Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo zaraz tam zazdrosny ;) cieszy się maluszek :) Ty wydzielasz endorfiny szczęścia i mu się też dostaje hehe :) oj Ci synkowie w sumie mogą być zazdrośni o innego faceta :D

dqprj44jypq2k6s8.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieweczyny ale u mnie to nie jest dieta bo ja chce dbać o figurę czy coś w tym stylu tylko przez ten cukier, więc nie bierzcie ze mnie przykładu tylko jedzcie ile wlezie bo w naszym stanie omżna wszystko :-)
    nie wiecie ile bym dała żebym mogła zjeść jakiegoś batona, nawet mam ograniczone owoce( 1 jabłko. 1 kiwi i pól grejfruta)-to na cały dzień i nie moge zjeść samego jak mi się chce tylko przy zjedzeniu kanapki. Zadnego jogurtu owocowego ani serka homo.- nie powiem że jest lekko, ale dla malej zrobie wszystko żeby jej nie szkodzić.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam zamiar zrobić sobie naleśniki z mąki żytniej i z jabłkmiem w środku ale jakoś nie moge się zebrać bo nie wiem jak będą smakowały bez cukru.
    ja preferuje to samo jedzenie co natali typu frytki, lody, placki ziemniaczane, naleśniki no i słodycze, a tu zakaz cukru, białej mąki i ziemniakównawet mleka( ale co drugi dzień pozwalam sobie na kubek gorzkiego kakao z 0,5 % mleka, i co tu jeść?

walabia lubi tę wiadomość

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj lusia jak będziemy jadły ile wlezie to na końcu się zdziwimy a tak na serio to dzidziusiowi potrzeba tylko trochę więcej kalorii niż jak normalnie potrzeba. Kiedyś słyszałam takie powiedzonko, ze w ciąży nie je się za dwóch tylko DLA DWÓCH. :D Żadna przesada niezależnie w którą stronę nie jest dobra :)

dqprj44jypq2k6s8.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciliśmy właśnie z pierwszych zajęć w szkole rodzenia i naprawdę polecam. Nawet fajnie się słucha tego wszystkiego, mam nadzieję, że uda się to wykorzystać w praktyce.
    Dla łasuchów polecam na kolację koktajle owocowo-jogurtowe. Kupuję owoce mrożone (truskawki, jeżyny albo mieszanki kompotowe), rozmrażam i miksuję z jogurtem naturalnym. Do tego łyżka miodu i trochę otrębów pszennych i żytnich. Pyszności, słodkie i zdrowe :)Bardzo poprawiają przemianę materii. Jeśli lubicie kaszę mannę, to robiłam też ostatnio taki deserek: 5 łyżek kaszy manny wrzucamy na 0,5 l wrzącego mleka(może też być woda), gotujemy 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Dosładzamy wg potrzeb miodem albo cukrem. Taką zwartą zimną kaszę układamy warstwowo z musem owocowym albo stężałą galaretką i schładzamy. Też bardzo dobre i na pewno zdrowsze niż zwykłe ciacho.

Jeśli chodzi o placuszki, to robiłam takie i jak na dietetyczną kolację to były ok.
    http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/03/racuchy-cynamonowe-z-jabkiem.html
    W ogóle jeśli chodzi o dietę, to dużo ciekawych przepisów można znaleźć na tej stronie, mój mąż schudł dzięki temu 4 kilo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2014, 20:28

Makcza lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza ja też zaczynam 4 lutego:) Moj Tymek dziś bardzo wysoko bo walczy z żołądkiem o miejsce hehe:)u mnie chyba najgorszy jest brak apetytu na warzywa, niby staram się ale jakoś nie podchodzą mi heh:(

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ostatnio przypomniałam sobie o tych letnich koktajlach i odkryłam, że w sklepach można powybierać w owocach mrożonych, jakby banany się już przejadły. Ja za manną nie przepadam, ale mąż uwielbia... ;)
    Naprawdę fajnie jest w tej szkole rodzenia, nie miałam do tego przekonania, w zasadzie poszliśmy, bo widziałam, że mężowi zależy. Nasza szkoła jest bezpłatna, prowadzona przy kościele, więc pewnie będzie mniej "nowocześnie", ale prowadzące położne pracują u nas w szpitalu i widać, że są bardzo zaangażowane w to, co robią.

