Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
My wczoraj byliśmy na szczepieniu, Kuba waży 8350g także w dwa tygodnie przybrał 300g, widać że już spowalnia z tyciem
pediatra powiedziała że super się rozwija, usg przez ciemiaczko mieliśmy w poniedziałek i wszystko jest w normie, więc te drżenia co miał są związane z niedojrzałym układem nerwowym. Przy szczepieniu chwilkę zapłakał, z oczami pełnymi łez spojrzał z wyrzutem na babkę co się wkluwala przez dosłownie 2 sekundy i uśmiech na twarzy się pojawił :p nawet nie musiałam cyca dawać żeby się uspokoił
Katy, Aga78 lubią tę wiadomość
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
Jupik wrote:My mamy niekapka Canapol taki mały z miękkim ustnikiem, chyba sweetmalenka ma taki sam. Moja już dawno trzymała butlę z mlekiem sama, i z przejściem na kubek nie było najmniejszego problemu, też go trzyma i pije. I tak jak pisałam, ja jej daję, żeby leżał w pobliżu i ona po niego sięga kiedy chce, nie wsadzam jej na siłę.
Edwarda, moja rwie sie do siadu, i na kolanach ładnie siedzi, ale poki co w tym krzesełku jakoś nie bardzo. Ono ma 3 poziomy odchylenia i nawet ten najbardziej płaski jest dość pionowy a ona dziwnie w nim siedzi,
w dziwnej pozycji, mam wrażenie że przez to, że jest po prostu.. drobna(z fotelika samochodowego nie wyjęliśmy jeszcze wkładki niemowlęcej..). Trochę dziwne bo w spacerówce na tej bardziej pionowej pozycji jest ok, więc chyba kwestia dziwnie wyprofilowanego krzeselka. Sprawdzam co jakiś czas czy już jest ok, ale poki co jeszcze nie używam.
-
Katy wrote:A gdzie kupowalyscie ten kubek? Bo w Rossmannie widze z Canpola tylko 9m+ :p
https://m.ceneo.pl/52919119Katy lubi tę wiadomość
-
Totoro wrote:White Innocent jeśli chodzi o podawanie wody, to ja próbuję cały czas z kubeczkiem doidy. Mała na początku piła ze zwykłego kubeczka i przy pierwszych próbach nie wiedziała do końca co ma z nim robić i tylko pogryzala sobie brzeg xD dopiero jak jej przechylilam i poczuła wodę to próbowała ją pić. Teraz już wie o co chodzi:)
Ja też w domu chce podawać z Doidy, ale chciałam żeby się nauczyła pić z bidonu na wyjścia
Po jednym dniu chyba powoli już łapie o co chodzi, parę razy jej wkropiłam wodę z słomki i wtedy zaczynała ssać, już czasami jej się udaje pociągnąć tak żeby leciało. Liczę, że parę dni zalatwi sprawę
My dziś mamy ostatnią dawkę 5w1, za dwa tygodnie ostatnie wzw i teoretycznie spokój do kwietnia. Teoretycznie, bo w tej przerwie postanowiliśmy podać dwie dawki na meningo...
Zobaczymy dziś ile Mała przytyła i urosła w końcu -
I mam pytanie. Którąś z was siedzi może w prawie/zasilkach itd? Mam pytanie. Rozważam pójście od kwietnia na wychowawczy i odnośnie zasiłku wychowawczego mam pytanie. Zazwyczaj okres za który trzeba się rozliczyć to okres poprzedzający rok o który staramy się o zasiłki. Tak więc w 04.2019 będzie to rok 2017. I tak też liczy się zasiłek wychowawczy? Byłoby to bzdura bo w 2017 miałam normalny dochód A w 2019 idąc ma urlop wychowawczy stracilabym go. Jak to się liczy?
-
Jak robicie kleik ryzowy? Kupilam ten z Bobovity i na opakowaniu napisane jest zeby do 200ml mm dosypac okolo 5 lyzek stolowych kleiku. Czyli łyzki od zupy, 5 plaskich? czubatych? Dalam płaskie i wyszlo tego bardzo duzo. Dorosly by sie ta porcją najadl
Jak wy robicie ?
