Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas tez jeszcze nie bylo takiego świadomego usmiechu, ale nawet te nieswiadome sa slodkie
Acygan, podobno powinno byc 30g dziennie conajmniej, o ile dobrze policzylam (matematyka to moja slaba strona haha) to u Ciebie wychodzi 24g, moze to nie jest jakieś znaczace odstępstwo od normy;) -
Mojej przyjaciolki synek tak mial, ze gondola absolutnie NIE. Totalnie sie z nim umeczyla. Okolo 3-4 miesiaca przelozyla go do spacerowki na plasko i od razu spokoj. Niektore dzieci sa bardziej ciekawskie (pomijajac kwestie niewygody) i trzeba im pomoc
Moj maluch po skoku pieknie sie usmiecha i ma taki jakby bardziej swiadome spojrzenie. Wczesniej jakby patrzyl a nie widzial, a teraz widac w tych oczkach zainteresowanie. I jest spokojniejszy.
My bylismy dzis u profesor pediatry - gastrologa z Heniowym brzuszkiem i niestety nie powiedziala nic odkrywczego. Kolki są, gazy są, czasami sa problemy z kupkami. Delicol i Biogaje mamy odstawic, espumisanu tylko 2 kropelki, do tego dostalismy lek na prace jelitek. Mamy duzo masowac brzuszek i robic cieple oklady. No i trzeba przetrwac.
-
acygan wrote:No i nie wzielam jeszcze pod uwage tego,ze wazylam w ubranku. Kazfy tak mowi, ze urosla i w ogole a ja jakos sie martwie,ze za malo przybiera
nie wiem co o tym myslec
U nas polozna rozbiera do naga i wazy. Bez pieluszki tez. Nie martw sie. Gdzies czytalam, że ksiązkowo chyba jest 700 g na miesiac. Ale nasze dzieci rozwijaja sie, rosna i tyja w swoim tempie wiec spokojnie
A i u mnie okres na maxa! Zalewam sie totalnie. Juz zapomnialam jakie to niemileSyfy tez powylazily na twarzy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 19:27
-
Mój maluch przybieral na początku 48g na dobre. Równy tydzień temu ważył 3775g a dzisiaj 4050g czyli 38g na dobę i położna powiedziała, że jest ponad normę bo norma to 25g na dobe. Zresztą każdy maluszek rośnie swoim tempem wiec ja bym się nie martwiła. Ważne, że przybiera na wadze. I też jest różnica czy KP czy mm.
My za to mamy super spacery. Jak malucha wlozymy do wózka to możemy chodzić z nim cały dzień i nie obudzi się. Ostatnio byliśmy na spacerze i po 4h musiałam go obudzić żeby przewinac i nakarmić. Jak to zrobiłam i włożyłam do wózka to od razu poszedł spać -
mi syfy się zrobiły ale na plechach i rękach, więc okres pewnie przyjdzie niedługo już.
mam do Was 3 pytania. czy Wasze maluchy
1. kichają?
2. kaszlą?
3. coś im charczy w krtani?
mierzyłam temp i ma 37,3 czyli ok. ma apetyt, ładnie śpi i nie jest nad wyraz marudny.
czytałam że takie odgłosy/objawy to normalne ale wolę się upewnić -
nick nieaktualny
-
Agusia moj tez charczy, kicha czesto i 1-2 x dziennie kaszlnie. To kasłanie mnie troche stresowalo, ale w pt i dzis byl osluchiwany i jest ok, wiec tak widocznie sie maluchy oczyszczają.
A i moj mial 3 dni chrypke, prawdopodobnie od zbyt suchego powietrza w nocy + jak mial kolki to sie darl niemilosiernie i podraznil. Wczoraj glos wrocil do normy
Kachna ale wielki! ;p Moj to przy Twoim robaczek ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 21:07
-
Moja tez kicha
A powiedzcie mi w jakich pozycjach karmicie dzieci?moze tu jest moj problem, bo ostatnio mala jakos mniej otoczki chwyta, brodawki mnie szczypia a ona marudzi i jeszcze ten brzuszek. Karmie ja teraz w pozycji polsiedzacej,bo pediatra tak radzila, ale bie wiem czy nie od tamtej pory kiedy zaczelam tak sie wlasnie stalo. Wczesniej karmilam na lezaco. -
edwarda20 mój mały kaszle np jak ma smoczka w buzi albo jak leży i się zachłyśnie śliną, tak podejrzewam bo jak śpi albo je to nie kaszle, a kaszle max 2-3 razy na dobę więc raczej to nic poważnego.
-
Agusia_pia wrote:mi syfy się zrobiły ale na plechach i rękach, więc okres pewnie przyjdzie niedługo już.
mam do Was 3 pytania. czy Wasze maluchy
1. kichają?
2. kaszlą?
3. coś im charczy w krtani?
mierzyłam temp i ma 37,3 czyli ok. ma apetyt, ładnie śpi i nie jest nad wyraz marudny.
czytałam że takie odgłosy/objawy to normalne ale wolę się upewnić
2) nie
3) nie w krtani, tylko nosie (podrażniona śluzówka+ nos zapchany mlekiem). Przy pierwszej ciąży też myślałam ze to krtań, ale pediatra mnie wyprowadzka z błędu -
acygan wrote:Moja tez kicha
A powiedzcie mi w jakich pozycjach karmicie dzieci?moze tu jest moj problem, bo ostatnio mala jakos mniej otoczki chwyta, brodawki mnie szczypia a ona marudzi i jeszcze ten brzuszek. Karmie ja teraz w pozycji polsiedzacej,bo pediatra tak radzila, ale bie wiem czy nie od tamtej pory kiedy zaczelam tak sie wlasnie stalo. Wczesniej karmilam na lezaco.
-
Kachna62 wrote:Moj synek wazy 5700 czyli tyje 40g na dzien. Jest tylko KP. Ale nikt mi nie mowil jakie sa normy
Ps Dodam ze są oddzielne siatki dla mam kp, a inne na mm. Dużo dzieci kp przybiera w pierwszym półroczu więcej niż te na mm, ale w okolicy roku tendencja się raczej odwraca
-
acygan wrote:
Mam tez do Was pytanko, bo wazylam mala na wadze takiej lazienkowej,nie wiem czy jest wiarygodna ale wychodzi, ze przez 3 tyg od ostatniego wazenia przybrala 510 g. To nie za malo?
Ja znam normy bo dostałam wykład od położnej jak w 2 tyg mała mi przytyla za mało.. przyjęta norma dla kl to od 24 do 31 gram na dobę. Poniżej za mało, powyżej już za dużo. Czytaj Twój wynik jest w normie, nie masz się co martwić -
acygan wrote:No i nie wzielam jeszcze pod uwage tego,ze wazylam w ubranku. Kazfy tak mowi, ze urosla i w ogole a ja jakos sie martwie,ze za malo przybiera
nie wiem co o tym myslec
-
Kinga. wrote:1)tak
2) nie
3) nie w krtani, tylko nosie (podrażniona śluzówka+ nos zapchany mlekiem). Przy pierwszej ciąży też myślałam ze to krtań, ale pediatra mnie wyprowadzka z błędudarika lubi tę wiadomość