Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula ja pije kawę, codziennie lub dwa razy dziennie a magnez mam w środkowym pprzedziale, nie mam niedoboru.
W poprzedniej ciąży faktycznie od samego początku miałam nniedobór i suplementowałam magnez, ale wszystko było ppotwierdzone badaniami.
No nie wiem może jestem dziwna, ale ja się boję brać tyle leków. Przecież żadna tabletka nie jest obojętna dla organizmu. Uważam, że do wszystkiego potrzebna jest diagnostyka i kontrola.Monia* lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula ja o ciazy nie czytam. Ale o pielęgnacji mowię niemowląt i wychowaniu tak ale szczerze nie trafiłam na nic czego bym juz gdzieś nie przeczytała o ciazy nie czytam. Każda ciąża jest inna każdy organizm jest inny i każda z nas ma inny poziom sfisiowania na tym punkcie. ja tak jak mówiłam nie zdjągnozowany chipohondtyk wiec schizuje bardzo
Natalia-tosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNatalia- Tosia jesli nie masz skurczy, nie stawia ci cie macica, nie masz ogólnie twardnienie i dużych boli i kloc przy rozciąganiu macicy nie drży ci powieka to nie ma powodu byś brała magnez. Ja nie biorę go bo chce sie męczyc z łykaniem tych tabletek tylko dlatego ze pomaga mi na rozciąganie macicy i jak widać skurcze łydek sie pojawiają wiec jest on mi potrzebny.
-
nick nieaktualnyNatalia - a badalas juz w drugim trymestrze i czy przy normach bylo wziete pod uwage ze jestes w drugim trymestrze?
W ciazy powinnas byc przy gornej granicy "zwyklej" normy.
Ciąża sobie pobiera 150mg dziennie. Norma dla kobiet przed ciążą jest 300mg aw ciazy 450mg przy czym w drugim trymestrze moze byc wiecej. Trzeba wziac tez pod uwagę, ze magnez wchlania sie ciężko i oprocz brania dobrego magnezu powinno sie go brać "na zapas".
Kiedys nie byly potrzebne suplementy bo prawie wszystko bylo w zywnosci. Teraz w tych syfiastych warzywach i owocach, ktore dostajemy w sklepach jest o wiele mniej pierwiastkow prozdrowotnych a wiecej szkodliwych. Nawet na targu od babci nie dostanie sie juz takich warzyw jak 30 lat temu. Ziemia jest niestety przesiaknieta srodkami ochrony roslin i śmieciami.
Dlatego musimy te pigułki lykac.
Ciąża pobierze sobie co potrzebuje, ale nasz organizm dostaje po dupie. I potem wypadanie wlosow, choroby zebow i kosci to poklosie tych niedoborow.
Ja biore na zalecenie lekarza, bo mam skurcze. Dzieki temu, ze biore magnez moge sie ruszac. Dzieki niemu nie biore nospy prawie wcale. A kawy i herbaty czarnej prawie w ogóle nie pijeMartusiazabka lubi tę wiadomość
-
Z tego co słyszałam to skurcze nie biorą się tylko z powodu niedoboru magnezu, ale również sodu, złego nawodnienia. Broń boże nie chodiz mi o to aby go nie brać, tylko o to by najpierw zmierzyć jego poziom i łykać tylko jeśli jest to wymagane. Dziewczynki pamiętajcie, wątroba też jest nam potrzebna do życia
-
nick nieaktualnyKarmelka - akurat ksiega ciazy omawia i pokazuje od medycznej strony a nie przemyslenia kogokolwiek. Dają tam czyste fakty, ktore kocham . Mowi o przebiegu ciazy, kiedy co i jak, jakie witaminy i mineraly i w jakiej ilosci nalezy przyjmowac, w czym znalezc. Czyli de facto odpowiada na wiele pytan ktore my zadajemy sobie nawzajem tutaj.
Niemowleta i dzieci tez, tak jak ciaze, sa wszystkie różne nie czyta sie po to, zeby ustawic sobie plan tylko zeby poznac mozliwosci
Ja teraz czytam o metodzie montessori, to jyz kolejna "metoda", ale koniec końców wszystkie są podobne. -
nick nieaktualnyNatalia-tosia wrote:Z tego co słyszałam to skurcze nie biorą się tylko z powodu niedoboru magnezu, ale również sodu, złego nawodnienia. Broń boże nie chodiz mi o to aby go nie brać, tylko o to by najpierw zmierzyć jego poziom i łykać tylko jeśli jest to wymagane. Dziewczynki pamiętajcie, wątroba też jest nam potrzebna do życia
Dlatego robimy proby watrobowe -
Paula badałam, wyniki w środkowym pprzedziale, dodam że w moim suplemencie witaminowym dla kobiet w ciąży też jest dawka magnezu, lekarz powiedział, że mam go więcej już nie suplementowac.
Jeśli z przepisu lekarza to ok, rozumiem. Ale chodzi mi o branie magenzu jak i nospy na własną rrękę.
