Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKasiulka90 wrote:Kiwona ma ciążę dzień starszą i wczoraj miała połówkowe, więc dla mnie idealnie - mogłam dzisiaj porównać wagę, więc się ucieszyłam, jak lekarz powiedział, że ponad 400 g
Dzisiaj 20+6 wg prenatalnych, a wg dzisiejszych połówkowych 20+5.
To ja liczę na 600g. Wg OM jutro 22+4 a wg USG 23+0Karollinax26, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak to jest z tą bezpieczną pozycją do spania? Czy to już jest ten etap, że spanie na plecach jest niebezpieczne? Ja bym bardzo chciała i przed ciążą zawsze spałam tylko na boku, ale teraz jak tylko nie leżę plackiem na plecach to dostaję serię potężnych, rozgniewanych kopniaków i mam wrażenie że dziecku jest niewygodnie...Może faktycznie powinnam zaopatrzyć się w tą specjalną poduchę do spania?
-
nick nieaktualnyFranka2104 wrote:Dziewczyny, jak to jest z tą bezpieczną pozycją do spania? Czy to już jest ten etap, że spanie na plecach jest niebezpieczne? Ja bym bardzo chciała i przed ciążą zawsze spałam tylko na boku, ale teraz jak tylko nie leżę plackiem na plecach to dostaję serię potężnych, rozgniewanych kopniaków i mam wrażenie że dziecku jest niewygodnie...Może faktycznie powinnam zaopatrzyć się w tą specjalną poduchę do spania?
Mi teraz na wizycie mówiła w zeszłym tygodniu że już mam spać na lewym boku.
Żyła główna dolna może już być lekko uciskana przez macicę a to może powodować omdlenia albo niedotlenienie. A jak Ty się nie dotleniasz to i dziecko za mało tlenu dostaje -
Od wczoraj mam duzo uplawow jak woda doslownie.. Mam nadzieje ze to wydzielina.. Zobaczymy co jutro na wizycie sie dowiem. Ten mój szkrab dzis jakby mniej aktywny wrecz jakbym czula delikatnie gdzies w oddali.
Chyba schiza przed wizyta.
Ja polowkowe bede miala 23+5 ciekawe jaka waga bedzie. -
Fasolka77 wrote:i chciałam Was zapytać o zdanie... w sprawie mojego wyjazdu na święta... lekarka powiedziala, ze nie podejmie za mnie tej decyzji. Z medycznego punktu widzenia wszystko jest ok, no ale zwolnienie, jest ślisko, 350 km, jazda samochodem... jak wychodziłam uśmiechnęła uśmiechnęła sie do mnie i powiedziała "z ciążą jest wszystko w porządku"... pojechałyśbyście? Nie widziałam rodziców 3 miesiące, jak nie pojadę teraz to najwcześniej w wakacje a to oznaczać będzie, że nie będę widzieć rodziców przez rok...
jak lekarz pozwolił i wszystko medycznie jest ok, to dlaczego miałabyś nie jechać?
Kasiulka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość
Urodzony 3.05.2019 ❤️
hcg 31.08.2018 - 53403.09.2018 - 2218
11.09.2018 - 22870Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko
17.10.2018.Maleństwo mierzy 4,33 cm
Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku
-
Mnie czeka podobna odległość i nie wiem co robić.w piątek rano mam wizytę u mojego gin i chyba zdam się na niego w tej kwestii. Jeśli da mi zielone światło to może faktycznie jakoś dam radę, rozłożę sobie wygodnie siedzenie i będziemy robić często przystanki na jedzenie i coś ciepłego do picia.
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Karmelka, no co Ty! Przetłumacz to sobie w drugą stronę. Ciesz się, że jesteś w szpitalu, że chcą Cię badać i diagnozować. Ile ja bym dała, żeby podali sterydy na płucka przy tej mojej szyjce.
Ja też po wizycie i też idę do szpitala, ale nawet się cieszęW czwartek i piątek mam mieć kroplówki magnezowe. Synuś 720 g, więc już duży
Szyjka kilka mm się skróciła, ale nie jest źle, rozwarcie wewnętrzne niestety dalej jest.
