Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Dziewczyny w morfologi mam PLT na poziomie 318 a norma dla kobiet w ciazy to 300, a to jest nadpłytkowość i skojarzyłam ze na połówkowych moja mała była 2 dni mniejsza. I teraz wpadłam w panikę!
Nadplytkowosc robi się też z niedoboru żelaza. Spraedzalas jego poziom może? Przekroczenie masz nieduże, spokojnie. Powtórzysz badanie, pogadasz z lekarzem i zobaczysz że wszystko się wyjaśni -
Paula 90 wrote:U mnie norma po 2h jest inna. To dziwne. Po 2h ja miałam na wyniku wpisane że ciąża równe lub niższe niż 140.
A ty Karmelka jakie masz normy z tego laboratorium gdzie robiłaś badanie?Daffi lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa norm nie mam podanych wlasnie. Jedynie mam te od mamaginekolog z bloga przy czym u niej to nowy wpis jest i on był pisany z dietetykiem. Tak czy siak wiem ze ta wartość po 2 h przekroczona a to dopiero 22 tydzień wiec cukrów trzeba pilnować. A co do tej nadpłytkowości to właśnie żelazo mam w normie
a wy jakie macie wartości tego PLT?
-
Karmelllka90 wrote:Ja norm nie mam podanych wlasnie. Jedynie mam te od mamaginekolog z bloga przy czym u niej to nowy wpis jest i on był pisany z dietetykiem. Tak czy siak wiem ze ta wartość po 2 h przekroczona a to dopiero 22 tydzień wiec cukrów trzeba pilnować. A co do tej nadpłytkowości to właśnie żelazo mam w normie
-
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Ja norm nie mam podanych wlasnie. Jedynie mam te od mamaginekolog z bloga przy czym u niej to nowy wpis jest i on był pisany z dietetykiem. Tak czy siak wiem ze ta wartość po 2 h przekroczona a to dopiero 22 tydzień wiec cukrów trzeba pilnować. A co do tej nadpłytkowości to właśnie żelazo mam w normie
Wcale nie oznacza to że normy podane przez mamę ginekolog nie mogą być "stare"
A tak na prawdę powinnaś rozmawiać ze swoim diabetologiem o tym jakie normy on maBo jak widać mamy różne doświadczenia.
-
Daffi wrote:Ja dzis po kolacji cukier 116. Ale sie obzarlam salatki w majonezie. I jeszcze gume mietowa z cukrem chwycilam :p
ja zjadłam obiad na kolacjępo łyżce buraczków i czerwonej kapusty na ciepło, kawałek batata gotowanego, trochę kapusty kiszonej i pałeczka kurczaka z piekarnika i cukier 101
o 21 zjem kanapkę i zobaczę jak cukier w nocy i rano sie będzie przedstawiałDaffi lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Mi sie cos cofa... Czuje ze zgaga sie szykuje. Poszlam do sklepu i wchodząc po schodach czulam takie napieranie jakby mialo ze mnie wypasc dziecko jak przy porodzie.. I tak stanelam sie zastanawiajac jak ja te 19 tyg jeszcze bede zyc haha a niedawno nie czulam zadnego bolu wiezadel wrecz czulam sie jak nowo narodzona.
-
Karmelllka90 wrote:Ja norm nie mam podanych wlasnie. Jedynie mam te od mamaginekolog z bloga przy czym u niej to nowy wpis jest i on był pisany z dietetykiem. Tak czy siak wiem ze ta wartość po 2 h przekroczona a to dopiero 22 tydzień wiec cukrów trzeba pilnować. A co do tej nadpłytkowości to właśnie żelazo mam w normie
-
Daffi wrote:Ja zalaczalam wyzej swoje wyniki z normami tez mam 150-400.
Podobno każde laboratorium powinno wypisać swoją normę, a te normy są przeważnie zbliżone lub takie same.
Skąd wzięłaś Karmelka informację że do 300 powinno być? może nie masz się czym przejmować i jest w normie. Najlepiej jednak wynik skonsultować z lekarzem.
-
ja jeszcze raz napiszę, że polecam Bebetto Holland - dwójkę dzieci w nim woziłam i jak nowy jest dalej
ostatnio mniej piszę, bo znowu stres się włącza. coraz bliżej wyników... w poniedziałek mają dzwonić.B_002, Daffi, Paula 90 lubią tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
nick nieaktualnyB_002 wrote:A w mojej ostatniej morfologii jest napisana norma płytek krwi 150-400. Ty masz napisane przy wyniku że do 300 powinno być?
Z dzisiaj mam 318
Z 4 tyg temu 293
Jeszcze 4 wcześniej 312
Ale znalazłam jakieś starsze tez i roznie mam, raz ponad 200 a tak to raczej ponad 300 a nawet 360. Ale wystraszyłam sie bo kurde doczytałam ze to jest nas krzepliwość w sensie to LPT. I ze powoduje wczesne poronienia i ze chamuje wzrost płodu i juz serce mi wyskoczyć chciało. -
nick nieaktualnyespoir wrote:ja jeszcze raz napiszę, że polecam Bebetto Holland - dwójkę dzieci w nim woziłam i jak nowy jest dalej
ostatnio mniej piszę, bo znowu stres się włącza. coraz bliżej wyników... w poniedziałek mają dzwonić.