Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny mam pytanie, czy Wy przeczyszczacie noski solą fizjologiczną??? Mój Franio tak dziwnie czasem charczy, pediatra powiedziała, że to nawet mogą być wody płodowe zalegające i powiedziała, że można wodą fizjologiczną czyścić nosek... to charczenie sprawia wrażenie jakby miał katar ale kataru nie ma... z tym, że jeszcze nie odważyłam się czyścić noska solą fizjologiczną...
-
Tusia89 wrote:dziewczyny mam pytanie, czy Wy przeczyszczacie noski solą fizjologiczną??? Mój Franio tak dziwnie czasem charczy, pediatra powiedziała, że to nawet mogą być wody płodowe zalegające i powiedziała, że można wodą fizjologiczną czyścić nosek... to charczenie sprawia wrażenie jakby miał katar ale kataru nie ma... z tym, że jeszcze nie odważyłam się czyścić noska solą fizjologiczną...
Ja Tusia codziennie wkrapiam Frankowi po kilka kropelek soli do każdej z dziurki. Moja położna mówi, że o to trzeba bardzo dbać, bo potem się robią zapalenia uszu jak coś tam zalega...
https://www.maluchy.pl/li-73157.png -
Tusia, Franio też czasem charczy zwłaszcza nad ranem. Wkraplam mu do nosa po dwie kropelki soli na każdą dziurkę codziennie, potem zazwyczaj więcej kicha i to niby oczyszcza nosek.
Fajowe chłopaki Lissa i Kozgo
A tu mój przystojniaczek
i my razem
lusia22, Karola:), walabia, Tusia89, Bea_tina, Lissa, Karina1989, olala81, stardust87 lubią tę wiadomość
-
Super Franio:)
U nas Tymek zawsze tak charczy po jedzeniu i nam pediatra mowila ze to norma ale nie pamietam juz jak to tłumaczyła nam zabroniła używać katarek chyba ze bedzie katar no podobno od tego zwiększa sie ilośc wydzieliny w nosie ale pewnie co lekarz to opinia jak zawsze. -
nieśmiała słodkie zdjęcie
ale oczka to po mamusi ma Franeczek
a czy po wkropieniu próbujecie odciągnąć coś tam z noska czy nie trzeba??? a lepiej wkrapiać rano czy wieczorem??? w takim razie zaczynam też oczyszczać nosek, wkurza mnie, że tak się wszystkiego boję...
-
a Lissa tobie nie chodziło o kminek?
bo znalazłam coś takiego
,, Jeśli niemowlę krzyczy co najmniej trzy godziny dziennie prężąc się przy tym i kuląc nóżki możemy z dużym prawdopodobieństwem podejrzewać kolkę. Jak postępować z kolkowym dzieckiem?
Kolki u niemowląt
Kolka to dolegliwość pojawiająca się około 2 tygodnia i trwająca do 3 – 4 miesiąca życia dziecka. Co dokładnie ją powoduje – nie wiadomo. Czasem może być wywołana ciężkostrawnym daniem w diecie mamy karmiącej piersią. Przy codziennym płaczu trwającym kilka godzin warto upewnić się, że w grę nie wchodzą inne choroby.
Dzieci kolkowe, w odróżnieniu od chorych, mają zwykle dobry apetyt i prawidłowy odruch ssania, lubią też być noszone na rękach. Dolegliwością, która może towarzyszyć kolce jest ulewanie niewielkiej ilości pokarmu, ale wymioty są już powodem do niepokoju i konsultacji z lekarzem.
Sposoby na kolki i wzdęcia
Nieutulony płacz to koszmar, nie raz powodujący frustrację u mamy i taty. Rodzice wymyślają niesamowite sposoby, aby tylko ulżyć niemowlęciu cierpiącemu z powodu kolki. Są to: noszenie w nosidełku, uspokajanie przy pomocy odgłosu pracującej suszarki lub odkurzacza – czasem rodzice nagrywają taką antykolkową ścieżkę dźwiękową i w odpowiedniej chwili włączają niemowlęciu. U niektórych pomaga muzyka. Czasem na niemowlę uspokajająco działa przejażdżka samochodem lub spacer. Najpowszechniejsze domowe sposoby to noszenie i kołysanie oraz masowanie po pleckach niemowlęcia leżącego na brzuchu mamy.
Kminek dla niemowląt
Na ratunek rodzice mają również specjalne herbatki dla niemowląt, np. Humana Herbatka z Kopru włoskiego z kminkiem. Owoc kopru włoskiego jest od dawna znany jako środek kojący, uspokajający i przynoszący ulgę we wzdęciach i kurczach jelit. Wspiera również pracę żołądka oraz wpływa na poprawę samopoczucia. Warto dodać, że u kobiet karmiących koper włoski zwiększa produkcję mleka, podobne działanie ma również kminek.
Ale czy kminek jest dobry dla niemowląt z kolką?
Tak, gdyż posiada właściwości przeciwskurczowe. Działa wprost na mięśnie jelit w celu złagodzenia kolki, wzdęć i skurczów żołądkowych. Jest znany jako środek wiatropędny i wspomagający w leczeniu biegunki.
Dlatego w przykrych kolkowych dolegliwościach warto sięgnąć po Herbatkę Humana z kopru włoskiego z kminkiem, gdyż jest łagodnym, lekkostrawnym napojem, a jej skład jest dostosowany do potrzeb dzieci powyżej 1. tygodnia życia. "
-
Tusia89 wrote:nieśmiała słodkie zdjęcie
ale oczka to po mamusi ma Franeczek
a czy po wkropieniu próbujecie odciągnąć coś tam z noska czy nie trzeba??? a lepiej wkrapiać rano czy wieczorem??? w takim razie zaczynam też oczyszczać nosek, wkurza mnie, że tak się wszystkiego boję...
Tusia,ja odciągam, bo widzę glutki w nosie, a po soli ładnie się rozpuszczają i łatwiej je wyciągnąć.Tusia89 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73157.png -
kurcze nie wiem co się dzieje z tym moim dzieckiem, wczoraj przez cały dzień spała tylko 2h na spacerze i dopiero zasnęła po 23, brzuch jej raczej nie męczył bo 3 kupy były i się nie prężyła, a chciała tylko na cycu wisieć aż się jej ulewało i najlepiej na rękach żeby ją nosić bo jak odkładałam to płacz jakby ją ze skóry obdzierali. dobrze że chociaż całe noce przesypia.
-
Hej nieśmiała u mnie bez większych zmian. Wczoraj byłam na zdjęciu szwów i mnie załamali. Zostawili jeden szew żeby sam się rozpuścił bo inaczej by mogło mi się pogorszyć a na pytanie ile czasu potrzebuje na rozpuszczenie usłyszałam 6 tygodni. Masakra jakaś. Dobrze ze chociaż krwiak się powoli wchłaniania ale niestety opuchlizna nie
Wczoraj chciałam iść na spacer ale po tej wizycie tak mnie noga bolała że szybko wróciliśmy do domu oczywiście ja do łóżka. Maz próbuje mnie pocieszyć ale jakoś nie mogę. Miało być inaczej...