Jestem dzis wykonczona. Heniowi przebila sie juz lewa jedynka, prawa widac ze jest blisko, a gorne są juz w dziąslach. Maly budzil sie do chwile w nocy, jeczal, stekal, jak sie obudzil to przekrecal sie na boki, na brzuch, wstawalam, przekrecalam go, tulilam, dawalam smoczka, zasypial, a chwile pozniej to samoDo 3 wstalam chyba z 15 razy do niego
A jakos 3.30 zawyl monitor oddechu. Tak sie krecil i wiercil, ze sie ten monitorek przesunal, a jak dziecko zasnelo gleboko to nie łapal ruchow
Wiec to byl koniec mojego snu
Potem juz tylko czuwalam. Maz mu dał mleczko o 5 rano, wypil cala butelke i poszedl dalej spac. Wstal o 9. Wypil tylko polowe porcji. Dalam mu banana i zjadl. Po 11 placz wielki jak na glod, zrobilam butle, nawet lyka nie wzial
Odtrącal butelke i moja reke
Odczekalam troche i caly czas to samo. Wyszlam z nim na spacer, na spacerze spal z 1,5 godziny. Nagle sie obudzil i krzyk, ze glodny. To biegiem do domu, butla i znowu odtraca
Bylam w szoku
Nie chcial ale caly czas plakal, ze glodny. Dalam mu reszte marchewki z jabkiem i zjadl duzo. Mysle sobie, pewnie go ta butelke uraza w dziasla. Łyzeczka dalam mu troche mleka to jadl. Wiec postanowilam zrobic ten kleik ryzowy, zeby bylo mleczne i zjadl lyzeczka. Jaki zrobilam taki mu dalam i z polowe zjadl. Troche sie uspokoil, pobawil sie i spi teraz. Łeb mi pęka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 16:12
-
I już po szczepieniach. Mała ma 7240g, w 6 tygodni przybrała 710g. Nadal jesteśmy w okolicy 50 centyla, więc git
wzw mamy dopiero za 4 tygodnie jednak, bo to był pierwszy wolny termin
za 5 tygodni jesteśmy zapisane na bexsero. Pediatra powiedziała, że ruchowo jest bardzo do przodu, mówi, że umiejętności ma na poziomie 8 miesięcznego dziecka. A jeszcze 3 miesiące temu nas goniła, że w ogóle głowy nie podnosi
Zębów u nas nie widać na razie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 16:21
-
White Innocent wrote:I już po szczepieniach. Mała ma 7240g, w 6 tygodni przybrała 710g. Nadal jesteśmy w okolicy 50 centyla, więc git
wzw mamy dopiero za 4 tygodnie jednak, bo to był pierwszy wolny termin
za 5 tygodni jesteśmy zapisane na bexsero. Pediatra powiedziała, że ruchowo jest bardzo do przodu, mówi, że umiejętności ma na poziomie 8 miesięcznego dziecka. A jeszcze 3 miesiące temu nas goniła, że w ogóle głowy nie podnosi
Zębów u nas nie widać na razie.
-
Edwarda ja robię kleik, ale na wodzie. Na 100 ml wody daje 2 łyżki kleiku. Na mm nie dawałam bo ja karmie piersią. Młody wcina aż uszy mu się trzesa.
Dziewczyny, a Wy dajecie dziecku kromke od chleba? Kiedyś się dawało jak dziąsła swedzialy i zastanawiam się czy dać młodemu :p
A u nas sukces. Młody przestał odpycha butelkę. Nie potrafi ssać, ale gryzie smoczek więc pije powolutku ta wodę -
To mój ma już równo 9kg, ja nie wiem jak to się dzieje haha
Dzis czytałam w czym najlepiej podawać napoje i w sumie jestem zdecydowana na bidon ze słomka i fajny patent znalazłam jak dziecko nauczyć. Podobno te przeciery owocowe z hippa wyciskane warto podac, bo to jest szerokie, twarde i ponoc dzieci łapią, poczekamy zobaczymy
Ktoś się orientuje czy to jutro jest ta promocja na ciuszki w Lidlu?
Ja mojemu lubię ubierać z niskim stanem, ale one mają wąskie nogawki i jak w pasie są ok to jego lydeczki za grube nie mieszczą się -
Edwarda, dolaczam do kiepskiej nocy... u nas wyglada to wszystko podobnie, tylko u nas dolna 3
Ja mysle ze to zeby... co chwile sie budzi, jak sie obudzi to placz, od razu rece do buzi, wszystko na nie, mija jak posmaruje diasla na chwile. Jeatem wykonczona. A tam gdzie podejrzewam wyrzynajacego sie zabka jest taka gulkaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 19:06
-
Makira wrote:To mój ma już równo 9kg, ja nie wiem jak to się dzieje haha
Dzis czytałam w czym najlepiej podawać napoje i w sumie jestem zdecydowana na bidon ze słomka i fajny patent znalazłam jak dziecko nauczyć. Podobno te przeciery owocowe z hippa wyciskane warto podac, bo to jest szerokie, twarde i ponoc dzieci łapią, poczekamy zobaczymy
Ktoś się orientuje czy to jutro jest ta promocja na ciuszki w Lidlu?
Ja mojemu lubię ubierać z niskim stanem, ale one mają wąskie nogawki i jak w pasie są ok to jego lydeczki za grube nie mieszczą się
Tak, jutro jest ta promocja;)Makira lubi tę wiadomość