X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Stresant mnie nie jest ciężko przerosnac bo mam 158 :) ale wolę takiego maluszka rodzic, mniej się będę bała :)

ja 160 cm :)

Jak dzis popatrzylam ile rzeczy jeszcze musze kupic to sie przerazilam kosztami, nic z kosmetykow jeszcze nie mam zadnych mydel, olejkow, pieluch, zadnych smoczkow, butelek, o np. szczotki do czesania wloskow....nie mowiac o kosmetykach dla siebie (podpaskach wkladkach laktacyjnych bepantenolu na piersi, herbatce na pokarm)

Ma moze ktoras liste z drogeria? bo wiem ze byly rozne lity z ubrankami ale takiej nie zauwazylam

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka, ja kupię już teraz, będę próbowała uczyć małego pić z butli moje mleko. Siostra tak zrobiła i jej synka mógł karmić każdy, a ona miała więcej luzu i wypoczynku. Dlatego też kupię laktator, ale nie wiem czy ręczny, czy elektroniczny.

Karola, na gardło tylko tantum verde w psikaczu, jak mówią dziewczyny. I nie patrz na to, co gada farmaceuta. Lekarz mi mówił, że można spokojnie, a on ratuje z ciężkiego stanu nawet.

Przytyłam w ciąży 12 kg....;)

DorotaAnna, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja cc tez nie byla straszna. Jedynie noc, bo dali mi za slabe przeciwbolowe. Ale rano wstalam i poszlam. Karmilam tez malego i byl obok mnie cala noc. Troche sie czulam jak przepilowana na pol ale to przez to ze, jakas polozna porabana tam weszla w misje typu chcialyscie to cierpcie. Znajoma mi potem mowila ze szkoda ze do niej nie zadzwonilam to od razu by wezwala tam lekarza by ja opierdzielil.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Kiwona pionizację miałaś po 12 godzinach? długo się musiałaś należeć...
    No, z tego co pamiętam. Ja miałam cc o 19.05, potem na noc zabrali mi syna, noc była paskudna, miałam jazdy jakieś, nie spałam, słyszałam płacz dzieciaczków i wiedziałam, że jedno z nich to mój syn. A ani się ruszyć ani przekręcić na bok, nic... Nie miałam siły, ból był dla mnie masakryczny. Rano przyszła pielęgniarka i kazała mi wstac, ale nie dałam rady, to mnie wzięła pod pachy i pod prysznic, gdzie zemdlałam. Z powrotem do wyra i kroplówka. Źle to wspominam.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od razu po przewiezieniu na salę siadałam, a wstawałam po 4-5 godzinach. Maciusiem normalnie zajmowałam się sama od początku, sięgałam po niego, przebierałam...
    mnie bardziej bolała ręka po wenflonie, niż brzuch po cesarce - serio!

Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Kiwona Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Kiwona, może Ty wiesz jak jest ze szpitalami ? Można rodzic gdzie się chce ? Czy trzeba się do tego szpitala wybrać i coś uzgodnić ? Ja kompletnie nic nie wiem, a chce rodzic w Warszawie.
    Można rodzić gdziekolwiek, ale właśnie wydaje mi się, że lepiej nie iść tak "z ulicy", a się rozeznać, może pójść na wizytę do poradni przyszpitalnej, pójść na ktg...

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KARMIENIE
     butelka 125 ml
     butelka 250 ml
     smoczki do butelki
    albo zestaw startowy Tommee Tippee
     laktator (później)
     opakowania do przechowywania odciągniętego mleka
     szczotka do mycia butelek
     termoopakowanie na butelki
     sterylizator na butelki do kuchenki mikrofalowej
     mleko w proszku
    KĄPIEL I HIGIENA
     przewijak
     pokrowce na przewijak – 3 sztuki
     podkłady na przewijak (higieniczne SENI)
     wanienka z termometrem
     ręczniki z kapturkiem – 2 sztuki
     myjka
     Oilatum do kąpieli
     kubek do spłukiwania głowy
     termos z pompką na wodę
    KOSMETYKI I ZDROWIE
     pieluchy jednorazowe Pampers rozmiar Newborn
     aspirator do noska Katarek
     bezpieczne nożyczki lub cążki
     sól fizjologiczna (Gilbert)
     woda morska w sprayu
     Bepanthen (na odparzenia, zadrapania i sutki)
     Ostanisept do pępka
     gaziki jałowe
     płatki higieniczne
     kompresy do oczu i nosa Medicomp
     gaza (do złuszczania główki i krostek)
     patyczki do uszu dla niemowląt
     Ibum w syropie
     Panadol w czopkach
     czopki glicerynowe
     Viburcol na kolki i ząbkowanie (czopki)
     witamina D i K (po konsultacji z lekarzem)
     krem tłusty na zimę
     balsam dla dzieci
     chusteczki nawilżające – kilka opakowań
     proszek lub płyn do prania

