X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej sąsiadce odeszły wody i pojechała do szpitala. Ma mieć córkę. Trzymam kciuki, dziewczyna ma trudne życie. To, że na własne życzenie trochę, to jedno, ale generalnie szkoda mi czasem jej... Będzie sama z 2 dzieci.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • barbillla86 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka fajne wiadomości, w większości pokrywają się z tym co mieliśmy na pogadance z neonatologiem przed wyjsciem ze szpitala z córką. On podkreślał znaczenie tych pierwszych miesiecy, potrzebę dzieci żeby być blisko, przestrzegał przed tabunem gości, namawiał do spacerów - ale nie po centach handlowych i supermarketach (co rzeczywiscie się czesto widzi...). Moja corka miała właśnie takie krwawienie o kytorym pisalaś, chyba ok 5 doby życia, dobrze że o tym wiedziałam bo też bym się stresu najadla. Nie wiem czy u was mówili ale do kompletu może być przejsciowe powoekszenie gruczolów piersiowych - też od hormonów poporodowych matki.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

f2w3dqk33etnh445.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Czy wy też robicie się ostatnio bardziej drażliwe? Znowu zaczyna mnie wkurzać wszystko i wszyscy. Wybucham w 5 sekund i wkurza mnie nawet jak mąż żuje jedzenie albo pies kręci się dłużej niż zwykle żeby się załatwić.
    Mój dwulatek trenuje tak moją cierpliwość, że mało co mnie rusza:)
    Ja miałam strój na wyjście i dobrze, bo wody mi odeszły jak już wychodziliśmy z domu bo miałam częste skurcze i nie przebierałam już się:)
    Do pielëgnacji pupy używałam talku Sylveco, o którym pisała Karmelka, kremy sporadycznie, te na problemy pieluszkowe nam pomagały na krostki na twarzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 20:29

• Syska2202 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka w zależności jaki kupisz to przewijak dopasujesz idealnie bo jest więcej rozmiarów , bo nam Pani dopasowywała na miejscu ;-);-)

qdkke6yd1ouxxkf6.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska2202 wrote:
    Fasolka w zależności jaki kupisz to przewijak dopasujesz idealnie bo jest więcej rozmiarów , bo nam Pani dopasowywała na miejscu ;-);-)

dzięki Syska, w sobotę uderzamy na łowy po szkole rodzenia :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uzywalam nozyczek do paznokci, choc obcinak mialam w komplecie, ale mi bylo latwiej nozyczkami z takimi zaakraglonymi koncowkami. Smoczka zaczelam uzywac w 4 miesiacu zycia bo naczytalam sie glupot. Tak naprawde moze warto sie wstrzymac 4 tygodnie ze smoczkiem, jak i butelka, dopoki dziecko nie nauczy sie ssania z piersi. Ale obecnie jestem zwolennikiem smoczkow, zrozumialam ze dziecko tego bardzo potrzebuje, chyba ze mama kp pozwoli mu wisiec na cycku non stop, co jest uciazliwe, poczytalam na ten temat i moze kiedys odszukam bardzo fajny artykul na ten temat, napisany przez jakas wybitna pania neurologopede, ktora wytlumaczyla ze korzysci z uzywania smoczka dla neurorozwoju - sa o wiele korzystniejsze niz skutki negatywne, jak krzywy zgryz i ze warto pozwolic dziecku uzywac dlugo, ze tak naprawde ta potrzeba ssania sama wygasa okolo 5 roku zycia i na pewno po roku dziecku smoka zabierac nie powinno sie. Mysle ze spokojnie mozna z niego zrezygnowac przed pojsciem do przedszkola. Moj na noc uzywal do okolo 4 roku zycia, no nie paradowal ze smokiem w dzien, ale to bardziej chodzilo, o to ze teraz jest to pietnowane, jak wiele roznych rzeczy, a nie chcialam nas narazic na ostracyzm spoleczny ;) Choc tez uwazalam ze ten smok na noc to bylo tyle co mu wystarczalo.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Mi bardziej pasował obcinacz do tych maleńkich paznokci :) jak trochę podrosly to przeszłam na nożyczki.
    A u nas wlasnie dla noworodka sprawdzaly sie bardziej nozyczki. Obcinaczki były jak mloda byla juz starsza.. Ale jej to zmora bylo obcinać a teraz spokoj.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • dietetykakasia Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór, jeszcze nie jestem Przyszłą Mamą, mam nadzieję, ze ten czas za 2 lata nadejdzie. Jestem obecnie studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę pracę magisterską dotyczącą wiedzy i nawyków żywieniowych wśród Przyszłych Mam. Dlatego zwracam się do Was z olbrzymią prośbą o wypełnienie ankiety, jest ona w pełni anonimowa. Nie spodziewałam się, że przeprowadzenie ankiety przez internet wiąże się z wieloma przeszkodami, dlatego liczę na Was Przyszłe Mamy. Z góry dziękuję za pomoc oraz życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków.

