X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka_Lena wrote:
    Moja córka je i śpi, budzi się co 4 godziny więc mam czas żeby zrobić coś w domu choć póki co mój partner mi pomaga bo dostał zwolnienie w ramach opieki nade mną. Dziewczyny jak to jest z pierwszym okresem po porodzie przy karmieniu piersią?
    To zalezy od organizmu. Ja w ogole nie miesiaczkowalam w trakcie karmienia. Wiec od stycznia 2015 nie mialam okresu bo albo karmie albo jestem w ciazy :P

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 05:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy karmieniu piersią nie wiem jak jest z okresem na SR położna mówiła ze jak sie karmi iles razy na dobę po iles min to wtedy nie ma okresu i jesteś potencjalnie nie płodna.
    Ja sie zastanawiam kiedy okres po CC przyjdzie a Ja piersią nie karmie.

U nas noce młody śpi jak aniołek dzis karmienie o 22:30/ 2:20/ i teraz juz sie budzi powoli ale w nocy aby zje i od razu śpi. W dzień bywa różnie ale dobrze ze noce spokojne ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne mamy godziny postow: 2:40, 3:40, 4:55 :D

Agusia_pia, gondi lubią tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Dziś dla odmiany budzi się co 1-1.5 h. Zje 40 ml i spać... wie teraz to pomeczylam w rozbieranie i zjadł 90. Zobaczymy ile pospi
    U nas noc była zdecydowanie lepsza. Ale nie wiem czy to było spowodowane zmiana mleka, pojawieniem sie kupki (bo miała z tym problem) czy tym, że wzięłam ją do nas do łóżka. Jak zjadła o 19:30,zasnęła o 21, tak obudziła się dopiero o 00:30. Zjadła trochę popatrzyła, potem trochę krzyku i zasnęła o 2. Pobudka dopiero o 5:30. Mąż ją nakarmil, a ja jeszcze dosypiałam. Jak się obudziłam o 6:30 to Mała spała już w łóżeczku. Byłam pod wrażeniem. Bez krzyku, bez większego marudzenia, po prostu zasnęła. I śpi sobie grzecznie, a ja zjadłam spokojnie śniadanie, pije sobie kawkę i nie wierzę, że tak bardzo się dzisiaj wyspałam. Zobaczymy jak minie dzień.

Ogólnie zauważyłam, że ten Nutramigen (bo taki dostaliśmy) je dużo rzadziej (co 4 godziny minimum) ale zjada więcej (minimum 100 ml).

Agusia_pia lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    U nas noc była zdecydowanie lepsza. Ale nie wiem czy to było spowodowane zmiana mleka, pojawieniem sie kupki (bo miała z tym problem) czy tym, że wzięłam ją do nas do łóżka. Jak zjadła o 19:30,zasnęła o 21, tak obudziła się dopiero o 00:30. Zjadła trochę popatrzyła, potem trochę krzyku i zasnęła o 2. Pobudka dopiero o 5:30. Mąż ją nakarmil, a ja jeszcze dosypiałam. Jak się obudziłam o 6:30 to Mała spała już w łóżeczku. Byłam pod wrażeniem. Bez krzyku, bez większego marudzenia, po prostu zasnęła. I śpi sobie grzecznie, a ja zjadłam spokojnie śniadanie, pije sobie kawkę i nie wierzę, że tak bardzo się dzisiaj wyspałam. Zobaczymy jak minie dzień.

Ogólnie zauważyłam, że ten Nutramigen (bo taki dostaliśmy) je dużo rzadziej (co 4 godziny minimum) ale zjada więcej (minimum 100 ml).
    A czemu macie przepisany nutramigen? Stwierdzono skaze?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    A czemu macie przepisany nutramigen? Stwierdzono skaze?
    Mała miała już 3 mleka i po każdym coś się działo - wysypka, zaparcia, ból brzucha, wymioty albo rozwolnienie. Ogólnie jadła ale po jedzeniu płakała. Pediatra stwierdziła, że nie będziemy już czekać i eksperymentowac i zapisała Nutramigen. Konsultowalam to jeszcze z jednym, naszym prywatnym pediatra i powiedział, że to dobra decyzja, bo pomimo, że podobno jest ono (mleko) ohydne w smaku to jedno z lepszych mlek i często pomaga na tego typu dolegliwości. Zwłaszcza, że córka jest obciążona w wywiadzie - ja miałam skaze białkowa a to jest dziedziczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 07:56

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Przy karmieniu piersią nie wiem jak jest z okresem na SR położna mówiła ze jak sie karmi iles razy na dobę po iles min to wtedy nie ma okresu i jesteś potencjalnie nie płodna.
    Ja sie zastanawiam kiedy okres po CC przyjdzie a Ja piersią nie karmie.