Paula ja w tej ciąży nie wzięłam ani jednej nospy w poprzedniej równie, ale macie rację nnie mam twardnień brzucha, skurczy, ale myślę, że to dlatego, że wszystkie wyniki mam bardzo dobre. Poprzednia ciąża nie była dla mnie aż tak łaskawa. Ja jestem tylko zdania, że wwszystko trzeba mieć pod kontrolą to nie zabawa to nasze zdrowie
-
Natalia-tosia wrote:Z tego co słyszałam to skurcze nie biorą się tylko z powodu niedoboru magnezu, ale również sodu, złego nawodnienia. Broń boże nie chodiz mi o to aby go nie brać, tylko o to by najpierw zmierzyć jego poziom i łykać tylko jeśli jest to wymagane. Dziewczynki pamiętajcie, wątroba też jest nam potrzebna do życia
-
nick nieaktualnyMi magnez kazało brać 4 ginekologów. Mój prowadzący, 2 na IP i raz lekarz całkiem na prywatnej wizycie poza tymi u mojej ginekolog. Wiec biorę.
Jeden ginekolog zalecił nospe doraźnie w razie potrzeby drugi na IP ostatnio nospe forte 3x2 nie biorę - w ciazy wzięłam łącznie 8 tabletek zwykłej nospy ale to doraźnie. 5 mi pomogło bo to było na początku na bóle miesiączkowe i wolałam wziąć niż wywołać nimi jakieś plamienie czy cos, ale No w zeszłym tyg wzięłam jednego dnia 3 nospy żadna nie dała rady od tamtej pory jak bóle minęły nie biorę żadnej nospy zwiększyłam tylko magnez i jest tfu tfu wszystko dobrze.
Powiem wam, ze ja w profilaktykę wierze. Miałam małego krwiaczka w 8 tyg lekarz mówił odpoczywać ale ze spokojnie mogę chodzić byle sie nie forsować przeleżałam dwa tygodnie i wchłonął sie całkowicie bez śladu moja przyjaciółka miała większego wchłonął sie jej w 4 tygodnie tez przeleżała. Moja sąsiadka miała krwiaczka o cm większego ale nie lezala nie ze nie chciała ale ze względu na 4 łatkę nie miała jak i jej sie nie wchłonął jeszcze a od rozpoznania w 7 tygodniu do 17 tygodnia miała z brunatnymi płomieniami. Wszystko Ok ale długo sie jej wchłaniał. Lekarka tez jej nie przepisała ani dupka ani luteiny bo chodziła na NFZ do lekarki wiekowej, która ma stare metody.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 10:21
-
nick nieaktualnyW mollers mama, ktory biore, jest tylko 100mg magnezu. Wiec do minimum 450 do jeszcze dluuuga droga. Magneb6 ma magnezu 50mg w jednej tabletce, wiec przy trzech tabletkach dziennie biore 250mg a resztę probuje dostarczac w zywnosci.
Latwiej pozbyc sie niewielkiego nadmiaru witaminy niz jej niedoboru. -
nick nieaktualnyNie no ja od kad biorę magnez widzę różnice, ale chyba magne b6 sprawdzał sie u mnie lepiej nic asmag forte. W sumie przy magne b6 minęły juz nawet te bóle przy kichaniu a na asmag forte wtedy poczułam to i to dobitnie .
Ale uważam, ze niektórzy lekarze zbyt blacho podchodzą do tego „normalne w ciazy” itd. Skoro jego pacjentka w ciazy ma tak częste bóle brzucha od samego początku ciazy, plus twardy brzuch a nawet wyraźne stawianie macicy sie trafi to wydaje mi sie ze to niby normalne ale nie aż tak zeby nie wprowadzić suplementacji. Ja tam lubię moja nadopiekuńczą ginekolog. Pamietam jak Adonis pisała ze w poprzedniej ciazy miała bóle brzucha cała ciąże duze i brała na nie i regularnie magnez i nospe. Urodziła zdrowe dziecko.
No właśnie Adonis tak dawno nic nie pisała. -
Karmelllka90 wrote:Nie no ja od kad biorę magnez widzę różnice, ale chyba magne b6 sprawdzał sie u mnie lepiej nic asmag forte. W sumie przy magne b6 minęły juz nawet te bóle przy kichaniu a na asmag forte wtedy poczułam to i to dobitnie .
Ale uważam, ze niektórzy lekarze zbyt blacho podchodzą do tego „normalne w ciazy” itd. Skoro jego pacjentka w ciazy ma tak częste bóle brzucha od samego początku ciazy, plus twardy brzuch a nawet wyraźne stawianie macicy sie trafi to wydaje mi sie ze to niby normalne ale nie aż tak zeby nie wprowadzić suplementacji. Ja tam lubię moja nadopiekuńczą ginekolog. Pamietam jak Adonis pisała ze w poprzedniej ciazy miała bóle brzucha cała ciąże duze i brała na nie i regularnie magnez i nospe. Urodziła zdrowe dziecko.
No właśnie Adonis tak dawno nic nie pisała. -
nick nieaktualnyKasionek to super ze nic nie dolega. Ja tez nie narzekam, dla mnie w tej chwili stresem jest tylko moje CRP mam nadzieje , ze uda mi sie wepchnąć do lekarza do dzisiaj- moze ktoś nie przyjdzie bo najbliższy wolny termin ma na koniec listopada .
A bóle kręgosłupa na każdej możliwej długości to i ja mam na szczęście juz nie codziennie i jak sie zdarzy to maz rozmasuje i przechodzi ewentualnie musze pozycje na boku przyjąć odciążyć plecy i daje radę. Ale czuje juz kości miednicy jak sie rozchodzą nie ma opcji żebym siadła na dywanie nie wstanę sama a jak wstanę bolą tak kości jakby sie nachodziły na siebie okropne uczucie. Ok spadam sie szykować taksówka za 20 min podjedzie a ja w łożku haha -
nick nieaktualny