X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • espoir Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bartek pytał o literki, bo na Nick Jr Frankie i Frank mówią alfabet :P więc tam trochę mu pokazywałam, budowaliśmy różne litery z klocków itp, bo pisać wolałabym, żeby nauczyli go poprawnie w szkole, ale też coś tam sobie ćwiczył jak chciał.

chce_byc_mama lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant - podobno po trawie i wertepach daje radę. Ale dam znać jak sama sprawdzę ;-)

Dziewczyny - okres sensytywny na litery jest między 2 a 5 rokiem. Ja mając 3 lata czytałam już sama książki. Mama mi mówiła że tak samo się zaczęło - jak byłam bardzo mała to chciałam żeby mi literować słowa. Ignaś pokazuje na napisy i mówi "to" i ku literuje. Nie mam zamiaru go "uczyć" w takim słowa znaczeniu jak w szkole. Ale wykorzystuję jego zainteresowanie.
    Na dużym forum na FB jest kilkoro dzieci które też lubią literki.
    Ale czytałam że lepiej uczyć liter pisanych, bo jeśli dziecko nauczy się pisanych to rozpozna drukowane. A jeśli nauczy się drukowane to musi trochę od nowa uczyć się pisanych.

stresant lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla tych z Was które interesuje czytanie dzieciom i nauka literek jest grupa na FB Aktywne czytanie książki dla dzieci ;-) Skarbnica wiedzy i dziesiątki dzieci które mają 2-3 latka i znają literki

• Daffi Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jeśli tylko masz ochotę a Ignas wykazuje chęci to korzystajcie. Nie wiem na ile to później owocuje ale chetnie sie przekonam. U naw jest to zdecydowanie niemożliwe. Mamy drewniana tablice z literkami caly alfabet ale bardziej w ramach dopasowywania kształtu niz samej nauki liter. Jak wspomnialam u nas mowa jest w tyle choć pediatra na szczepieniu go posłuchała i mowi ze gada po swojemu jak najęty i na ta chwile nie martwiłaby się tym. A ja spokojnie obserwuje. Dziecko moje juz mi udowodniło ze sa rzeczy na ktore potrzebuje zdecydowanie więcej czasu.

Paula_90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Paula jeśli tylko masz ochotę a Ignas wykazuje chęci to korzystajcie. Nie wiem na ile to później owocuje ale chetnie sie przekonam. U naw jest to zdecydowanie niemożliwe. Mamy drewniana tablice z literkami caly alfabet ale bardziej w ramach dopasowywania kształtu niz samej nauki liter. Jak wspomnialam u nas mowa jest w tyle choć pediatra na szczepieniu go posłuchała i mowi ze gada po swojemu jak najęty i na ta chwile nie martwiłaby się tym. A ja spokojnie obserwuje. Dziecko moje juz mi udowodniło ze sa rzeczy na ktore potrzebuje zdecydowanie więcej czasu.
    Z tego co widzę po badaniach i etycznych to procentuje w tym sensie że dziecko między 2 a 5 rokiem życia uczy się literek w średnio 2 miesiące. Średnia powyżej 5 roku życia to bodajże 8 miesięcy nauki, ale musiałabym odnaleźć te wytyczne.

Można tak wykorzystać ten czas na naukę zarówno literek ale też marek samochodów, planet, flag itd.
    Okres sensytywny jest na zapamiętywanie związku obrazu z dźwiękiem.

Daffi lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie macie ręczniki? Szukam czegoś fajnego dla młodego.. ale zalezy mi zeby byl delikatny dla mojego atopowca.. dobrze chłonął wode po kąpieli i nie robil sie szybko szorstki po praniu mimo plynow zmiękczających..

b2ujp2.png

• stresant Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Dziewczyny jakie macie ręczniki? Szukam czegoś fajnego dla młodego.. ale zalezy mi zeby byl delikatny dla mojego atopowca.. dobrze chłonął wode po kąpieli i nie robil sie szybko szorstki po praniu mimo plynow zmiękczających..
    Ja mam duza pieluche flanelowa, fajnie chlonie i jest miekka

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - u nas po wielu testach ten zmiótł konkurencję ;-)
    https://allegro.pl/oferta/sensillo-okrycie-kapielowe-z-kapturkiem-100x100-8496382247?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Daffi lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_90 wrote:
    Daffi - u nas po wielu testach ten zmiótł konkurencję ;-)
    https://allegro.pl/oferta/sensillo-okrycie-kapielowe-z-kapturkiem-100x100-8496382247?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    Super dziękuję. Kupujemy! A jak rozmiar? 100x100 jest z zapasem? Zastanawiałam sie czy nie 120x120 ale nie widze z tych Twoich.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - mamy 100x100 i jest ok. Ale Ignaś dobija dopiero do 80cm długości ;-)

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 września 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratowa dziś dostała tel z DKMS o zgodności! Jutro zadzwonią z ankieta, musi zrobic badanie krwi i oczekiwać na odpowiedź czy na pewno wszystko jest zgodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 09:26

b2ujp2.png

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi trzymam mocno kciuki żeby wszystko było dobrze

Daffi lubi tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Daffi trzymam mocno kciuki żeby wszystko było dobrze
    Wszystko jest dobrze. Lekarze u nas w miescie przesadzili i tak tez uspokajalam bratowa.. pediatra to nie chirurg. Chirurg powiedzial ze ładnie sie goi i tak źle bedzie wyglądać bo to rana która bedzie miala dlugi proces leczenia. Wszyscy oddychamy z ulga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 11:16

b2ujp2.png

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny coś się stało z moim Ernestem - to chyba już ten bunt dwulatka bo od kilku dni jest nieznośny. Nie da się z nim wyjść na spacer bo wogole nie chce dac raczki i sam biegnie w zupełnie innym kierunku. Jak probuje gp wziac za reke albo podniesc to jest jedna wielka histeria. Jak nie spi to przewaznie sie drze. Nie da sobie zmienic pampersa - za kazdym razem sie wygina, rzuca, ucieka i krzyczy. O daniu mu buziaka i przytuleniu moge tylko pomarzyc.