INNE
     pieluchy tetrowe – 20 sztuk
     pieluchy flanelowe – 10 sztuk
     leżaczek – bujaczek
     smoczki – 3 sztuki
     łańcuszek do smoczka
     lampka nocna
     niania elektryczna
     monitor oddechu (do przemyślenia)
     pojemnik na zużyte pieluchy
     nawilżacz powietrza
     kosz na brudne ubranka

DLA MAMY
     koszule nocne do karmienia – 3 sztuki
     koszula do porodu
     podkłady higieniczne (Hartmann)
     podpaski duże
     majtki jednorazowe – 6 par (nie flizelinowe)
     szlafrok
     kapcie
     klapki
     ciepłe skarpetki
     biustonosze do karmienia – 3 sztuki
     silikonowe osłonki na piersi
     wkładki laktacyjne
     poduszka poporodowa
     herbatka Bocianek dla matek karmiących

Ja mam coś takiego ale jako niedoswiadczona nie mam pojęcia czy faktycznie wszystko jest potrzebne :)

stresant, Lolka30, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    A kupujecie taki sprzęt już teraz czy dopiero jak się okaże że trzeba karmić mm? Oczywiście nie mówię o przypadku że już przed porodem któraś wie że karmić piersią nie będzie. Bo sama chciałabym piersią i nie wiem czy wtedy taki sprzęt jest mi potrzebny
    Jak się zdecyduję na kupno to kupię choćby do podgrzewania słoiczków itp :)

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam nadzieje ze nie nastraszylam Was swoja historia. To byly tylko dwa tygodnie, tak naprawde to nie znam osob ktore by to przechodzily, najlepiej sobie zorganizowac jakas pomoc zaufana, ktora nas odciazy i da te pierwsze trudy odespac. Ja sie zafiksowalam na karmieniu, teraz juz na to sie na to nie porwe jesli nie wyjdzie mi zwykle kp, bo mam jeszcze jedno dziecko i musze byc na chodzie i ogarniac dwojke. Sen, jedzenie sa wazne, duzo mam na szczescie normalnie spi. Trzeba myslec tez osobie i nie dac sie zajechac, samemu przez siebie najczesciej ;)

malutka_mycha, Kiwona, Lolka30, martusiawp lubią tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wklejam wam pozostale pomiary z usg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 10:39

malutka_mycha, Kiwona, Misiabella, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Cudowne informacje! Ale lekarz chyba przesadza, moja ważyła w 24+0 707g i z tego co czytałam tutaj inne wagi dużo z nas ma na tym etapie podobna wage. Wszytskie urodziny dzieci z waga pod 5 kg?
    Nie wiem jak jest w innych wypadkach ale ja mam nadprogramowe kg tu i tam... do tego wywiad w ktorym corka wazyla ponad 4kg i chce sie przyjrzec wzrostowi wagi bo moze byc spore.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • stresant Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    ja od razu po przewiezieniu na salę siadałam, a wstawałam po 4-5 godzinach. Maciusiem normalnie zajmowałam się sama od początku, sięgałam po niego, przebierałam...
    mnie bardziej bolała ręka po wenflonie, niż brzuch po cesarce - serio!

Pierwsza cesarka identiko jak Kiwona 20:50 urodzilam o 8 rano wstalam, "niesiona" do lazienki przez 2 pielegniarki, 5 dni w szpitalu nie moglam dojsc do siebie, syn zaraz po porodzie przewieziny 60km dalej do innego szpitala

ale druga cesarka o niebo lepiej, dali mi lepszy opatrunek, taki przezroczysy plaster jakby druga skora, i caly brzuch tym okleili, bardzo ladnie trzymal blizne do kupy......

