Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPrzyszła w końcu przesyłka z allegro z tymi wszystkimi przyborami z waty do porodu plus przewijak i poduszka do karmienia.
Przewijak na łóżeczko taki nakładany a poduszkę wzięłam najtańsza. Po szpitalu wyrzucę żeby nic do domu w niej nie przynieść.
Wzięłam też pojemnik na smoczek z uchwytem z lovi (świetnie się sprawdziło przy siostrze), gąbkę do kąpieli i termometr.
Teraz leżę i oglądam zmierzch. Mały jest bardzo aktywny. Uderza po szyjce aż na odbycie czuję. Położyłam się na boku żeby się trochę przesunął.
Czy wykonujecie masaż krocza? Używacie tego sławnego olejku Weleda?india, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySansivieria wrote:No i u nas ułożenie miednicowe, tak samo jak na połówkowych. A też czuję mocne ruchy ponad pępkiem jak Fasolka!
Chciałabym uniknąć cc, ale jeśli Mała się nie przekręci to poród sn odpada...Sansivieria lubi tę wiadomość
-
DorotaAnna wrote:Moja bratowa po cc nie miała pokarmu i już w szpitalu używała laktatora. Ale tak myśle, że w szpitalu to powinni mieć jakiś na pożyczenie na czas pobytu w szpitalu
zaden laktator nie pobudzi tak laktacji jak dziecko
espoir, Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Sansivieria wrote:Karmelka to super wrażenia ze szkoły i jeszcze spotkanie na żywo z naszą wspólną koleżanką!!
Ja zaczynasz szkołę rodzenia za miesiąc, ale niestety będę chodziła sama, bo Mąż w delegacji pracuje...
Za to dziś razem byliśmy na wizycie kontrolnej! Nasza Malutka waży już 800 gram, znów zasłoniła kompletnie twarz dwiema rączkami. Ładnie się wierciła machała rączkami i nóżkami. Przepływy bez zarzutów, no i szyjka wydolna - tak nazwał to lekarz bez podawania długości.
U mnie 6,kg na plusie.
A wyprawka zupełnie w lesie, poza tymi ubrankami, które dostałam...
to nasze Maluchy ważą prawie tak samoja jutro zaczynam 25 tc
Sansivieria lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Sansivieria wrote:No i u nas ułożenie miednicowe, tak samo jak na połówkowych. A też czuję mocne ruchy ponad pępkiem jak Fasolka!
Chciałabym uniknąć cc, ale jeśli Mała się nie przekręci to poród sn odpada...
kurcze miałam spytać na wizycie czy ze względu na wiek są jakieś przesłanki do cc... i zapomniałam..Fasolka77
-
Sansivieria wrote:No i u nas ułożenie miednicowe, tak samo jak na połówkowych. A też czuję mocne ruchy ponad pępkiem jak Fasolka!
Chciałabym uniknąć cc, ale jeśli Mała się nie przekręci to poród sn odpada...moj roobal to samo nawet czuje ze nadal nie fiknal... miejmy nadzieje ze zdaza bo maja czas jeszcze. sa dzieciaki co tuz przed porodem z poprawnego ulozenia wskocza na np posladkowe i lipa.
Sansivieria lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBasiu ja napisałam prawdę,którą widziałam
a tak jak mowiłam, że będę najgrubsza na tej szkole rodzenia tak jestem hahaha. Chociaż jest dzjewczyna z takim pokaźnym brzuszkiem u nas w grupie. Jest też dziewczyna z terminem na maj, ale to moim zdaniem jeszcze mogli się wstrzymać ze względu na to czy zapamiętają.
B_002 lubi tę wiadomość
-
Ja bylam po cc i uzywalam laktatora juz w szpitalu. Niestety czasami jest tak ze dziecko zanim sie nauczy ladnie ssac to taki laktator moze troche pomoc ruszyc w tym temacie, bo dziecko moze tez byc zniechecone ze malo leci, dlatego laktator sie przydaje. Ja mialam troszynke mleka juz od poczatku, laktatorem zwiekszalam ilosc, w moim przypadku nie czekalam 7 dob na pojawienie sie w ogole mleka, tylko mialam go male ilosci. Nawal mialam w 5 albo 7 dobie, ale wczesniej tez troche bylo. Ja jestem zdania ze nie powinno sie czekac tygodnia z laktatorem tylko od poczatku go uzywac, jesli nawet mleka by nie bylo- szybciej sie pojawi.
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:kurcze miałam spytać na wizycie czy ze względu na wiek są jakieś przesłanki do cc... i zapomniałam..
na żadnej liście wskazań nie jest wymieniony. Jest za to cukrzyca, ale też nie sama w sobie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 21:47
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Ciekawe co moja lekarka w poniedziałek powie na ułożenie, ostatnio leżała poprzecznie i do teraz kopie u góry ale tylko z jednej strony. A gdyby była główka w dół to chyba miejsce kopniakow by się zmieniało?
