X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Kasia oczywiście ma dłuższe okresy aktywności, teraz już 4 godziny może nie spać jak się Jej coś pokazuje czy nosi. Już tylko 2 drzemki w dzień mamy: w południe około godziny i około 17 pół godziny.

age.png
    age.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunio potrafi cały dzień nie spać....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio? Takie maluszki maja juz 2 drzemki lub wcale? U nas czasami do tych dwóch godzin nie doczeka, już jest zmiwrla i trzeba ją kłaść. Przed chwilą minęła 1h 15 min i już zaczynała wariowac.

Syska podobno teraz to większość się podaję wg Twojej intuicji. Część z nas daje same warzywa na razie, część miesza z kaszkami. Dziecko samo wybierze, musisz obserwować. Zasada jest taka że przez kilka dni daje się jedno warzywo, przez następne inne a później można mieszać. Ale np ja wiem ze samego szpinaku przez kilka dni dawać nie będę bo Nina była nim dzisiaj bardzo zniesmaczona.

f1d9680377.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy do podawania kaszek potrzebna jest jakaś specjalna butelka, a przynajmniej specjalny smoczek??

age.png
    age.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha komu by szpinak smakowal;)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sansi ja dawalam kiedys przez smoczek z duza dziura a jak byla gesta to lyzeczka podawalam... a teraz tez sie zastanawiam jak

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    mycha komu by szpinak smakowal;)

Ja lubię a nie mogę 🙄

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka jak było w Krakowie? Był jakiś zlot? 😄

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ja lubię a nie mogę 🙄
    Ale doprawiony :)

f1d9680377.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi ja kupiłam specjalny smoczek do kaszek z NUK bo znalazłam i o dziwo mimo,że jest zupełnie inny niż ten,z którego Mały pije w dzień mleko to normalnie załapal😉

Podpowiedzcie mi proszę czy jak dajemy te nowości to każda z Was daje najpierw mleko (jak ja)a dopiero po jakimś czasie zupkę/kaszke/owocek czy najpierw jedzonko a mleko na dojedzenie?
    Dziś rozmawiałam z babeczką i wciskała mi,że robię źle podając najpierw mleko bo dziecko tym sposobem nie zje nigdy porcji zupy czy kaszki?
    No ale ja wszędzie gdzie się edukowałam czytałam,że najpierw cycuś/butelka a dopiero potem zupka czy kaszka bo dzieci i tak póki co raczej smakują niż zjadają pełną porcje...
    Prosze Was o radę w tym temacie

Sansivieria lubi tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas dziś była drugi dzień zupka z ziemniaka i marchewki plus kaszka grysik.
    Co zjadł to Jego a co wypluł-przyjął śliniak😂😂😂

Dziś wzięłam się na sposób i zupkę już podgrzaną wstawiłam do miseczki z ciepłą wodą na spód żeby było ciepłe podczas karmienia bo wczoraj zjak zupka ostygła to średnio wchodziła😉

31ba25b915.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę dawać kaszke łyżeczka. Przynajmniej taki jest plan bo po pierwszym roku życia trzeba odstawoac butelkę ze smoczkiem A jak się dziecko przyzwyczai że tak je kaszke to może być ciężko
    No ale życie zweryfikuje mój plan 😆.

Misiabella lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola w Krakowie było bardzo fajnie tylko zimno niestety. Dopiero sobota ładna i ciepła była ale my już wyjezdzalismy. Ale stare miasto, Kazimierz, Wawel, podziemia rynku mamy zaliczone. Noi smoka.
    A mini zlot też był. Dziewczyny z Krakowa są super . Zwłaszcza Zosia i Leosia 😀. Filip zakochany 😍. Tylko MartusiaWP ma u mnie minusa bo trabie na forum że będę w Krakowie już od dawna, a nic się nie oddzywa. A mi sie ubzduralo że Martusia z Podkarpacia jest 🤦‍♀️.

martusiawp lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też rano na sniadanko gęstą daję łyżeczka a wieczorem na 180ml mleka sypie 1(😂)łyżeczkę kaszki😉

31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2019, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podawanie stałych posiłków po mleku jest szczególnie ważne przy kp i u dzieci mało przybierających.
    Jeśli będziesz dawać posiłki zamiast mleka to dziecko może odstawić się od piersi.
    Jeśli zamiast mm, to nie dostanie tyle kalorii co z mleka.
    To jest dobre w przypadku tłuściutkich maluchów, bo są najedzone ale mniejszą ilością kalorii. W taki sposób można trochę przystopować tycie.
    Ale u maluchów na niskich centylach i mało przybierających podaje się tyle mleka co dotychczas plus dodatkowe jedzenie.

