X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanie, czy Wy przeczyszczacie noski solą fizjologiczną??? Mój Franio tak dziwnie czasem charczy, pediatra powiedziała, że to nawet mogą być wody płodowe zalegające i powiedziała, że można wodą fizjologiczną czyścić nosek... to charczenie sprawia wrażenie jakby miał katar ale kataru nie ma... z tym, że jeszcze nie odważyłam się czyścić noska solą fizjologiczną...

dqprj44jypq2k6s8.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia89 wrote:
    dziewczyny mam pytanie, czy Wy przeczyszczacie noski solą fizjologiczną??? Mój Franio tak dziwnie czasem charczy, pediatra powiedziała, że to nawet mogą być wody płodowe zalegające i powiedziała, że można wodą fizjologiczną czyścić nosek... to charczenie sprawia wrażenie jakby miał katar ale kataru nie ma... z tym, że jeszcze nie odważyłam się czyścić noska solą fizjologiczną...

Ja Tusia codziennie wkrapiam Frankowi po kilka kropelek soli do każdej z dziurki. Moja położna mówi, że o to trzeba bardzo dbać, bo potem się robią zapalenia uszu jak coś tam zalega...

ot1z8e0.png

https://www.maluchy.pl/li-73157.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koral wrote:

co do spotkania, to w sierpniu będę w Warszawie przez tydzień bo mam kurs SI, więc pisze się na spotkanie :)

I ja się piszę!

ot1z8e0.png

• Niesmiala Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia, Franio też czasem charczy zwłaszcza nad ranem. Wkraplam mu do nosa po dwie kropelki soli na każdą dziurkę codziennie, potem zazwyczaj więcej kicha i to niby oczyszcza nosek.
    Fajowe chłopaki Lissa i Kozgo :)
    A tu mój przystojniaczek :)
    2vuj4p5.jpg
    i my razem :)
    kf5w7o.jpg

lusia22, Karola:), walabia, Tusia89, Bea_tina, Lissa, Karina1989, olala81, stardust87 lubią tę wiadomość

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Franio:)

U nas Tymek zawsze tak charczy po jedzeniu i nam pediatra mowila ze to norma ale nie pamietam juz jak to tłumaczyła nam zabroniła używać katarek chyba ze bedzie katar no podobno od tego zwiększa sie ilośc wydzieliny w nosie ale pewnie co lekarz to opinia jak zawsze.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nieśmiała słodkie zdjęcie ;) ale oczka to po mamusi ma Franeczek :) a czy po wkropieniu próbujecie odciągnąć coś tam z noska czy nie trzeba??? a lepiej wkrapiać rano czy wieczorem??? w takim razie zaczynam też oczyszczać nosek, wkurza mnie, że tak się wszystkiego boję...

dqprj44jypq2k6s8.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a Lissa tobie nie chodziło o kminek?
    bo znalazłam coś takiego

,, Jeśli niemowlę krzyczy co najmniej trzy godziny dziennie prężąc się przy tym i kuląc nóżki możemy z dużym prawdopodobieństwem podejrzewać kolkę. Jak postępować z kolkowym dzieckiem?
    Kolki u niemowląt

Kolka to dolegliwość pojawiająca się około 2 tygodnia i trwająca do 3 – 4 miesiąca życia dziecka. Co dokładnie ją powoduje – nie wiadomo. Czasem może być wywołana ciężkostrawnym daniem w diecie mamy karmiącej piersią. Przy codziennym płaczu trwającym kilka godzin warto upewnić się, że w grę nie wchodzą inne choroby.

Dzieci kolkowe, w odróżnieniu od chorych, mają zwykle dobry apetyt i prawidłowy odruch ssania, lubią też być noszone na rękach. Dolegliwością, która może towarzyszyć kolce jest ulewanie niewielkiej ilości pokarmu, ale wymioty są już powodem do niepokoju i konsultacji z lekarzem.
    Sposoby na kolki i wzdęcia

Nieutulony płacz to koszmar, nie raz powodujący frustrację u mamy i taty. Rodzice wymyślają niesamowite sposoby, aby tylko ulżyć niemowlęciu cierpiącemu z powodu kolki. Są to: noszenie w nosidełku, uspokajanie przy pomocy odgłosu pracującej suszarki lub odkurzacza – czasem rodzice nagrywają taką antykolkową ścieżkę dźwiękową i w odpowiedniej chwili włączają niemowlęciu. U niektórych pomaga muzyka. Czasem na niemowlę uspokajająco działa przejażdżka samochodem lub spacer. Najpowszechniejsze domowe sposoby to noszenie i kołysanie oraz masowanie po pleckach niemowlęcia leżącego na brzuchu mamy.

