straszycie. Zaczynam sie bac serio. Mi po tygodniowym skoku wrocil cudowny syn. Nad morzem Pani ktora wynajmowala nam pokoj pytała o malego czy on w ogole placze bo tak cichutko bylo.. Ale musiala nie słyszeć bo wczoraj nim zasnal a byl przemeczony mial lekko nerwice i plakal.. Ogólne niech tak zostanie.
    U nas skok rzeczywiście trwał od 14 do 19 tygodnia i było tak że 14, 16 i 18 było okropnie, a 15, 17 i 19 znośnie (cisza przed burzą) :D
    Teraz się z tego śmieję ale wtedy do śmiechu mi nie było.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    U nas skok rzeczywiście trwał od 14 do 19 tygodnia i było tak że 14, 16 i 18 było okropnie, a 15, 17 i 19 znośnie (cisza przed burzą) :D
    Teraz się z tego śmieję ale wtedy do śmiechu mi nie było.
    My jutro zaczynamy 16 tydzien i odpukac tfu tfu skok nam narazie nic nie zaburza nie odczuwamy go jeszcze..

B_002 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 00:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o Marsupi ja posiadam odmienna wiedzę popartą konsultacja z dwoma fizjoterapeutami, którzy byli u mnie w domu i widzieli mojego synka w nosidle - nosimy się od urodzenia.

Ja wybrałam rozmiar L z myślą o mężu. Który ubrał je raz na 5 minut 🙄
    Różnica między S/M a L jest niewielka. Patrz na obwód swojej talii bo w przeciwieństwie do większości innych nosideł Marsupi wiąże się wysoko na talii a nie na biodrach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj zawitkowski poleca nosidła miękkie (więc i Marsupi) i zaleca dobranie nosidła do dziecka. Wyraźnie zaznacza, że większość dzieci można nosic od urodzenia w większości nosideł (nie wisiadeł).
    Wiedza na temat nosideł wśród fizjoterapeutów powiększa się. Oczywiście wielu utknęło na etapie "tylko chusta", ale z dinozaurami nie ma co walczyć ;-)

https://m.facebook.com/notes/pawe%C5%82-zawitkowski/ci%C4%85g-dalszy-dyskusji-o-noside%C5%82kach-i-noszeniu-ma%C5%82ych-dzieci-cz2/1652186271493255/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 01:03

• B_002 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kiedyś pisałam że byłam na warsztatach z Zawistowskim i on wyraźnie zaznaczał że od urodzenia poza chustą poleca wyłącznie nosiła hybrydowe (jest różnica między hybrydowym a ergonomicznym). Zapamiętałam bo sama zadałam mu pytanie od kiedy można nosić dziecko w nosidle i chuście.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 06:44

Misiabella lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • ZielonaCytryna Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za pomoc, wybrałam marsupi rozmiar S/M. Zdaję sobie sprawę, że nosidła najlepiej od momentu jak dziecko siedzi i zarzekałam się przed porodem że napewno nie będę używać. No ale perspektywa się zmieniła :D moje dziecko uspokaja się tylko w pionie i wydaje mi się ze jednak lepszą pozycję będzie miało w nosidle niż w moich rękach, a i ja się trochę odciążę. Oczywiście nie będę przesadzać i góra myśle godzinkę dziennie będzie w nosidle. Mam nadzieję, że to jakiś bardzo źle na nią nie wpłynie ;)

jyrwp2.png[/link]
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja dziś tak znów miałam. Niestety tak u nas wyglądają poniedziałki gdy babcia nosi Zosię w weekendy, a mama nie chce nosić od poniedziałku bo bolą plecy i ręce :P
    Zjadłam dziś śniadanie o 11:30 a potem obiad o 16:30 gdy mąż wrócił z pracy :D Dziecko zajmujące na maxa.
    Ale jakie postępy robi, to chociaż cieszy oko :)
    To jedyne mnie trzyma przy zdrowych zmysłach. Widzę że robi postępy, sporo do przodu teraz ruszyła.

B_002 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    To jedyne mnie trzyma przy zdrowych zmysłach. Widzę że robi postępy, sporo do przodu teraz ruszyła.
    Super! W tym czwartym skoku widać mega postępy z dnia na dzień :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 07:22

malutka_mycha lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • ZielonaCytryna Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja już kiedyś pisałam że byłam na warsztatach z Zawistowskim i on wyraźnie zaznaczał że od urodzenia poza chustą poleca wyłącznie nosiła hybrydowe (jest różnica między hybrydowym a ergonomicznym). Zapamiętałam bo sama zadałam mu pytanie od kiedy można nosić dziecko w nosidle i chuście.

