Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Karmelllka90 wrote:Fasolka, ale poczekaj. Miałaś robioną krzywą cukrową? Bo u mamy ginekolog też jest zapisane przy jakich wartościach powtaża się badanie z krwi na czczo, kiedy wysyła się ciężarną na krzywą cukrową a kiedy stwierdza od razu cukrzycę.
w sierpniu miałam cukier na czczo 90
we wrześniu 93 i dostałam skierowanie na krzywą
na krzywej wyszło 93/126/99 więc miałam na czczo przekroczenie o 1 jednostkę.. no w zasadzie 2 bo już jak jest 92 to cukrzyca. Moja ginekolog na to nie zareagowała ale miałam w grudniu wizytę u diabetologa bo jeszcze przed ciążą wydębiłam skierowanie od rodzinnego bo dziadek miał cukrzycę, tata ma cukrzycę... i bałąm się genetyki... wolę sprawdzać takie rzeczy... mam lekką IO i dostałam metformax przed ciążą włąsnie od diabetologa... we wrześniu przestałam brać na wniosek mojej gin. No więc jak poszłam w grudniu do diabetologa i powiedziałąm, że jestem w ciąży i pokazałam wyniki krzywej z września to dostałam glukometr i dietę... i zalecenia, że mam utrzymywać normy 90 na czczo i 140 1h po posiłkuFasolka77
-
O jej jaka dyskusja o cukrzycy .Dziewczyny po pierwsze lekarze różnie prowadzą ,trzeba słuchać swojego i się nie martwić .Jak mierzysz codziennie na czczo i raz masz 92,89,95,89 raz tak raz tak nie jest źle .Mi też diabetolog mówi że to jest ok ale jeśli trzymam diete.Jesli masz takie cukry i grzeszysz to wiadomo.Ja dostałam insulinę nocna na cukry koło 95 z rana .Miałam.tak przez dwa tyg i w ogóle nie spadły a moja dieta w tym czasie była wzorowa .Teraz mam insulinę i cukry różnie .Ale nie ma co popadac w panikę bo ponoć koło 24 tyg zaczyna się taka jazda z cukrami .Ja narazie mam je super ale wszytsko przed nami.
barbillla86, Natalia-tosia lubią tę wiadomość
-
Nie daje rady was nadrobic bo nie bylonoe dwa dni .Wczoraj miałam wizytę ,lekarz badał przepływy i są ok.Mowil że ta lekarka na polwkowych trochę poleciała z tematem bo wynik był dobry.Takze wracam do zywych.Bo te dwa tyg były straszne byłam już przygotowana że idę do szpitala i będę tam polegiwac do końca ciąży .A tak życie jak w Madrycie.
Mała ma 680 g ,jest ułożona główka do dołu i puka mnie w pęcherz aż miło
Fasolka77, Karmelllka90, Kasiulka90, B_002, DorotaAnna, Karollinax26, estrella, Natalia-tosia, AniaKJ, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:w sierpniu miałam cukier na czczo 90
we wrześniu 93 i dostałam skierowanie na krzywą
na krzywej wyszło 93/126/99 więc miałam na czczo przekroczenie o 1 jednostkę.. no w zasadzie 2 bo już jak jest 92 to cukrzyca. Moja ginekolog na to nie zareagowała ale miałam w grudniu wizytę u diabetologa bo jeszcze przed ciążą wydębiłam skierowanie od rodzinnego bo dziadek miał cukrzycę, tata ma cukrzycę... i bałąm się genetyki... wolę sprawdzać takie rzeczy... mam lekką IO i dostałam metformax przed ciążą włąsnie od diabetologa... we wrześniu przestałam brać na wniosek mojej gin. No więc jak poszłam w grudniu do diabetologa i powiedziałąm, że jestem w ciąży i pokazałam wyniki krzywej z września to dostałam glukometr i dietę... i zalecenia, że mam utrzymywać normy 90 na czczo i 140 1h po posiłku
Ja miałam przed ciąża podejrzenie stanu przedcukrzycowego w marcu diabetolog wysłała mnie na krzywa cukrowa i krzywa insulinowa gdzie cukry miałam wzorowe ale stwierdzona lekka IO do leczenia dieta, teraz cukry jak widać na czczo i po 1 h w normie a po 2 h o 1 jednostkę przekroczone, moja diabetolog pewnie wyśle mnie na dodatkowa krzywa ale ja sie nie godzęniech daje ten glukometr i dietę.
