X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2014, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia89 wrote:
    nie no, mi glukoza wyszła ok miałam robiona 75 po 2h ale kurde tak mnie jakoś dręczy to, że miałam ją za szybko robioną(tak mi się wydaje) i chce sobie rutynowo zbadać cukier:)
    Tusia ja właśnie miałam obciążenie glukozą zrobione bardzo późno bo lekarze mi powiedzieli że zdarza się że dopiero później pojawiają się problemy z cukrem. Sama badałam sobie glukozę na czczo co trzy tygodnie i było wszystko ok, dopiero po obciążeniu wyszło że mam problem z przyswajaniem glukozy.
    Ale żeby nie straszyć, na szczęście skończyło się głównie ograniczeniem tylko w słodyczach, niektórych owocach i niemal wszystkich sokach.
    Głównym powodem robienia tych badań tak późno była bardzo wysoka waga urodzeniowa mojego Synka, bo w ostatnich miesiącach glukoza działa na dziecko jak hormon wzrostu.

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• AISAK Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czasem podczytuje, przepraszam ,ze się udzielam ale widzę ze na tapecie macie temat cukrzycy ciążowej. Niestety ja mam. Zawsze na czczo miałam ok gdy robiłam rutynowo, po teście 75g miałam 147- granica 140. Ostatnio leżałam na diagnostyce w szpitalu, i jedna z sali miała robione obciążenie 3 razy w ciąży. W 22tc, 28tc i 34tc. W 34tc okazało się ze jest cukrzyca. Dostała insulinę i dieta. Dlatego też warto się przemeczyc i sprawdzać. Wraz ze wzrostem dziecka nasza trzustka produkować musi więcej insuliny, dlatego też w każdym momencie moze wystąpić cukrzyca lub się pogłębić. 3mam kciuki, ze wszystko będzie ok u Was i ominie Was stres i cala oprawa z tym związana.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia a na usg mały jest jakiś przerośnięty jak na swój wiek? Bo chyba przy cukrzycy ciazowej maluchy są ponad normę często. Moim zdaniem powinnaś porozmawiać z lekarzem jeżeli Cię to martwi i jak już robić to po obciążeniu albo po lekkim śniadaniu zbadać się glukometrem bo jak widać często i dziewczyn glukoza na czczo wiele nie pokazuje.

Ja dzis miałam okropną noc o 4 obudziłam się z okropnie twardym brzuchem i nie mogłam w ogóle zasnąć. Mam pytanie bo brzuch mam twardy zazwyczaj w górnej połowie brzucha czyli od żeber do pępka tez tak macie, czy cały Wam się spina ?

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde... tak właśnie myślałam, że na czczo zwykłe badanie może nie wykazać... ja miałam obciążenie glukozą w 20tygodniu i dlatego teraz mam takie stresy, że może za wcześnie... lekarz nic niepokojącego nie widzi na usg a mam robione co 3 tygodnie... a maluch jest jednak trochę większy niż norma, ale nie jakoś strasznie :D ale ja przy urodzeniu miałam 3750g, mąż też :) wiem, że dzieci 4 kilowe też się rodzą i nie koniecznie świadczy to o cukrzycy... chyba zrobię tak, że nie będę panikować i 11 marca mam wizytę... zobaczymy ile mały wtedy będzie ważył i zapytam lekarza czy moje jakieś obawy są uzasadnione. Mały ważył w walentynki 2232 :) dzięki dziewczyny za zainteresowanie moim pytaniem :P :)

Co do twardnienia brzucha to też zazwyczaj górne partie mi się napinają i boki a na dole nie... mój synuś ostatnio często ma czkawkę :) ale wiem, że musi się przewracać z boku na bok bo czasem czuję czkawkę po prawej czasem po lewej stronie.

dqprj44jypq2k6s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mnie jak twardnieje brzuch to cały - taki spiczasty się robi - twardnieje cała macica

• kozgo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo pięknej pogody jakis słaby dzień mam, mąż w pracy, a ja w domu jakiegoś dola mam, jeszcze ciągle głodna ale co zjem tonie mdli i to ciągle nie jest to na co bym miała ochotę masakra jakas:/ przynajmniej popralam pieluchy flanelowe i tetrowe i ręczniki i pieluchy już poprasowane w koszyku sa.

magdalena lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmartwiłam się dzisiaj rano. Co może oznaczać opuchlizna twarzy i nóg rano? Ciśnienie mam w normie.

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris ale zeszło ? Jeżeli chodzi o kończyny to podobno takie puchniecie jest poprostu zatrzynywaniem wody w organizmie i jest czymś naturalnym w ciazy, natomiast opuchlizne na twarzy i brzuchu podobno dobrze skonsultować z lekarzem jak się pojawia tak czytałam.