• koala82 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walabia trzymam kciuki za Twoją Mamę i życzę jej dużo zdrówka.
    U mnie na razie 8 kg na plusie, ale startowałam z wyższej wagi niż w poprzedniej ciąży.
    Co do cięcia cesarskiego powiem z mojego doświadczenia że nie było tak źle, z dnia na dzień czułam wyraźną poprawę. U nas w szpitalu po dobie każą wstawać z łóżka, dzieciątko w zasadzie miałam cały czas przy sobie, tylko na noc zaraz po zabiegu musieli zabrać Synka bo byłam na silnych środkach przeciwbólowych. Po 4 dobach wypuścili nas do domku a po tygodniu zdjęli szwy.
    Jakoś damy radę dziewczyny, trzeba być dobrej myśli ;]

walabia lubi tę wiadomość

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• kozgo Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak ja ostatnio nie lubie nocy:( znowu nie mogę się ułożyć w każdej pozycji mi źle, ledwo na ocZy patrzę a zasnąć nie mogę tylko się kręcę i wiercę heh :(

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj z mężusiem byliśmy na zakupkach dla małego i wieczorkiem padłam przed telewizorem więc dopiero dziś zaglądam.

Dziewczyny ale mnie zasmuciłyście!
    Wczoraj ważyłam się i normalnie się załamałam. 18 kg plus. A gdzie do końca. Pojawiły mi się żylaki, ciężko mi się oddycha, szybko się męczę, puchną mi nogi i ręce. Próbowałam się trochę ograniczyć to jak mniej jem to mi się słabo robi.
    Ja za dużo słodyczy nie jem, można powiedzieć, że prawie wcale. No może trochę za dużo smażonego ale do tego zawsze kupa gotowanych warzyw. Zawsze na przekąskę owoce.
    Kurcze odwróciło się u mnie wszystko o 180 st. wcześniej dla mnie jedzenie mogło nie istnieć.

Dziewczyny ile razy dziennie jecie i co bo może ja w za dużych ilościach jem !

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Elle Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Dziewczyny jak ja ostatnio nie lubie nocy:( znowu nie mogę się ułożyć w każdej pozycji mi źle, ledwo na ocZy patrzę a zasnąć nie mogę tylko się kręcę i wiercę heh :(

Ach, Kozgo - daj spokój... Mam to samo, załamać się można. Potem wstaję rano i przesypiam pół dnia - beznadzieja.

Natalia lubi tę wiadomość

iv09mg7y9aya90me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, szczerze to dziwię się Wam, że zastanawiacia się nad dietami bądź wybitnym ograniczaniem w ciąży. ja w pewnym momencie ograniczyłam cukier i nie było to przyjemne. zdecydowanie gdybym mogła to nadal jadłabym bezkarnie to na co mam ochotę =) ale może wynika to z tego, że nigdy nie miałyście nakazu niejedzenia czegość ze względów zdrowotnych - ja nie toleruję większości produktów z glutenem i laktozą- pierwsze dwa miesiące po badaniach były koszmarem! później z maksymalnego ograniczenia zmniejszyłam ilość przyjmowanego glut+lakt i wpłynęło to bardzo korzystnie na moje samopoczucie=)
    haybeauti a próbowałaś pływać? zazwyczaj obrzęki i żylaki zmniejszają się kiedy ćwiczymy regularnie, a pływanie dodatkowo odciąży kręgosłup. poza tym weź pod uwagę, że jeśli masz obrzęki to pewnie przez to masz więcej na wadze =) ja bym nie panikowała - jak ginekolog nie widzi problemu i nie krzyczy, że jesteś wielorybem to znaczy że jest ok ;)

• Ewelina Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Dziewczyny ile razy dziennie jecie i co bo może ja w za dużych ilościach jem !
    Rano dwie, trzy kanapki białego pieczywa (po ciemnym mam zgagę) na słono albo na słodko w zależności od tego, co dyktuje Młody :D. Czyli albo dżem, albo twarożek, albo jakaś wędlina. I herbatka.
    Potem do obiadu w zasadzie podjadam jakieś owoce, jedną-dwie pomarańcze, jogurt z musli, jakąś galaretkę z owocami. Obiad - mięso/ryba, ziemniaki/ryż i surówka. Jak mi się zachce fast fooda, robię wersję domową - pizza, hamburgery, kebab. Na kolację, którą jem max. 2 godz. przed snem, najczęściej kanapki znowu, sałatka albo ostatnio koktajl owocowy z jogurtem. Mam też fazy budyniowe :).
    Jak zdarzy się przysiąść wieczorem przed TV, podjadam sobie słonecznik albo pestki dyni prażone, suszone owoce. Z grzeszków - czekolada gorzka, czasem jakieś ciasto jak ktoś podrzuci, z dwa razy zjadłam trochę chipsów.
    Piję dużo herbaty, owocową, zwykłą albo koperkową, bardzo pomaga w dolegliwościach jelitowych.