Kochana ty troszkę za bardzo panikujesz i od tego te cukry na czczo tez mogą być podwyższone. -
B_002, ja tez mam ten dylemat. Chodze prywatnie i musze sie zapisac panstwowo zeby przyjac ta immoglobuline d w 28 tc. Nie bardzo mi pasi zapisywanie sie juz do szpitala, bo mam taki plan ale pod koniec ciazy i tak by zgrac sie aby otrzymac we wlasciwym czasie zwolnienie. Po pierwszym porodzie dostalam immunoglobuline d w szpitalu. Teraz przy drugim dziecku, nie wiem czy to nie za duze ryzyko, by nie wziasc w tym terminie? Sorry ze pytam, bo nie pamietam, ktora to Twoja ciaza?
-
Dzien dobry! Mloda w przedszkolu a ja siedze w lozku i kaszle jak stary gruzlik hehe. Al powiem Wam ze taki mocny kaszel w ciazy jest uciazliwy...zeby tylko szybko sie go pozbyc. Macie jakeis sposoby? Pije napar z imbiru cytryny i miodu syrob z cebuli i inhalacje sola fizjo (dodam ze po czosku mam przeboje zladkowe wiec nie moge).
Fasolka - ja sie zgadzam ze troszke panikujesz! Ja to rozumiem bo mnie sie zdarazlo plakac przy cukrze 160 po posilku a diablo zawsze uspokaja ze to jednorazowe wyskokil. Juz kiedys pisalam ze mnie pomagalo gorzkie kakao wypite tuz przed snem - mozesz sporbowac ale jak pisala Kasionek kazdy jest inny;)
-
Karmelllka90 wrote:Aha No to teraz rozumiem. Generalnie masz nie znacznie podwyzszone normy na czczo wiec problem jest z twoja kolacja. Spróbuj jeść kolacje wg rozpiski jaka jest u mamyginekolog na blogu i sprawdzaj jak cukier po nich.
Ja miałam przed ciąża podejrzenie stanu przedcukrzycowego w marcu diabetolog wysłała mnie na krzywa cukrowa i krzywa insulinowa gdzie cukry miałam wzorowe ale stwierdzona lekka IO do leczenia dieta, teraz cukry jak widać na czczo i po 1 h w normie a po 2 h o 1 jednostkę przekroczone, moja diabetolog pewnie wyśle mnie na dodatkowa krzywa ale ja sie nie godzęniech daje ten glukometr i dietę.
Kochana ty troszkę za bardzo panikujesz i od tego te cukry na czczo tez mogą być podwyższone.
nie sądzę, ze to stres.. w niedzielę w nocy miałam cukier 86bo zjadłam na noc jogurt z migdałami... i do testu na czczo podeszłam na lajcie i cieszyłam się, że znalazłam sposób a rano na czczo cukier 100... wiec wychodzi, że lepiej nie jesc na noc...
Fasolka77
-
Misiabella wrote:B_002, ja tez mam ten dylemat. Chodze prywatnie i musze sie zapisac panstwowo zeby przyjac ta immoglobuline d w 28 tc. Nie bardzo mi pasi zapisywanie sie juz do szpitala, bo mam taki plan ale pod koniec ciazy i tak by zgrac sie aby otrzymac we wlasciwym czasie zwolnienie. Po pierwszym porodzie dostalam immunoglobuline d w szpitalu. Teraz przy drugim dziecku, nie wiem czy to nie za duze ryzyko, by nie wziasc w tym terminie? Sorry ze pytam, bo nie pamietam, ktora to Twoja ciaza?
Ale ty jeśli jesteś w kolejnej ciąży to musisz zapytać co na to twój lekarz. No i zrób też badanie na przeciwciała. Ja uważam że lekarz powinien zadecydować czy mamy coś przyjmować w ciąży czy nie, jeśli będziesz musiała to chyba czeka cię wizyta na NFZ.
