X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Robiłam holle mleczne i bezmleczne.
    Manne trochę zje, jak ma humor. Mam wrażenie, że po manne ma zatwardzenie. Czy to możliwe? Może taki zbieg okolicznosci
    Nie mam pojęcia, robiłam tylko te gotówce a po drugie różne rzeczy różnym dzieciom szkodzą.
    Coś na pewno jej przypasuje, widocznie ma wybredne podniebienie :)

f1d9680377.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ząbek nam się przebija, jest rynienka w dziasle i widać ząbek.
    A ja siedzę i mi łzy lecą. Głupia mamuśka 😜
    Ja też się poryczalam przy pierwszym ząbku 😅

Fasolka77, Paula 90 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko oszalało na punkcie buraka z masłem i natka pietruszki. Nie nadążam machac łyżka, ale jaja. Za to nie lubi dyni i za bardzo marchewka mu nie podchodzi.
    Mycha, łącze się w bólu, ja też czekam na okres. Właściwie to czuję, że będzie już za chwilę. Buuu

malutka_mycha, Misiabella lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się już tak kompletnie odzwyczailam od okresu ze to będzie szok jak wróci. Poza krwawieniem w połogu to już prawie 16 miesięcy bez okresu!

Kiwona lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka ja stosowalam 10 lat temu u 3 miesiecznej corki...miala na glowie egzeme pieniazkowa...pomoglo

Ale uwazaj bo to steryd czyli taki troche syf ale jak nic nie pomaga to to napewno pomoze

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi ja tez ;) i wogole nie tesknie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 20:05

Sansivieria lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Dziewczyny ktoras z Was stosowała u dziecka advantan?
    Lekarz mówi, że to alergiczne i zapisał ten lek plus robiona maść witaminową... czytam teraz ulotkę i napisane jest,że nie należy stosować u dzieci poniżej 2 lat... a u tych powyżej nie należy zakładać pieluszki! no kuźwa!
    Fasolka czytalam teraz ulotke po czesku advantanu i jest napisane ze mozna u dzieci od 4 miesiaca stosowac...ponizej 4 miesiaca nie ma zrobionych badan...takze spokojnie w Pl inne normy...

Jezeli lekarz twierdzi ze alergiczne to pomysl nad zmiana pieluch

Corka dobrze zniosla advantan i wlasciwie do 2 tyg.bylo wyleczone ale gorne jedynki wyszly jej popsute zolte i dziurawe...rozpadly sie zanim roczek skonczyla...przez 6 lat chodzila bez jedynek zanim drugie wyrosly dzieki bogu zdrowe...nikt mi nigdy nie potwierdzil ze advantan mial na to wplyw ale wszystkie zeby miala zdrowe tylko jedynki nie... dziwne to

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Fasolka ja stosowalam 10 lat temu u 3 miesiecznej corki...miala na glowie egzeme pieniazkowa...pomoglo

Ale uwazaj bo to steryd czyli taki troche syf ale jak nic nie pomaga to to napewno pomoze

Pytanie tylko czy pomoże na chwilę czy na stałe.... Na razie testuje jesXse bambiboo i wybiorę się do innego lekarza na konsultacje

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Fasolka czytalam teraz ulotke po czesku advantanu i jest napisane ze mozna u dzieci od 4 miesiaca stosowac...ponizej 4 miesiaca nie ma zrobionych badan...takze spokojnie w Pl inne normy...

Jezeli lekarz twierdzi ze alergiczne to pomysl nad zmiana pieluch

Corka dobrze zniosla advantan i wlasciwie do 2 tyg.bylo wyleczone ale gorne jedynki wyszly jej popsute zolte i dziurawe...rozpadly sie zanim roczek skonczyla...przez 6 lat chodzila bez jedynek zanim drugie wyrosly dzieki bogu zdrowe...nikt mi nigdy nie potwierdzil ze advantan mial na to wplyw ale wszystkie zeby miala zdrowe tylko jedynki nie... dziwne to

Łączysz ząbki z tą maścią? Matko....

stresant lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka wiele leków jest takich ze lekarze przepisuja. Pomyśl co by było gdyby mozna je bylo podawac jak paracetamol.. Ludzie siegali by po nie jak po cukierki a tak zawsze budzi ostroznosc ze jednak jest to disc powazny lek. Pisza dziewczyny ze to steryd wiec smaruj nim tylko zmieniona chorobowo skore.. Zdrowa skore omijaj. Sterydy maja to do siebie ze lecza objawy ekspresowo ale nie lecza przyczyny. Cos nowego pojawilo sie u was??

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • stresant Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Łączysz ząbki z tą maścią? Matko....
    Mialo byc cytuh a nieblubie

Dentysta mowil ze cos musialo na zeby zadzialac gdy sie tworzyly ....ale czy to bylo w zyciu plodowym czy po urodzeniu nie wie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pisałam Fasoli, ale dopiszę trochę. Ja bardzo nie lubię sterydów w leczeniu. Tym bardziej jeśli nie znamy przyczyny.
    Owszem, one łagodzą objawy, ale jednocześnie mogą maskować inne, które zaniedbane mogą dać przykre następstwa.