No kazda z nas ma inna historie, tak samo historie porodow naturalnych sa inne.....i kazdy porod u tej samej kobiety przebiega inaczej

Kiwona, Misiabella lubią tę wiadomość

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi śliczny synuś i najważniejsze że zdrowy <3.

DorotaAnna mój Filip też raczej z mniejszych, na połówkowych wychodziło że jest na 18 centylu.

Kiwona własnie ta nerwowa atmosfera i tłumy mnie zniechęcają przed łażeniem po sklepach :/.

Dziewczyny dobrze że piszecie o baby bluesie i depresji, boję się tego bo już teraz zrobiłam się płaczliwa i smutna że siedzę sama w domu a mąż ciagle w pracy. Wydaje mi się, że dzięki poruszeniu tego tematu problem staje się bardziej realny ani taki teoretyczny. Musimy sobie i naszym bliskim uświadomić, że takie coś istnieje i się zdarza całkiem często i jeśli zdarzy się nam to trzeba reagować, a nie udawać że nic się nie dzieje a my jesteśmy jakimiś superwomen.

Ja teraz wrzucałam sobie różne rzeczy do koszyka w aptece gemini z zakładki wyprawka maluszka, są tam rzeczy i do porodu i do pielęgnacji, higieny dziecka i też się zastanawiałam nad podgrzewaczem, ale na razie się wstrzymuję wzięłam za to sterylizator do mikrofalówki, do sterylizacji jakichś smoczków czy butelki po odciagnietym mleku. Sporo rzeczy typu inhalator, aspirator jeszcze odpuscilam a i tak już mam koszyk na 500zl załadowany, masakra.

Daffi, martusiawp lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • espoir Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja mam funkcję sterylizatora w podgrzewaczu - może sprawdzcie czy nie lepiej już kupić 2w1...

Lolka30 lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka u mnie ostatnio też gorszy czas, przez ostatnie dwa trzy tygodnie płaczę z dużo blahszych powodów niż jest to warte. Mam nadzieję że to tylko chwilowy spadek formy bo nawet mnie zaczyna to denerwować.

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    to ja mam funkcję sterylizatora w podgrzewaczu - może sprawdzcie czy nie lepiej już kupić 2w1...

Ja planuje kupić podgrzewacz firmy lovi, którym jest ta funkcja. Sam sterylizator wydaje mi się zbędny, przy córce wystarczyło, że wszystko wygotowalam i też było ok :)

• espoir Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja mam taki KLIK
    od 3 lat chodzi non stop. tfu tfu, w razie wu, żeby zaraz nie padł :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 22:44

martusiawp lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • india Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ale ten bb to okropienstwo :( mam nadzieje, ze dotknie nas z minimalną sila albo ominie zupełnie ;)

Daffi slodziak z twojego maluszka, super, ze wszystko dobrze.

Kiwona szkoda, ze zakupy sie nie udaly.
    Ja jednak dzis zamowilam poduszke-rogal, ale internetowo bo stacjonarnie w Smyku nie bylo przeceny :/ wiec nusze czekac.
    I jeszcze planszowke na wieczorna rozrywke :D

Martusia olej to gadanie. Alicja to piękne imię, nie widze powodow aby z niego rezygniwac.

Dziewczyny jak zanim przeczytam wszystko to tez zawsze zapominam vo mialam odpisac :/

Daffi, martusiawp lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ja też bym tak chciała docelowo żeby dzieciaczek pił z piersi ale w razie czego wypił moje mleko z butli :) ja mam laktator elektryczny z tommee tipee tak jak butelki.

Kurczę poszukam podgrzewacza z takimi funkcjamini zobaczę jak to cenowo wyglada.

Ktoś pisał o podgrzewaczu i sterylizatorze 2w1 jabpatrzulam na to bodajże był z firmy babyono ale z tego co wyczytałam nie mieści się tam cała butelka? W sensie ze smoczkiem. Że trzeba by sterylizować osobno butle osobno smoczek

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.skapiec.pl/cat/2694-podgrzewacze-butelek/ranking.html

Takie coś znalazłam.

Lolka30, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
‹‹ 865 866 867 868 869 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