A jak Wasze dzieciaki sie zachowuja? Z moim do niedawna nie bylo problemow, a nagle jakby jakis diabel go opetal

P.s. my jestesmy juz w Polsce😉 zatrzymalismy sie z przyczepa na kempingu, ale dzisiaj jedziemy juz dalej no bo z Malym nie mozna wogole nic zrobic. Nie da sie nawet wyjsc do restauracji bo ten sie kladzie na podlodze i wrzeszczy wiec zrezygnowalismy z dalszego pobytu. Co zrobilam zle....?!

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce byc mama nasz prezes tez ma od kilku dni kłopot ze zmiana pampersa... My w ogóle na lozku nie mogliśmy go przewijac od pewnego momentu wiec caly czas na lozeczku jest przewijak ale wygina sie jak szalony.. ostatnio po kapieli jest tez ciężko.. jak przychodzi wycieranie to wrzask straszny. Chodzenie na spacery to tylko w parku bo zawsze idzie w odwrotna strone a nie ma szansy żeby podał reke.. chyba ze jest jakis próg czy krawężnik to owszem poda dłoń, pokona trudność i ma nas gdzies.. ale w wozku siedzi pieknie.. w domu ogólnie bawi sie super więc narzekac nie mogę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 12:34

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcebycmama - nie pomogę pewnie, ale napiszę tylko że u nas takie zachowania to niemalże codzienność od zawsze ;-)
    Teraz siedzi i ogląda TV. U nas brzydka pogoda, mnie boli głowa i nawet nie mam wyrzutów sumienia że cały dzień leci Maks i Ruby albo Peppa

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się ratuje bajkami ale dziś byla cudna pogoda i caly dzien na dworze po drzemce. Niestety chwilowo jestem sama z dziecmi jeszcze 3tyg odliczam czas.. zawsze jak M z pracy wrocil to wiedzialam ze mogę zrobic cos dla siebie czy sie nawet polozyc bezczynnie a on zajmie sie mlodym czy wezmie go na dwor. Mam troche rollercoaster ale jak pomyślę o brstowej ze ona z 3 dzieci sama pol roku to w sumie moje troski to pikus.

b2ujp2.png

• Tysia89 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Dziewczyny coś się stało z moim Ernestem - to chyba już ten bunt dwulatka bo od kilku dni jest nieznośny. Nie da się z nim wyjść na spacer bo wogole nie chce dac raczki i sam biegnie w zupełnie innym kierunku. Jak probuje gp wziac za reke albo podniesc to jest jedna wielka histeria. Jak nie spi to przewaznie sie drze. Nie da sobie zmienic pampersa - za kazdym razem sie wygina, rzuca, ucieka i krzyczy. O daniu mu buziaka i przytuleniu moge tylko pomarzyc.

A jak Wasze dzieciaki sie zachowuja? Z moim do niedawna nie bylo problemow, a nagle jakby jakis diabel go opetal

P.s. my jestesmy juz w Polsce😉 zatrzymalismy sie z przyczepa na kempingu, ale dzisiaj jedziemy juz dalej no bo z Malym nie mozna wogole nic zrobic. Nie da sie nawet wyjsc do restauracji bo ten sie kladzie na podlodze i wrzeszczy wiec zrezygnowalismy z dalszego pobytu. Co zrobilam zle....?!
    Czytałam (najszczęśliwsze dziecko w okolicy), że dzieci wrażliwe szybciej mogą przechodzić bunt dwulatka. Mój też zrobił się trudniejszy w obyciu, a to było dziecko jednorożec :D

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • Tysia89 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_90 wrote:
    Chcebycmama - nie pomogę pewnie, ale napiszę tylko że u nas takie zachowania to niemalże codzienność od zawsze ;-)
    Teraz siedzi i ogląda TV. U nas brzydka pogoda, mnie boli głowa i nawet nie mam wyrzutów sumienia że cały dzień leci Maks i Ruby albo Peppa
    Jestem Paula naprawde godna podziwu dla Ciebie. Zawsze mi się wydawało, że będziesz taką mamą od linijki wszystko, żadne bajki itp. A teraz wydaje mi się, że już się nie spinasz :) tzn wcześniej to zauważyłam, ale teraz mówię. Powiem wam że teraz powiedzieć gdzieś o swoim sposobie wychowania innym niż ten idealny to od razu na licz. Twoje dziecko nie jeździ w rwfie ? Je słodkie, ogląda bajki ? Ohezu ! To miał być ogólnie pozytywny przekaz, cieszę się że nie tylko ja nie jestem idealna na miarę tych czasów :)

Paula_90 lubi tę wiadomość

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze powtarzalam i bodajze mama18 że życie zweryfikuje wszystkie plany jakie ma sie przed. Jesli chodzi o dzieci nie ma co planować bo to one nam podyktuja jak będziemy żyć i czasem zeby nie zwariowac godzimy sie na to nie idealne wychowanie.

b2ujp2.png

‹‹ 4228 4229 4230 4231 4232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