Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAasha wrote:KArmelka, ja nie czułam skracania się szyjki. Ale bolał mnie trochę brzuch i dlatego się zgłosiłam do szpitala, potem się okazało ze to bakteria w szyjce i faktycznie się skraca.
-
Kasionek wrote:A ja wczoraj weszłam w 18tydzien .Wspaniałe uczucie
Od samego początku odejmujesz sobie tydzień ciąży...no co za kobitaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2018, 22:20
Kasionek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyW aplikacjach jest inaczej (ja mam trzy aplikacje - Preglife, Ciaza+ i HiMommy i w kazdej z nich wchodzę w miesiace i trymestry w innym tygodniu) ale powyzsza tsbelka pokazuje tak jak byc powinno zgodnie ze źródłami medycznymi. Trymestry nie sa równe. Jeslibyscie trafily do szpitala to w karcie (o ile ktorys lekarz by to wpisywal) dopiero od 18+1 bedziecie miec 5 miesiac.
Tak samo 3 trymestr zaczyna sie 28+1.
Tak jest zgodnie ze źródłami medycznymi. Ale jak Wam humor poprawia to, ze sobie to o tydzien przyspieszycie to nic mi do tego
Podobne dyskusje byly w I trymestrze. Nie bez przyczyny USG I trymestru nazywa sie tez USG miedzy 11 a 14 tygodniem. Pierwszy trymestr konczy sie w skonczonym 14 tygodniu czyli 14+0. Prenatalne mozna wykonac do 13+6 czyli do końca pierwszego trymestru.DorotaAnna, B_002, KarmeLoVe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySzonka wrote:Super przyda się, rozumiem że to są tygodnie skończone?
Pelnymi tygodniami.
W tym sensie ze pierwszy miesiac rozpoczyna sie od poczatku pierwszego tygodnia (0+1) a konczy z koncem 4 tygodnia (4+6) czyli trwa caly 1,2,3 i 4 tydzien. Drugi przyklad, miesiac 5 rozpoczyna sie z rozpoczeciem 18 tygodnia (18+0) a konczy z zakonczeniem 22 tygodnia (22+6) czyli trwa caly 18,19,20,21 i 22 tydzien).
Zauwaz, ze sa cztery miesiace ktore trwaja 5 tygodni (jest to miesiac 3, 5, 6 i 9). A wynika to z tego ze ciaza nie trwa 36 tygodni ale 40. Z prostego rachunku 9*4 byłoby 36 i gdzies te tygodnie trzeba umiescic. Wg zrodel medycznych sa rozmieszczone jak wyzej.
W zrodlach medycznych podaje sie tygodnie skonczone. Wiec dla lekarza wiek mojej ciazy to 15 tygodni (bo tyle jest skonczonych) ale de facto jestem w 16 bo on juz trwa.
Tak jak podajemy swoj wiek. Jak mnie ktos pyta ile mam lat to mam 28 (ur. 1990), bo tyle skonczylam w tym roku. Urodziny mam w maju, wiec dopiero w maju 2019 mam 29.
Oczywiscie nie przyznam sie ze mam 29 ale to juz insza inszosc -
Wiewioreczko, ja do Ciebie. No jakiś pecv czy coś. Wczoraj wizyta, wszystko dobrze, a wieczorem czulam klucia. I to nie takie po boku a jakby od pępka w dół mi prąd przechodził, więc bardziej skurcz niż klucie. W nocy też to czułam. Wzięłam w nocy nospe forte, ale nie widziałam efektu. Wstałam i nadal czuje takie lżejsze, ale jednak prądy na brzuchu. Włączyć ta nospe np na cały dzień? Oczywiście, jak się pogorszy to IP, ale nie chce panikowac...
-
Cześć dziewczyny.
Wczoraj zaczęłam 19 tydzień. Za 2 tygodnie połowa! Boże jak ten czas leci. Za tydzień mam wizytę i będę oglądać maluszka po 7 tygodniach przerwy.
Dziś poczułam pierwsze ruchy maleństwa. Kilka cm od pępka. Kopniaczki było czuć nawet jak przyłożyłam rękę. Jakie to piękne uczucieNatalia-tosia, DorotaAnna, B_002 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKiwona wrote:Wiewioreczko, ja do Ciebie. No jakiś pecv czy coś. Wczoraj wizyta, wszystko dobrze, a wieczorem czulam klucia. I to nie takie po boku a jakby od pępka w dół mi prąd przechodził, więc bardziej skurcz niż klucie. W nocy też to czułam. Wzięłam w nocy nospe forte, ale nie widziałam efektu. Wstałam i nadal czuje takie lżejsze, ale jednak prądy na brzuchu. Włączyć ta nospe np na cały dzień? Oczywiście, jak się pogorszy to IP, ale nie chce panikowac...
Kiwona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Martita25 wrote:Mistella dzięki, że napisałaś wczoraj kupiłam za 130 zł spodnie w hm a tak mnie uwierają w brzuch, że masaaaakra. Właśnie weszłam na lidla i widzę, że mają w ofercie jeansy dla mam za 45 zł także kupuję może będą chociaż te dobre
Martita25 lubi tę wiadomość
-
Ja kupiłam 3 pary spodni w H&M, dwie z rozciągliwego materiału i jedne bardziej sztywnieszy dżins. Te elatstyczne są idealne, uwiebiam w nich chodzić, ale te zwykle dżinsy, chociaż ładne to lekko zjeżdżają mi z tyłka, chociaż kupiłam swój zwykły rozmiar. No nic, może przytyję jeszcze, ale ogólnie mi się dobrze chodzi w tych wszystkich spodniach. Na zimę idealnie, bo nie jestem przyzwyczajona nosić sukienek jak jest zimno.
Dziś do Lidla się nie wybiorę bo jestem w pracy do 16 a potem od razu jadę do domu i jak dobrze pójdzie (duży ruch dzisiaj w mieście i na drogach) to będę około 19 na miejscu, zapewne wykończona. Na szczęście mam koleżankę na podobnym etapie w ciąży, więc ona dzisiaj robiąc zakupy dla siebie kupi też coś dla mnie przy okazji. Trzeba sobie radzićWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 10:15
29.03.2019 [39+2] Zosia 2580g, 52cm, 10pkt, SN