X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła w końcu przesyłka z allegro z tymi wszystkimi przyborami z waty do porodu plus przewijak i poduszka do karmienia.
    Przewijak na łóżeczko taki nakładany a poduszkę wzięłam najtańsza. Po szpitalu wyrzucę żeby nic do domu w niej nie przynieść.
    Wzięłam też pojemnik na smoczek z uchwytem z lovi (świetnie się sprawdziło przy siostrze), gąbkę do kąpieli i termometr.

Teraz leżę i oglądam zmierzch. Mały jest bardzo aktywny. Uderza po szyjce aż na odbycie czuję. Położyłam się na boku żeby się trochę przesunął.

Czy wykonujecie masaż krocza? Używacie tego sławnego olejku Weleda?

india, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    No i u nas ułożenie miednicowe, tak samo jak na połówkowych. A też czuję mocne ruchy ponad pępkiem jak Fasolka!
    Chciałabym uniknąć cc, ale jeśli Mała się nie przekręci to poród sn odpada...
    Spokojnie jeszcze ma dużo czasu na przekręcenie się kilka razy. Mojej przyjaciółki mała orzekracila się dopiero w 34 tc co już tak raczej nie dawali szansy

Sansivieria lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Moja bratowa po cc nie miała pokarmu i już w szpitalu używała laktatora. Ale tak myśle, że w szpitalu to powinni mieć jakiś na pożyczenie na czas pobytu w szpitalu
    najlepszy laktator to dziecko. na poczatku zadna nie ma duzo mleko a wlasciwie jest siara... dziecko potrzebuje by sie najesc tyle ile miesci mala lyzeczka do herbaty.. zoladeczek jest jak fistaszek.. i dopiero pozniej zwiekszaja sie potrzeby. najlepszy ssak to nasz maluszek :) zaden laktator nie pobudzi tak laktacji jak dziecko :)

espoir, Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Karmelka to super wrażenia ze szkoły i jeszcze spotkanie na żywo z naszą wspólną koleżanką!!
    Ja zaczynasz szkołę rodzenia za miesiąc, ale niestety będę chodziła sama, bo Mąż w delegacji pracuje...
    Za to dziś razem byliśmy na wizycie kontrolnej! Nasza Malutka waży już 800 gram, znów zasłoniła kompletnie twarz dwiema rączkami. Ładnie się wierciła machała rączkami i nóżkami. Przepływy bez zarzutów, no i szyjka wydolna - tak nazwał to lekarz bez podawania długości.
    U mnie 6,kg na plusie.
    A wyprawka zupełnie w lesie, poza tymi ubrankami, które dostałam...

to nasze Maluchy ważą prawie tak samo :) ja jutro zaczynam 25 tc :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    No i u nas ułożenie miednicowe, tak samo jak na połówkowych. A też czuję mocne ruchy ponad pępkiem jak Fasolka!

kurcze miałam spytać na wizycie czy ze względu na wiek są jakieś przesłanki do cc... i zapomniałam.. :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    łacze sie w bolu. :( moj roobal to samo nawet czuje ze nadal nie fiknal... miejmy nadzieje ze zdaza bo maja czas jeszcze. sa dzieciaki co tuz przed porodem z poprawnego ulozenia wskocza na np posladkowe i lipa.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu ja napisałam prawdę,którą widziałam :) a tak jak mowiłam, że będę najgrubsza na tej szkole rodzenia tak jestem hahaha. Chociaż jest dzjewczyna z takim pokaźnym brzuszkiem u nas w grupie. Jest też dziewczyna z terminem na maj, ale to moim zdaniem jeszcze mogli się wstrzymać ze względu na to czy zapamiętają.

B_002 lubi tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam po cc i uzywalam laktatora juz w szpitalu. Niestety czasami jest tak ze dziecko zanim sie nauczy ladnie ssac to taki laktator moze troche pomoc ruszyc w tym temacie, bo dziecko moze tez byc zniechecone ze malo leci, dlatego laktator sie przydaje. Ja mialam troszynke mleka juz od poczatku, laktatorem zwiekszalam ilosc, w moim przypadku nie czekalam 7 dob na pojawienie sie w ogole mleka, tylko mialam go male ilosci. Nawal mialam w 5 albo 7 dobie, ale wczesniej tez troche bylo. Ja jestem zdania ze nie powinno sie czekac tygodnia z laktatorem tylko od poczatku go uzywac, jesli nawet mleka by nie bylo- szybciej sie pojawi.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    kurcze miałam spytać na wizycie czy ze względu na wiek są jakieś przesłanki do cc... i zapomniałam.. :(
    Wiek nie jest wskazaniem do CC ;-) na żadnej liście wskazań nie jest wymieniony. Jest za to cukrzyca, ale też nie sama w sobie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 21:47

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co moja lekarka w poniedziałek powie na ułożenie, ostatnio leżała poprzecznie i do teraz kopie u góry ale tylko z jednej strony. A gdyby była główka w dół to chyba miejsce kopniakow by się zmieniało?

O wypożyczalniach nic nie wiem. W ogóle mega dużo mi to forum daje w życiu bym sama tego nie ogarnęła. A z drugiej strony zaczynam się schizowac że mało mam. Mam raczej te "duże rzeczy" o których ciężko zapomnieć jak ciuchy, mebelki, łóżeczko, wózek ale nie mam nic z tych dupereli jak termometry, szczotki, butelki.