Ja jestem zdecydowanie za próba eliminacji alergenu tym bardziej że Bunia to nie boli ani nie swędzi. I tak jak Daffi pisze i Fasolą już zaczęłaś - zacząć od pieluchy.
    Można spróbować krochmalu i natłuszczania olejem ze słodkich migdałów albo/i linomagiem (olej lniany).

Sterydy można podać pod warunkiem że wiemy co spowodowało odczyn i łagodzimy go łącznie z eliminacja. Albo jeśli objawy są bardzo dokuczliwe i nie ma czasu na eliminacje.

Mojej przyjaciółki córka od 18 miesiąca życia była ciągle na sterydach bo ciągle jej diagnozowali zapalenie krtani. Teraz mała ma prawie 6 lat, astmę i cholera wie co jeszcze. Sterydy przykryły problem a teraz już bez nich nie może normalnie żyć.
    Ja wiem że to drastyczny przykład ale wśród znajomych jest takich przykładów na pęczki.

Ja bym próbowała eliminacji alergenu, natłuszczania na wilgotną skórę, konsultacji z innym dermatologiem a jeszcze lepiej alergologiem.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My uzywalismy u Julki locoid ale nie było juz innej mozliwosci. Dostawala suche placki w zgieciach kolan, lokci i nie tylko losowo miala na buzi, i w innych miejscach.. Robilo sie to czerwone, potem takie suche a na koniec pękało i krwawilo do tego caly czas mocno swędzialo ze sama drapala się przez sen. A ciezko 3 latce wytlumaczyc nie drap.. Bylo to silniejsze od niej podczas snu. Na szczescie nie mamy juz tego tak.. Zdarzaja sie pojedyncze placki ale u nas jest niestety AZS.

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Fasolka wiele leków jest takich ze lekarze przepisuja. Pomyśl co by było gdyby mozna je bylo podawac jak paracetamol.. Ludzie siegali by po nie jak po cukierki a tak zawsze budzi ostroznosc ze jednak jest to disc powazny lek. Pisza dziewczyny ze to steryd wiec smaruj nim tylko zmieniona chorobowo skore.. Zdrowa skore omijaj. Sterydy maja to do siebie ze lecza objawy ekspresowo ale nie lecza przyczyny. Cos nowego pojawilo sie u was??

Nie, nie ma nic nowego... Nie chcę tego sterydu, będę konsultować z innym lekarzem

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Nie, nie ma nic nowego... Nie chcę tego sterydu, będę konsultować z innym lekarzem
    Pewnie ze mozesz skonsultowac. Jesli to Buniowi nie przeszkadza na codzien to warto szukac od czego to. Jesli masz sytuacje zaogniona to nie boj sie sterydem posmarowac zeby dziecko nie cierpialo a jak znam Ciebie to bedziesz dociekac co to sie porobilo.

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Pewnie ze mozesz skonsultowac. Jesli to Buniowi nie przeszkadza na codzien to warto szukac od czego to. Jesli masz sytuacje zaogniona to nie boj sie sterydem posmarowac zeby dziecko nie cierpialo a jak znam Ciebie to bedziesz dociekac co to sie porobilo.

no właśnie jego to nie swędzi, nie boli więc nie będę go smarować... lekarz wczoraj powiedział, że to już znika bo brązowieje... mam nadzieję, że to była reakcja na chusteczki nawilżane....nie wiem tylko jak długo takie zmiany "znikają"

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    A ja się już tak kompletnie odzwyczailam od okresu ze to będzie szok jak wróci. Poza krwawieniem w połogu to już prawie 16 miesięcy bez okresu!
    ja to samo

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    My uzywalismy u Julki locoid ale nie było juz innej mozliwosci. Dostawala suche placki w zgieciach kolan, lokci i nie tylko losowo miala na buzi, i w innych miejscach.. Robilo sie to czerwone, potem takie suche a na koniec pękało i krwawilo do tego caly czas mocno swędzialo ze sama drapala się przez sen. A ciezko 3 latce wytlumaczyc nie drap.. Bylo to silniejsze od niej podczas snu. Na szczescie nie mamy juz tego tak.. Zdarzaja sie pojedyncze placki ale u nas jest niestety AZS.

ja mojej biednej 10latce nie moge czasem rąk oderwac od drapania a co dopiero dzidzia....

wiem co czujesz.
    przeszlismy doslownie przez 100 kremow zanim znalezlismy takie co nie pieka, nie swedzi po nich, nie boli... dluga droga przed wami, no i bardzo mozliwe ze znow przed nami bo mala chyba tez bedzie azsowcem

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek obawiam się ze ta sama gehenna czeka mnie z Filipem. Juz mamy zaczątek.

b6b7e7cd55c2.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 08:44

b2ujp2.png

• Bubek Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak.....

bardzo wspolczuje, ze tak wczesnie. Mojej starszej wyszlo "porzadnie' w wieku 2-3 lat. Najgorszy okres miala 6-8. teraz jest nadal ale lagodnieje z kazdym rokiem - oby tak dalej

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
‹‹ 4028 4029 4030 4031 4032 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