X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    U Nas raczkowanie na całego plus wstawanie przy czym tylko się da😁 do tego ulubiony sport-jak tylko ujrzy wlosy to ciągnie na maxa🙈
    a tak to jest cudowny♥️

postanowienia noworoczne-musze znaleźć czas na treningi bo waże już prawie tyle co w dniu porodu i czuje się jak 💩💩💩

powiedzcie mi proszę co jedzą Wasze dzieci w ciągu dnia?
    u nas mniej więcej wygląda to tak:
    jakoś 2-4 nad ranem mleko
    potem 9-10 jak wstanie kaszka plus owoce
    12-13 mleko(jak raczy wypić)
    14-15 obiadek(nadal słoiczki)
    17-18 owoce plus chlebek z masełkiem albo z serkiem Philadelphia(czy jakos tak😂)-tyci na próbę od wczoraj
    21-21.30 mleko

Co dajecie na chlebku?
    my probujemy cokolwiek jakies serki czy cos bo nie idzie to w parze z naszym mlekiem bez mleka...

U nas podobnie...rano kaszka, popołudniu obiadek...albo Sama gotuje albo sloiczek... papka plus kawałki jak się uda coś zrobić... Wieczorem saszetka owocowa albo owoc albo chlebek z serkiem lub masłem

Aga ja też dobijam do wagi z dnia porodu 🤭🤭🤭

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. To i ja napisze co u nas:). Daffi zazdroszczę że już dobrze słyszysz bo ja sie jeszcze bujam z tym uchem. Tak to jest-chorowanie przy dziecku, człowiek nie wygrzał , nie wyleżał się i teraz mam:(.
    U na następujący bilans; dolne jedynki wyłażą, górne chyba sie szykują. Waga troszke ponad 8 kg. Pełza i coś zaczyna sie bujać. Samolot robi choć nie tak często. Przybiera pozycje jakby pozowała do obrazu rubensa(tak mi sie nasuneło porównanie). I tyle. Nie siedzi,nie używa nocnika a noce bez zmian. około 3 zaczyna sie wiercenie i rzucanie, nei wiem czy to kończy sie faza snu ren czy co. Co do jedzenia to u na 7-mleko z kaszka,11-mleko(czasami do tego jogurt), 15-słoik obiadek, 17-owocek,19-kazka na mleku okraszona owocem, w nocy butla z mlekiem(coś od tygodnia jezcze mamy jedno karmionko bo głodna). Coś tam zaczyna mówić typu, mamba, bababa. Zepsuły nam sie spacery potrafi wpaśc w histerie-dosłownie. Zobaczymy co będzie dalej. Na razie rezygnuje z jazdy samochodem, bede włoczyć ie po okolicy.

Myślę o zaproszeniu fizjo, był u nas na poczatku bo nie wiem czy małą dobrze pełza. Niby to robi naprzemiennie ale podciaga się głownie na lewej ręce. Dzieci mojej szwagoerki były w tej kwesti niedopilnowane i teraz mają 4 i 6 lat i jest problem bo np. nie usiedzą prosto.Ja sama do dziś żle zaciskam kciuki:).

Co do diety to polecam diete aloesową, ochydna ale skuteczna.

age.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    powiedzcie mi proszę co jedzą Wasze dzieci w ciągu dnia?
    u nas mniej więcej wygląda to tak:
    jakoś 2-4 nad ranem mleko
    potem 9-10 jak wstanie kaszka plus owoce
    12-13 mleko(jak raczy wypić)
    14-15 obiadek(nadal słoiczki)
    17-18 owoce plus chlebek z masełkiem albo z serkiem Philadelphia(czy jakos tak😂)-tyci na próbę od wczoraj
    21-21.30 mleko

Co dajecie na chlebku?
    my probujemy cokolwiek jakies serki czy cos bo nie idzie to w parze z naszym mlekiem bez mleka...

mialam o to samo pytac,

ja nie wiem dlaczego zamienilam obiad z podwieczorkiem i dostaje obiadek jeszcze przed 12...ale chyba to zmieni i zaczne tak jak wy robic.

a w ogole to kaszki u nas sredniawo ida....konsytstencja chyba jej nie pasuje

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek u na sposób na kaszki to pokazywanie innych rzeczy np. książeczki, albo mój mąż robi głupie miny a mała na tym sie skupia.No i okraszam(oszukuje troszke)jedna łyżka owocka i 4 kaszki.Teraz już mniej tak robie.

age.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie niby wiem, ze Mały ma jeszcze czas żeby siadać itd ale co chwila pojawia się na horyzoncie ktoś kto mi wmawia, ze on już to dawno powinien robić i ze będę sobie pluła w brodę, ze zaniedbałam sprawę no i to właśnie nie daje mi spokoju..

Co do „jadłospisu” to widzę, ze u Was sprawa wyglada bardzo podobnie ufff... 😉
    5:00 - mleko
    8:00 - kaszka z owocem (najczęściej rozgnieciony banan)
    9:30 - mleko
    11:30 - saszetka z musem owocowym i chrupek kukurydziany lub kawalek bulki
    14:00 - mleko
    15:00 - obiadek (daje mu to co jemy my bo sloiczkami gardzi)
    16:30 - mleko
    18:00 - kanapka (rozgniecione awokado/twarozek/maslo/dzem)
    19:30 - mleko 200ml z odrobina kaszy i klade go spac

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładnie wyglądają te regularne pod kątem karmien dni u Was. Mam pytanie co do chlebka- ile Wam dzieci zjadają, czy to cała kromka(ze skóra)? Czy np tylko polowa. Ja też trochę daje chleba z masłem ale większość nie trafia do buzi (kładę po kawałku na blacie od fotelika) i po posiłku fotelik jest cały w okruchach. I dlatego się zastanawiam czy takie pół kromki zjedzone mogę uznać za jeden posiłek?

