X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Do mnie jutro przyjdzie paczka z Gemini cieszę się jak dziecko hahaha :) będę miała już butelki i pierdolety do torby do szpitala. Jeszcze małej muszę kupić ale poczekam bo chce "świeże" moje może poleżeć hahaha
    Ja już zapełniam koszyk. Biorę tylko dwie butelki ale nie do szpitala tylko do domu. Liczę na mocną laktację. Moja mama i babcia miały strasznie dużo mleka. Mi już cieknie w nocy.
    Idę rodzić z myślą że na bank będę karmić piersią a żeby nie zaburzyć laktacji to przez 6 tygodni nie dam Ignacemu smoka ani butli. Potem planuje wprowadzić żeby móc wyjść z domu bez dziecka z psem chociażby ;-)

martusiawp lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - tu masz pełną listę wskazań do CC:

https://parenting.pl/wskazania-do-cesarskiego-ciecia

thx Paula :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam pięknie za wszystkie życzenia <3.
    Wiewioreczko tsh mam 2,55 i ft4 0,94 czyli na granicy. Od jutra będę brała dawkę 100 zamiast 75 i zobaczymy za miesiąc. A i też mam już 13 kg na plusie ;). Zobaczymy co na to mój lekarz jutro.
    Laktator dostałam od kuzynki medele mini Electrics ale się nie wypowiem bo na razie nawet nie wiem jak to złożyć ;).
    Paula zamierzam robić masaż krocza ale dopiero w 3 trymestrze.
    Dziewczyny zniknęła nam Mama36 i Natalia-tosia. Mam nadzieję że wszystko dobrze u nich. Jak czytacie to odezwijcie się że jest ok:).

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a wiecie może czy jest możliwe aby kobieta była uczulona na znieczulenie zewnątrzoponowe? i jak to ewentualnie sprawdzić?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    o to super! moja ciotka jakieś 30 lat temu jak rodziła w wieku 31 lat to już była babcia i bezwzględnie cc! stąd moje pytanie :)
    Bo kiedyś tak robili. Jak była "starsza" i pierwiastka jeszcze to rutynowo walili CC.
    Teraz jest mocny nacisk na SN i wiele wskazań sprzed kilkudziesięciu lat zniknęło z listy.
    Tak samo ja jeszcze kilka lat temu z moją wada wzroku (minus 9) miałabym CC. A teraz nie ma przeciwwskazań do SN

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    u mnie nikt sie nie przejal ze 22 lata, 1szy porod i dziecko ponad 4kg. jedynie wnikliwiej pozniej mi mloda badali czy barki nie zostaly uszkodzone przy porodzie.
    Koledze z pracy polamali dziecko. Mały się urodził 4300. Ale na to nic nie dają, samo się zrasta

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo wady wzroku- bo ja też mam. Czy powinnam isc do okulisty i poprosić żeby mnie zbadał pod katem czy mogę rodzic naturalnie?

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Mój diabetolog mówił że CC jest wtedy kiedy dziecko jest duże (powyżej 4kg) bo ryzyko uszkodzenia w trakcie porodu zarówno dziecka jak i matki jest bardzo duże.
    Plus przy niewyrównanej cukrzycy, bo skoki cukru które występują przy takim wysiłku jak poród mogą okazać się nawet śmiertelne.
    Bardzo często dzieci cukrzycowe lądują pod tlenem, bo mają nagły skok/spadek cukru poza organizmem matki. Maluszki z matek cukrzycowych są monitorowane bardziej wnikliwie przez dwie dobry o ile pamiętam. Sprawdza się im poziom cukru. Może się zdarzyć że dziecko takie urodzi się już z cukrzyca

mnie zastanawia co to są "skoki cukru",, wiecie może? chodzi o skoki w ciągu dnia? tygodnia? między tym co na czczo a po posiłku? u mnie w ciągu dnia (na czczo i po posiłkach) wahają się między 86 a 130 więc chyba nie są takie pomiary traktowane jako skoki?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Spokojnie może jesteś przed skokiem małego. Ja się stresowałam bo w 20+2 wyszło że jest 20+0 a potem skok był duży i mała była na 85 centylu i znowu się martwiłam że jest za duża a teraZ jest idealnie na środku. Dzieci przybierają skokowo. Przeplywy miałaś robione?
    Mialam robione 3 tygodnie temu i wtedy byly ok. No troche mnie to niepokoi jednak.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:

mój leży główką w dół i kopie nad pępkiem właśnie z lewej strony :)

