Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula 90 wrote:Tunia - ja mam też zagwozdke. Na razie wybiorę urlop i wejdę na wychowawczy. A potem nie wiem
Właśnie zwolnili mojego kolegę który pod moją nieobecność był moim szefem (zmieniło się tydzień po moim przejściu na L4). I teraz nie wiem kto przyjdzie, dział się przeorganizował całkowicie. Wrócę jakby domowej pracy. Równie dobrze mogę poszukać czegoś lepszego
Nie wiem jak on to sobie wyobraża, jak do łazienki nie mogę wyjsc sama.
A mi szkoda tych chwil z małą. Praca zajmie mi ponad 10h dziennie.
Tylko ta kasa. -
nick nieaktualnyTunia - te dwa dni opieki należą jednemu rodzicowi. W przypadku Fasolki ona zakończy urlop macierzyński, rozpocznie tak jakby normalna pracę.
Sansi - po zakończeniu urlopu macierzyńskiego możesz ale nie musisz wykorzystać urlop wypoczynkowy. W tym przypadku (po macierzyńskim) on się nie przedawnia (w innych sytuacjach urlop przedawnia się po 3 latach). Ale nie przedawnia się ten zaległy urlop, nie jestem pewna jak ten za 2020. Udzielenie tego urlopu wypoczynkowego po macierzyńskim jest obowiązkiem pracodawcy (nie może Ci odmówić) ale Twoim przywilejem (nie musisz go brać teraz, możesz na przykład wybrać dopiero na wakacje).Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 08:09
-
Tak sie właśnie zastanawiam czy mi zapłacili w ekwiwalencie urlopowym za 2 dni okolicznościowego? Nie mam zadnych odcinkow wyplat jakie mi płacili. Czekam czy moze wysla mi z pitem razem.. ale 3 miesiace placili mi macierzynski wiec chyba powinnam dostać naliczenia wyplaty na druku??
-
Dzięki Paula!!
Myślę że wybiorę zaległy wypoczynkowy, żeby jeszcze pobrać jakaś kasę i dopiero później wezmę od razu 3 lata wychowawczego, bo dopóki Kasia nie pójdzie do przedszkola i tak nie mam jak wrócić do pracy. Najgorsze jest to że będę "Na utrzymaniu męża" a zawsze miałam swoje pieniądze....😭😭
Z resztą, byłoby super zajść w jeszcze jedną ciążę podczas tego wychowawczego. Póki co mam akurat trzeci okres..Paula 90 lubi tę wiadomość
-
Sansivieria wrote:Fasolka czyli najpierw odbierasz zaległe urlopy a dopiero później idziesz na wychowawczy? Zawsze myślałam że nie można w tej kolejności??
A którego ząbka macie jako pierwszego??
Można 😁 wybieram cały przysługujący urlop czyli do połowy lipca mam kasę a potem wychowawczy. Już nam klepniete wnioski urlopowe 😁Sansivieria, Misiabella lubią tę wiadomość
Fasolka77
-
Tunia76 wrote:Czy te 2dni okolicznościowego urlopu napewno należą się matce, ona przecież jest na urlopie macierzyńskim?
Pytam, bo nie wiem czy mojego pracodawcę drażnić jeszcze tym. Chcę być pewna, że mam rację.
Tak, ja mam już klepniete wnioski o wypoczynkowy urlop, te dwa dni okolicznościowego i dwa dni opiekiFasolka77
-
Paula 90 wrote:Tunia - te dwa dni opieki należą jednemu rodzicowi. W przypadku Fasolki ona zakończy urlop macierzyński, rozpocznie tak jakby normalna pracę.
Sansi - po zakończeniu urlopu macierzyńskiego możesz ale nie musisz wykorzystać urlop wypoczynkowy. W tym przypadku (po macierzyńskim) on się nie przedawnia (w innych sytuacjach urlop przedawnia się po 3 latach). Ale nie przedawnia się ten zaległy urlop, nie jestem pewna jak ten za 2020. Udzielenie tego urlopu wypoczynkowego po macierzyńskim jest obowiązkiem pracodawcy (nie może Ci odmówić) ale Twoim przywilejem (nie musisz go brać teraz, możesz na przykład wybrać dopiero na wakacje).
Tak, trzeba dać oświadczenie że drugi rodzic nie będzie korzystał.. K. Ma swoją działalność więc ja korzystam bo i tak nie zamierzam raczej wracać do tej pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 09:25
Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:Można 😁 wybieram cały przysługujący urlop czyli do połowy lipca mam kasę a potem wychowawczy. Już nam klepniete wnioski urlopowe 😁
Ja mam w marcu zgłosić co zamierzam po macierzyńskim.
Za 2020 też się należy trochę urlopu?