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś na 16:30 jedziemy z Kasią do neonatolog żeby rozpoznać czy mamy problem z refluksem. Dam znać..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2020, 13:11

Fasolka77 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi powodzenia.

Dużo tych posiłków jecie. Nina na razie oprócz mleka je dwa 0osilki, kaszke i obiad. Ale zaczyna jej to niewystarczac bo mleka i po 390 ml ostatnio pije. Muszę to przemyśleć, rozpisać sobie i wprowadzę owoc.

My dziś jedziemy po aparat sluchowy, ciekawe jak na niego zareaguje.

f1d9680377.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi, jak ja powiedzialam lekarce ze maly ma problem z refluksem to ona powiedziala, ze jak do roku nie minie to bedziemy dzialac. Sa jakies syropki ktore ida na pierwszy rzut, a taki prawdziwy nie fizjologiczny refluks - oprocz diety, a wiec wyeliminowania rzeczy ktore ten refluks wzmagaja, nie wiem jak sie leczy. Refluks idzie czesto w parze z alergią. Mama36 miala taki problem, warto ja zapytac. Napisz co Ci lekarka powiedziala.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Malutka mycha. Oby Ninka dobrze przyjela taki aparat.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie wybieram do neurologopedy z malym, w zwiazku z tym marnym jedzeniem.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wcale duzo nie je, to moze tylko tak wyglada. Co prawda staram sie, zeby poza mlekiem mial min. 3 posilki, ale czesto jest tak, ze po 2 lyzeczkach on juz odwraca glowe i zaciska usta wiec rezygnuje..

Jesli chodzi o chlebek to daje mojemu tylko srodek jednej kromki wiec mozna powiedziec, ze pol kromki zjada. Pietke dostaje do raczki jak ja musze cos zrobic bo on sobie wtedy zuje, przeklada z reki do reki a ja mam dobre 25minut na zrobienie tego co muszę.
    Rewelacyjnie u nas wchodzi zmieszany twarożek, szczypiorek, jogurt grecki i trochę pieprzu. Maczam mu w tym bułkę i daje kawałeczki prosto do buzi

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Misia za odpowiedź. Mam nadzieję że jeśli się to potwierdzi to dostaniemy cis na łagodzenie tych objawów bo będzie ciężko do roku wytrzymać takie noce...

Asia2000 bardzo dobre porównanie z tymi pozami od Rubensa: taki lekki podpor w lezeniu!🤣

Asia2000 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2020, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas czasem dwa gryzy kanapki a czasem dwie kromki (ze skórką ale my kupujemy chleb żytni na maślance i on nie ma twardej skóry).

Świadomość potrzeb fizjologicznych i ich wstrzymywania przypada na około 2-2,5roku ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2020, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - jeśli jeszcze nie macie, teraz możecie kupić książkę Idealny rodzic nie istnieje w pdf za 20zl i cały koszt idzie na WOŚP.
    Ja książkę mam ale dokupuje jeszcze pdf :-)
    https://sklep.blogojciec.pl/produkt/ebook-idealny-rodzic-nie-istnieje-plakat-dla-dzieci-plan-sprzatania-pokoju/

Sansivieria lubi tę wiadomość

Wysłany: 7 stycznia 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i szlag. Jakiś problem ze sprzętem i nie mamy aparatu. Mamy czekać na telefon. 2,5h w dupie.

f1d9680377.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj mycha no to lipa, szkoda Waszego czasu no i to rozczarowanie że miało być a nie ma..mam nadzieję że to kwestia kilku dni i tel zadzwoni że jest aparat dla Was!!

U nas rzeczywiście podejrzenie reflusku. Mamy brać przez 2 tyg syrop na to i obserwować czy będzie poprawa. No i ważne żeby ułożyć łóżeczko z jednej strony wyżej, nawet pod kątem 45° i zwiększyć liczbę posiłków zmniejszając ich wielkość żeby nie zapełniac i nie rozpychac żołądka.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czas się rozejrzeć za nowym fotelikiem samochodowym? Macie coś sprawdzonego na oku??

age.png
    age.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie maly spi wlasnie pod dosc duzym katem i widze ze to mu poprawilo sytuacje. Czytalam jak to fizjoterapeci tego nie zalecaja, bo lepiej zeby niby mleko wylalo sie z buzi ale moim zdaniem to tak nie funkcjonuje. Jak dziecko z refluksem spi na plasko to te mleko mu ciagle tkwi w przelyku i go „wyzera”. U nas zdecydowanie lepiej jest kiedy maly spi pod katem a w nocy go nie odbijam, bo on ma i tak nie odbija bo jest zwiotczaly przez sen, a tylko to mleko podchodzi mu do gory. Pije 8 razy mleko, praktycznie co 3-3,5 h mniejsze porcje. Dzis lepiej jadl obiadek czym mnie niesamowicie ucieszyl, ale to tez je male porcje. I wiem ze wciskanie w niego to zly pomysl. Sansi a jaki syrop lekarka mu przepisala? Gastrotuss, czy jak mu tam?

relg3e5e8ajpipsb.png

Wysłany: 7 stycznia 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam że im starsze dziecko tym możliwość wystąpienia refluksu jest mniejsza. I że jak dziecko nie ma go od początku to później raczej tego już nie dostanie.
    U nas syrop akurat nie pomógł, jeżeli u Was będzie podobnie to jest jeszcze proszek zageszczajacy. U nas robił super robotę.

f1d9680377.png
‹‹ 4109 4110 4111 4112 4113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