U nas mimo podawania po piersi, mamy średnio jedno karmienie mniej i spada nam czas karmień niestety. Ale schodzimy z 10 karmień po 10 minut i przybrał mi dużo więc nie martwię się jakoś bardzo.

Nocka po bexsero jakby nigdy nic. Ani temperatury ani marudzenia. Dwie pobudki.
    No i git 😁

Fasolka77, martusiawp, Misiabella lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Sansi ja kupiłam specjalny smoczek do kaszek z NUK bo znalazłam i o dziwo mimo,że jest zupełnie inny niż ten,z którego Mały pije w dzień mleko to normalnie załapal😉

Podpowiedzcie mi proszę czy jak dajemy te nowości to każda z Was daje najpierw mleko (jak ja)a dopiero po jakimś czasie zupkę/kaszke/owocek czy najpierw jedzonko a mleko na dojedzenie?
    Dziś rozmawiałam z babeczką i wciskała mi,że robię źle podając najpierw mleko bo dziecko tym sposobem nie zje nigdy porcji zupy czy kaszki?
    No ale ja wszędzie gdzie się edukowałam czytałam,że najpierw cycuś/butelka a dopiero potem zupka czy kaszka bo dzieci i tak póki co raczej smakują niż zjadają pełną porcje...
    Prosze Was o radę w tym temacie

Najpierw cyc a po pół godzinie, godzinie resztę...dziecko i tak się nie naje tylko ma próbować a będzie próbować jak będzie najedzone i zrelaksowane 😅

Paula 90, Misiabella lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Fasola w Krakowie było bardzo fajnie tylko zimno niestety. Dopiero sobota ładna i ciepła była ale my już wyjezdzalismy. Ale stare miasto, Kazimierz, Wawel, podziemia rynku mamy zaliczone. Noi smoka.
    A mini zlot też był. Dziewczyny z Krakowa są super . Zwłaszcza Zosia i Leosia 😀. Filip zakochany 😍. Tylko MartusiaWP ma u mnie minusa bo trabie na forum że będę w Krakowie już od dawna, a nic się nie oddzywa. A mi sie ubzduralo że Martusia z Podkarpacia jest 🤦‍♀️.

Ooo to super! Może Martusia nie zagląda na forum ?

Mówisz Zosia i Leosia? Tzn była Basia i .....???? Wrzucaj foty na fcb!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ooo to super! Może Martusia nie zagląda na forum ?

Mówisz Zosia i Leosia? Tzn była Basia i .....???? Wrzucaj foty na fcb!
    Swoje z Kraka mogę wrzucić 😃. Ale zdjęć nieobecnych w naszym gronie ani tym bardziej ich dzieci nie będę bez ich zgody 🙂.

Tunia76, martusiawp lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Podawanie stałych posiłków po mleku jest szczególnie ważne przy kp i u dzieci mało przybierających.
    Jeśli będziesz dawać posiłki zamiast mleka to dziecko może odstawić się od piersi.
    Jeśli zamiast mm, to nie dostanie tyle kalorii co z mleka.
    To jest dobre w przypadku tłuściutkich maluchów, bo są najedzone ale mniejszą ilością kalorii. W taki sposób można trochę przystopować tycie.
    Ale u maluchów na niskich centylach i mało przybierających podaje się tyle mleka co dotychczas plus dodatkowe jedzenie.

U nas mimo podawania po piersi, mamy średnio jedno karmienie mniej i spada nam czas karmień niestety. Ale schodzimy z 10 karmień po 10 minut i przybrał mi dużo więc nie martwię się jakoś bardzo.

Nocka po bexsero jakby nigdy nic. Ani temperatury ani marudzenia. Dwie pobudki.
    No i git 😁

Super Paula! My jeszcze przed bexero... I kolejny dowód na było, że Bunio i Ignas to genetyczni bliźniacy...;Bunio dziś też 2 karmienia... O 2 i 6 😁....wczoraj było tylko jedno o 2 bo po drugim o 6 już wstaliśmy a dziś jeszcze do 7 dospalismy więc liczę dwa 😀

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ale doprawiony :)

Fakt...ale niedoprawionego tez nie mogę... 🙃A taki szpinak z mascarpone hmmmmm

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3935 3936 3937 3938 3939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