Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
Natalinka ja jestem z Rzeszowa. My byliśmy o Pani doktor Bońkowskiej. Przyjmuje na NFZ na ul. Fredry, a prywatnie na ul. Seniora 2. Polecił nam ją doktor Bijoś (bardzo dobry pediatra). Byliśmy prywatnie bo na NFZ mamy termin dopiero 22 września.
U nas wszystko jest ok poza tym podciąganiem główki. Podnosi tyłek. Pani doktor pokazała nam jak mamy nosić Emilkę i jak z nią ćwiczyć. -
Aphrodita - ja właśnie byłam u Bijosia na USG bioderek i to on powiedział, że nie ma problemu z napięciem - jest tylko silny. To było po skończonym 4 t. ż. I u nas mały sztywnieje cały i główkę lubi tylko na jeden bok. A jakie są terminy na NFZ do tej neurolog? Ja właśnie czytam o Czyżyk i Wątróbskiej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 23:35
-
Kuba też od razu podrzuca pupę i podpiera sie nóżkami przy próbie podnoszenia, ale głowa raczej do tyłu. A dziś, jak to moje dziecko (nie lubi, gdy ktoś go krytykuje), po wizycie u lekarza zaczął sam unosić główkę na leżąco bez pomocy i trzymania za rączki. Ja to już nie wiem...
-
Wiesz, na samym początku wiele dzieci ma duże napięcie i asymetrię. Dopiero później to zanika albo nie i wtedy potrzebna jest rehabilitacja.
My tez byliśmy u Bijosia na usg bioderek, główki i brzuszka, ale dopiero jak Emilka miała 2 miesiące skończone. On nam polecił ta panią doktor. Powiedział, że rozsądne podejścia ma ta pani doktor.
Od naszej pediatry miałam poleconą właśnie Czyżyk i Wątróbską.
Czyżyk jest ordynatorem w szpitalu na Lwowskiej.
Co do terminów na NFZ to jak byłam w lipcu to termin dopiero mam na 22 wrzesień. Prywatnie czekałam tylko tydzień. Cena 80 zł. Na kolejną wizytę mamy już przyjść na NFZ. -
I jesteś z niej w miarę zadowolona? Mnie już osłabia moja stała pediatra. Na początku powiedziałam, że byliśmy u Bijosia na USG. W odpowiedzi usłyszałam: super. Teraz pytam czy trzeba jakieś USG kontrolne, pyta gdzie byłam i zła, że nie u ortopedy...
-
Emilka też często podnosi sama głowę jak leży albo siedzi na bujaczku czy tez jak się ją nosi przodem. Mam wrażenie że ona po prostu nie wie że ma podnosić wtedy główkę jak się ciągnie za ręce. Czasami robię tak, że jej pokazuje tzn przytrzymam rekami jej kark i wtedy pomagam jej podnosić. Ale to robię tak raz może 2 razy na dzien. Zauważyłam, że wtedy załapie o co chodzi.
-
Bijoś ma bardzo dobrą opinię jeśli chodzi o usg bioderek. Ja powiedziałam naszej pani doktor jak wypisywała skierowania, że mamy wizytę umówioną prywatnie do doktora Bijosia to powiedziała, że bardzo dobrze i że nie będzie wypisywać do ortopedy. A do jakiego pediatry chodzisz??
-
Natalinka ja jezdze z malym do doktor Baranowskiej na nfz przyjmuje w przychodni dzieciecej przy szpitalu na ulicy lwowskiej prywatnie nie wiem gdzie bo jezdzimy wlasnie na lwowska..terminy sa dosyc dlugie niestety..nam sie udalo dosc szybko bo zalatwiane na oddziale.. duzo osob poleca dr czyżyk i orłowska jeszcze...wszystkie mozna znalezc w tej przychodni na lwowskiej...
u nas tez malemu glowa do tylu leci...ale na to napiecie u mnie zwrocili uwage zaraz jeszcze po porodzie...
zauwazylam u niektorych lekarzy strach przed daniem skierowania do neurologa...moze nie u mnie bo tu mi dali bez zadnego ale choc w naszym miescie nie ma nawet neurologa dzieciecego i wiaze sie to z wyjazdem gdzie indziej ale ostatnio juz ktorys raz czytam ze pediatrzy troche bagatelizuja niepokoje rodzicow i tylko mowia ze dziecko silne ma jeszcze czas, zobaczymy za miesiac...itp. a przeciez jesli sa jakies niepokojace przeslanki co szkodzi by obejrzal dziecko specjalista? najwyzej uspokoi rodzicajesli jest ok...swoja droga te okropne kolejki do neurologow no ale... -
Aphrodita - Ja chodzę do swojej w mojej małej miejscowości niedaleko Łańcuta, ale u Bijosia zapytać przy okazji o kolki, bo długo z tym walczyliśmy. Wprawdzie mam średnie zaufanie do swojej doktorki, ale co zrobić jak chociaż na szczepienie blisko.
Mi Bijoś zadał fajne pytanie: czy wiem jaki jest jeden z najmniej znanych powodów płaczu dziecka? To, że go swędzą plecki i nie umie się podrapać
Karina - no właśnie. Czasami irytuje mnie to, że bagatelizują pewne kwestie. Ja chyba najlepiej znam swoje dziecko i potrafię zauważyć, że coś jest nie tak i trzeba na to zwrócić uwagę.
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Muszę się z tym przespać i zdecydować do kogo uderzyć. Pewnie zdecyduję się prywatnie, bo i tak wiele cennego czasu już straciliśmy
-
Dr Bijoś przyjmuje na ul Zenitowej 2. Koło szpitala na Lwowskiej, jak jest apteka, w takim małym budynku. Z tego co wiem (mój mąż zajmował się rejestracją) to do niego rejestruje się w poniedziałki. Tutaj masz telefon 17 873-17-96.
Też czeka się trochę ale nie aż tyle co na NFZ. Wizyta kosztuje 150 zł, ale to za usg bioderek, główki, tarczycy i brzuszka. Nie wiem czy to nie standardowa cena. -
O właśnie. Przypomniało mi się co nam doktor Bijoś pokazał. Jeśli dziecko płacze i ciężko je uspokoić to wtedy robimy unosimy i obniżamy bobasa. Dziecko od razu przestaje płakać. Pokazywał nam to na foteliku samochodowym. Emilka od razu przestała płakać.
-
eh ja już się przekonałam, że nie ważne czy nakarmię go jeszcze przed północą, czy nie, on i tak wstaje o zwykłej porze na jedzenie Nic na niego nie działa, by wydłużyć mu spanie A dziś pobudki 00:00 - 2:20 -4:20-7:00 ...czuję się nieprzytomna przy takim wstawaniu, więc tym bardziej współczuję dziewczyny jeszcze częstszych pobudek...
aphrodita, natalinka - dziękuję bardzo za namiary na doktora Bijosia
-
Koral Tymek nawet sam złapac nie umie a ja mu podaje to tez wypuszcza zobaczysz Kubotek za tydzien ogarnie on zawsze troche więcej czasu potrzebuje. Ja nie wiem co sie nagle wydarzyło ze te baki go wybudzaja a dzis o 3 to tyle ich było i takie duże i bolesne nie mogłam go uspokoic