Kminek dla niemowląt

Na ratunek rodzice mają również specjalne herbatki dla niemowląt, np. Humana Herbatka z Kopru włoskiego z kminkiem. Owoc kopru włoskiego jest od dawna znany jako środek kojący, uspokajający i przynoszący ulgę we wzdęciach i kurczach jelit. Wspiera również pracę żołądka oraz wpływa na poprawę samopoczucia. Warto dodać, że u kobiet karmiących koper włoski zwiększa produkcję mleka, podobne działanie ma również kminek.

Ale czy kminek jest dobry dla niemowląt z kolką?

Tak, gdyż posiada właściwości przeciwskurczowe. Działa wprost na mięśnie jelit w celu złagodzenia kolki, wzdęć i skurczów żołądkowych. Jest znany jako środek wiatropędny i wspomagający w leczeniu biegunki.

Dlatego w przykrych kolkowych dolegliwościach warto sięgnąć po Herbatkę Humana z kopru włoskiego z kminkiem, gdyż jest łagodnym, lekkostrawnym napojem, a jej skład jest dostosowany do potrzeb dzieci powyżej 1. tygodnia życia. "

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia89 wrote:
    nieśmiała słodkie zdjęcie ;) ale oczka to po mamusi ma Franeczek :) a czy po wkropieniu próbujecie odciągnąć coś tam z noska czy nie trzeba??? a lepiej wkrapiać rano czy wieczorem??? w takim razie zaczynam też oczyszczać nosek, wkurza mnie, że tak się wszystkiego boję...

Tusia,ja odciągam, bo widzę glutki w nosie, a po soli ładnie się rozpuszczają i łatwiej je wyciągnąć.

Tusia89 lubi tę wiadomość

ot1z8e0.png

• walabia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i jeszcze mi radzili w szpitalu po wkropieniu do noska soli położyc dziecko na brzuchu.

Tusia89 lubi tę wiadomość

ot1z8e0.png

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki kobietki :) jak zwykle niezastąpione :*

dqprj44jypq2k6s8.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała, miło zobaczyć Cię nareszcie :) Jak zwykle: inaczej sobie Ciebie wyobrażałam. Piękny z Was duet!!!!

Niesmiala lubi tę wiadomość

ot1z8e0.png

• Lissa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia-i-przepisy/kumin-co-to-za-przyprawa-do-czego-sie-ja-dodaje,17_45333.html

ja mam na mysli ten .....

atdci09k18tcna0b.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to jest to samo tylko nigdy nie słyszałam takiej nazwy.

km5stv737gu3576a.png
  • Niesmiala Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kumin a kmin to nie to samo. Kumin to inaczej kmin rzymski. przyprawa którą uwielbiam, moja ulubiona w sumie. A kminku nie cierpię :p Kumin da sie już kupić w hipermarketach bez problemu.

lusia22 lubi tę wiadomość

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja myślałam że kmin rzymski to inaczej kminek.

km5stv737gu3576a.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia ja tez.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze nie wiem co się dzieje z tym moim dzieckiem, wczoraj przez cały dzień spała tylko 2h na spacerze i dopiero zasnęła po 23, brzuch jej raczej nie męczył bo 3 kupy były i się nie prężyła, a chciała tylko na cycu wisieć aż się jej ulewało i najlepiej na rękach żeby ją nosić bo jak odkładałam to płacz jakby ją ze skóry obdzierali. dobrze że chociaż całe noce przesypia.

km5stv737gu3576a.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry:) a Tymus zrobił takie kupsko po pachy i mamę cała ubrudził, ze od razu lepszy humor:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2014, 08:24

Bea_tina, lusia22, walabia, Niesmiala, stardust87 lubią tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia w ok 5 tygodnia jest skok rozwojowy który sie wlasnie tym charakteryzuje ze maluch jest marudny mało spi i wisi non stop na cycu i to moze trwać do tygodnia nawet.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • martusia172005 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nieśmiała u mnie bez większych zmian. Wczoraj byłam na zdjęciu szwów i mnie załamali. Zostawili jeden szew żeby sam się rozpuścił bo inaczej by mogło mi się pogorszyć a na pytanie ile czasu potrzebuje na rozpuszczenie usłyszałam 6 tygodni. Masakra jakaś. Dobrze ze chociaż krwiak się powoli wchłaniania ale niestety opuchlizna nie :( Wczoraj chciałam iść na spacer ale po tej wizycie tak mnie noga bolała że szybko wróciliśmy do domu oczywiście ja do łóżka. Maz próbuje mnie pocieszyć ale jakoś nie mogę. Miało być inaczej... :(

relgzbmh71xqedw7.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