O wypożyczalniach nic nie wiem. W ogóle mega dużo mi to forum daje w życiu bym sama tego nie ogarnęła. A z drugiej strony zaczynam się schizowac że mało mam. Mam raczej te "duże rzeczy" o których ciężko zapomnieć jak ciuchy, mebelki, łóżeczko, wózek ale nie mam nic z tych dupereli jak termometry, szczotki, butelki. -
nick nieaktualnyA co do terminu porodu to położna pięknie to dzisiaj sprecyzowała, że termin porodu jest +/- 2 tygodnie czyli nasz termin porodu jest od 30 marca do 22 kwietnia
bo to w terminie donoszonej ciąży a niunia sobie wybierze
DorotaAnna, B_002, india lubią tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Wiek nie jest wskazaniem do CC
na żadnej liście wskazań nie jest wymieniony. Jest za to cukrzyca, ale też nie sama w sobie
ja sie troszke boje bo mam nadwage, cukrzyce i jesli duzy bobas bedzie zeby mi nie wymyslili tego cc bo bede sie upierac przy SN. -
nick nieaktualny
-
Mnie troche zmartwilo, ze wedlug usg z prenatalnych powinnam byc w 24 tc i 1 dniu ciazy, wedlug om w 23 tc i 1 dc, a teraz wedlug usg jestem w jakims 23 tc i 3 dc, no bardziej w 23 niz 24 tc. Mam nadzieje ze nie jest to jakims zwiastunem hipotrofii. Z wczesniejszym synkiem sytuacje mialam podobna jesli chodzi o terminy porodu z usg okolo tygodnia wczesniej niz wynikaloby to z om. Tyle ze na polowkowych ciagle z usg termin wychodzil tydzien do przodu, o ile sie nie myle.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:czytalam o tej cukrzycy ale nie wiedzialam jak to funkcjonuje.
ja sie troszke boje bo mam nadwage, cukrzyce i jesli duzy bobas bedzie zeby mi nie wymyslili tego cc bo bede sie upierac przy SN.
Plus przy niewyrównanej cukrzycy, bo skoki cukru które występują przy takim wysiłku jak poród mogą okazać się nawet śmiertelne.
Bardzo często dzieci cukrzycowe lądują pod tlenem, bo mają nagły skok/spadek cukru poza organizmem matki. Maluszki z matek cukrzycowych są monitorowane bardziej wnikliwie przez dwie dobry o ile pamiętam. Sprawdza się im poziom cukru. Może się zdarzyć że dziecko takie urodzi się już z cukrzyca -
Paula 90 wrote:Mój diabetolog mówił że CC jest wtedy kiedy dziecko jest duże (powyżej 4kg) bo ryzyko uszkodzenia w trakcie porodu zarówno dziecka jak i matki jest bardzo duże.
Plus przy niewyrównanej cukrzycy, bo skoki cukru które występują przy takim wysiłku jak poród mogą okazać się nawet śmiertelne.
Bardzo często dzieci cukrzycowe lądują pod tlenem, bo mają nagły skok/spadek cukru poza organizmem matki. Maluszki z matek cukrzycowych są monitorowane bardziej wnikliwie przez dwie dobry o ile pamiętam. Sprawdza się im poziom cukru. Może się zdarzyć że dziecko takie urodzi się już z cukrzyca -
Paula 90 wrote:Wiek nie jest wskazaniem do CC
o to super! moja ciotka jakieś 30 lat temu jak rodziła w wieku 31 lat to już była babcia i bezwzględnie cc! stąd moje pytanieFasolka77
-
nick nieaktualnyMisiabella wrote:Mnie troche zmartwilo, ze wedlug usg z prenatalnych powinnam byc w 24 tc i 1 dniu ciazy, wedlug om w 23 tc i 1 dc, a teraz wedlug usg jestem w jakims 23 tc i 3 dc, no bardziej w 23 niz 24 tc. Mam nadzieje ze nie jest to jakims zwiastunem hipotrofii. Z wczesniejszym synkiem sytuacje mialam podobna jesli chodzi o terminy porodu z usg okolo tygodnia wczesniej niz wynikaloby to z om. Tyle ze na polowkowych ciagle z usg termin wychodzil tydzien do przodu, o ile sie nie myle.
Misiabella lubi tę wiadomość
-
malutka_mycha wrote:Ciekawe co moja lekarka w poniedziałek powie na ułożenie, ostatnio leżała poprzecznie i do teraz kopie u góry ale tylko z jednej strony. A gdyby była główka w dół to chyba miejsce kopniakow by się zmieniało?
mój leży główką w dół i kopie nad pępkiem właśnie z lewej stronyFasolka77