X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Tylko że do szkoły rodzenia trzeba zaświadczenie od lekarza a ona mi nie podpisze na bank...

Wieczorami nie kontrolują?

ZUS kontroluje w godzinach pracy ZUS-u , spokojnie :)
    pytałam moja lekarkę czy potrzebuję zaświadczenie do szkoły rodzenia ale powiedziała, że nie... to ja już nie wiem...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Często piszecie o tych ruchach i się martwicie.
    Ja dziś przeczytałam w mądrej książce fajny fragment na ten temat. Może was uspokoi :)
    64f765ceb1bfdaafmed.jpg
    f4b994750c5457eamed.jpg

mój się ostatnio wierci bardzo około 23 :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu pójdę dzisiaj do rossmanna zobaczę ten balsam, masz ten z pompka? W sumie skład balsamu z pompką jest taki sam jak kremu skoncentrowanego na brzuch :) skład jest całkiem spoko poza tym, że jest bardzo długi i ma masę składników zapachowych. Ale wypróbuje go jak chwalicie. I kupie sobie jeszcze masełko momme do AZS bede smarować ręce i nogi.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    A do do brodawek ja sie staram smarować codziennie lub dwa razy dziennie ale dlatego ze mnie swędzą bardzo piersi mam okropne rozstępy i miałam bardzo ale to bardzo suche sutki

ja stosuję MOMME- same to polecałyście :) mam do sutków, do piersi i na rozstępy :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dobry i rzetelny jest artykuł u matka prawnik na blogu o kontrolach ZUS i o L4 zarówno chłodzonym jak i leżącym. Chodzące tez nie zezwala na wycieczki. W komentarzach dziewczyny opisują swoje przypadki kontrole a ta dziewczyna im tam odpowiada. Nie tak jak u mama ginekolog ze sa komentarze na blogu a odpowiedzi żadnej :)

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka momme jest super. Składy ma rewelacja dla mnie momme i derma pod względem składów to jedyne produkty dla dziecka , które warto uzywac

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Część dziewczyny, ja ten wczorajszy stres zdrowiem przypłaciłam. Jaka jestem głupia... Taka jestem zła na siebie że się tak dałam ponieść emocjom.
    Dzisiaj na wadze 0,4kg mniej i cukier na czczo 100 po kilku tygodniach w zakresie 75-90 z małymi wyskokami powyżej 90.
    Wstałam o 6 i nadal czytam o tych zwolnieniach bo bałam się nawet z psem wyjść na dwór. Już się trochę uspokoiłam, przecież muszę jakoś żyć jak mąż w pracy po 16 godzin czasem.

Paula nie stresuj się zwolnieniem tak jak ja cukrzycą :) Zawsze możesz powiedzieć, że wyszłaś po chleb, do apteki, do przychodni zbadać ciśnienie. Na prawdę się tak nie schizuj :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fasolka momme jest super. Składy ma rewelacja dla mnie momme i derma pod względem składów to jedyne produkty dla dziecka , które warto uzywac

też sobie chwalę Karmelllka :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na swędzenie i suchą skórę polecam zrobić peeling z kawy. Fajnie ściera naskórek i dodatkowo natłuszcza. Ja robię średnio raz w tygodniu. Używam fusów świeżo mielonej kawy, które zostają w filtrze w ekspresie. 100% eko ;)

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cud. W zusie pojawiło sie na pue widoczne dla mnie zwolnienie obejmujace okres 23.11 do 26.12. Narazie jest tylko ze 100% i 0% obnizenia ale mysle ze do 2 dni tabelka uzupełni sie o pozostałe dane czyli ile do wyplaty i najważniejsze kiedy bedzie wyplata. Jestem bardzo ciekawa czy zrobią mi to przed świętami i wypłaca dopiero po. Dzis mam fryzjera na 11.. O 10.10 z mloda znow do lekarza... Podalam jej na noc syrop Acodin jest na recepte ale nam zostala odrobina i spi do teraz ani troszke kaszel jej nie męczył.. Ten syrop ma magiczne działanie.

