X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj byliśmy na szczepieniu, Kuba waży 8350g także w dwa tygodnie przybrał 300g, widać że już spowalnia z tyciem ;) pediatra powiedziała że super się rozwija, usg przez ciemiaczko mieliśmy w poniedziałek i wszystko jest w normie, więc te drżenia co miał są związane z niedojrzałym układem nerwowym. Przy szczepieniu chwilkę zapłakał, z oczami pełnymi łez spojrzał z wyrzutem na babkę co się wkluwala przez dosłownie 2 sekundy i uśmiech na twarzy się pojawił :p nawet nie musiałam cyca dawać żeby się uspokoił :)

Katy, Aga78 lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    My mamy niekapka Canapol taki mały z miękkim ustnikiem, chyba sweetmalenka ma taki sam. Moja już dawno trzymała butlę z mlekiem sama, i z przejściem na kubek nie było najmniejszego problemu, też go trzyma i pije. I tak jak pisałam, ja jej daję, żeby leżał w pobliżu i ona po niego sięga kiedy chce, nie wsadzam jej na siłę.

Edwarda, moja rwie sie do siadu, i na kolanach ładnie siedzi, ale poki co w tym krzesełku jakoś nie bardzo. Ono ma 3 poziomy odchylenia i nawet ten najbardziej płaski jest dość pionowy a ona dziwnie w nim siedzi,
    w dziwnej pozycji, mam wrażenie że przez to, że jest po prostu.. drobna ;-) (z fotelika samochodowego nie wyjęliśmy jeszcze wkładki niemowlęcej..). Trochę dziwne bo w spacerówce na tej bardziej pionowej pozycji jest ok, więc chyba kwestia dziwnie wyprofilowanego krzeselka. Sprawdzam co jakiś czas czy już jest ok, ale poki co jeszcze nie używam.
    Tak. Mam ten sam. Polecam. Młody Od razu załapał i jest miękki, silikonowy ustnik

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie kupowalyscie ten kubek? Bo w Rossmannie widze z Canpola tylko 9m+ :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Ja w takim sklepie dla dzieci gdzie jest absolutnie wszystko, od samych kubków dostałam oczopląsu. To jest ten co ja mam:
    https://m.ceneo.pl/52919119

Katy lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    White Innocent jeśli chodzi o podawanie wody, to ja próbuję cały czas z kubeczkiem doidy. Mała na początku piła ze zwykłego kubeczka i przy pierwszych próbach nie wiedziała do końca co ma z nim robić i tylko pogryzala sobie brzeg xD dopiero jak jej przechylilam i poczuła wodę to próbowała ją pić. Teraz już wie o co chodzi:)

Ja też w domu chce podawać z Doidy, ale chciałam żeby się nauczyła pić z bidonu na wyjścia :)
    Po jednym dniu chyba powoli już łapie o co chodzi, parę razy jej wkropiłam wodę z słomki i wtedy zaczynała ssać, już czasami jej się udaje pociągnąć tak żeby leciało. Liczę, że parę dni zalatwi sprawę ;)

My dziś mamy ostatnią dawkę 5w1, za dwa tygodnie ostatnie wzw i teoretycznie spokój do kwietnia. Teoretycznie, bo w tej przerwie postanowiliśmy podać dwie dawki na meningo...
    Zobaczymy dziś ile Mała przytyła i urosła w końcu :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w Auchan;p

Katy lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Ten od 9 m. To ten laciaty który ma bardzo twardy ustnik

Katy lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mam pytanie. Którąś z was siedzi może w prawie/zasilkach itd? Mam pytanie. Rozważam pójście od kwietnia na wychowawczy i odnośnie zasiłku wychowawczego mam pytanie. Zazwyczaj okres za który trzeba się rozliczyć to okres poprzedzający rok o który staramy się o zasiłki. Tak więc w 04.2019 będzie to rok 2017. I tak też liczy się zasiłek wychowawczy? Byłoby to bzdura bo w 2017 miałam normalny dochód A w 2019 idąc ma urlop wychowawczy stracilabym go. Jak to się liczy?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robicie kleik ryzowy? Kupilam ten z Bobovity i na opakowaniu napisane jest zeby do 200ml mm dosypac okolo 5 lyzek stolowych kleiku. Czyli łyzki od zupy, 5 plaskich? czubatych? Dalam płaskie i wyszlo tego bardzo duzo. Dorosly by sie ta porcją najadl :/ Jak wy robicie ?

Jestem dzis wykonczona. Heniowi przebila sie juz lewa jedynka, prawa widac ze jest blisko, a gorne są juz w dziąslach. Maly budzil sie do chwile w nocy, jeczal, stekal, jak sie obudzil to przekrecal sie na boki, na brzuch, wstawalam, przekrecalam go, tulilam, dawalam smoczka, zasypial, a chwile pozniej to samo :/ Do 3 wstalam chyba z 15 razy do niego :/ A jakos 3.30 zawyl monitor oddechu. Tak sie krecil i wiercil, ze sie ten monitorek przesunal, a jak dziecko zasnelo gleboko to nie łapal ruchow :/ Wiec to byl koniec mojego snu :/ Potem juz tylko czuwalam. Maz mu dał mleczko o 5 rano, wypil cala butelke i poszedl dalej spac. Wstal o 9. Wypil tylko polowe porcji. Dalam mu banana i zjadl. Po 11 placz wielki jak na glod, zrobilam butle, nawet lyka nie wzial :O Odtrącal butelke i moja reke :O Odczekalam troche i caly czas to samo. Wyszlam z nim na spacer, na spacerze spal z 1,5 godziny. Nagle sie obudzil i krzyk, ze glodny. To biegiem do domu, butla i znowu odtraca :O Bylam w szoku :O Nie chcial ale caly czas plakal, ze glodny. Dalam mu reszte marchewki z jabkiem i zjadl duzo. Mysle sobie, pewnie go ta butelke uraza w dziasla. Łyzeczka dalam mu troche mleka to jadl. Wiec postanowilam zrobic ten kleik ryzowy, zeby bylo mleczne i zjadl lyzeczka. Jaki zrobilam taki mu dalam i z polowe zjadl. Troche sie uspokoil, pobawil sie i spi teraz. Łeb mi pęka :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 16:12

