X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Kasia oczywiście ma dłuższe okresy aktywności, teraz już 4 godziny może nie spać jak się Jej coś pokazuje czy nosi. Już tylko 2 drzemki w dzień mamy: w południe około godziny i około 17 pół godziny.

age.png
    age.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunio potrafi cały dzień nie spać....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio? Takie maluszki maja juz 2 drzemki lub wcale? U nas czasami do tych dwóch godzin nie doczeka, już jest zmiwrla i trzeba ją kłaść. Przed chwilą minęła 1h 15 min i już zaczynała wariowac.

Syska podobno teraz to większość się podaję wg Twojej intuicji. Część z nas daje same warzywa na razie, część miesza z kaszkami. Dziecko samo wybierze, musisz obserwować. Zasada jest taka że przez kilka dni daje się jedno warzywo, przez następne inne a później można mieszać. Ale np ja wiem ze samego szpinaku przez kilka dni dawać nie będę bo Nina była nim dzisiaj bardzo zniesmaczona.

f1d9680377.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy do podawania kaszek potrzebna jest jakaś specjalna butelka, a przynajmniej specjalny smoczek??

age.png
    age.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha komu by szpinak smakowal;)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sansi ja dawalam kiedys przez smoczek z duza dziura a jak byla gesta to lyzeczka podawalam... a teraz tez sie zastanawiam jak

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    mycha komu by szpinak smakowal;)

Ja lubię a nie mogę 🙄

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka jak było w Krakowie? Był jakiś zlot? 😄

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ja lubię a nie mogę 🙄
    Ale doprawiony :)

f1d9680377.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi ja kupiłam specjalny smoczek do kaszek z NUK bo znalazłam i o dziwo mimo,że jest zupełnie inny niż ten,z którego Mały pije w dzień mleko to normalnie załapal😉

Podpowiedzcie mi proszę czy jak dajemy te nowości to każda z Was daje najpierw mleko (jak ja)a dopiero po jakimś czasie zupkę/kaszke/owocek czy najpierw jedzonko a mleko na dojedzenie?
    Dziś rozmawiałam z babeczką i wciskała mi,że robię źle podając najpierw mleko bo dziecko tym sposobem nie zje nigdy porcji zupy czy kaszki?
    No ale ja wszędzie gdzie się edukowałam czytałam,że najpierw cycuś/butelka a dopiero potem zupka czy kaszka bo dzieci i tak póki co raczej smakują niż zjadają pełną porcje...
    Prosze Was o radę w tym temacie

Sansivieria lubi tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas dziś była drugi dzień zupka z ziemniaka i marchewki plus kaszka grysik.
    Co zjadł to Jego a co wypluł-przyjął śliniak😂😂😂

Dziś wzięłam się na sposób i zupkę już podgrzaną wstawiłam do miseczki z ciepłą wodą na spód żeby było ciepłe podczas karmienia bo wczoraj zjak zupka ostygła to średnio wchodziła😉

31ba25b915.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę dawać kaszke łyżeczka. Przynajmniej taki jest plan bo po pierwszym roku życia trzeba odstawoac butelkę ze smoczkiem A jak się dziecko przyzwyczai że tak je kaszke to może być ciężko
    No ale życie zweryfikuje mój plan 😆.

Misiabella lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola w Krakowie było bardzo fajnie tylko zimno niestety. Dopiero sobota ładna i ciepła była ale my już wyjezdzalismy. Ale stare miasto, Kazimierz, Wawel, podziemia rynku mamy zaliczone. Noi smoka.
    A mini zlot też był. Dziewczyny z Krakowa są super . Zwłaszcza Zosia i Leosia 😀. Filip zakochany 😍. Tylko MartusiaWP ma u mnie minusa bo trabie na forum że będę w Krakowie już od dawna, a nic się nie oddzywa. A mi sie ubzduralo że Martusia z Podkarpacia jest 🤦‍♀️.

martusiawp lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też rano na sniadanko gęstą daję łyżeczka a wieczorem na 180ml mleka sypie 1(😂)łyżeczkę kaszki😉

31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2019, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podawanie stałych posiłków po mleku jest szczególnie ważne przy kp i u dzieci mało przybierających.
    Jeśli będziesz dawać posiłki zamiast mleka to dziecko może odstawić się od piersi.
    Jeśli zamiast mm, to nie dostanie tyle kalorii co z mleka.
    To jest dobre w przypadku tłuściutkich maluchów, bo są najedzone ale mniejszą ilością kalorii. W taki sposób można trochę przystopować tycie.
    Ale u maluchów na niskich centylach i mało przybierających podaje się tyle mleka co dotychczas plus dodatkowe jedzenie.