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaM ćwiczę regularnie a na basen nie chodzę. Lekarz nie widzi w tym nic złego.
    Mi nie chodzi o mnie nie chcę, żeby maluch miał przeze mnie jakieś problemy.

Ja to bez problemu z rzucę bo jestem zawzięta więc jak sobie postanowię to tak będzie.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti, są osoby, które w ciąży tyją po 25 kg, a po pół roku po porodzie ważą mniej, niż przed ciążą i nie wiadomo dlaczego i jak i o co chodzi. Jeśli lekarz nie zwrócił na to uwagi, to znaczy, że waga nie zagraża dziecku. Po prostu ciężej Ci będzie dotrwać do porodu, bo na pewno te dodatkowe kilogramy poczujesz w kręgosłupie i stawach.

• kozgo Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haybeauti wszystko zależy od organizmu i wagi początkowej mam koleżankę która na potegę jadła słodycze i przytyła tylko 10kg, a moja siostra przytyła 24 mimo zdrowego odżywiania wprawdzie kończyły ciąże z tą samą wagą bo moja siostra przed ciążą była mega chudzielcem. Mysle, że jak byś za dużo lub za szybko przybierala na wadzę to lekarz zwróciłby Ci uwagę więc niczym się nie martw. Ja dziś spałam 5h masakra jakaś a w ciągu dnia też zasnąć nie moge mimo zmęczenia:( jak wrócę z gór to obowiązkowo zrobię sobie koktail truskawkowy bo takiego smaka mi narobilyscie :)

Czy w tym tygodniu któraś podgląda swojego malucha?:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haybeauti jeszcze pomyślałam, że jeżeli ćwiczysz to może to też być waga od mięśni bo z tego co wiem jak się w ciąży ćwiczy to przyrost mięśni jest większy niż normalnie był kiedyś taki skandal że sportsmenki zachodziły w ciąże zeby mieć lepsze osiągnięcia (potem niestety usuwały ciąże :()

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti to nie masz się czym przejmować - jak dla lekarza nie wydajesz się duża tzn, że jesz tyle ile powinnaś ;)
    kozgo masz rację, przyrost masy mięśniowej jest większy, poza tym dużo zależy od wagi początkowej...najważniejsze żeby dziecko w brzuchu nie było za duże albo za małe.
    moj plan dnia zazwyczaj wygląda tak
    - płatki ryżowe na wodzie z owocami/miodem/cukrem
    -2 kanapki
    - obiad - mięsowstręt od początku więc częściej ryba, ziemniaki/ryż, warzywa
    - owoce
    - kanapki
    do tego hektolitry h2o i herbaty

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny z problemami ze snem: próbowałyście z rogalem? moje początki z rogalem były marne i wyrzuciłam go z łóżka. Teraz nie wyobrażam sobie spania bez tej poduchy. Mam dość długą więc jeden koniec wkładam między uda a drugi koniec pod głowę. Staram się też leżeć wyżej i serio pomaga. Pewnie to kwestia indywidualna ale mi pomogło, choć na początku nie wierzyłam w pomocną moc rogala - a jednak. Nie ma nic gorszego jak nie można zasnąć :( tylko człowiek się męczy...

dqprj44jypq2k6s8.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za otuchę. Tak jak piszecie to wcale dużo nie jem. A może to faktycznie od tych ćwiczeń bo nawet koleżanka z którą widziałam się przed ciążą powiedziała, że przytyłam 7 kg tak na oko.
    A może przez te wody płodowe bo lekarz mówił, że mam bardzo dużo a dzidziuś z wagą mieści się w normie.
    Muszę się zapytać lekarza czy te wody mogą tak zwiększać wagę!

Ja teraz też mam problemy ze snem a na początku było oki spałam jak zabita. Od początku spałam z rogalem i nie wyobrażałam sobie życia bez niego a teraz przeszkadza mi i wolę spać bez niego tylko z jaśkiem w nogach.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