Walabia miałam kiedyś koleżankę, która posiadała świnke miniaturkę i chadzala z nią na spacery:)

Dziewczyny ile przed porodem przygotowujące łóżeczka ? Bo nie chce zeby sie zakurzylo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2014, 19:28

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris, też myślę, że warto zadzwonić do lekarza i zapytać, pewnie zada Ci jeszcze kilka innych pytań i pomoże.
    My dziś mieliśmy piękny dzień, mąż zabrał mnie w ramach prezentu urodzinowego do Kołobrzegu i spacerowaliśmy pół dnia nad morzem. Była naprawdę cudna pogoda, prawie zapomniałam o bolących pachwinach :).
    Łóżeczko dla młodego od wczoraj stoi, na razie tylko z zafoliowanym materacykiem. Na razie planuję, że będzie spał w rożku, więc na pokrowiec na materac założę tylko prześcieradełko, pewnie po powrocie ze szpitala. Jeśli dotrzymam do terminu porodu, to może z tydzień przed założymy część dekoracyjną.
    Jutro mam wizytę u lekarza, brzuch mnie pobolewa tak okresowo i wieczorami mam skurcze. Może to normalne na tym etapie, ale lepiej skontrolować prawda?

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina cudowny prezent, zawsze lepiej pytać o wszystko co nas niepokoi. U mnie łóżeczko już tez stoi, przescoeradelko chyba tez jakoś bliżej porodu, a ochraniacz z 3 tygodnie przed zamontuje. W tym tygodniu popiore wszystkie ubranka i poprasuje: ) ok 10 marca pójdziemy na usg zobaczyć jak tam maluch czy się przekręcił i jak tam szyjka to bedzie juz skończony 36 tydzień i zobaczymy co tam ciekawego wyjdzie, chociaż mam przeczucie, że bede rodziła po terminie hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2014, 19:45

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano była masakra. Usta wielkie na pół twarzy i drugi podbródek:/ Potem zeszło. Poza tym spodnie z dnia na dzień ciasne w łydkach i udach. Już się boje co będzie jutro rano. Waga rośnie 1kg na tydzień:/

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a pobolewa Was krocze albo pobolewało?
    bo ja ostatnio tak mam i nie wiem czy to coś niepokojącego?

dqpri09knl7nzqjn.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris to puchniecie twarzy powinnaś skonsultować tak myślę.ja też mam wrażenie, że brzuch teraz rośnie jak szalony jak nigdy, na szczęście wagi w domu nie mam:) Magdalena mnie czasem pobolewa to chyba takie skurcze przygotowujące do porodu, nie trwa to nigdy długo. Ja chyba pójdę do ortopedy bo jyż nie radzę sobie z bólami kręgosłupa, a duzo punktów masażu i rehabilitantów nie chce masować ciężarnych:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2014, 20:02

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walabia bardzo bym chciała, bo bez polecenia boje się gdzieś iść, a wiem, że rzadkoteż chcą bo się boją masować ciężarówki.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ból krocza towarzyszy mi od ok 28 tyg podobno taki już mój urok i niektóre kobiety tak maja ból nasila sie przy chodzeniu ale zdarzyłam sie już przyzwyczaić :)

Co do ubioru łóżeczka to ja ubralam wczoraj :) i stoi przykryte folią malarska zeby sie kurz nie zbierał :)

• Martusska Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie też boli krocze od paru tygodni ;/ to jest straszne..bo ten ból mi przypomina ten który miałam jak szłam rodzić 1 córe...

a co do łóżeczka do przygotuje je mąż kiedy będę w szpitalu.
    Stoi rozłożone bo do niedawna spała w nim córcia. A pościel będzie przygotowana i przynajmniej mąż też poczuje się potrzebny i ubierze poszewki i prześcieradło :) a nie będzie się kurzyć :) bo jednak nawet jak przykryte to zawsze coś tam się zakumuluje.

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja tam sie cieszę ze ubralismy razem bo mąż nie wiedział co do czego tyle nerwów zjadlam przy tym ze szok

• magdalena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za wypowiedzi czyli co na tą stronę to już tak będzie tam szczyknie, tu za boli itp. :) mały jest ułożony główką prawidłowo więc może to też się przyczynia.

dqpri09knl7nzqjn.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja bólu krocza nie mam i to,wlasnie chyba dlatego, ze mala leży poprzeczki ale glowka sie wciska mi w żebra, nie mogę w tedy oddychać i to jest nieprzyjemne wiec wtedy jej tlumacze, ze ma sie obrócić:)
    Dzieki tej pozycji na naciska na szyjkę w ogóle, od ponad miesiąca ale juz moglaby sie obrócić bo chcialam rodzic SN.
    Lozeczko u nas będzie za dwa tygodnie ale tez wole sama ubrać:) nie zebym nie ufała mężowi ale po co mam potem wszystko porawiac;)

Miriam, magdalena lubią tę wiadomość

relgh371zv6v421k.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz czekam na obchód, wczoraj wieczorem dostalam ostatni sterydowy zastrzyk i mam nadzieje, ze dostane dzis wypis i powrót na kanape do domku:)

relgh371zv6v421k.png
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