Cały czas z jednej strony? Mnie kopie pod żebrami po prawej stronie. Ale jak leżała poprzecznie to też raczej czułam ja cały czas z prawej tylko trochę niżej bo to było miesiąc temu :)

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny a wiecie może czy jest możliwe aby kobieta była uczulona na znieczulenie zewnątrzoponowe? i jak to ewentualnie sprawdzić?
    O uczuleniu nie słyszałam, ale można źle reagować. Przed porodem najlepiej podejść do anestezjologa w szpitalu w którym chcesz rodzić na konsultacje. Kosztuje to chyba 30zl i on kwalifikuje, lub nie, do znieczulenia. My jedziemy w lutym obejrzeć oddział i do anestezjologa. Ale zadzwoń i zapytaj bo oni zazwyczaj mają tylko "dyżur" przez krótki czas na takie konsultacje. W moim przypadku jest to jedna godzina w tygodniu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    A propo wady wzroku- bo ja też mam. Czy powinnam isc do okulisty i poprosić żeby mnie zbadał pod katem czy mogę rodzic naturalnie?
    Koniecznie

DorotaAnna lubi tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie teraz nie wiem jakie sa przeplywy po prawie miesiacu. Szkoda ze dzisiaj mi porzadnie tego usg nie zrobili.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    mnie zastanawia co to są "skoki cukru",, wiecie może? chodzi o skoki w ciągu dnia? tygodnia? między tym co na czczo a po posiłku? u mnie w ciągu dnia (na czczo i po posiłkach) wahają się między 86 a 130 więc chyba nie są takie pomiary traktowane jako skoki?
    Nieeee ;-) skoki cukru to nagle spadki wynikające z jakiejś patologicznej sytuacji.
    Ja mam koleżankę która ma cukrzycę typu pierwszego i zdarzyło się jej mieć spadek cukru w szkole jeszcze z ponad 250 na 40. I ten spadek odbył się w trakcie połowy lekcji czyli dwudziestuparu minut.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja wiem ze mam uczulenie na zel do Usg/ktg :P

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    podpinam sie. tez mam wade minusowa i astygmatyzm.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ciekawe co moja lekarka w poniedziałek powie na ułożenie, ostatnio leżała poprzecznie i do teraz kopie u góry ale tylko z jednej strony. A gdyby była główka w dół to chyba miejsce kopniakow by się zmieniało?

Nasza Córeczka kopie wysoko nad pępkiem i po bokach więc byłam pewna, że leży główką w dół, ale przecież dziecko nie leży wyciągnięte w macicy tylko takie "złamane" w pasie tzn stópki praktycznie przy twarzy. Nigdy za to nie czułam jeszcze "skopanej" szyjki o czym tu nie raz pisałyście.

age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka - Ty masz normalne wzrosty i spadki wynikające z funkcjonowania organizmu (zwłaszcza trzustki).
    Cukier musi wzrastać i opadac bo taka jego rola w organizmie. Jesz to rośnie, nie jesz to spada. I dopóki jest w normie to jest ok.
    Moja znajoma miewała cukier 400+. I to przy insulinie i pilnowanej cukrzycy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    podpinam sie. tez mam wade minusowa i astygmatyzm.
    Tak jak wyżej - koniecznie.
    Nawet jeśli nasza niewielka wadę to warto sprawdzić w jakim stanie jest siatkówka. Bo to od stanu siatkówki a nie wady zależy decyzja co do CC

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Cały czas z jednej strony? Mnie kopie pod żebrami po prawej stronie. Ale jak leżała poprzecznie to też raczej czułam ja cały czas z prawej tylko trochę niżej bo to było miesiąc temu :)

zmienił położenie z miednicowego :) czułam z lewej strony ale własnie teraz czuję kopniaki w centrum brzucha :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 941 942 943 944 945 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