X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi smakuje też mleko, takie zwykłe z kartonu, w szklance. Raczej nigdy nie piłam tak mleka. A teraz leje sobie szklankę i pije duszkiem. Albo popijam jakaś slodyczke :-)

B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie. Dzięki Paula! W sumie przyda sie wprowadzić troszkę mleka wiecej. Chociaż ostatnio z płatkami wcinam tymi cheeriosami :/

• B_002 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero się obudziłam, miałam ciężką noc bo w każdej pozycji było mi niewygodnie, zasnęłam około 3 dopiero. Mąż mocno sobie spał obok a mnie dopadły smutne myśli, tęsknota za tatą który zmarł pół roku temu, popłakałam sobie trochę i tak mi nadal teraz smutno. Chyba to sprawka hormonów...
    Dzisiaj przyjdzie mi zamówiona poduszka rogal więc może to poprawi komfort w nocy.

Ja nie liczę ile piję, ale samej wody niewiele. Piję dużo soków owocowych (ostatnio mój ulubiony to sok z jabłek i buraka), wodę z sokiem malinowym, herbatę raz dziennie, czasem kawę, czasem kakao. Łącznie około 2l płynów. Nie potrafię się nauczyć żeby pić więcej, czasem bym chciała ale mam wrażenie że częściej już pić się nie da bo żołądek nie pomieści a też zdarza się że co pół godziny muszę biegać do toalety jak dużo na raz wypiję.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli sobie dobrze liczę to dziś zaczynam 6 miesiąc ciąży. Tak mnie więcej ja mogę liczyć w pełnych miesiącach bo mam termin na przełom marca i kwietnia.
    Ale ta ciąża szybko leci, już 5 miesięcy za mną, jeszcze tylko 4 :)

Kasiulka90, Natalia-tosia, estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Czytałam właśnie w artykule prof Wielgosia, że przy skracającej szyjce przy 2,5 cm pierwszą profilaktyką jest luteina dopochwowo w dawca 2 x 100 mg. Wiec Karolinka dawkę masz super! Masz brać cos jeszcze ?’

Tylko tą Luteinę, dodatkowo no spę mam brać tak, jak brałam i Magne B6.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    My lubimy miec wizyty w ten sam dzien :p
    Ja też mam w tym dniu na 14 :) A dzień wcześniej połówkowe :)

estrella, Daffi, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ja też dziś miałam pierwsza noc z globulka i się zdziwiłam ile tego wypływa rano.
    Obudziłam się dziś o 3 i nie mogłam zasnąć do 6, dopiero jak mąż wstał do pracy to jeszcze chwilę się zdrzemnelam.
    Ja piję ok.1,5-2l wody sredniogazowanej, 1 herbatę do śniadania, 1 kawę i wieczorem robię w dzbanku taka mieszankę zimowa ziołowo-owocowa wrzucam też imbir plasterki cytryny i pomarańczy i pijemy z mężem.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Mówisz ? To cieszę się!! Ja się kompletnie nie znam, więc chętnie słucham rad! :)

Wiewióreczko jak się czujesz ? Już teraz nie jesteś aż tak przykuta do łóżka ?
    Tak, taka dawka pierwszego rzutu to 2x100 mg, a 300 mg kazali mi brać jak się skarżyłam, że nie dość, że mam rozwarcie, to calutkie noce skamieniały brzuch i bali się, że szyjka puści. I odpukać - od dwóch nocy jest lepiej, tak jakby po kilku dniach brania tej Luteiny się poprawiło troszkę.

Nie jestem już tak przykuta do wyrka, ale też bardzo dużo leżę, wczoraj jechałam do rodziców, to leżałam z tyłu w aucie, dziś też szybko prysznic, śniadanie i już leżę. Ale racja, nie jestem 100% niewolnikiem, choć bardzo uważam, bo jednak szyjka od wewnątrz cały czas otwarta i to już nigdy się nie cofnie w pełni.

Estrella, ja nie mam na tę miksturkę jakiejś specjalnej proporcji. Lubię czosnek, więc przez praskę rozduszam 2-3 ząbki i duża łycha miodu do tego, takiego nie scukrzonego najlepiej. Ale jeśli Ty czosnku nie lubisz, to zacznij od 1 ząbka, nie będzie tak palić ;)

Dziewczyny, zbadałam poziom magnezu wczoraj i zszokowały mnie wyniki. Żrę 6-8 tabletek dziennie Magne B6 i Asmagu Forte, a magnez w dolnej granicy!

estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioreczka lubię czosnek więc dam 3 ząbki :) ale to zrobię popołudniu bo dziś mam rozmowę z wychowawczynia w przedszkolu o wynikach obserwacji mojej małej więc nie chcę jej chuchac czosnkiem w twarz :D

Ja pije tak około 2-2,5 litra wody, teraz jeszcze herbatę z miodem i cytryna, sporadycznie kawę. Za zimno się zrobiło żeby mi się chciało pić :)

A przed chwilą dzwonili żebym na polowkowe przyjechała 2 h wcześniej :) super! Im szybciej tym mniej stresu :)

Wiewióreczka, Lolka30, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella trzymam kciuki!

