X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 26 września 2013, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny, też już bym chciała być po prenetalnym i żeby wszytko okazało się ok, ja mam 11 października i robię usg i badanie krwi. Co do badań to robiłam już badanie na HCV, TOXO, CYTOMEGALIĘ, GRUPĘ KRWI a TSH robię co dwa tygodnie ale to przez chorą tarczycę.
    Mam też wrażenie że co dzień mój brzuch jest coraz większy, zwłaszcza wieczorem ;] ale słyszałam że przy kolejnych ciążach szybciej wyskakuje brzuszek ciążowy, ja w pierwszej ciąży miałam przeogromny, dziecko też spore choć na początku nic tego nie zapowiadało. Synuś zaczął rosnąć dopiero w zawrotnym tempie koniec siódmego miesiąca, ale każda ciąża jest ponoć inna.

p19uskjo4knznx18.png

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nie mogę doczekać się do badań prenatalnych. ja mam trochę wcześniej bo 9 października ale też chciałabym już być po tych badaniach żeby wiedzieć że jest z moją kruszynką wszystko oki. Długo będą płynąć te dni

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • martusia172005 Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio musiałam zrobić badanie HIV mimo iż byłam pewna że nie jestem nosicielem bo jestem honorowym dawcą krwi ale lekarz powiedział że muszę mieć tak czy inaczej zrobione to badanie by nie mieć problemów ze szpitalem

relgzbmh71xqedw7.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Tak, jest refundowane przez NFZ? Ja chodzę prywatnie, ale rozważam, czy nie zapisać się też państwowo, płacę składki w końcu, szkoda płacić za badania, które można przez NFZ.

Makcza, wcale nie tak łatwo jest uzyskać od ginekologa skierowanie na dodatkowe badania, nawet jeśli ma podpisany kontrakt z NFZ. Ja chodzę prywatnie, ale jak obliczyłam ile będą kosztowały mnie łącznie te wstępne badania, to poszłam na wizytę do lekarza na NFZ. Wydrukowałam sobie Rozporządzenie Ministra z 20 września 2012, w którym szczegółowo rozpisano, jakie badania na jakim etapie należy wykonać i na nie NFZ gwarantuje refundację. Do 10 tygodnia są to m.in. badania podstawowe typu mocz, krew, glukoza, kiła, do tego grupa krwi, toxo, różyczka, hcv i hiv. Lekarz dał mi skierowanie tylko na te tańsze, wykonałam je i wróciłam już uzbrojona w ten wydruk. Wiecie co usłyszałam? "A nawet jeśli pani jest chora to co zrobimy? Co nam dadzą te badania?" Po czym próbował mi wmówić, że te badania powinien mi zlecić lekarz rodzinny. Byłam w szoku, ale nie odpuściłam. Dostałam skierowanie na wszystko prócz HIV, bo stwierdził, że nie jestem w grupie ryzyka, skoro badanie na kiłę wyszło ok. Mąż mnie namawiał, żeby złożyć gdzieś skargę na takie zachowanie lekarza, ale ja machnęłam ręką, bo i tak udało mi się zaoszczędzić prawie 200 zł.
    Jeśli macie w swoim mieście porządnych lekarzy przyjmujących w ramach kontraktu z NFZ to zazdroszczę. U nas do tych lepszych lekarzy nie ma już w tym roku miejsca, a do tego, u którego ja byłam, kolejka jest krótka i teraz już wiem dlaczego. Przykre jest, że płacimy składki, a musimy się prosić o coś, co wyraźnie jest ujęte w rozporządzeniu.

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • eg Przyjaciółka

Wysłany: 27 września 2013, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam skierowanie na HIV w ramach NFZ, lekarz sam nie zlecał, ale powiedział, że jak chcę to mi da skierowanie, teraz czekam na wyniki. Wątrobowe też robiłam typu B i C. W pierwszej ciąży nie miałam tych badań, a teraz (ten sam ginekolog) powiedział, że są "modne".
    Ogólnie to co chcę skierowanie to dostaję, przynajmniej tak byŁo do tej pory, oby nie za peszyć.

eg
  • Niesmiala Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ja nie miałam na HIV i różyczkę zrobionych badań. Muszę się zapytać gienia czemu mi nie dał skierowania na nie.

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • Elle Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczynki.

Witam się i też chciałabym do Was dołączyć - termin na 27. kwietnia 2014 r.

Przy okazji zapytam te z Was, które są mniej więcej w tym samym tygodniu ciąży - jak się czujecie? Ja się czuję aż za dobrze, o ile można tak powiedzieć;) Oprócz lekkiego, ale to naprawdę leciuteńkiego pobolewania piersi i to tylko wtedy gdy ich dotknę nie mam żadnych objawów ciąży. Gdybym nie widziała maleństwa na USG, to bym nie uwierzyła... Czy któraś z Was też tak lekko przechodzi ten pierwszy trymestr jak ja?

Pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszłe mamusie!

iv09mg7y9aya90me.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy, witamy
    Ale Ci się data trafiła. W tym dniu będzie kanonizacja Jana Pawła II - fajnie :)
    ja wprawdzie mam na 12 kwietnia 2014. spokojnie wiele dziewczyn przechodzi bez objawowo - tylko powinnaś się cieszyć :). Moja koleżanka tak przeszła 2 ciąże i dzieci ma zdrowe.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Elle Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haybeauti - nooo, data do pozazdroszczenia, to fakt :)

Dzięki za pocieszenie - w głębi duszy wiem, że świruję i powinnam się cieszyć, ale to silniejsze ode mnie. Czekam teraz na usg genetyczne za dwa tygodnie i jak wszystko będzie dobrze (trzymajcie kciuki!), to myślę, że się uspokoję, bo już ten najbardziej newralgiczny okres będzie za mną.

iv09mg7y9aya90me.png
  • Niesmiala Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Elle :)Super że dołączasz do nas :)
    Ja niestety czuję się źle i oddałabym dużo żeby mieć lepsze samopoczucie. Już zaczęłam 12 tydzień i jakoś mi nie mija.

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas Cię dokładnie rozumie. Ja może spokojnie nie przechodzę ale wymiotować nie wymiotuje jak na razie. I też się zastanawiałam czy to oki czy może coś jest nie tak. Jedna tu z dziewczyn napisała że mąż powiedział że jest nie normalna :) jak się ucieszyła że zaczęła wymiotować :)ale przecież to nie zasada. Każda z nas jest inna i inaczej reaguje na ciąże.
    A twoja mama jak przechodziła ciąże?
    Ja badania genetyczne mam 9 października a ty dokładnie kiedy? równo dwa tygodnie?

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • eg Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2013, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdą ciążę przechodzi się inaczej, a ja jestem tego przykładem.
    Pierwszą żadnych objawów czy złego samopoczucia, żadnych bóli. I urodziłam pięknego i zdrowego syna.
    Teraz co prawda też nie wymiotuję, ale już o wiele gorzej się czuję. Ciągle mnie mdli, niedobrze mi, boli brzuch i piersi, a wszystko nasila się popołudniami i wieczorami. Ale damy radę :)

eg
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewuchy znalazłam fajną stronkę co wolno kobietom w ciąży a co nie.
    TROCHĘ Z JAJEM JEST TA STRONKA - POPRAWIŁA MI HUMOR
    http://czasmamy.blogspot.com/search/label/Ci%C4%85%C5%BCa

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Elle Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haybeauti usg genetyczne mam dokładnie 15. października... jak dla mnie to kupa czasu.

Podobno moja mama też nie miała żadnych objawów ciąży, nie wymiotowała, nie miewała zachcianek, itp.

iv09mg7y9aya90me.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szybko zlecą te 2 tygodnie :)
    Widzisz może to u was rodzinne :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Edzia88 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2013, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm miałam wizytę 26 września - był to koniec 12 tygodnia więc liczyłam na usg i się przeliczyłam. Czekałam prawie godzinę a lekarz popatrzył tylko na wyniki badań, uzupełnił kartę i do widzenia. Teraz w czwartek idę na usg i zaczynam się martwić czy nie będzie za późno na zmierzenie przezierności karkowej. Wyczytałam, że miarodajny wynik jest przed 14 tygodniem bo już w II trymestrze zanika. Muszę zmienić lekarza. Na dodatek ściemnił mi, że badanie na toxo jest robione wyłącznie odpłatnie :/
    Mi mdłości nieustannie towarzyszą. Elle Tobie to tylko pozazdrościć. Moja mam w ogóle nie miała żadnych objawów no ale niestety nie wdałam się w nią.

rr64wnh.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edzia polecam moją metodę, wydrukuj sobie tabelkę z rozporządzenia i pokaż lekarzowi. Teraz jak się samemu o siebie nie zadba, to nie ma co liczyć, że ktoś zrobi to za Ciebie. Wyjątki wśród lekarzy oczywiście się zdarzają, ale większość idzie na ilość, niestety.

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • Edzia88 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2013, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina tak też zrobiłam jak tylko przeczytałam Twój post. Szkoda, że sama na to wcześniej nie wpadłam. Szwagierka w tamtym roku robiła na NFZ i wydało mi się to trochę podejrzane, że mi proponuje jedynie prywatnie. No cóż straciłam zaufanie do lekarza więc go zmienię. Mam nadzieję, że nie wpadnę spod deszczu pod rynnę...

rr64wnh.png
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 1 października 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Elle mamy identyczne terminy porodu ;] suuuper, wiadomo że rzadko kiedy rodzi się w tym właśnie dniu ale i tak fajną datę wybrały nasze Dzieciaczki, wiem coś o tym bo też mam w tym dniu urodzinki. Ja prenetalne mam 11 października i boję się panicznie ale cały czas się modlę żeby wszystko było dobrze. Co do objawów to ledwo żyję, cały czas mnie mdli i wymiotuję kilka razy dziennie, śpię, śpię i śpię bo wtedy nie mam mdłości ;] w pierwszej ciąży też wymiotywałam ale nie aż tyle, poza tym nie doskwierał mi tak żołądek, ale ponoć każda ciąża jest inna. Pozdrowionka dla Was Mamuśki, jeszcze trochę i będziemy chodzić dumnie z wielkimi brzuszkami ;]

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2013, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja mam termin na 16.04. i póki co tez czuje sie bardzo dobrze, o ile tylko łykam witaminy na noc:) okazało sie, ze to właśnie one wywoływały nudności!:) a co do brzucha - to niestety moj juz widać i to na pierwszy rzut oka! Uwierzycie, ze od paru tygodni juz mmos3 spodnie ciążowe? Jeansy zapisały sie zdecydowanie za wysoko jak na moj brzuszek i juz po chwili zaczynały cisnąc...

‹‹ 31 32 33 34 35 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