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do terminu porodu to położna pięknie to dzisiaj sprecyzowała, że termin porodu jest +/- 2 tygodnie czyli nasz termin porodu jest od 30 marca do 22 kwietnia :) bo to w terminie donoszonej ciąży a niunia sobie wybierze :)

DorotaAnna, B_002, india lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Wiek nie jest wskazaniem do CC ;-) na żadnej liście wskazań nie jest wymieniony. Jest za to cukrzyca, ale też nie sama w sobie
    czytalam o tej cukrzycy ale nie wiedzialam jak to funkcjonuje.
    ja sie troszke boje bo mam nadwage, cukrzyce i jesli duzy bobas bedzie zeby mi nie wymyslili tego cc bo bede sie upierac przy SN.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka - tu masz pełną listę wskazań do CC:

https://parenting.pl/wskazania-do-cesarskiego-ciecia

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie troche zmartwilo, ze wedlug usg z prenatalnych powinnam byc w 24 tc i 1 dniu ciazy, wedlug om w 23 tc i 1 dc, a teraz wedlug usg jestem w jakims 23 tc i 3 dc, no bardziej w 23 niz 24 tc. Mam nadzieje ze nie jest to jakims zwiastunem hipotrofii. Z wczesniejszym synkiem sytuacje mialam podobna jesli chodzi o terminy porodu z usg okolo tygodnia wczesniej niz wynikaloby to z om. Tyle ze na polowkowych ciagle z usg termin wychodzil tydzien do przodu, o ile sie nie myle.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie jutro przyjdzie paczka z Gemini cieszę się jak dziecko hahaha :) będę miała już butelki i pierdolety do torby do szpitala. Jeszcze małej muszę kupić ale poczekam bo chce "świeże" moje może poleżeć hahaha

india, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    czytalam o tej cukrzycy ale nie wiedzialam jak to funkcjonuje.
    ja sie troszke boje bo mam nadwage, cukrzyce i jesli duzy bobas bedzie zeby mi nie wymyslili tego cc bo bede sie upierac przy SN.
    Mój diabetolog mówił że CC jest wtedy kiedy dziecko jest duże (powyżej 4kg) bo ryzyko uszkodzenia w trakcie porodu zarówno dziecka jak i matki jest bardzo duże.
    Plus przy niewyrównanej cukrzycy, bo skoki cukru które występują przy takim wysiłku jak poród mogą okazać się nawet śmiertelne.
    Bardzo często dzieci cukrzycowe lądują pod tlenem, bo mają nagły skok/spadek cukru poza organizmem matki. Maluszki z matek cukrzycowych są monitorowane bardziej wnikliwie przez dwie dobry o ile pamiętam. Sprawdza się im poziom cukru. Może się zdarzyć że dziecko takie urodzi się już z cukrzyca

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Mój diabetolog mówił że CC jest wtedy kiedy dziecko jest duże (powyżej 4kg) bo ryzyko uszkodzenia w trakcie porodu zarówno dziecka jak i matki jest bardzo duże.
    Plus przy niewyrównanej cukrzycy, bo skoki cukru które występują przy takim wysiłku jak poród mogą okazać się nawet śmiertelne.
    Bardzo często dzieci cukrzycowe lądują pod tlenem, bo mają nagły skok/spadek cukru poza organizmem matki. Maluszki z matek cukrzycowych są monitorowane bardziej wnikliwie przez dwie dobry o ile pamiętam. Sprawdza się im poziom cukru. Może się zdarzyć że dziecko takie urodzi się już z cukrzyca
    u mnie nikt sie nie przejal ze 22 lata, 1szy porod i dziecko ponad 4kg. jedynie wnikliwiej pozniej mi mloda badali czy barki nie zostaly uszkodzone przy porodzie.

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

o to super! moja ciotka jakieś 30 lat temu jak rodziła w wieku 31 lat to już była babcia i bezwzględnie cc! stąd moje pytanie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Mnie troche zmartwilo, ze wedlug usg z prenatalnych powinnam byc w 24 tc i 1 dniu ciazy, wedlug om w 23 tc i 1 dc, a teraz wedlug usg jestem w jakims 23 tc i 3 dc, no bardziej w 23 niz 24 tc. Mam nadzieje ze nie jest to jakims zwiastunem hipotrofii. Z wczesniejszym synkiem sytuacje mialam podobna jesli chodzi o terminy porodu z usg okolo tygodnia wczesniej niz wynikaloby to z om. Tyle ze na polowkowych ciagle z usg termin wychodzil tydzien do przodu, o ile sie nie myle.
    Spokojnie może jesteś przed skokiem małego. Ja się stresowałam bo w 20+2 wyszło że jest 20+0 a potem skok był duży i mała była na 85 centylu i znowu się martwiłam że jest za duża a teraZ jest idealnie na środku. Dzieci przybierają skokowo. Przeplywy miałaś robione?

Misiabella lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ciekawe co moja lekarka w poniedziałek powie na ułożenie, ostatnio leżała poprzecznie i do teraz kopie u góry ale tylko z jednej strony. A gdyby była główka w dół to chyba miejsce kopniakow by się zmieniało?

mój leży główką w dół i kopie nad pępkiem właśnie z lewej strony :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 940 941 942 943 944 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