martusiawp lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basiu pójdę dzisiaj do rossmanna zobaczę ten balsam, masz ten z pompka? W sumie skład balsamu z pompką jest taki sam jak kremu skoncentrowanego na brzuch :) skład jest całkiem spoko poza tym, że jest bardzo długi i ma masę składników zapachowych. Ale wypróbuje go jak chwalicie. I kupie sobie jeszcze masełko momme do AZS bede smarować ręce i nogi.
    Tak, mam ten z pompką. Nie wiem czy on rzeczywiście chroni przed rozstępami bo mogę poprostu nie mieć skłonności genetycznych do nich, ale to jak nawilża skórę mi bardzo odpowiada. Chyba nigdy nie miałam aż tak przyjemnej w dotyku skóry na brzuchu. No ale nigdy też nie smarowałam jej tak regularnie jak teraz :)
    W każdym razie efekty są.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Bardzo dobry i rzetelny jest artykuł u matka prawnik na blogu o kontrolach ZUS i o L4 zarówno chłodzonym jak i leżącym. Chodzące tez nie zezwala na wycieczki. W komentarzach dziewczyny opisują swoje przypadki kontrole a ta dziewczyna im tam odpowiada. Nie tak jak u mama ginekolog ze sa komentarze na blogu a odpowiedzi żadnej :)
    Wiadomo że ZUS ma jakieś tam swoje zasady co do tych L4, ale na ostatnio pytałam mojej pani doktor czy mogę sobie pozwalać na wychodzenie z domu i jak to jest traktowane. To ona powiedziała że oczywiście że tak, nie mam L4 leżącego, mogę iść do spożywczego bo nie ma kto za mnie pójść, do apteki bo potrzebuję, na spacer, do szkoły rodzenia itd. Jak się będę tylko przeprowadzać w styczniu to mam to zgłosić, prawdopodobnie wysłać pismo do ZUSu ze zmianą adresu przebywania w trakcie L4.
    Wiadomo L4 to nie areszt domowy.
    Trudniejsza sprawa jest z tym leżącym bo trzeba mieć ważniejsze powody żeby wyjść z domu, ale też są sytuacje kiedy trzeba wyjść.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Hej. Dziewczyny czy ketony pojawiają sie i znikają od razu? Wczoraj zjadłam dodatkowo kanapkę o 22:30 ale dzisiaj cukier znowu idealny ale ketony średnie (wczoraj były wysokie) glukozy w moczu brak. Nie wiem czy to opada z dnia na dzien czy jak :/ dzisiaj zjem dwie kanapki o 22:30, a jak dalej bedą to jutro zjem biała bułkę na noc tak mam napisane :/ wcześniej przed snem potrafiłam zjeść 4 kanapki i było dobrze :):)
    Pij też więcej wody to szybciej się wyplucza. Z dnia na dzień nie zejdą raczej

• Daffi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    dokladnie. chodzace l4 tez jest pelne wyrzeczen i zadnych wycieczek. co prawda niby mozna zglosic pobyt pod innym adresem ale ja i tak marze o wyjezdzie do Karpacza i to osiagne i nie bede nic nikomu zglaszac.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu nie masz skłonności ja piersi smarowałam dwa razy dziennie olejkiem za 80 zł gdzie skład na prawde powinien działać ale skoro ja mam uda i poslady posiekane od chudnięcia i tycia to chodzbym sie złotem smarowała to mi nic nie da. Moja siostra ma takiego tygrysa na brzuchu ze boje sie o swój. Piersi nie uchroniłam brzucha tez nie uchronię ale chodzi mi o to, zeby skore dobrze zmiękczyć moje naturalne balsamy cos sobie aż tak nie radzą. A co do peelingu to mam 3 opakowania body boom on jest z czystej kawy z aromatami , ale czy peeling brzucha nie wywołuje skurczy? Jakas schize mam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 09:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Paula! Wczoraj właśnie malo piłam :/

