X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    KArmelka, ja nie czułam skracania się szyjki. Ale bolał mnie trochę brzuch i dlatego się zgłosiłam do szpitala, potem się okazało ze to bakteria w szyjce i faktycznie się skraca.
    A z posiewu pochwy ci nie wychodziła ta bakteria? Kurde czemu kobiety, które pragną dzieci musza tyle przezywać tak sie stresować a tyle nastoletnich mam czy kobiet z dysfunkcja nie dość ze tak od przypadku zachodzi w ciąże to gdzie on tam myślą o badaniach o lekarzach ehh

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    A ja wczoraj weszłam w 18tydzien .Wspaniałe uczucie :-D
    Weszłaś w 19 tydzień, a 18 masz skończone :D
    Od samego początku odejmujesz sobie tydzień ciąży...no co za kobita :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2018, 22:20

Kasionek lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam posiew 2 tyg wcześniej i było czysto. Po 2 tyg bakteria nie wiadomo skąd :/

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczko, jak Twoje bóle i twardnienia ? Nadal się utrzymują ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam Wam po raz kolejny :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9381c882996.png

DorotaAnna, Moka91 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 05:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W aplikacjach jest inaczej (ja mam trzy aplikacje - Preglife, Ciaza+ i HiMommy i w kazdej z nich wchodzę w miesiace i trymestry w innym tygodniu) ale powyzsza tsbelka pokazuje tak jak byc powinno zgodnie ze źródłami medycznymi. Trymestry nie sa równe. Jeslibyscie trafily do szpitala to w karcie (o ile ktorys lekarz by to wpisywal) dopiero od 18+1 bedziecie miec 5 miesiac.
    Tak samo 3 trymestr zaczyna sie 28+1.

Tak jest zgodnie ze źródłami medycznymi. Ale jak Wam humor poprawia to, ze sobie to o tydzien przyspieszycie to nic mi do tego :D

Podobne dyskusje byly w I trymestrze. Nie bez przyczyny USG I trymestru nazywa sie tez USG miedzy 11 a 14 tygodniem. Pierwszy trymestr konczy sie w skonczonym 14 tygodniu czyli 14+0. Prenatalne mozna wykonac do 13+6 czyli do końca pierwszego trymestru.

DorotaAnna, B_002, KarmeLoVe lubią tę wiadomość

• Szonka Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Wrzucam Wam po raz kolejny :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9381c882996.png
    Super :) przyda się, rozumiem że to są tygodnie skończone?

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Super :) przyda się, rozumiem że to są tygodnie skończone?

Pelnymi tygodniami.

W tym sensie ze pierwszy miesiac rozpoczyna sie od poczatku pierwszego tygodnia (0+1) a konczy z koncem 4 tygodnia (4+6) czyli trwa caly 1,2,3 i 4 tydzien. Drugi przyklad, miesiac 5 rozpoczyna sie z rozpoczeciem 18 tygodnia (18+0) a konczy z zakonczeniem 22 tygodnia (22+6) czyli trwa caly 18,19,20,21 i 22 tydzien).
    Zauwaz, ze sa cztery miesiace ktore trwaja 5 tygodni (jest to miesiac 3, 5, 6 i 9). A wynika to z tego ze ciaza nie trwa 36 tygodni ale 40. Z prostego rachunku 9*4 byłoby 36 ;) i gdzies te tygodnie trzeba umiescic. Wg zrodel medycznych sa rozmieszczone jak wyzej.

W zrodlach medycznych podaje sie tygodnie skonczone. Wiec dla lekarza wiek mojej ciazy to 15 tygodni (bo tyle jest skonczonych) ale de facto jestem w 16 bo on juz trwa.
    Tak jak podajemy swoj wiek. Jak mnie ktos pyta ile mam lat to mam 28 (ur. 1990), bo tyle skonczylam w tym roku. Urodziny mam w maju, wiec dopiero w maju 2019 mam 29.