https://drive.google.com/open?id=1HQuYs-DAgy1M2JyrO73QmyfKHd39rEIIkxcMtYWWzVo

• Syska2202 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No babka nam pokazywała różne przewijali jakieś metalowe itd. a my byliśmy typowo po ten z klupsia, poszukaj na stronie sklepu do którego się wybierasz czy ten przewijak jest i jeśli będzie to na miejscu ci do tego dopasują ;-)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

qdkke6yd1ouxxkf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam komode z Ikei Hemnes a mąż zrobił do niej przewijak nakładany na blat

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Mistella Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was ma uczucie braku tchu? Mi brzuch poszedł do góry i ciężko się oddycha grrr

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Czy któraś z Was ma uczucie braku tchu? Mi brzuch poszedł do góry i ciężko się oddycha grrr
    Moja macica sięga już pod piersi od 2 stycznia co najmniej i ogólnie czuję już scisk żołądka, ciezko się oddycha a leżenie na plecach na płasko w ogóle nie wchodzi w grę.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:

czasem się zdarza... brak tchu, trudności z oddychanie... leżenie na plecach z wyprostowanymi nogami tez odpada

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś to dopadło , mocno uroslam jakoś w ciągu tygodnia

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tak mam od świat na początku myślałam że po prostu się objadłam xd ale niestety to zostało... a będzie coraz gorzej

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi brakuje czasem tchu. A jak po schodach wejde to mam sapke ;) Myslalam ze ja tak mam z racji wieku. No ale przed ciaza potrafilam wbiegac na 6 pietro by porozmawiac z kolezanka i nie jechac winda by nam rozmowy nie ucielo przez brak zasiegu, a teraz wejde ale zaczynam sapac :) Wczoraj w nocy sie obudzilam i nie moglam zasnac bo znow myslalam o tym jak ksiegowy mnie urzadzil i jeszcze mnie oszukal ze jest ok, bo latwiej by mi bylo sie pogodzic gdyby mi powiedzial ze zgubil zwolnienie, a teraz sobie mysle nie najlepiej o rodzaju ludzkim, zwlaszcza ze ostatnio byl wyjatkowo mily i teraz wiem z jakiej obludy to wynikalo. Rano po raz pierwszy zauwazylam ze przemieszczal mi sie brzuch jak maly sie ruszal - wlasnie tego mi brakowalo :)

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barbillla86 wrote:
    Wiewióreczka fajne wiadomości, w większości pokrywają się z tym co mieliśmy na pogadance z neonatologiem przed wyjsciem ze szpitala z córką. On podkreślał znaczenie tych pierwszych miesiecy, potrzebę dzieci żeby być blisko, przestrzegał przed tabunem gości, namawiał do spacerów - ale nie po centach handlowych i supermarketach (co rzeczywiscie się czesto widzi...). Moja corka miała właśnie takie krwawienie o kytorym pisalaś, chyba ok 5 doby życia, dobrze że o tym wiedziałam bo też bym się stresu najadla. Nie wiem czy u was mówili ale do kompletu może być przejsciowe powoekszenie gruczolów piersiowych - też od hormonów poporodowych matki.
    Tak, mówili! Zapomniałam o tym napisać :)
    Mówili, że jedynym odwiedzającym w szpitalu powinien być ojciec.
    I żeby ograniczyć tłumy ludzi w domu.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • india Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, mówili! Zapomniałam o tym napisać :)
    Mówili, że jedynym odwiedzającym w szpitalu powinien być ojciec.
    I żeby ograniczyć tłumy ludzi w domu.

U mnie to samo mówili :) juz przekazalam rodzince aby sie nie pchali ;) to samo do domu. Pierwsze 3 dni w domu powinny byc tylko dla mamy taty i dziecka <3

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Moja macica sięga już pod piersi od 2 stycznia co najmniej i ogólnie czuję już scisk żołądka, ciezko się oddycha a leżenie na plecach na płasko w ogóle nie wchodzi w grę.

No właśnie ostatnio o tym ścisku żołądka pisałam. Masakra, też to mam. Tylko jeszcze leżenie na plecach jest ok ale np schylanie się to jeden wielki ból w żołądku.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    U mnie to samo mówili :) juz przekazalam rodzince aby sie nie pchali ;) to samo do domu. Pierwsze 3 dni w domu powinny byc tylko dla mamy taty i dziecka <3

Tylko wytlumacz wszystkim ze nie maja po co lazic....

moji tesciowie napewno sie zleza 2 godziny po porodzie.....tak bylo przy kazdym porodzie jeszcze dzieci szwagierki ze soba przytargaja :(

bo kochajacy dziadkowie chca przedstawic nowego czlonka rodziny......w zeszlym roku szwagrowi sie urodzil syn.....odrazu przyjechali po moje dzieci zeby je zabrac do szpitala i nowego kuzyna przedstawic......zrobilam kazanie to odjechali sami do szpitala obrazeni...i jeszcze dupe przed rodzina obrobili ze ograniczam kontakty i dziwna jestem :) zona szwagra potem dzwonila i dziekowala ze nie puscilam dzieciakow, bo chciala miec spokoj a tam pielgrzymki do szpitala chodzily...... maz musi odrazu stanowczo zakaz postawic :)

‹‹ 980 981 982 983 984 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