Daffi Teraz z tymi elektronicznymi L4 to oni maja taki galimatias. Ze ja musiałam jeszcze dowieść w środę wersje papierowa bo jakis błąd im sie wkradł i podobno nie wszystkie L4 dochodziły do Zusu i pracodawców

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 09:10

• siamyrka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :)

Ciężko się "wbić" w rozmowę, bo tyle piszecie, a ja co jakiś czas wskakuję.
    Więc będę pisać na bieżące tematy :)

Ja z balsamów używam Tołpa mum- balsam wygładzający, balsam do piersi i olejek p/roztępom. ale szczerze, niekiedy wieczorem już padam i po prysznicu zapominam hehe. więc to taka pielęgnacja na pół gwizdka hehe.

widziałam, że pisałyście o koszulach do szpitala.
    ja też nie cierpię koszul. kupię ze 2 "byle jakie" do porodu i zaraz po i 1 porządną piżamę do karmienia. ale taką ze spodniami.
    w ogóle powiem Wam, że mimo, że jestem po 1 porodzie, to jestem zielona, co będę musiała mieć do szpitala. w Norwegii wszystko dawali. jak odeszły mi wody, kazali mi się przebrać w szpitalną koszulę. po porodzie dali na przebranie, mimo, że chciałam swoją ubrać. majtki jednorazowe, podkłady, podpaski a'la pampersy. dla dziecka też było dosłownie wszystko - nawet jakbym ubranek nie miała, to ubierali. pampersów, które przyniosłam, nawet nie otworzyłam. także luksus.

Karmelka- mnie swędzi skóra. Dłonie w szczególności (nie jakoś okropnie, ale uciążliwie niekiedy). Badania robiłam i wszystko jest ok. w pierwszej ciąży też tak miałam :/

Ogólnie powiem Wam, że jest mi już ciężko. a gdzie koniec... może nie jakoś okropnie, ale np wyprawa na zakupy, ale stanie przy garach i gotowanie, czy prasowanie, jest dla mnie wyczynem. twardnieje mi brzuch i co chwilę muszę siadać. Pracuję raczej do końca stycznia. ale w pracy na szczęście się nie umęczę. za to w domu niekiedy strasznie. i ta zadyszka... jak stara baba hahaha.

Nie mam nic (oprócz paru ubranek) kupione. Planuję w styczniu i juz na L4 poszaleć. Podglądam nieraz co Wy kupujecie :)

a tu moj cudny brzucho <3 już wygląda ciążowo, a nie jakbym jeszcze bardziej przytyła. hihihi

1e2e12a0c8f02f64m.jpg

Fasolka77, DorotaAnna, Kasiulka90, Lolka30, martusiawp, Kiwona, Wiewióreczka, Misiabella, B_002 lubią tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    oj :( przykro mi Paula.. masz leżeć bo Mały jest ułożony główką w dół? Ja się w poniedziałek dowiem czy pojadę do rodziców na święta

Mam leżące bo teraz wypisywała lekarka a nie położna. Położna jak pisała toowila mi zawsze: dam Ci chodzące, miej trochę radości z tej ciąży. A lekarka służbistka. Ona jest świetnym diagnosta i lekarzem. Ale jeśli chodzi o empatię to okazała mi ją raz - po poronieniu. Mały się przekręca ciągle, dwa miesiące temu był głową w dół, potem pupa w dół i zobaczyliśmy płeć i teraz znowu główka w dół.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    poza tym masz leżące L4 i nawet jak zapukają to leżysz i jesteś sama w domu a masz nakaz leżenia to nie wstawałaś aby drzwi otworzyć :) i tyle :)
    Takiego wytłumaczenia nie przyjmują niestety

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj cukry na czczo 74 l śniadanie 90 ll śniadanie 102 obiad 131 podwieczorek 98 l kolacja 74

Dzisiaj na czczo 79 l śniadanie 140 ( zmieniłam chleb z pro body na Ig ) ale pro body znowu powoduje u mnie problem ze stolcem ehhh

‹‹ 757 758 759 760 761 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