-
Wiewióreczka wrote:Karmelka, no co Ty! Przetłumacz to sobie w drugą stronę. Ciesz się, że jesteś w szpitalu, że chcą Cię badać i diagnozować. Ile ja bym dała, żeby podali sterydy na płucka przy tej mojej szyjce.
Ja też po wizycie i też idę do szpitala, ale nawet się cieszęW czwartek i piątek mam mieć kroplówki magnezowe. Synuś 720 g, więc już duży
Szyjka kilka mm się skróciła, ale nie jest źle, rozwarcie wewnętrzne niestety dalej jest.
Czemu lekarz skierował do szpitala ? Ze względu na te twardnienia ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 20:07
-
Kasiulka90 wrote:Czytałam jakiś czas temu w pewnym źródle, że w fizjologicznie zdrowej ciąży można, a ja byłam w tej najdelikatniejszej saunie i to tylko chwilę. Czułam się jak w ciepłych krajach po prostu
Za to pół godziny siedziałam w grocie solnej
Ooo to mój grubiutki w porównaniu do Twojego heheAle obie wartości w normie
Adapter mam z polecenia Kiwony - Insafe. Najlepszy zakup ostatnich miesięcy. Czuję się o wiele bezpieczniej. Przy ostrzejszym hamowaniu nie ma ucisku na brzuch, a co dopiero przy ewentualnym wypadku. W dodatku jest mega łatwy w instalowaniu na fotelu, dlatego szybko go przekładam w zależności od tego czy prowadzę czy jestem pasażerem.
no jak na krótko to mogłaśja nie lubię sauny bo mam cerę naczynkową
mój jeszcze pewnie przyspieszyale tak jak piszesz-ważne, że oba chłopy w normie
czy to ten adapter?
https://insafe.store/pl/p/Adapter-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-INSAFE-SEATBELT-GUIDE/74?gclid=Cj0KCQiAr93gBRDSARIsADvHiOq-m_xxsD7WYBDYLWd02-8mvO06eVI_DKziAJsmjEiKj0rdRVN6T70aAoE9EALw_wcB
bo właśnie zamówiłamKasiulka90 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Paula 90 wrote:Mi teraz na wizycie mówiła w zeszłym tygodniu że już mam spać na lewym boku.
Żyła główna dolna może już być lekko uciskana przez macicę a to może powodować omdlenia albo niedotlenienie. A jak Ty się nie dotleniasz to i dziecko za mało tlenu dostaje
a co z prawym bokiem? możemy? bo ja się cały czas przekręcam z jednego na drugi bokFasolka77
-
KarmeLoVe wrote:Niechcący polubiłam, ja w piątek ruszam w trasę 1600km
jak lekarz pozwolił i wszystko medycznie jest ok, to dlaczego miałabyś nie jechać?
no właśnie lekarka powiedziała, że decyzji za mnie nie podejmie ale z medycznego punktu widzenia jest wszystko ok, z ciążą wszystko ok ale ZUS, pogoda, daleka trasa i to ja mam zdecydować ale już właściwie zdecydowanejedziemy!
Fasolka77
-
Jej... jakie te nasze historie sa wzruszające. Tak dużo już przeszłysmy, ale zobaczcie dajemy rade. Takie fajne i silne z nas babki!
Nie mialam za duzo czasu na forum bo wsiaklam w olx. Musilam powystawiac pare rzeczy, a dzis ruszylo i mialam dzien sprzedażyFasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Daffi wrote:Od wczoraj mam duzo uplawow jak woda doslownie.. Mam nadzieje ze to wydzielina.. Zobaczymy co jutro na wizycie sie dowiem. Ten mój szkrab dzis jakby mniej aktywny wrecz jakbym czula delikatnie gdzies w oddali.
Chyba schiza przed wizyta.
Ja polowkowe bede miala 23+5 ciekawe jaka waga bedzie.