Oczywiscie nie przyznam sie ze mam 29 ale to juz insza inszosc :D

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioreczko, ja do Ciebie. No jakiś pecv czy coś. Wczoraj wizyta, wszystko dobrze, a wieczorem czulam klucia. I to nie takie po boku a jakby od pępka w dół mi prąd przechodził, więc bardziej skurcz niż klucie. W nocy też to czułam. Wzięłam w nocy nospe forte, ale nie widziałam efektu. Wstałam i nadal czuje takie lżejsze, ale jednak prądy na brzuchu. Włączyć ta nospe np na cały dzień? Oczywiście, jak się pogorszy to IP, ale nie chce panikowac...

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • kamylalyt Koleżanka

Wysłany: 31 października 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Wczoraj zaczęłam 19 tydzień. Za 2 tygodnie połowa! Boże jak ten czas leci. Za tydzień mam wizytę i będę oglądać maluszka po 7 tygodniach przerwy.
    Dziś poczułam pierwsze ruchy maleństwa. Kilka cm od pępka. Kopniaczki było czuć nawet jak przyłożyłam rękę. Jakie to piękne uczucie <3

Natalia-tosia, DorotaAnna, B_002 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Wiewioreczko, ja do Ciebie. No jakiś pecv czy coś. Wczoraj wizyta, wszystko dobrze, a wieczorem czulam klucia. I to nie takie po boku a jakby od pępka w dół mi prąd przechodził, więc bardziej skurcz niż klucie. W nocy też to czułam. Wzięłam w nocy nospe forte, ale nie widziałam efektu. Wstałam i nadal czuje takie lżejsze, ale jednak prądy na brzuchu. Włączyć ta nospe np na cały dzień? Oczywiście, jak się pogorszy to IP, ale nie chce panikowac...
    Zawsze po wizycie musi sie przyplątać jakieś nowe inne odczucie, które zaburzy nasz spokój!

Kiwona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czujecie czasem jakby drgania brzucha jakby cos sie w nim trzęsło? Dziwne to takie subtelne jest

• Martita25 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka może to ruchy ? :)

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Która była w lidlu na łowach ciążowych?

Martita25 lubi tę wiadomość

• Mistella Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

• Martita25 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Która była w lidlu na łowach ciążowych?
    O a rzucili tam cichy dla ciężarnych ? :D

czemu nic o tym nie wiedziałam :(

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella dzięki, że napisałaś :) wczoraj kupiłam za 130 zł spodnie w hm a tak mnie uwierają w brzuch, że masaaaakra. Właśnie weszłam na lidla i widzę, że mają w ofercie jeansy dla mam za 45 zł także kupuję :) może będą chociaż te dobre :)

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Karmelllka może to ruchy ? :)
    Czuje to najczęściej rano, zdarze sie tez w dzien. Myślisz ze to ruchy? :D

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Mistella dzięki, że napisałaś :) wczoraj kupiłam za 130 zł spodnie w hm a tak mnie uwierają w brzuch, że masaaaakra. Właśnie weszłam na lidla i widzę, że mają w ofercie jeansy dla mam za 45 zł także kupuję :) może będą chociaż te dobre :)
    Kochana też jedne mam takie, ale po praniu się ta gumka rozciągnela i już nie upija.

Martita25 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam 3 pary spodni w H&M, dwie z rozciągliwego materiału i jedne bardziej sztywnieszy dżins. Te elatstyczne są idealne, uwiebiam w nich chodzić, ale te zwykle dżinsy, chociaż ładne to lekko zjeżdżają mi z tyłka, chociaż kupiłam swój zwykły rozmiar. No nic, może przytyję jeszcze, ale ogólnie mi się dobrze chodzi w tych wszystkich spodniach. Na zimę idealnie, bo nie jestem przyzwyczajona nosić sukienek jak jest zimno.

Dziś do Lidla się nie wybiorę bo jestem w pracy do 16 a potem od razu jadę do domu i jak dobrze pójdzie (duży ruch dzisiaj w mieście i na drogach) to będę około 19 na miejscu, zapewne wykończona. Na szczęście mam koleżankę na podobnym etapie w ciąży, więc ona dzisiaj robiąc zakupy dla siebie kupi też coś dla mnie przy okazji. Trzeba sobie radzić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 10:15

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