A to nie jest tak, że nosidło hybrydowe jest w grupie ergonomicznych? Dlaczego hybrydowe miało by nie być ergonomiczne? :D ale rozumiem, że hybrydowe pewnie najlepsze bo ma wiązane pasy naramienne i jakoś lepiej to wpływa na rozkład ciężarów.

jyrwp2.png[/link]
  • stresant Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj postepow nie robi, no bo jak ma robic jak od rana do wieczora na rekach :( a jak nie jest na rekach to spi :) to ciezko sie bedzie przewracal z boku na bok :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu - w przytoczonym artykule zawitkowski pisze że zaktualizował wiedzę. Bo nawet w jego książce jest że "tylko chusta".
    I zachęca wszystkich do aktualizacji tej wiedzy. Przeczytaj go najpierw.

A nosidła "ergonomiczne" to nazwa zarezerwowana dla klamrowych. Tak sobie "zaklepali" co nie oznacza że inne nie są ergonomiczne. To też jest wyjaśnione w artykule ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście ja nie namawiam tylko pisze jak jest u nas i co jest w artykule.
    Nie do każdego dziecka pasuje każde nosidło.

Ale nawet taki autorytet jak Zawitkowski pisze że się mylił czy też zmienił/zaktualizował wiedzę. I jak sam pisze "teza że nosidła są tylko dla dzieci siedzących jest nie do obrony". Co więcej, większość dzieci z asymetrią czy zaburzeniami napięcia mięśniowego też może być noszone w chustach i nosidłach miękkich według niego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle najciekawsze jest to co pisze Zawitkowski o chustach - że ona daje owszem największe pole manewru ale przez to też największy margines błędu i możliwości "przekombinowania" - ja jeszcze nigdy nie słyszałam takiej tezy, bo wszędzie wszyscy trąbią że chustę każdy głupi potrafi zamotac i nie zrobi dziecku krzywdy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zmieniając temat: czy któraś z Was używa pampersów tych wkładanych? My kupiliśmy na próbę i nie wiem czy ja mam do nich za duże oczekiwania czy po prostu jak dziecko wije się jak piskorz to już wygodniej nie będzie?
    Wasze dzieci też robią taki popis umiejętności mobilnych przy zmianie pieluszki?

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Jeśli chodzi o Marsupi ja posiadam odmienna wiedzę popartą konsultacja z dwoma fizjoterapeutami, którzy byli u mnie w domu i widzieli mojego synka w nosidle - nosimy się od urodzenia.

Ja wybrałam rozmiar L z myślą o mężu. Który ubrał je raz na 5 minut 🙄
    Różnica między S/M a L jest niewielka. Patrz na obwód swojej talii bo w przeciwieństwie do większości innych nosideł Marsupi wiąże się wysoko na talii a nie na biodrach.

Mój rehabilitant też pozwala na marsupi, ważne, żeby główka miała stabilne oparcie... niestety u nas Buniowi nie podpasowalo

Paula 90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noce od dwóch dni to masakra...pobudka co 2 h i po karmieniu godzina obrotów, wiercenia i stękania 😕
    Bunio już zajarzyl, że może się obrócić na brzuszek i od wczoraj podkurcza nóżki i przesuwa się do przodu, zuch! Tylko dałby się matce wyspać bo na ranem mam ochotę płakać...
    Moja mama mówi że jestem przewrażliwiona...i powinnam spać a Bunio skoro się przewrócił na brzuszek w nocy to nic mu nie będzie. ..a ja mam stresa czy się nie udusi ...i czuwam nad łóżeczkiem do czasu aż spokojnie zaśnie .

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    A zmieniając temat: czy któraś z Was używa pampersów tych wkładanych? My kupiliśmy na próbę i nie wiem czy ja mam do nich za duże oczekiwania czy po prostu jak dziecko wije się jak piskorz to już wygodniej nie będzie?
    Wasze dzieci też robią taki popis umiejętności mobilnych przy zmianie pieluszki?

Ja dziś założyłam pierwszy raz 3... Nie mam tych majtkowych ale każda operacja na ciele Bunia to ujarzmianie aligatora...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3841 3842 3843 3844 3845 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