U nas mimo podawania po piersi, mamy średnio jedno karmienie mniej i spada nam czas karmień niestety. Ale schodzimy z 10 karmień po 10 minut i przybrał mi dużo więc nie martwię się jakoś bardzo.

Nocka po bexsero jakby nigdy nic. Ani temperatury ani marudzenia. Dwie pobudki.
    No i git 😁

Fasolka77, martusiawp, Misiabella lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Sansi ja kupiłam specjalny smoczek do kaszek z NUK bo znalazłam i o dziwo mimo,że jest zupełnie inny niż ten,z którego Mały pije w dzień mleko to normalnie załapal😉

Podpowiedzcie mi proszę czy jak dajemy te nowości to każda z Was daje najpierw mleko (jak ja)a dopiero po jakimś czasie zupkę/kaszke/owocek czy najpierw jedzonko a mleko na dojedzenie?
    Dziś rozmawiałam z babeczką i wciskała mi,że robię źle podając najpierw mleko bo dziecko tym sposobem nie zje nigdy porcji zupy czy kaszki?
    No ale ja wszędzie gdzie się edukowałam czytałam,że najpierw cycuś/butelka a dopiero potem zupka czy kaszka bo dzieci i tak póki co raczej smakują niż zjadają pełną porcje...
    Prosze Was o radę w tym temacie

Najpierw cyc a po pół godzinie, godzinie resztę...dziecko i tak się nie naje tylko ma próbować a będzie próbować jak będzie najedzone i zrelaksowane 😅

Paula 90, Misiabella lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Fasola w Krakowie było bardzo fajnie tylko zimno niestety. Dopiero sobota ładna i ciepła była ale my już wyjezdzalismy. Ale stare miasto, Kazimierz, Wawel, podziemia rynku mamy zaliczone. Noi smoka.
    A mini zlot też był. Dziewczyny z Krakowa są super . Zwłaszcza Zosia i Leosia 😀. Filip zakochany 😍. Tylko MartusiaWP ma u mnie minusa bo trabie na forum że będę w Krakowie już od dawna, a nic się nie oddzywa. A mi sie ubzduralo że Martusia z Podkarpacia jest 🤦‍♀️.

Ooo to super! Może Martusia nie zagląda na forum ?

Mówisz Zosia i Leosia? Tzn była Basia i .....???? Wrzucaj foty na fcb!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ooo to super! Może Martusia nie zagląda na forum ?

Mówisz Zosia i Leosia? Tzn była Basia i .....???? Wrzucaj foty na fcb!
    Swoje z Kraka mogę wrzucić 😃. Ale zdjęć nieobecnych w naszym gronie ani tym bardziej ich dzieci nie będę bez ich zgody 🙂.

Tunia76, martusiawp lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Podawanie stałych posiłków po mleku jest szczególnie ważne przy kp i u dzieci mało przybierających.
    Jeśli będziesz dawać posiłki zamiast mleka to dziecko może odstawić się od piersi.
    Jeśli zamiast mm, to nie dostanie tyle kalorii co z mleka.
    To jest dobre w przypadku tłuściutkich maluchów, bo są najedzone ale mniejszą ilością kalorii. W taki sposób można trochę przystopować tycie.
    Ale u maluchów na niskich centylach i mało przybierających podaje się tyle mleka co dotychczas plus dodatkowe jedzenie.

U nas mimo podawania po piersi, mamy średnio jedno karmienie mniej i spada nam czas karmień niestety. Ale schodzimy z 10 karmień po 10 minut i przybrał mi dużo więc nie martwię się jakoś bardzo.

Nocka po bexsero jakby nigdy nic. Ani temperatury ani marudzenia. Dwie pobudki.
    No i git 😁

Super Paula! My jeszcze przed bexero... I kolejny dowód na było, że Bunio i Ignas to genetyczni bliźniacy...;Bunio dziś też 2 karmienia... O 2 i 6 😁....wczoraj było tylko jedno o 2 bo po drugim o 6 już wstaliśmy a dziś jeszcze do 7 dospalismy więc liczę dwa 😀

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ale doprawiony :)

Fakt...ale niedoprawionego tez nie mogę... 🙃A taki szpinak z mascarpone hmmmmm

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3935 3936 3937 3938 3939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