U nas noce młody śpi jak aniołek dzis karmienie o 22:30/ 2:20/ i teraz juz sie budzi powoli ale w nocy aby zje i od razu śpi. W dzień bywa różnie ale dobrze ze noce spokojne ;)
    Ściema na resorach. Mi okres pojawił się po 3 miesiącach, a dziecko non stop było na cycu. W trakcie karmienia zaszłam w ciążę (akurat córka miała buntna stałe posiłki i znów jadła wyłącznie mleko), także to kwestia indywidualna.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Mała miała już 3 mleka i po każdym coś się działo - wysypka, zaparcia, ból brzucha, wymioty albo rozwolnienie. Ogólnie jadła ale po jedzeniu płakała. Pediatra stwierdziła, że nie będziemy już czekać i eksperymentowac i zapisała Nutramigen. Konsultowalam to jeszcze z jednym, naszym prywatnym pediatra i powiedział, że to dobra decyzja, bo pomimo, że podobno jest ono (mleko) ohydne w smaku to jedno z lepszych mlek i często pomaga na tego typu dolegliwości. Zwłaszcza, że córka jest obciążona w wywiadzie - ja miałam skaze białkowa a to jest dziedziczne.
    A u nas właśnie trwają eksperymenty.. moja starsza córka też miała skaze A podobno chłopcy mają częściej. Też chciałabym już przejść na nutramigen ale dopiero po 6.05 mam się stawić u pediatry. I zobaczymy.
    Teraz niby zjadł. Niby chciał spać ale już 3 podejście robi i się wybudzal. Jak tak dalej pójdzie to na rzesach zacznę chodzic

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I owszem. I nutramigen i wszystkie ha są wstrętne w smaku

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    A u nas właśnie trwają eksperymenty.. moja starsza córka też miała skaze A podobno chłopcy mają częściej. Też chciałabym już przejść na nutramigen ale dopiero po 6.05 mam się stawić u pediatry. I zobaczymy.
    Teraz niby zjadł. Niby chciał spać ale już 3 podejście robi i się wybudzal. Jak tak dalej pójdzie to na rzesach zacznę chodzic
    Współczuję, serio. Wiem coś o tym. Ja wczoraj, jak Mała płakała (choć płakała to zbyt mało powiedziane, ona tak się darla, jakby co najmniej ją ze skóry obdzierali i niczym nie dało rady jej uspokoić i generalnie takie napady ma od jakiegoś czasu) kolejna godzinę to chcialam się rzucić z okna. Byłam tak bezradna, że nie wiedziałam co mam zrobić. Zadzwoniłam po męża i przyszedł do nas (całe szczęście, że ma własną działalność i ma taką możliwość). Potem zasnęła na mnie ale każda próba dołożenia kończyła się rykiem więc skapitulowalam i dałam jej spać na mnie 2 h.
    Teraz śpi nadal w łóżeczku. Troszkę się wierci ale wydaje mi się, że jest odrobinę lepiej, zobaczymy, nie chce zapeszac.
    Pediatrzy mówili, że na jakieś większe efekty trzeba czekać co najmniej tydzień.

A jak u starszej córki objawiala się skaza? Tak samo jak u synka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 08:31

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmią starszaka tylko piersią na żądanie długich przerw nie było a okres dostałam po 3 miesiącach. W ciążę zaszlam karmiąc piersią po 10 miesiącach.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Współczuję, serio. Wiem coś o tym. Ja wczoraj, jak Mała płakała (choć płakała to zbyt mało powiedziane, ona tak się darla, jakby co najmniej ją ze skóry obdzierali i niczym nie dało rady jej uspokoić i generalnie takie napady ma od jakiegoś czasu) kolejna godzinę to chcialam się rzucić z okna. Byłam tak bezradna, że nie wiedziałam co mam zrobić. Zadzwoniłam po męża i przyszedł do nas (całe szczęście, że ma własną działalność i ma taką możliwość). Potem zasnęła na mnie ale każda próba dołożenia kończyła się rykiem więc skapitulowalam i dałam jej spać na mnie 2 h.
    Teraz śpi nadal w łóżeczku. Troszkę się wierci ale wydaje mi się, że jest odrobinę lepiej, zobaczymy, nie chce zapeszac.
    Pediatrzy mówili, że na jakieś większe efekty trzeba czekać co najmniej tydzień.

A jak u starszej córki objawiala się skaza? Tak samo jak u synka?
    Nie. Ona od razu miała suche miejsca pod zgieciami kolan i łokci. Dlatego tu może to nie byc skaza ale np. Nietolerancja laktozy. A stosowalas mleko HA?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nie wierzę że karmiąc piersią nie można zajść w ciążę.
    moja koleżanka była tak przekonana że się nie da że ma drugiego synka ;)

współczuję kochane przejść z mlekami. u nas mały toleruje BEBIKO je ładnie teraz ma porcje po 90 mln i to mu starcza, je co 3-4 godz. czasem co 2,5 ale wtedy nie śpi od karmienia do karmienia, jest aktywny więc szybciej głodny.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 moje znajome zaszly w ciaze karmiac piersia a ja nie mialam wcake owulacji poki karmilam. Kwestia organizmu, ale nir ufalabym ze KP to antykoncepcja :)

• oli123 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wreszcie przespane nocki budzimy sie tylko 3 razy juz mam sposob, kapiemy malego o 20 a od 19 nie pozwalamy mu spac, po kapieli tez godzina zabawy, karmienie i spanie, gdy zasnie zapinam mu wombie i odkladam do lozka przesypia po 3 h, zaczelismy tez podawac sab simplex, maly wazy juz 4 kg jest malym zarlokiem! Wczoraj tez mielismy pierwsza probe seksu ale kurcze czuje ze jestem za ciasno zszyta albo to jeszcze za wczesnie

mhsvi09k63nasq33.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 szybko próbujecie. Mi lekarz zapowiedział, że z seksem mamy się wstrzymać przez 6 tygodni połogu, wtedy idę do niego na kontrolę i jak będzie wszystko ok to da zielone światło.

U nas kolejna noc przespana z koniecznością wybudzania malutkiej na karmienie. Dobrze, że w mojej głowie chociaż się zakodowało żeby o określonej porze się budzić i karmić ;)
    Teraz czekamy na położną i jestem ciekawa bardzo ile ta nasza smerfetka przybrała :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Nie. Ona od razu miała suche miejsca pod zgieciami kolan i łokci. Dlatego tu może to nie byc skaza ale np. Nietolerancja laktozy. A stosowalas mleko HA?
    Nie, nie stosowalismy. Pediatra od razu zlecił nutramigen.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluch w nocy po prostu sobie lezal i sie patrzyl. Dałam mu smoczka, pociamkal, wypadal mu, zaczynal pojekiwac i kwilic, wiec wstawalam, wciskalam mu smoka i tak kilkanascie razy ;p Oczywiscie za kazdym razem jak podchodzilam to mowilam czule, glaskalam go i probowalam uspic (bez brania na rece). W koncu po jakiej godzinie zasnal. Nad ranem powtorka z rozrywki, maz sie z nim tak "bawil" ;p Zdecydowanie wole tak niz placz, ale to takie dziwne - taki maluszek powinien spac non stop, a ten zje, odkladamy go do lozeczka, a tu oczy jak 5 zl i lezy sobie i sie rozglada. Wczoraj w dzien ustawilam mu na wysokosci oczu karty te czarno biale do stymulacji dziecka i tez lezal z godzine i sie patrzyl, dopiero pozniej zasnal. Teraz spi, zobaczymy jak bedzie w dzien u mojego malego mysliciela :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mój maluch w nocy po prostu sobie lezal i sie patrzyl. Dałam mu smoczka, pociamkal, wypadal mu, zaczynal pojekiwac i kwilic, wiec wstawalam, wciskalam mu smoka i tak kilkanascie razy ;p Oczywiscie za kazdym razem jak podchodzilam to mowilam czule, glaskalam go i probowalam uspic (bez brania na rece). W koncu po jakiej godzinie zasnal. Nad ranem powtorka z rozrywki, maz sie z nim tak "bawil" ;p Zdecydowanie wole tak niz placz, ale to takie dziwne - taki maluszek powinien spac non stop, a ten zje, odkladamy go do lozeczka, a tu oczy jak 5 zl i lezy sobie i sie rozglada. Wczoraj w dzien ustawilam mu na wysokosci oczu karty te czarno biale do stymulacji dziecka i tez lezal z godzine i sie patrzyl, dopiero pozniej zasnal. Teraz spi, zobaczymy jak bedzie w dzien u mojego malego mysliciela :)
    Powiem Ci szczerze, że z kimkolwiek bym nie rozmawiała to mi mówi, że to wcale nieprawda, że takie dzieci tylko jedzą i śpią. I u nas też by się to nie sprawdziło, bo jak Mała wstała przed 9 tak dopiero przed chwilą poszła spać. Też jej pokazuje karty kontrastowe i widzę, że bardzo się jej podobają, bo przygląda się długo. Potrafi być aktywna przed dwie godziny i dopiero zaczynają jej się oczy kleic. U nas smok tak średnio. Czasami pociumka ale szybko wypluwa. Nie jest nim jakos specjalnie zainteresowana ;-).

Generalnie mamy mały sukces - Malutka na razie dzisiaj nie krzyczała. Nie wpadła w taki szał jak przez ostatnie dni. Ale jeszcze sporo dnia przed nami i zobaczymy...

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mój póki co typ śpiący bardzo mało aktywny. W dzień dopiero wieczorem ma jakieś 2 godziny aktywność przed spaniem a w dzień jakieś dwa razy po 30 minut i w nocy 3 razy po 20 minut tak w przybliżeniu. A tak to budzi się na jedzenie i śpi dalej.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

‹‹ 1009 1010 1011 1012 1013 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