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 21 września 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I już po szczepieniach. Mała ma 7240g, w 6 tygodni przybrała 710g. Nadal jesteśmy w okolicy 50 centyla, więc git :) wzw mamy dopiero za 4 tygodnie jednak, bo to był pierwszy wolny termin o.O za 5 tygodni jesteśmy zapisane na bexsero. Pediatra powiedziała, że ruchowo jest bardzo do przodu, mówi, że umiejętności ma na poziomie 8 miesięcznego dziecka. A jeszcze 3 miesiące temu nas goniła, że w ogóle głowy nie podnosi XD
    Zębów u nas nie widać na razie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 16:21

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    I już po szczepieniach. Mała ma 7240g, w 6 tygodni przybrała 710g. Nadal jesteśmy w okolicy 50 centyla, więc git :) wzw mamy dopiero za 4 tygodnie jednak, bo to był pierwszy wolny termin o.O za 5 tygodni jesteśmy zapisane na bexsero. Pediatra powiedziała, że ruchowo jest bardzo do przodu, mówi, że umiejętności ma na poziomie 8 miesięcznego dziecka. A jeszcze 3 miesiące temu nas goniła, że w ogóle głowy nie podnosi XD
    Zębów u nas nie widać na razie.
    Szczepisz tylko meningokoki b?

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 21 września 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę też szczepiła Nimenrixem na ACWY, ale to dopiero po roczku. Bo to można było zrobić albo do 12 tygodnia bodajże albo właśnie po 12 miesiącach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 16:37

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda ja robię kleik, ale na wodzie. Na 100 ml wody daje 2 łyżki kleiku. Na mm nie dawałam bo ja karmie piersią. Młody wcina aż uszy mu się trzesa.

Dziewczyny, a Wy dajecie dziecku kromke od chleba? Kiedyś się dawało jak dziąsła swedzialy i zastanawiam się czy dać młodemu :p

A u nas sukces. Młody przestał odpycha butelkę. Nie potrafi ssać, ale gryzie smoczek więc pije powolutku ta wodę :)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda ja miałam taką samą noc i ostatnio prawie wszystkie tak wyglądają :(

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój ma już równo 9kg, ja nie wiem jak to się dzieje haha :D

Dzis czytałam w czym najlepiej podawać napoje i w sumie jestem zdecydowana na bidon ze słomka i fajny patent znalazłam jak dziecko nauczyć. Podobno te przeciery owocowe z hippa wyciskane warto podac, bo to jest szerokie, twarde i ponoc dzieci łapią, poczekamy zobaczymy :D

Ktoś się orientuje czy to jutro jest ta promocja na ciuszki w Lidlu?
    Ja mojemu lubię ubierać z niskim stanem, ale one mają wąskie nogawki i jak w pasie są ok to jego lydeczki za grube nie mieszczą się :(

gg646iye46nicebi.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Edwarda ja miałam taką samą noc i ostatnio prawie wszystkie tak wyglądają :(
    :( gorne jedynki jeszcze sie malutkiej nie wyrznely?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, dolaczam do kiepskiej nocy... u nas wyglada to wszystko podobnie, tylko u nas dolna 3 :/
    Ja mysle ze to zeby... co chwile sie budzi, jak sie obudzi to placz, od razu rece do buzi, wszystko na nie, mija jak posmaruje diasla na chwile. Jeatem wykonczona. A tam gdzie podejrzewam wyrzynajacego sie zabka jest taka gulka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 19:06

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Edwarda, dolaczam do kiepskiej nocy... u nas wyglada to wszystko podobnie, tylko u nas dolna 3 :/
    trojka? podobno kly idą jako ostatnie :O

dqprqps6kaqxmc83.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej serio, to musze zobaczyc czy to na pewno 3, ciezko mi tam sprawdzac bo od razu jest krzyk jak tylko proboje i wydawalo mi sie, ze idzie 3 ale w takim razie musze to dokladnie zweryfikowac

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    To mój ma już równo 9kg, ja nie wiem jak to się dzieje haha :D

Dzis czytałam w czym najlepiej podawać napoje i w sumie jestem zdecydowana na bidon ze słomka i fajny patent znalazłam jak dziecko nauczyć. Podobno te przeciery owocowe z hippa wyciskane warto podac, bo to jest szerokie, twarde i ponoc dzieci łapią, poczekamy zobaczymy :D

Ktoś się orientuje czy to jutro jest ta promocja na ciuszki w Lidlu?
    Ja mojemu lubię ubierać z niskim stanem, ale one mają wąskie nogawki i jak w pasie są ok to jego lydeczki za grube nie mieszczą się :(

Tak, jutro jest ta promocja;)

Makira lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 1273 1274 1275 1276 1277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