DAFFI a nie aplikujesz jakiś globulek? ja płynęłam po lactovaginalu, na dodatek mnie ta wydzielina podrażniała i dziś lekarka mi powiedziała, żebym się przerzuciła na doustne probiotykiFasolka77
-
nick nieaktualny
-
Wiewióreczka wrote:Szyjka 2/0 to szyjka, która ma 2 cm długości i brak rozwarcia. Nie mówił Ci gin, że jest dość krótka? Chyba że masz taką od początku, to jest OK
już się dokopałam w neciete 2/0 to z badania palpacyjnego, dziś mnie nie badała dopochwowo tylko palpacyjnie i powiedziała, że niezłe obwarowanie
na usg połówkowym 1,5 tyg temu miała 44 mm a 2/0 mam już od 2 miesięcy wpisywane w kartę więc to chodzi o pomiar "palcyma"
Fasolka77
-
Karollinax26 wrote:Czemu lekarz skierował do szpitala ? Ze względu na te twardnienia ?
Tak Kochana, bo skarżyłam mu się, że przez dwie ostatnie noce brzuch był twardy non stop i nie przechodził po zmianie pozycji. Mówiłam mu, że mam niski poziom, ale jednak w normie, a on, że to nie ma nic do rzeczy, że magnez w kropłówce to co innego i potrafi macicę wyciszyć.
Fasolka, ja bym jechałaFasolka77 lubi tę wiadomość
-
Wiewióreczka wrote:Tak Kochana, bo skarżyłam mu się, że przez dwie ostatnie noce brzuch był twardy non stop i nie przechodził po zmianie pozycji. Mówiłam mu, że mam niski poziom, ale jednak w normie, a on, że to nie ma nic do rzeczy, że magnez w kropłówce to co innego i potrafi macicę wyciszyć.
Fasolka, ja bym jechała
Ale to kładziesz się tylko na dwa dni ? -
Ale dużo znowu naskrobałyście dziewczyny
Ja dziś poszłam z mężem na dodatkowe USG, od połówkowych minęło 5 tygodni i jakoś tak mi się tęskniło za tymi widokami z brzucha. Córeczka wciąż zdrowo rośnie, waży teraz 700g, czyli jest o kilka dni mniejsza niż średnia waga wg terminu porodu.
Pani doktor mi powiedziała, że na tym etapie to już się nie wyznacza innych terminów, trzeba się trzymać tego wyznaczonego w okolicach 12tc, a jedne dzieci rosną większe inne mniejsze i takie się też potem urodzą. Ja się właśnie nastawiam na małe dziecko bo sama sie urodziłam z wagą poniżej 3kg i mąż też. I mam nadzieję że tak zostanie
W każdym razie wszystko w normie.
Karmelka mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i że ten szpital ci wyjdzie na dobre. Przynajmniej jesteś pod dobrą opieką i mogą ci porobić więcej badań, patrz na to właśnie z tej dobrej stronyInformuj nas co tam u ciebie i nie stresuj się niepotrzebnie. Na pewno wszystko będzie dobrze.
Franka2104 nie powinno się już po 20tc spać na plecach. Ja też tak mam że jak się położę na boku to czuję wzmożone kopniaki, ale tak już jest. Czytałam nawet że jak się w późniejszej ciąży liczy ruchy to należy się położyć na boku bo lepiej czuć.
Musisz do tego przywyknąć, u mnie też najwięcej ruchów gdy idę spać lub się budzę. Podkładam pod brzuch poduszki i to trochę amortyzuje kopnięcia w materac.
Fasolka ja czytałam że zwykłe pasy bezpieczeństwa w samochodzie odpowiednio zapięte pod brzuchem są jak najbardziej bezpieczne w ciąży. Adapter można używać dla dodatkowej wygody. Ja nie mam i dobrze mi się jeździ ze zwykłymi pasami. I tak jak Paula mówi, należy zawsze rozpiąć grube kurtki bo pasy lepiej przylegają i chronią.
Ja jeżdżę czasem około 200km za kierownicą, czasem jako pasażer i daję radę na razie.
A po mieście komunikacją miejską jeżdżę i ludzie rzeczywiście nie ustępują (ale w tłumach mogą też mojego brzucha nie zauważyć) ale nie narzekam, czasem wolę chwilę postać niż siedzieć bo od długiego siedzenia mi twardnieje brzuch, już to zauważyłam jak czasem za dużo przy komputerze jestem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 20:43
Kasiulka90, Karollinax26, DorotaAnna, Fasolka77, Wiewióreczka, india, AniaKJ, Franka2104, Paula 90, MamaAga85, Karmelllka90, Misiabella, malutka_mycha, Lolka30, Natalia-tosia, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN