Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja idę zaraz z moim synkiem do lekarza, bo od wczoraj kaszle i się martwię :(poza tym wczoraj zrobił 8 luźnych kupek, nawet na przewijaku jak kaszlnął i nie wiem czy to podchodzi pod biegunkę czy może na zęby, bo 4 kupki na dzień to u niego max od kilku tyg, także nagle takie 8 mnie zaniepokoilo
-
Darika moja też unosi rączki i nóżki, mąż się zawsze śmieje, że tak naprawdę to ona potrafi latać tylko podłoga nie chce jej się od brzuszka odkleic
Ja czapeczkę zakładam, bo u mnie zazwyczaj dość mocno wieje, ale jak czuję, że się robi cieplej to zmieniam na opaskę
U nas wczoraj znowu kupa niespodzianka, w piątym dniutylko, że z początku twardawa. Dziś było jabłko z marchewką, więc może trochę rozluźni. Za to po wczorajszym kalafiorze wzdęcia, więc na razie odpuściłam. Jutro planuję nektarynkę.
Kurczę, co to za choróbska się tak rozpanoszylyWiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 12:34
-
A ja wróciłam od lekarza. Mały zdrowy,rzężoleniem mam się nie martwić bo to zaległość po infekcji. Wystarczy dużo nisić i poklepywać i powinno przejść. Ale znowu przyczepiła się do tej główki. Bardz jej się nie podoba , że w ciągu 3 tygodni urosła 0.5 cm. Kontrolę mam u neurologa 11 września więc pójdę sprawdzić. Pocieszam się tym, że Borys nie ma żadntch objawów neurologicznych. Łapie zabawki, w jednej ręce trzyma jedną zabawkę w drugiej drugą zabawję i jednocześnie obraca nogami trzecią zabawkę. Jest pogodny , zaczepia ludzi, śmieje się w głos,rehabilitant powiedział, że ruchowo jest miesiąc do przodu, więc jakby chyba coś było nie tak to by był jakiś objaw? Bardzo się jednak tym martwię.Jeszcze lekarka na koniec mi piwiedziała, żebym koniecznie na tą kontrolę poszła bo szkoda dziecka. .noż kurdę ..dziwnie to zabrzmiało, wiadomo, że pójdę,ale mnie nastraszyła.
Dzisiaj mi przyszła mata ze skip hopa te Wesołe Podwórko ,ale jednak będę oddawać. Myślałam, że jest bardziej milsza w dotyku a hest taka trochę ceratowata. A te puzzle ma któraś ze skip hopa? Jaka to jest faktura? -
Ja zakładam czapeczkę , ale u nas z reguły wieje wiatr. A w ogóle moja mała to chyba zmarźluch, bo w sypialni mamy teraz 23/24 stopnie a mała spi w śpiochach na długi rękaw i nogawki i jak zaśnie to za chwile jej się robią zimne raczki i karczek i ja przykrywam kocykiem, a za to upały znosiła ekstra. Dziecko poczęte w Hiszpanii chyba lubi tamten klimat Haha
-
No i ma zaczerwienione gardło leki przepisała, syrop na kaszel a ten syrop to sama sacharoza, słodkie jak nie wiem napilam się tego, to nawet dla mnie za słodkie... Jak ja mam mu to podawać, jak do roku cukru nie można...
Ile obwodu główki maja Wasze dzieci? Mój ma 41,5 i wg nich to 25 centyl i mówią, że trochę mała ale norma, już nie wiem co o tym sądzić... -
Aga78 wrote:
Dzisiaj mi przyszła mata ze skip hopa te Wesołe Podwórko ,ale jednak będę oddawać. Myślałam, że jest bardziej milsza w dotyku a hest taka trochę ceratowata. A te puzzle ma któraś ze skip hopa? Jaka to jest faktura?
-
Aga78, bez urazy, ale co za głupia baba z tej lekarki. Z takim tekstem wyjechać, no masakra
ja bym się nie przejmowała absolutnie. Kontrola u neurologa - jasne, dla własnego spokój warto, no i dla potwierdzenia, że wszystko jest ok:)
Ja kompletnie nie przywiazywalam wagi do obwodu główkizwłaszcza, że byłam kiedyś u neurologa, zmierzył i powiedział, że 39cm, a na drugi dzień poszłam z wynikami do pediatry, pielęgniarka zmierzyła i powiedziała 42cm
mierzą jak chcą
sprawdzę z ciekawości co mamy wpisane w książeczce przy ostatnim pomiarze.
-
Makira wrote:No i ma zaczerwienione gardło leki przepisała, syrop na kaszel a ten syrop to sama sacharoza, słodkie jak nie wiem napilam się tego, to nawet dla mnie za słodkie... Jak ja mam mu to podawać, jak do roku cukru nie można...
Ile obwodu główki maja Wasze dzieci? Mój ma 41,5 i wg nich to 25 centyl i mówią, że trochę mała ale norma, już nie wiem co o tym sądzić...
mój ma 43,5 cm wczoraj mierzyłam akurat bo zamawiam czapeczki -
mi dziś przyszła paczka z hipp, jestem mile zaskoczona bo mam łyżeczkę, słoiczek marchewka z ziemniakami, jakąś broszurkę o rozszerzaniu diety i dużo kuponów do Rossmanna ze zniżką -20% na produkty z hipp i mam kupon żeby odebrać właśnie w Rossmannie kolejną paczkę z hipp z jakimś słoiczkiem
a i mam trójkąt do auta "jedzie z nami dziecko" ale chyba zamówię taki fajny żółty - "Bartuś w aucie "
-
Makira wrote:No i ma zaczerwienione gardło leki przepisała, syrop na kaszel a ten syrop to sama sacharoza, słodkie jak nie wiem napilam się tego, to nawet dla mnie za słodkie... Jak ja mam mu to podawać, jak do roku cukru nie można...
Ile obwodu główki maja Wasze dzieci? Mój ma 41,5 i wg nich to 25 centyl i mówią, że trochę mała ale norma, już nie wiem co o tym sądzić... -
Aga78 wrote:Mój ma 43,5. Urosła mu 0.5 cm od 6.08. Lekarka mówi, że za dużo. Ja wyczytałam , że nie powinno przekraczać 2 mm tygodniowo, więc u mbie nie przekroczyło..zwariowac mozna
no to mojemu urosła też 0,5 cm od szczepienia 31.07 czyli też tak jak powinno ale nie wiem czy dobrze, kolejne szczepienie 13 września, ale u mnie nigdy nic nie mówią na wymiary, warzą mierzą i zapisują i tyle. -
Ja raczej zakładam czapeczkę na 15 st. Obowiązkowo jak wieje.
Aga78-to ja już w ciąży powinnam się cykac,bo zawsze jak była mierzona to łepek wyprzedzal resztę ciałka, np.nozki, brzuszek były na 35 tydzień, a główka na 37i moja ma od początku dużą główkę i w ogóle mnie to nie stresuje-jak widzę siebie jak byłam mała też była duża
nadal jest- mądrzy ludzie tak mają haha ;-P jutro pediatra to poproszę, żeby zmierzyła. Ale pamiętam że ostatnio jak pisałaś bo się przestraszylas (właściwie pediatra Cię wystraszyła) to moja miała tyle samo i jakoś nasza pediatra mówi nam, że mała się pięknie i prawidłowo rozwija
Aga78 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, które szczepily pneumokoki 13- ile dawek miałyście? Bo nam pediatra mówi, że mogą być albo 2 i 3 za rok albo 3 i 4 za rok, jak chcemy. No wiadomo, że wolę mniej, i kasa w kieszeni, i dziecko mniej klute. W ulotce na necie też widzę, że jest albo 3+1 i wtedy min.miesiac odstępu, albo 2+1 i min.2 m-ce odstępu. My mieliśmy 8 tyg.odstepu czyli niemal 2 mce. Myślicie że mogę olać tą 3 dawkę? Ile wy robiliście?
-
Wiktor 1 sierpnia miał główkę 42 cm i 6200g, a wczoraj 43cm i 6980g. Zapytałam czy wszystko ok powiedziała, że jest idealnie. Ciągle 50 centyl.
Ja też ubieram czapeczke, ale zależy jaka jest pogoda. Jak jest chłodno i wieje to grubsza, a jak jest upał to taka cieniutka. Wiktor też jest zmarzlakiem. Jak są upały to jest wszystko ok, a wystarczy że jest troszkę chłodniej i Zara cały marmurkowy jest.
Dzisiaj Wiktorek jadł pierwszy raz brokuł. Myślałam, że będzie plul, ale zjadł pół sloiczka i chciał jeszcze. Mój chłop zje chy a wszystko co mu podam xdAga78 lubi tę wiadomość
-
Jupik wrote:Dziewczyny, które szczepily pneumokoki 13- ile dawek miałyście? Bo nam pediatra mówi, że mogą być albo 2 i 3 za rok albo 3 i 4 za rok, jak chcemy. No wiadomo, że wolę mniej, i kasa w kieszeni, i dziecko mniej klute. W ulotce na necie też widzę, że jest albo 3+1 i wtedy min.miesiac odstępu, albo 2+1 i min.2 m-ce odstępu. My mieliśmy 8 tyg.odstepu czyli niemal 2 mce. Myślicie że mogę olać tą 3 dawkę? Ile wy robiliście?
My mieliśmy na razie 1 dawkę. W październiku mamy 2 dawkę i w grudniu 3 -
Jupik no wlasnie. Ostatnio jak bylam to zapytalam ile teraz bedzie kluc i czy mam kupic kolejne pneumokoki. Powiedziala ze nie, ze te 2 to juz, i jedna bedzie przypominajaca za rok. Ale jej nie ufam wiec jestem ciekawa jak to jest rzeczywiscie.
Edit: no kuzwa pierwsza lepsza strona w necie mowi, ze dziecko jak zaczelo byc szczepione ponizej 6 mca to musi miec 3 dawki, i czwarta przypominajaca po roku. Ku****wa mac!!
https://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/niemowle/zdrowie/szczepionka-przeciwko-pneumokokom/Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 15:53
-
Edwarda, ja dotarłam bezpośrednio do ulotki jak niżej:
Trójdawkowy podstawowy cykl szczepienia
Zalecany cykl szczepienia obejmuje cztery dawki, każda po 0,5 ml. Podstawowy cykl szczepienia obejmuje trzy dawki, pierwsza dawka zwykle podawana w drugim miesiącu życia, a dawki następne przy zachowaniu odstępu przynajmniej 1 miesiąca pomiędzy dawkami. Pierwszą dawkę można podać
już w wieku 6 tygodni. Czwartą dawkę (uzupełniającą) zaleca się pomiędzy 11. a 15. miesiącem życia.
Dwudawkowy podstawowy cykl szczepienia
Alternatywnie, jeżeli Prevenar 13 jest podawany w ramach obowiązującego programu szczepień niemowląt, można rozważyć zastosowanie 3-dawkowego schematu szczepienia, w którym podaje się
dawki po 0,5 ml szczepionki. Pierwsza dawka może być podana od 2. miesiąca życia, druga dawka 2 miesiące później. Podanie dawki trzeciej (przypominającej) zaleca się pomiędzy 11. a 15. miesiącem
życia. -
I z tego mi wynika, że można dać 2+1 przypominajaca, ale w tej wersji jest "2 dawka 2 miesięce później". Więc się zastanawiam czy moje 8 tyg można podciągnąć pod 2 mce.
Bo w rozszerzonej wersji jest zauważ "a dawki następne przy zachowaniu odstępu przynajmniej 1 miesiąca pomiędzy dawkami." czyli z większą częstotliwością można dać.
Sama nie wiem co robić. Mam czas do jutra bo jutro się szczepimy i mąż wziął receptę i w aptece nam na razie ją odłożyli, ale jeszcze nie zapłaciliśmy..