Wiewióreczka u mnie z poziomem magnezu jest to samo. Dlatego mi mówili ze jakby sie stawiała bardzo macica albo skurcze dokuczały łydek np to na dwa dni do szpitala i dożylnie. A biorę 3x1 asmag forte i 3x1 magne b6 w ten sposób czuje sie najlepiej najmniej drgań mam :)

Moja mała dzisiaj jakas mało ruchliwa niby cis tam czuje ale to nie sa wyraźne ruchy :/ a ja mam schize bo w nocy spałam na plecach i w dzien tez leżakuje na plecach bo na bokach za dużo nie mogę tez, bolą biodra :/

estrella lubi tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżę od rana, wstałam tylko na siku i wstanę tylko na prysznic ale nie wiem jak dam radę na dłuższą metę :(
    Z tym pessarem można normalnie funkcjonować ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny ile litrów wody dziennie pijecie?
    Minimum 2,5l dziennie wody+ 1 kawa+ 1 herbata :)

Karmelllka90, Lolka30 lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, taka dawka pierwszego rzutu to 2x100 mg, a 300 mg kazali mi brać jak się skarżyłam, że nie dość, że mam rozwarcie, to calutkie noce skamieniały brzuch i bali się, że szyjka puści. I odpukać - od dwóch nocy jest lepiej, tak jakby po kilku dniach brania tej Luteiny się poprawiło troszkę.

Nie jestem już tak przykuta do wyrka, ale też bardzo dużo leżę, wczoraj jechałam do rodziców, to leżałam z tyłu w aucie, dziś też szybko prysznic, śniadanie i już leżę. Ale racja, nie jestem 100% niewolnikiem, choć bardzo uważam, bo jednak szyjka od wewnątrz cały czas otwarta i to już nigdy się nie cofnie w pełni.

Estrella, ja nie mam na tę miksturkę jakiejś specjalnej proporcji. Lubię czosnek, więc przez praskę rozduszam 2-3 ząbki i duża łycha miodu do tego, takiego nie scukrzonego najlepiej. Ale jeśli Ty czosnku nie lubisz, to zacznij od 1 ząbka, nie będzie tak palić ;)

Dziewczyny, zbadałam poziom magnezu wczoraj i zszokowały mnie wyniki. Żrę 6-8 tabletek dziennie Magne B6 i Asmagu Forte, a magnez w dolnej granicy!
    Co do magnezu, identycznie miałam w pierwszej ciąży, brałam naprawdę duże dawki, niestety w pewnym momencie wylądowałam w szpitalu, drętwiała mi cała prawa część ciała, miałam mroczki przed oczami, zasłabłam na ulicy. Okazało się, że magnez praktycznie równy 0 :(. Dopiero kroplówkami mnie wyprowadzili... nie wiem skąd się to wzięło. W obecnej ciąży nie biorę żadnego dodatkowego magnezu, tylko to co w witaminach dla ciężarnych i poziom magnezu mam ciągle w normie. Fakt, faktem, że dużo lepiej się odżywiam niż w poprzedniej ciąży, może to ma spory wpływ.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja leżę od rana, wstałam tylko na siku i wstanę tylko na prysznic ale nie wiem jak dam radę na dłuższą metę :(
    Z tym pessarem można normalnie funkcjonować ?
    Gdyby szyjka ci sie zatrzymała na tym minimum 2,5 cm przy pessarze i nie skracała to dziewczyny z nim z tego co czytałam miały pozwolenie na krótkie spacery czy wstawanie takie normalne na posiłki. Ale to już twój lekarz cie bedzie kontrolował i on podejmie decyzje. To leżenie jest najgorsze, ja właśnie wtedy jak leżałam przez te prawie 2 tyg to za dużo czytałam i odchodziłam od zmysłów. Gdyby ktoś był ze mną w domu i zajmował rozmowa to byłoby lzej.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Czytałam właśnie w artykule prof Wielgosia, że przy skracającej szyjce przy 2,5 cm pierwszą profilaktyką jest luteina dopochwowo w dawca 2 x 100 mg. Wiec Karolinka dawkę masz super! Masz brać cos jeszcze ?’

coś w tym jest :) ja aplikuję od początku ciąży 2x dziennie dopochwowo luteinę 100 i moja szyjka ma 44 mm :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chcecie luteine ktoras? Mam 2 cale opakowania po 30 tabletek tej 100mg.moze któraś chce tylko za koszta wysyłki?

Martusiazabka lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej szyjki nigdy nie mierzono. Mam tylko badanie ginekologiczne. Ciekawe jak bedzie u tego lekarza. Moze na prenatalnych ktos zrobi pomiar?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Dziewczyny chcecie luteine ktoras? Mam 2 cale opakowania po 30 tabletek tej 100mg.moze któraś chce tylko za koszta wysyłki?

Ale tej dopochwowej ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba zmienię lekarza prowadzącego, bo ta moja babka mi się zupełnie przestała podobać.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja chyba zmienię lekarza prowadzącego, bo ta moja babka mi się zupełnie przestała podobać.
    A może pójdź do niej (bo rozumiem, że mowa o gince w miejscu zamieszkania rodziców) i zobacz jak zareaguje? Tak jak mówiły dziewczyny, wytyczne mówią, żeby szyjkę mierzyć od 18-22 tc - z reguły pierwszy raz na połówkowych. Wcześniej nie trzeba, więc ginekolodzy nawet na nią nie patrzą.
    Nie jest powiedziane, że musisz mieć pessar. Ja bym jeszcze chwilkę odczekała, czy Ci się czasem szyjka nie wydłuży od Luteiny i leżenia :)

Przy pesarze w zależności od stanu szyjki - zazwyczaj oszczędny tryb życia, nie trzeba leżeć plackiem.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
‹‹ 635 636 637 638 639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