Ja sobie odpuszczam bo nie ma potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2018, 10:26
Misiabella lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyFasolka77 moja diabetolog powiedziała mi dokładnie to samo, na czczo do 90 przy czym 90 to już dla niej wynik nieprawidłowy, a godzinę od rozpoczęcia posiłku 140. Ja dostałam dietę wg której w ciągu dnia mogę zjeść 21 ww - wymienników weglowodanowych. Ustaliła mi to na podstawie mojej wagi - 75 kg przy wzroście 171 cm. Te 21 ww rozpisala na 6 posiłków z czego pierwszy o 6.15 - śniadanie (2ww zbozowe +1 niezbozowy), drugi o 9.00 (2ww zbozowe +1 niezbozowy), trzeci o 12.00 (4 ww i tu moje 3 ww zbożowe i 1 niezbozowy lub 4 zbozowe) , czwarty o 15.00 (2 zbożowe i 2 niezbozowe) , kolejny to obiad i mogę jesc około 17-18.00 (5 ww i tu też zależy ode mnie mogę jesc 5 zbożowych lub cześć zbożowych i niezbozowych) i ostatni kolacja o 21 czyli godzinę przed snem (2 ww). Ogólnie 1 ww zbożowy to np ok 15 g pieczywa, precelkow,ryzu, kaszy. Niezbozowe 1 ww to 170 g jogurtu, 330 g twarogu, 200 g marchewki, 150 g fasolki szparagowej, 80 g gruszki, 110 g mandarynki bez skórki. Mięsa, wędliny, ryby, warzywa tj. Sałata, pomidory, ogórek, papryka można jesc bez ograniczeń i tego się nie liczy. Więc powiem Ci ze jedzenia wychodzi bardzo dużo, trzymając się tych wyliczeń na diecie chudlam cukry były piękne i brak ketonow w moczu - mam w domu paski do ich sprawdzania. Na początku wydaje się to wszystko skomplikowane ale po kilku dniach zna się pewne wartości na pamięć. Ja na śniadanie jem 30 g pieczywa plus jakis owoc, na drugie też kanapki lub płatki owsiane z jogurtem, później o 12.00 diabetolog polecala sałatki z ryżu czy makaronu z mięsem lub ryba i warzywami, na podwieczorek jem 30 g precelkow lub paluszkow i jakiś owoc, na obiad to na co mam ochotę i na kolacje kanapki. Troche się rozpisalam ale może Ci to pomoże planować posilki, jak chcesz to mogę zrobić fotki tych moich rozpisek i wstawić.
Aga2606 lubi tę wiadomość
-
Aga2606 wrote:Dzien dobry! Mloda w przedszkolu a ja siedze w lozku i kaszle jak stary gruzlik hehe. Al powiem Wam ze taki mocny kaszel w ciazy jest uciazliwy...zeby tylko szybko sie go pozbyc. Macie jakeis sposoby? Pije napar z imbiru cytryny i miodu syrob z cebuli i inhalacje sola fizjo (dodam ze po czosku mam przeboje zladkowe wiec nie moge).
Fasolka - ja sie zgadzam ze troszke panikujesz! Ja to rozumiem bo mnie sie zdarazlo plakac przy cukrze 160 po posilku a diablo zawsze uspokaja ze to jednorazowe wyskokil. Juz kiedys pisalam ze mnie pomagalo gorzkie kakao wypite tuz przed snem - mozesz sporbowac ale jak pisala Kasionek kazdy jest inny;)
oooo tak mi brakuje kakao!!! dziś spróbuję :)tzn myślicie, że mogę ok 22 wypić kakao jak mam rano być na czczo na morfologii??? powiem Wam, że test z chlebem probody się udał.. zjadłam rano malutką kanapkę i po godzinie cukier 106, pół h po pomiarze dojadłam i po 1h cukier 99 więc już wiem co i jak jeść ranojeszcze muszę ogarnąć kolację, żeby mi rano nie wybijało...
Fasolka77
-
Misiabella wrote:No i ginekolozka stwierdzila ze juz po nastepnej wizycie, pojde na krzywa cukrowa. Tylko to bedzie 25 tc. Nie za pozno?
Nie za późnokrzywa robi się między 24 a 28 tc wiec akurat
martusiawp lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Misiabella wrote:No i ginekolozka stwierdzila ze juz po nastepnej wizycie, pojde na krzywa cukrowa. Tylko to bedzie 25 tc. Nie za pozno?
A jeszcze co do krzywej to mi dzisiaj pani doktor powiedziała, że w aptekach są dostępne te glukozy cytrynowe i one są dużo lepsze w smaku i są dopuszczone bo nie wpływają na wynik badania. A jak nam w laboratorium ktoś powie że nie można to trzeba znać swoje prawa (tak jak wcześniej dziewczyny to pisały) i być może panie są niedoinformowane, ale macie prawo wypić sobie tą cytrynową glukozę zamiast zwykłej.
W luxmedzie mają tylko zwykłą, ale powinni rozpuścić w wodzie tą cytrynową jeśli ktoś sobie przyniesie z apteki.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
estrella wrote:Fasolka77 moja diabetolog powiedziała mi dokładnie to samo, na czczo do 90 przy czym 90 to już dla niej wynik nieprawidłowy, a godzinę od rozpoczęcia posiłku 140. Ja dostałam dietę wg której w ciągu dnia mogę zjeść 21 ww - wymienników weglowodanowych. Ustaliła mi to na podstawie mojej wagi - 75 kg przy wzroście 171 cm. Te 21 ww rozpisala na 6 posiłków z czego pierwszy o 6.15 - śniadanie (2ww zbozowe +1 niezbozowy), drugi o 9.00 (2ww zbozowe +1 niezbozowy), trzeci o 12.00 (4 ww i tu moje 3 ww zbożowe i 1 niezbozowy lub 4 zbozowe) , czwarty o 15.00 (2 zbożowe i 2 niezbozowe) , kolejny to obiad i mogę jesc około 17-18.00 (5 ww i tu też zależy ode mnie mogę jesc 5 zbożowych lub cześć zbożowych i niezbozowych) i ostatni kolacja o 21 czyli godzinę przed snem (2 ww). Ogólnie 1 ww zbożowy to np ok 15 g pieczywa, precelkow,ryzu, kaszy. Niezbozowe 1 ww to 170 g jogurtu, 330 g twarogu, 200 g marchewki, 150 g fasolki szparagowej, 80 g gruszki, 110 g mandarynki bez skórki. Mięsa, wędliny, ryby, warzywa tj. Sałata, pomidory, ogórek, papryka można jesc bez ograniczeń i tego się nie liczy. Więc powiem Ci ze jedzenia wychodzi bardzo dużo, trzymając się tych wyliczeń na diecie chudlam cukry były piękne i brak ketonow w moczu - mam w domu paski do ich sprawdzania. Na początku wydaje się to wszystko skomplikowane ale po kilku dniach zna się pewne wartości na pamięć. Ja na śniadanie jem 30 g pieczywa plus jakis owoc, na drugie też kanapki lub płatki owsiane z jogurtem, później o 12.00 diabetolog polecala sałatki z ryżu czy makaronu z mięsem lub ryba i warzywami, na podwieczorek jem 30 g precelkow lub paluszkow i jakiś owoc, na obiad to na co mam ochotę i na kolacje kanapki. Troche się rozpisalam ale może Ci to pomoże planować posilki, jak chcesz to mogę zrobić fotki tych moich rozpisek i wstawić.
dzięki estrellaja znam te wszystkie zasady tylko widze, że nie każdego działaja one tak samo... i testuję...
a paski do ketonów to jakieś specjalne paski? czy zwykłe lakmusowe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2018, 10:31
estrella lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
B_002 wrote:Krzywą się robi w 24-28tc, więc w sam raz.
A jeszcze co do krzywej to mi dzisiaj pani doktor powiedziała, że w aptekach są dostępne te glukozy cytrynowe i one są dużo lepsze w smaku i są dopuszczone bo nie wpływają na wynik badania. A jak nam w laboratorium ktoś powie że nie można to trzeba znać swoje prawa (tak jak wcześniej dziewczyny to pisały) i być może panie są niedoinformowane, ale macie prawo wypić sobie tą cytrynową glukozę zamiast zwykłej.
W luxmedzie mają tylko zwykłą, ale powinni rozpuścić w wodzie tą cytrynową jeśli ktoś sobie przyniesie z apteki.
Ja robiłam krzywą jakiś czas temu w Diagnostyce i tam mi kobieta powiedziała, że stosują już tylko cytrynową, wątpię że stosowali by ją gdyby zaburzała wynik.B_002 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:dzięki estrella
ja znam te wszystkie zasady tylko widze, że nie każdego działaja one tak samo... i testuję...
a paski do ketonów to jakieś specjalne paski? czy zwykłe lakmusowe?
Specjalne do sprawdzania glukozy i ketonów, na receptę i nazywają się keto-diastix. Mam w dwa wybrane dni tygidnia 3 razy - przed śniadaniem, obiadem i kolacja spr mocz. Ogólnie wystarczy na nie zrobić siusiu i po 15 sek jest wynik.Fasolka77 lubi tę wiadomość